Uusimmat

Impossible Creatures kertoo mahdottomista rts-elukoista (PC)

13.04.2016 16:00 Niklas Isberg

Impossible CreaturesTekijä: Relic Entertainment
Julkaisija: Nordic Games
Testattu: PC Windows 10 64-bit, i5-3570K @ 3.4 GHz, 8 Gt muistia, Geforce 960
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 1.0 GHz prosessori, 512 Mt muistia, 64 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-5 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 10 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: Impossible Creatures
Arvostelija: Niklas Isberg

impossiblecreatures_2015_arv_04

 

Elukat ovat silloin tällöin mahdottomia. Koiranpentu vaatii jatkuvasti huomiota ja kissa kakkaa omistajan nukkuessa rairuohopurkkiin. Mahdottomia eläimiä tarjoili myös PC:lle 2000-luvun alussa julkaistu Impossible Creatures, jossa elukat olivat enemmänkin erikoisia kuin hermoja raastavia. Reaaliaikainen strategia julkaistiin viime vuoden puolella myös Steamissa, mikä mahdollistaa sen pyörittämisen uudemmillakin koneilla. Alkuperäisestä julkaisusta on vierähtänyt jo tovi, mutta viehätysvoima ei ole vieläkään kadonnut.

Impossible Creatures on luonteeltaan reaaliaikainen strategia, mutta se eroaa muista saman genren edustajista omintakeisella tyylillään ja ideallaan. Naksuttelu on huumorilla höystettyä taistelua, jonka erikoisuus piilee eläimistä koostuvan armeijan luonnissa.

Luomistyö pitää sisällään paljon suunnittelua, sillä elukat eivät ole täysin tavanomaisia. Impossible Creatures antaa mahdollisuuden risteyttää kaksi eläintä keskenään, jolloin niiden ominaisuuksiin voi vaikuttaa. Sudesta saattaa tulla Wolfunk, kun peto liitetään yhteen haisunäädän kanssa. Elukoiden osien vaihtaminen vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi kestävyyteen ja voimaan, mikä on tärkeää hyökkäystä ja puolustusta suunnitellessa.

Omien armeijoiden rakentaminen on hauskaa, sekä erilaisten risteytyksien lopputuloksia seurailee mielenkiinnolla. Hyvien yhdistelmien keksimisessä kestää kuitenkin tovi, minkä aikana tekoälyjoukot ehtivät hyökkäämään tukikohtaan. Heikompia ja halvempia yksiköitä kannattaa siis olla kokoajan puolustamassa kallisarvoisia rakennuksia.

Impossible Creatures

Geneettistä hakkerointia

Impossible Creaturesissa pääsee miettimään strategioita niin kampanjassa kuin moninpelissä, joista ensimmäinen etenee tarinan muodossa. Rex Chance lähtee etsimään kadoksissa ollutta isäänsä tohtori Chanikovia, joka on keksinyt tavan yhdistää kaksi eläintä yhdeksi organismiksi. Isäpappa kuitenkin murhataan kateellisen Upton Juliuksen toimesta, joka on saatava vastuuseen teostaan. Rex saa matkan aikana seurakseen Chanikovin avustajan Lucyn ja kourallisen lakeijoita, jotka helpottavat matkantekoa huomattavasti. Eteneminen hidastuu, kun Juliuksen kannattajat koettavat pitää Rexin kaukana pääantagonistin ulottuvilta.

Käsikirjoitus on sangen humoristinen, jota myös ulkoasu ja äänimaailma tukevat. Sarjakuvamainen kädenjälki näyttää sekä välivideoissa että itse pelissä hauskalta. Edes Impossible Creaturesin huomattavan vanha ikä ei aiheuta pahoinvointia grafiikkaa katsellessa. Animaatiot liikkuvat hieman tönkösti, mutta se ei vaikuta kokemukseen negatiivisesti. Ääninäyttelykään ei juuri ansaitse risuja, sillä dialogi on teemaan sopivaa ja tarkoituksellisen yliampuvaa.

Impossible Creatures

Yksinkertaista ja haastavaa

Pelin käyttöliittymä toimii lähes kuten kaikissa muissakin genren edustajissa. Toiminta on helppo omaksua, ja muun muassa universaalit pikanäppäimet vastaavat komentoihin myös Impossible Creaturesissa. Esimerkiksi painamalla CTRLia ja numeroa voi ryhmittää petoja keskenään. Pikanäppäimet tekevät kartalla liikkumisesta ja taktikoinnista helpompaa, kun hiirikättä ei tarvitse rasittaa liikaa.

Eläinten lisäksi myös päähahmot Rex ja Lucy ovat liikuteltavissa. Rex noukkii kiväärillään villipedoista dna-näytteitä, jolloin uusia lajikkeita avautuu käytettäväksi. Lucy taas on etevä insinööri, jonka avulla vihollisen teknologia on mahdollista omaksua itselleen.

Rexillä ja Lucyllä yksinään haahuilu ei kannata, koska he kuolevat vihollisaaltoihin verrattain nopeasti. Matka taittuukin paremmin muutaman ystävällisen pedon kanssa. Useasti taistelutilanteet päättyvät nopeasti, varsinkin jos on arvioinut armeijansa tehokkuuden oikein. Etenemistä vaikeuttaa tekoälyjoukkojen puskeminen omia yksiköitä kohti tasaisin väliajoin, joka häiritsee sotasuunnitelmia. Tukikohtaa täytyy puolustaa tauotta, mutta myös hyökkäämiseen on hyvä varata tarpeeksi resursseja.

Eteneminen vaatii suhteellisen paljon strategista ajattelua, ja meininki tuntuu aluksi vaikealta. Tilanne kuitenkin helpottuu heti, kun ideasta saa kunnolla kiinni. Itselle hankaluuksia tuottivat eniten oman tukikohdan puolustaminen ja annettujen tehtävien suorittaminen samanaikaisesti. Kampanjan aikana tätä joutuu harrastamaan todella paljon.

Impossible Creatures

Nettipeli ei ole myöskään kovin helppo, sillä vastustajat ovat vanhoja Impossible Creatures -veteraaneja, jotka tietävät täsmälleen mitä tehdä ja millaisia otuksia kannattaa luoda. Mutta vaikka sessiot päättyvätkin lähes aina tappioon, toimii nettipeli todella hyvin. Suurin puute onkin pelikavereiden löytäminen, koska aulassa viihtyy päivästä ja kellonajasta riippuen vain muutama tyyppi.

Hupaisaa ja viihdyttävää

Nykyään RTS-pelejä ei julkaista enää samalla tahdilla kuin joskus muinoin, joten on mukavaa muistella menneitä uudelleenjulkaisujen muodossa. Impossible Creatures tarjoaa nykyäänkin tarpeeksi haastetta, eikä pelattavuus ole juuri kärsinyt vuosien saatossa.

Steam antaa loistavan mahdollisuuden tutustua peliin uudelleen, ja tulevatpa mukana myös kaikki julkaistut lisäosat sekä karttaeditori. Näiden avulla naksuttelu monipuolistuu, kun latauspaketit aukaisevat vielä lisää yhdisteltäviä elukoita.

Impossible Creatures

Impossible Creatures on edelleen tutustumisen arvoinen teos, joka pyörii loistavasti uudenaikaisillakin koneilla. Hinta on naurettavan pieni, joten se ei ole hyvä tekosyy jättää teosta välistä. Impossible Creatures tarjoaa niin nostalgiaa kuin kivaa puuhastelua jännien elukoiden parissa.

 

Lisää aiheesta

Act of Aggression (PC)

Arkistojen aarteita: Codename Panzers oli hyvä RTS-tankkisota!

Civilization 4 -miehen strategiaherkku julkaistaan tässä kuussa

RTS-legenda julkaistiin uudelleen, nyt Steamissä

StarCraft II: Legacy of the Void (Mac, PC)

Total War Battles: Kingdom (iOS, Mac, PC)

Vihaatko korruptoituneita poliitikkoja? Nyt voit olla sellainen!

Wiikon wanha: Pathway to Glory ja Pathway to Glory: Ikusa Islands (2005)

Z Steel Soldiers (iOS)

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat