Uusimmat

Mass Effect 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

14.02.2012 12:24 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Bioware
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu:http://massfeffect.bioware.com
Testaaja: Tero Lehtiniemi

Aika alkaa käydä vähiin. Nimittäin mikäli on yksi niistä monista, jotka odottavat Biowaren massiivisen Mass Effect-avaruussaagan kolmatta osaa. Maaliskuun alussa julkaistavasta pelistä on tihkunut varsinaista juonellista pelattavaa vasta aivan viime metreille, ja nyt sitä on tarjolla kaikille pelattavan demon muodossa.

Me otimme etukäteen hieman tuntumaa kaikille tarjolle tulevaan pelattavaan demoon. Varsin positiivisesti tarjolla oli uuttakin sisältöä eikä demo ollut pelkästään bugikorjattu pressidemo. Dragon Age 2:n suhteen BioWare nimittäin aikoinaan teki näin.

Mass Effect 3:n pelattava demo alkaa tutuissa maisemissa. Armeijasta pois potkittu Shepard pääsee pikavauhtia takaisin muonavahvuuteen, kun pahoin pelätty Reaper-invaasio maapalloa vastaan on yhtäkkiä silkkaa todellisuutta. Demon ensimmäinen puolisko on pressidemosta tuttu tutoriaalinomainen pako Reaperien maajoukkojen hengittäessä niskaan.

Siinä missä aiemmin testattu versio passitti pelaajan suoraan juonen seuraavaan etappiin Mars-planeetalle, demo tarjoaa maistiaisia myöhemmästä tehtävästä. Shepard seurueineen on hakemassa ilmeisesti viimeistä elossa olevaa Krogan-naista Salarianien kotiplaneetalta. Kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin jää luonnollisesti epäselväksi, mutta samalla demo antaa osviittaa siitä ketä Shepardin mukaan pelissä lyöttäytyy: ainakin Mordin, Liara, Garrus ja Wrex ovat taas kuvioissa.

Demon toinen osa tarjoaa roolipelitilassa normaalilla vaikeustasollakin suhteellisen kipakoita taisteluita. Vastassa olevat Cerberus-joukot eivät juokse päätä pahkaa kuolemaansa, vaan seuraavat alkuperäistä suunnitelmaansa mikäli pelaaja jää kykkimään piiloon. Ylivoiman ja tekoälyn ansiosta toiminnassa pysyy mukava paine, mutta mistään niin sanotusti Hauskaa Viikonloppua -tason haasteesta ei voi puhua.

Kaikkiin kysymyksiin uusikaan demo ei vastaa: miten Reaperit yhtäkkiä pääsivät hyökkäämään maahan, ja miten varsin hektisestä tarina-asetelmasta päästään rauhallisempaan seikkailutilaan? Myöskään pelaajan toimien vaikutusta tarinaan ei päässyt näkemään. Näytetyt tehtävät olivat varsin toimintapainotteisia, eikä minkään sortin päätöksiä päässyt näkemään.

Mass Effect 3:n demo esittelee siis ensisijaisesti pelimekaniikkaa: sitä pelatessa voi tutustua uusiin toiminta- ja tarinapelitiloihin sekä katsoa miten taitojärjestelmää on uudistettu. Tällä osastolla uudistukset ovat kauttaaltaan tervetulleita, ja toiveissa olisi että myös varsinaisiin tarinallisiin elementteihin olisi panostettu samalla innolla. Mukana oleva hahmogalleria on tosin tästä jo lupaava esimerkki, ja esimerkiksi Wrex on yhtä rakastettava kuten aina ennenkin.

Demossa on myös pieni moninpelikomponentti, mutta testihetkellä palvelimet eivät vielä olleet päällä. Maistiaisten lisäksi demon pelaamisesta tosin on ihan oikeaakin hyötyä: se nimittäin avaa uusia esineitä sekä lopullisessa pelissä että Kingdoms of Amalur: Reckoningissa. Kannattaa siis tutustua jo ihan tältä pohjalta.

JOK jatkaa: aiemmin kokeilemani lehdistöversio vei pelaajat Maasta Marsiin, kun ihmiskunnalle avautui pienenpieni, teoreettinen mahdollisuus löytää keino reapereiden persuuksile potkimiseksi. Siinä välissä otettiin vahvaa tuntumaa tilanteen kamaluuteen ja epätoivoon, sekä alustettiin eri hahmojen tuntumia toisiinsa. Kahden ensimmäisen tehtävän pelaamisesta jäi käteen erittäin hyvä maku, vaikka alkuvaiheessa meininki olikin enemmänkin kaoottista pakoa ja paniikkia. Siis hyvällä tavalla. Reaperit eivät olleet mikään kiva näky Maapallolle laskeutuessaan. Tässä kohtaa peli tykittikin aivan huikeaa audiovisuaalista herkkua, jota on toden teolla rakennettu huolella ja pieteetillä. Luultavasti joudun nielemään karvaan kalkin ja asentamaan se Originin. Ei tätä voi jättää väliin mistään syystä.

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Mass Effect 3 – scifijättiläisen tekijät haastattelussa

Mass Effect 3 -ensikosketus – galaksit eivät räjähdä

Mass Effect 2 (PC, Xbox 360)

Mass Effect (360)

Lue myös

I Am Alive -ennakko (PS3, Xbox 360)

Kingdoms of Amalur: Reckoning (PC, PS3, Xbox 360)

Men of War: Vietnam (PC)

Resident Evil: Revelations (3DS)

Soulcalibur V (PS3, Xbox 360)

Warlock: Master of the Arcane –ennakko (PC)