Uusimmat

Panzer Corps Grand Campaign 42-43 West DLC (PC)

28.11.2012 16:46 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: The Lordz Games Studio
Julkaisija: Matrix Games
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP/Vista/7/8, Pentium 4, 1 Gt muistia
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Muuta: Digilataus Matrixin verkkokaupasta, hinta 5 euroa
Pelin kotisivu: Panzer Corps Grand Campaign ’42-43 West
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Panzer General. Panzer Corps. Monen monta vuotta siinä menikin voivotellessa, kun missään ei ollut hyvää Panzer Generalin tyylistä lystiä ja nopeaa strategiapeliä. Sitten tuli Panzer Corps ja siinähän ne kuukaudet ovat lystisti menneetkin.

Panzer Corpsiin on julkaistu sekä jatko-osa, Afrika Corps, että komea kasa laajennuksia, jotka ovat vieneet pelaajia pääasiassa itärintaman jättimäisissä taisteluissa. DLC:tä on riittänyt Saksan ja Neukkulan sotavuosista 41, 42, 43, 44 ja 45, ja täytyy sanoa, että tähän mennessä jokainen lisäri on ollut sen vajaan viitosensa arvoinen. Länsirintamalla sen sijaan on ollut hiljaisempaa.  Tähän saakka.

Isolänsikamppis 42-43 valmistelee pelaajia Normandian maihinnousuun ja muihin isoihin sotiin läntisellä sotanäyttämöllä. Mutta sinne mennään mutkan kautta. Ensin ladataan emopelistä core-sotajoukko, josta poimitaan muutama yksikkö. Uuden, aiempaa pienemmän taistelujoukon tehtävä on ensi alkuun taistella brittien kommandoyksiköitä ja pieniä hyökkäyksiä vastaan, jotka häiritsevät Ranskaa asuttavia miehitysjoukkoja.

Muutos aiemmista skenaarioista tuntuu hetken jopa tyrmistyttävältä. Missä ovat ihanat panssaridivisioonani ja tykistörykmenttini? Kun käsissä on semmoiset kahdeksan core-yksikköä ja nippu käpyisiä apureita, niin onhan se hirveä muutos. Ja samalla piristäväkin. Sodankäynti on rempseän liikkuvaa ja yksi käyttökelpoisimmista yksiköistä onkin moottoripyörillä varustettu jalkaväki, joka on paitsi riittävän nopealiikkeistä, myös kohtuullisen tulivoimaista selvitäkseen hengissä yllättävästä tilanteesta jos toisestakin, kunnes isommat aseet ehtivät paikalle.

Ranskan maisemista pelaaja ponnahtaa ihan toisaalle, nimittäin Syyriaan Syrakusaan, jossa brittiperkeleillä on pahat mielessä.  Syyrian yhteenotto on kiintoisa siinäkin mielessä, että täällä painivat paitsi sakut ja britit, myös näiden varustamat arabiliittolaiset. Etäistä peilausta nykypäivään on havaittavissa.

Sen jälkeen ollaankin liemessä. Vuonna 43 jenkit ovat mukana urakassa ja liittoutuneet nousevat maihin Sisiliaan. Sotilaallisesta voitosta on turha unelmoida, joten matka etenee vain takaperin, kampanjan polveutumisvaihtoehtojen tarjotessa taisteluja joko brittejä tai jenkkejä vastaan, kampanjan huipentuessa Napolin pohjoispuolelta Italian halki kulkevan Volturnon puolustuslinjan raskaisiin taisteluihin.

Tässä matkan varrella pieni ja kevyt taisteluyksikkö on tietenkin kasvanut monella uudella core-yksiköllä ja muistuttaa jo ihan vanhankin kaavan mukaista Panzer Corps –armeijaa.

42-43-kamppiksen taival tarjoaa monia kiintoisia ratkaisuja ja tilanteita, jopa molemmat pelit ja kaikki lisärit pelanneelle soturille. Nopeatempoinen kommandosodinta muuntuu kampanjan puolivälissä hirvittävää ylivoimaa vastaan käytäväksi selviytymistaisteluksi, jossa ei kuitenkaan edes oleteta pelaajan pitävän hallussaan kiinteää puolustuslinjaa. Tai mitään puolustuslinjaa.  Ripeä vetäytyminen, kun samalla suojataan kehnompia ja hitaampia apuyksiköitä, on haastavaa ja tarjoaa myös jännittäviä vastaiskujen paikkoja tarkkasilmäiselle.  Mitä useamman yksikön saat pelastettua, sitä enemmän joukkoja sinulla on myöhemmin, kun on aika yrittää panna kova kovaa vastaan. 

Viitosen hintaisena 42-43 West –lisäri on hintansa arvoinen, mutta eri tavoin kuin aiemmin. Siitä irtoaa rauhallisella pelitahdilla hyvinkin viikon, parinkin, iltapelailut, minkä jälkeen sen taisteluja voi hinkata myös yksittäisinä kummaltakin puolelta.  Ja jäihän tästä taas kerran tietty nälkä, kun ajattelee että seuraavassa lisärissä ensin jatketaan Italiassa tappelemista ja sitten varmastikin siirrytään hirmusotaan Normandiaan.

 

Lisää aiheesta

Panzer Corps: Wehrmacht (PC)

Panzer Corps: Afrika Korps (PC)

Lue myös

Call of Duty: Black Ops II (PC, PS3, Xbox 360)

Close Combat: Panthers in the Fog -ennakko (PC)

Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Natural Selection 2 (PC)

Silent Hill: Book of Memories (PS Vita)

The Walking Dead Episode 5: No Time Left (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Towns (alfa) (Linux, Mac, PC)

XCOM: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360)