Uusimmat

Serious Sam 3: Before First Encounter (Xbox 360)

16.12.2012 14:00 Muropaketin toimitus

Tekijä: Croteam
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Mac OS X, PC, Xbox 360
Laitevaatimukset: CPU:64-bit, 3.0 Ghz, RAM: 4 Gt levytilaa, B HDD: 4GB vapaana, näytönohjain : nVidia GeForce GTX 480/580 tai ATI/AMD Radeon HD 5870/6970
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.croteam.com
Arvostelija: Konsta Haapala

Laajalla asearsenaalilla ja vielä laajemmalla sanavarastolla siunattu SamSerious Stone kertoo pitkäikäisen räiskintäpelisarjan kolmannessa osassa mitä ennen ihan ensimmäistä kohtaamista oikeastaan tapahtuikaan.

Uusi räiske jatkaa kuitenkin paljolti vanhoilla linjoillaan, eikä tarjoile juuri mitään uutta.

Serious Sam 3 sijoittuu alkuperäistä, The First Encounteria edeltävään aikaan, kun mentalin muukalaisarmeijat hyökkäävät Tellukselle. Egyptistä löytyy artefakteja, mutta kenelläkään ei ole hajuakaan miten ne toimii. Ei tietoakaan virtanapista, joten lähetetäänpä Sam paikalle. Oliko tuossa juonessa mitään järkeä? Ei, mutta kyllä siitä tekemistä riittää seuraavan 12 tunnin ajaksi.

Sam pudotetaan keskelle kaupungin raunioita ja käsketään matkaamaan kaupungin laidalle. Raunioiden onkaloita oli kiva tutkiskella suurin piirtein 32 sekuntia, kunnes pelaaja tajuaa, ettei siellä edes ole mitään löydettävää. No, eihän tämä mikään roolipeli olekaan.

 

Ensimmäisen vihollisen jälkeen peli tallentuu automaattisesti. Tässä vaiheessa tämä tuntuu naurettavalta, mutta kun peli muistuttaa mistä Serious Samit tunnetaan, niin siitä on jo kiitollinen. Paino sanalla kun. Alkuvaiheessa peli näet muistuttaa jotain ihan muuta.

 

Aluksi luulin pelaavani Call of Duty: Modern Serious Samia. Olet yksin ja tapat tuttuja vihollisia yksitellen ja samalla totuttelet vähän kontrolleihin. Kun ensimmäinen lauma jo aiemmista peleistä tuttuja vihollisia juoksee kohti, sitä innostuu kuin pieni lapsi ja alkaa räiskimään. Aaltojen väleissä tapahtuva tallentelu pienentää epäonnistumisen kynnystä, vaikka onhan tuo nyt aivan uskomatonta hemmottelua.

 

Pannaas santsaten

Peli muistuttaa monelta osin edeltäjiään. Vastaan vyöryy suuria, jo ennestään tuttuja vihollismassoja, eikä asevalikoimassakaan ei ole tapahtunut mitään suuria päivityksiä. Egyptin hiekatkin ovat vanhoille samifaneille jo vähän kalutut. Niinpä peli tuntuu aluksi jopa puuduttavalta vanhan toistolta, loppumetreillä taasen vain kiillotetulta ja uudelleenpaketoidulta The First Encounterilta.

Moninpeli on varsin onnistunut tapaus. Neljän pelaajan splitscreen ja 16 jäbän online useine pelimuotoineen tuovat mukavaa vaihtelua yksinäiselle teurashuoneelle. Pelimuotoja ovat muun muassa co-op, selviytyminen ja ihan vaan perinteinen tapa kaikki -meininki.

No ei se nyt NIIN paha voi olla?

Äänimaailma on puolestaan ihan mullin mallin. Muun muassa kamikazen tulosuuntaa on mahdoton jäljittää, kun pelaaja pyörii pyörit kuin hyrrä ja vihollinen maastoutuu. Vasta räjähdyksen jälkeen selviää missä vihulainen piileskeli.

Grafiikka ei ole ihan niin hyvää kuin tänä päivänä sietäisi olla, mutta toisaalta näin isot laumat vihollisia eivät pyörisi ilman jonkinlaisia uhrauksia.

Peli on tarkoitettu selvästi kevytmieliseen irroitteluun, mikä herättää kysymyksen aseiden pihtailusta. Miksi kunnon pyssyihin ei pääse käsiksi kovin nopeasti? Serious Samia ei näet ole tarkoitettu pelattavaksi pelkkä pistooli ja leka kourassa,. Varsinkaan alun pahimmissa ja pimeimmissä sokkeloissa, joissa alienit kipittävät jaloissa ja hiuksissa.

BFE on vähän käytetty nyrkkeilysäkki räiskinnästä pitäville ja menee alkukangertelujen jälkeen ”ihan kivaa räiskintää” -luokkaan. Sen olisi voinut ihan hyvin jättää pelaamatta, mutta nyt ainakin tiedän.

 

Lisää aiheesta

Serious Sam (PC)

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 9)

Lue myös

Call of Duty: Black Ops 2 -moninpeliarvostelu (PC, PS3, Xbox 360)

Football Manager 2013 (Mac, PC)

Mass Effect 3: Omega DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Need for Speed Most Wanted (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

New Super Mario Bros. U (Wii U)

NHL 13 (PS3, Xbox 360)

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch -ennakko (PS3)