Uusimmat

Soul Sacrifice -ennakko (PSV)

26.04.2013 14:09 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Marvelous AQL/SCE Japan Studio
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation Vita
Tulossa: PlayStation Vita – 1.5.2013
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: Soul Sacrifice
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Sonyn PS Vita -käsikonsoli on pätevä laite, mutta myyntiluvut ja pelivalikoima ovat vielä jääneet vaatimattomiksi. Mega Man -suunnittelija Keiji Inafunen luoma Soul Sacrifice on toimintaroolipeli, joka voi hyvinkin olla yksi Vitan kaipaamista piristysruiskeista.

Soul Sacrifice on kunnianhimoinen paketti. Se lupaa maksimissaan neljän pelaajan moninpelin, kymmeniä tunteja pelattavaa ja syvällisen taistelujärjestelmän. Pelin poikkeuksellisen laaja demoversio antaakin pelistä kattavan kuvan, ja vieläpä varsin hyvän sellaisen.

Soul Sacrificen päähenkilö on ihmisiä ilmeisesti huvikseen uhrailevan velhon vangiksi jäänyt entinen taikuri, joka juuri ennen omaa uhrausvuoroaan onnistuu pakenemaan kuolleelta vangilta saadun puhuvan kirjan avulla. Kirja tarjoaa mahdollisuuden enempäänkin: sen sivuille kerättyjä tapahtumia läpikäymällä sankarimme voi saada uusia kykyjä ja lopulta haastaa herra pahataikurin ja teilata tämän.

Tarina ei nerokkuudessaan saa varsinaisesti hykertelemään, mutta se ei onneksi olekaan pääosassa. Libram-kirjan sivuille kerätyt muistot ovat dialogi-ja kerrontaosuuksien rytmittämiä taistelukohtauksia, joissa poikkeuksetta ideana on tuhota lauma pienempiä tai yksi isompi hirviö. Myös näiden yhdistelmä on mahdollinen.

Pelaaminen tuokin tässä mielessä hyvin pitkälti mieleen Monster Hunterin. Isojen pomohirviöiden nitistämisessä on samanlaista tunnelmaa, ja lyhyet pikaiset ottelut sopivat käsikonsoliympäristöön loistavasti.

Uhrihampaat

Mistään vasurilla tehdystä Monster Hunter -kopiosta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Soul Sacrificen hienoin puoli on sen monipuolinen ja persoonallinen taistelujärjestelmä. Soul Sacrifcen velhot eivät käytä tavanomaisia aseita, vaan mukana olevista esineistä kutsuttavia loitsuja. Ne voivat olla mitä tahansa maasta tulevista jättinyrkeistä jääkilpiin ja parannusloitsuihin. Niiden käyttömäärä on rajoitettu, ja pääsääntöisesti uusia käyttökertoja saa vain maastoon ripotelluista täydennyspisteistä. Rajallinen käyttömäärä merkitsee sitä, että tähtäämisen kannalta on syytä olla tarkkana, ja vihollisten vastuskykykyihin sekä heikkouksiin kannattaa suhtautua vakavasti.

Tämä on toki vasta jäävuoren huippu. Esineitä voi yhdistellä keskenään ja päivittää, jolloin lopputuloksena on sadoittain eri esineitä.

Toinen taistelujärjestelmän hienous on uhraaminen: mukana häärivät liittolaiset voi näiden kuollessa joko uhrata tappavaan megahyökkäykseen tai pelastaa oman terveyden kustannuksella. Tiukan paikan tullen pelaaja voi uhrata myös omia ruumiinosiaan eri superhyökkäyksien aikaansaamiseksi, tosin hinta tästä on yleensä kova.

Paperilla hiukan epäselvältä kuulostava systeemi kuitenkin toimii ja lupaa lopulliselta peliltä paljon. Monster Huntereista muistuttaa myös moninpelikeskeisyys: mukana häärivät tekoälyliittolaiset ovat yleisesti ottaen melko tyhmiä ja tehottomia. Onneksi verkko-ominaisuudet on toteutettu sujuvasti ja kattavasti.

Varsinaisen tuomion peli saa vasta lopullisen version myötä, mutta kaiken kaikkiaan Soul Sacrifice vaikuttaa lupaavalta paketilta. Mikäli kiinnostus heräsi, kannattaa tutustua jo tässä vaiheessa pelin demoon: useamman tunnin pelattavaa tarjoavan paketin koluaminen ei mene hukkaan, sillä siellä kerätyt esineet ja kokemustasot siirtyvät sellaisenaan lopulliseen peliin. Miksei tällaista hyödynnetä useammin?

 

Lue myös

Ace Combat Assault Horizon – Enhanced Edition (PC)

BattleBlock Theater (Xbox 360)

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate (3DS)

Impire (PC)

Lords of Football (PC)

Luigi’s Mansion 2 (3DS)

MLB 13: The Show (PS3, PS Vita)

Sly Cooper: Thieves in Time (PS3, PS Vita)

Special Forces: Team X (PC, Xbox 360)