Uusimmat

Steamworld Heist on kuin 2D-XCOM (3DS)

01.04.2016 16:00 Miikka Lehtonen

Steamworld HeistTekijä: Image & Form
Julkaisija: Image & Form
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Tulossa: Linux, Mac, PC, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 15,99 euroa
Pelin kotisivu: http://imageform.se/game/steamworld-heist/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

steamworldheist_arv_04

 

Merirosvot ovat kivoja. Robotit ovat myös kivoja. Olisivatko merirosvorobotit vielä kivampia? Tätä teoriaa lähtee testaamaan Steamworld Heist, joka on peli avaruuslaivoja ryöstelevistä steampunk-roboteista.

Idea kuulostaa hämärältä, eikä se ole suinkaan ainoa pelin hämmentävä oivallus. Näiden kaikkien outouksien summaksi muodostuu kuitenkin hieman yllättäen eräs 3DS:n parhaista peleistä.

Steamworld-pelisarja se jaksaa yllättää. Sarjan ensimmäinen osa oli proseduraalisesti generoitu kaivospeli, jossa kämäiset romurobotit louhivat raakametallia maan syövereistä. Mukana oli kepeitä metroidvania-elementtejä ja rempseää huumoria. Alkujaan 3DS:llä julkaistu peli myi niin hyvin, että siitä tehtiin käännökset suunnilleen kaikille mahdollisille pelikoneille ja se vetosi minuunkin niin hyvin, että olen ostanut sen kolmesti eri alustoille.

Steamworld Heist jatkaa hieman samoilla periaatteilla, mutta keskittyy aivan erilaiseen osaan romurobottien universumista. Nyt ollaan avaruusmerirosvoja, jotka suhaavat robottilaivalta toiselle ryöstelemässä aarteita ja räiskimässä kaikkea liikkuvaa. Huikeaa!

Steamworld Heist

01011001 01100001 01110010 01110010, matey!

Steamworld Heist on vähintään yhtä hämmentävä ja epätodennäköinen peli-idea kuin edeltäjänsäkin. Jos peli pitäisi tiivistää lauseeseen, sanoisin sen olevan proseduraalisesti generoitu 2D-XCOM. Mutta se on niin paljon muutakin.

Savuavien ja kipinää puskevien steampunk-robottien muodostamat avaruusmerirosvoporukat suhaavat romulaivoillaan avaruuden syövereissä ryöstelemässä kaikkea liikkuvaa. Koska kaikki universumissa toimii höyryvoimalla, rahan sijaan kaikkien huomion keskipisteenä on elämän eliksiiri, vesi.

Pelaaja komentaa naispuolista – jos roboteilla nyt on sukupuolia – merirosvokapteenia, joka lähtee yhdessä vähälukuisen porukkansa ja romuisen aluksensa kanssa suurelle seikkailulle. Edessä on toisia ryövärijengejä, galaktisia poliiseja ja ties mitä muuta.

Pelin selkärankana toimii avaruuskartta, jossa erilaiset kauppasateliitit, piraattialukset ja muut kiintopisteet muodostavat kartan ruutuja. Pelaaja liikkuu näiden välillä tehden tehtäviä, keräten aarteita ja ostellen uusia varusteita, rekrytoiden uusia jäseniä porukkaansa ja ajaen juonta eteenpäin.

Kaikkea värittää iloinen huumori ja luova hulluus. Niinpä pelaajan miehistöstä löytyy pian 1900-luvun alkupuolen sirkuksen voimamiehiä, jotka pumppaavat toisella kädellä Aku Ankka –henkisiä puntteja vihollisia räiskiessään ja ties mitä muuta.

Tarinalla on mukavasti pituutta, mutta se ei ole pelin todellinen stara. Ehei, se kunnia kuuluu pelattavuudelle.

2D-XCOM

Luonnehdin Steamworld Heistia ohimennen 2D-XCOMiksi, mikä on tavallaan tökerö yliyksinkertaistus ja popularistisen simppeli esimerkki, mutta toisaalta osuu myös aika lähelle maalia. XCOMin tavoin myös Steamworld Heist on vuoropohjainen taktiikkapeli, joka vaikuttaa ensisilmäyksellä todella simppeliltä peliltä, mutta jossa on yllättävän paljon syvyyttä ja jäätävästi haastetta.

Steamworld Heist

Pelaaja komppaa läpi sivusta päin kuvattuja avaruusaluksia, jotka käytännössä koostuvat ruuduista. Koska peli on kaksiuloitteinen, mitään syvyyttä maailmassa ei ole, mutta pelattavuudessa sitä kyllä riittää. Aloitetaan vaikka siitä, että aluksista löytyy runsaasti erilaisia esineitä, joiden taakse vuoronsa päättämällä voi suojautua. Se on hyvin tärkeää, sillä taistelu on tappavaa. Aseet tekevät reippaasti vahinkoa ja kun kuolema koittaa, se koittaa ikuisesti. Niinpä huonosti suunniteltu vuoro voikin johtaa useita tunteja palvelleen ja monia kokemustasoja keränneen suosikkipiraatin kuolemaan.

Erikoisuutena Steamworld Heistin ammuskelu on aika hämärää puuhaa. Sen sijaan että pelaaja sanoisi haluavansa ampua vaikka puujalkaista kirvesmurhaajarobottia, hän valitsee vain ampumistoiminnon ja sitten tähtää itse aseella. Useimmissa aseissa tähtäyksen apuna on vain lyhyt, muutaman ruudun päähän kantava tähtäysviiva, jota pitkin sihtailemalla pitäisi sitten yrittää arpoa, mihin luoti vaikka kymmenen ruudun päässä osuisi. Joissain aseissa on kunnon tähtäimet, jolloin luodin lentorata näytetään loppuun asti. Tietenkään robottien kädet eivät ole myöskään täysin vakaita, vaan sihtaillessa ase heiluu hieman pystysuunnassa.

Voisi helposti kuvitella, että perustason aseilla ei osu mihinkään ja tähtäys onkin kiikkerää puuhaa. Apuna on kuitenkin pari juttua. Ensinnäkin luodit kimpoilevat katosta ja lattiasta. Lisäksi useimmat hankalasti tähdättävät aseet ampuvat joko hirveän luotipilven tai niillä pystyy ampumaan vuorossa pari laukausta putkeen ja näin hienosäätää sihtiään.

Steamworld Heistin taistelut ovat alusta saakka riemastuttavia. Ammuskelu on hauskaa ja tuntuu uskomattoman palkitsevalta, kun hirveä kimmotuslaukaus osuu suojan takana kykkivää pahisrobottia päähän ja räjäyttää tämän kertalaakista metalliromuksi. Oppimiskäyrä on myös vedetty aivan nappiin, sillä peli esittelee tasaista vauhtia uusia, tiukempia haasteita.

Alussa viholliset ovat onnettomia poropeukaloita, jotka eivät osuisi edes ladon seinään ja patsastelevat vailla huolta huomisesta keskellä tulisektoria. Sitten mukaan heitetään räjähtäviä tynnyreitä, hajoavia suojia, katosta esiin laskeutuvia tykkejä ja muita ikäviä yllätyksiä. Kohta vastaan tuleekin sitten jo tarkka-ampujia, jotka kykkivät suojassa ties miten kaukana, käytävän kokoisilla kilvillä varustettuja rynnäkkörobotteja ja ties mitä muuta. Kaikki vaativat omat keinonsa ja usein tarvitaan tiukkaa tiimityötä, jotta homma sujuisi lainkaan. Ja silti vähän väliä omissa kolisee niin että pahaa tekee.

Steamworld Heist

Kuten jo mainitsin, kuolema on pelissä pysyvä juttu, mikä on sekä vahvuus että pienoinen ongelma. Robotit keräävät kokemuspisteitä osallistumalla valtausoperaatioihin ja kun vaikka kokenut veteraanirobotti puree pölyä, uuden korvaajan kouluttaminen on pitkä ja hankala operaatio. Siihen kannattaa kuitenkin varautua, sillä kuolemia tulee usein yllättävästi. Jotkut näistä yllärikuolemista ovat aika ikimuistoista kamaa. En tule itse unohtamaan ihan heti robottia, joka räjäytti itsensä luodilla, joka meni sen verran ohi vihollisen päästä, että vei tältä hatun mukanaan, kimposi parin seinän kautta takaisin ja osui lopulta robottini suojana olleeseen räjähtävään tynnyriin. Opin läksyni: ei piileskellä punaisten tynnyrien takana. Ei vaikka olisi miten varma ja turvallinen tappo tarjottimella.

Steamworld Heistin pelaaminen on pahuksen hauskaa. Vaikka ei piittaisi tippaakaan pelin tarinasta tai muista puitteista, peruspelattavuus yksistään on ostoksen arvoinen juttu. Ne muut osa-alueet tukevat hyvin. Erilaisia varusteita ja satunnaista loottia on mukavasti, hahmonkehitys on sujuvan simppeliä mutta samalla palkitsevaa ja pituuttakin riittää.

steamworldheist_arv_0suosittelemme2Steamworld Dig oli peli, jota pelailin useasti eri alustoilla ja Steamworld Heistille tulee käymään prikulleen samalla tavalla. Peli julkaistiin aluksi vain 3DS:lle ja peli sopiikin mainiosti taskupeliksi. Tehtävät ovat bussireissun mittaisia kiskaisuja ja hahmot ovat sen verran suuria, että peliä on kiva seurata konsolin ruudulta. Mutta voi pojat, että odotan Steamworld Heistin julkaisua suuremmille alustoille, sillä olen aika varma siitä, että suurelta ruudulta koettuna peli pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Jos kotoa löytyy kuitenkin 3DS, kyseessä on jo nyt ehdottomasti pelaamisen arvoinen peli ja eräs 3DS:n viime vuoden parhaista julkaisuista.

 

Lisää aiheesta

Ohjeita pelintekijöille vuosikymmenten takaa: “suomalaisten pikkupelien nousu ja uho”

Plantera menettelee parin illan täyteviihteenä (PC)

Superhot on yhden illan juttu – mutta hyvä sellainen (PC)

The Flame in the Flood – armoton selviytymisretki villillä joella (Mac, PC, Xbox One)

This War of Mine: The Little Ones on karmaisevan realistinen sotapeli (PS4, Xbox One)

Uusi suomalainen älypeli haastaa PC-pelaajat