Uusimmat

Theatre of War –ennakko (PC)

19.04.2007 14:09 Miikka Lehtonen

Aikana, jolloin reaaliaikaiset strategiapelit pyrkivät olemaan yksinkertaisia, nopeita ja helppoja, Battlefront uskaltaa kulkea omia polkujaan. Combat Mission ja muut kunnon strategiapelit ovat jo hurmanneet pinon oldschool -pelaajia, eikä tahti ole ainakaan hiipumaan päin.

Theatre of War on strategiajulkaisija Battlefrontin ja IL-2-sarjalla lännessäkin maineeseen nousseen 1C Gamesin yhteistyön tulosta. Tinkimätöntä realismia, pikkutarkkaa toteutusta ja kaikki mahdolliset kuviteltavissa olevat yksiköt. Mitä muuta voi vielä strategiapeliltään toivoa?

Sodan osapuolet

Päivän sana on realismi. Vaikka kyseessä on reaaliaikainen strategiapeli, Theatre of War ei tee kompromisseja eikä tue abstrakteja ratkaisuja pelin helpottamiseksi. Mukana on satoja erilaisia yksiköitä pelin eri osallistujamaista, jotka ovat sitä perinteistä 2. maailmansodan tavaraa. Peruspelistä löytyy viisi pitkää kampanjaa, joissa soditaan saksalaisten, liittoutuneiden, neuvostoliittolaisten, ranskalaisten ja puolalaisten riveissä.

Suomen kaltaisia pikkumaita ei löytynyt ainakaan ennakkotestissä olleesta versiosta, joskin pelin mukana tulevilla editoreilla jääkärien ja muiden lisääminen peliin on vain ajan kysymys.

Kaikki yksiköt ja asejärjestelmät on mallinnettu pikkutarkasti. Mitään kestopisteiden kaltaista hapatusta ei tueta, vaan peli mallintaa ballistiset lentoradat, läpäisyt ja kimmokkeet pikkutarkasti. Tankeilta voi katkeilla teloja, vaurioitua asejärjestelmiä tai vaikka hajota moottori. Myös miehistöillä on eroa, sillä taistelijoiden kokemustaso on mallinnettu ja eron myös huomaa.

Siinä missä suoraan Siperiasta kiskaistu nostoväkiporukka nysvää, töppäilee ja on hidas toimissaan, SS-panssaridivisioonan eliittimiehistö ammuskelee liikkeestä ja on muutenkin tappavan tehokas. Kun peli vielä mallintaa jokaisen vaunujen asejärjestelmistä erikseen, kokeneen miehistön ohjaama panssari on todellinen tappokone.

Kaikesta tästä herkusta pääsee ottamaan täyden hyödyn irti, sillä monipuolinen käyttöliittymä mahdollistaa todella pikkutarkan johtamisen. Yksittäisille sotilaille voi määrätä maaleja, mutta koko homman voi toisaalta jättää tietokoneen vastuulle ja käskeä koko ryhmän etenemään taistellen pisteeseen B. Molemmille löytyy käyttöä.

Pelistä löytyy toki myös ilmavoimien ja kenttätykistön kaltaisia hienouksia, joilla taistelun voi kääntää nopeasti edukseen. Kunnon sulkutuli vihollisen etenemislinjalle saa aikaan kamalaa jälkeä, sillä taistelukentän punainen jumala todella tuntuu yhtä kammottavan tehokkaalta kuin oikea kenttätykistökin.

Mutta miltä se tuntuu?

Näin pikkutarkassa ja äärimmäisen simuloidussa pelissä käy helposti niin, että pelattavuus kärsii autenttisuuden vuoksi. Näin oli käynyt myös ennakkoversiossa, jossa omien joukkojen tekoäly ei ollut aivan sillä tasolla, kuin sen olisi toivonut. Liiallinen mikromanagerointi sai pelin tuntumaan tuskalliselta, joskin kuulemma lopulliseen versioon tekoälyä on parannettu reippaasti.

Mikäli näin todella tapahtuu, Theatre of War voi olla vuoden strategiahitti. Tiedettiinhän se jo ennakkoon, että Battlefront hallitsee pikkutarkan simulaation ja hauskuuden tasapainottamisen, mutta Theatre of Warissa on ainekset lajityyppinsä kuninkaaksi. Palaamme asiaan, kun sota jyrähtää käyntiin lähiviikkoina. Innokkaimmat voivat käydä jo nyt tutustumassa peliin juuri julkaistun demon muodossa.

Pelin voi tilata Gamer’s Gate -verkkokaupasta.

 

Tekijä: 1C Games
Julkaisija: Battlefront
Testattu: Core2Duo E6600+, GeForce 8800 GTS, 2 Gt DDR800, Windows Vista
Saatavilla: PC
Julkaisu: toukokuu 2007
Pelin kotisivu: http://www.battlefront.com/products/tow/