Uusimmat

Pelisivusto IGN:n kriitikko jäi kiinni arvioiden plagioinnista – seurasi potkut ja selittelyjä

13.08.2018 13:30 Muropaketin toimitus

Pelisivusto IGN:n toimittaja Filip Miucin jäi viime viikolla kiinni Dead Cells -peliarvionsa plagioinnista. Seuranneiden potkujen jälkeen kopiointeja on paljastunut useampia.

Maailman suurimpiin pelimedioihin lukeutuvan IGN:n toimittaja ja kriitikko Filip Miucin irtisanottiin viime viikolla vakavan plagiointitapauksen johdosta.

Kotakun mukaan YouTube-kanava Boomstick Gaming alkoi ensimmäisenä syyttää Miucinia siitä, että tämä oli kopioinut tuoreen Dead Cells -toimintapelin arvostelunsa lähes sanasta sanaan kanavalta. Syytösten osoittautuessa vedenpitäviksi IGN irtisanoi Miucinin vain vuorokautta myöhemmin.

Potkujen jälkeen Miucin julkaisi YouTubessa sittemmin poistetun videon, jolla hän selitteli tapausta ja pyysi anteeksi paitsi IGN:n työntekijöiltä ja Dead Cellsin kehittäjiltä.

”Viime kädessä se, mitä tapahtui Dead Cells -arvion kanssa, ei ollut lainkaan tarkoituksellista”, Miucin totesi Kotakun mukaan.

Potkujen jälkeen Miucinin historiasta on paljastanut kuitenkin ainakin kaksi muuta plagiontia. Muokkaamalla sanavalintoja ja lauseiden muotoiluja Miucin vaikuttaa kopioineen ainakin osia esimerkiksi FIFA 18 -pelin arviosta Nintendo Lifelta ja Metroid: Samus Returnsin arviosta Engadgetilta.

Kotakun artikkeli sisältää rinnakkaisvertailuja arvioteksteistä. Nintendo Lifen kriitikko Chris Scullion on myös julkaissut alla olevan videon, jolla hän osoittaa, kuinka Miucin on jäljitellyt hänen FIFA 18 -arviotaan.

Miucinin entiset kollegat IGN:llä eivät ole ottaneet tapausta hyvällä, vaan he ovat ottaneet aktiivisesti kantaa plagiointia ja Miucinia vastaan. Esimerkiksi sivuston PC-toimittaja Tom Marks on todennut Twitterissä tyhjentävästi, että ”plagiointi ei ole virhe, vaan se on valinta”. Sivusto myös julkaissut Dead Cellsistä kokonaan uuden arvostelun.