Uusimmat

Arvostelu Graafisesti vaikuttava Metro Exodus: Enhanced Edition viihdyttää myös PlayStation 5:llä

14.07.2021 17:15 Ilari Hauhia

Klaustrofobista kauhua tarjoava, alun perin vuonna 2019 ilmestynyt Metro Exodus julkaistiin aiemmin tänä vuonna myös PlayStation 5:lle ja Xbox Series -konsoleille Enhanced Editionin muodossa. Uuden konsolisukupolven tarjoaman suorituskyvyn myötä Metro Exoduksen jo ennestään upeita grafiikoita on voitu ruuvata vieläkin pidemmälle kaakkoon, ja lopputulos on mitä mainioin.


The Elder Scrolls Online: BlackwoodJulkaisupäivä: 6.5.2021
Studio: 4A Games
Julkaisija: Deep Silver
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), Xbox Series X|S ja PC 
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18+
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia (läpäisty aiemmin PC:llä)


Metro 2033 ja Last Light olivat upeita kokonaisuuksia, jotka yhdistelivät metrotunnelien pimeyteen kauhua, tiivistunnelmaista räiskintää sekä ennen kaikkea tarinan jota joutui oikeasti pureksimaan. Artyom joutui selvittelemään metrotunneleissa asuvien eri ryhmien, kuten Hansan, Spartan ja uusnatsien välisiä erimilisyyksiä, jotka kaikki pohjautuivat epätoivoon ja maan alla asumisen kurjuuteen.

Metro Exoduksessa Last Lightin tapahtumista on ehtinyt kulua muutama vuosi. Artyom ja tämän vaimo Anna saavat alun sattumusten myötä tietää, että Moskovassa vallinnut radiohiljaisuus on vain radiotaajuuksia häiritsemällä saavutettu salaliitto, eikä sota koskaan loppunut. Radiohiljaisuudella Moskovan selviytyjät on pyritty pitämään piilossa Venäjän valtaajilta. Artyom ja toverit löytävät myös Aurora-nimisen junan, jolla nämä päättävät lähteä tutkimaan, mitä maailmasta on jäljellä.

Metro Exodus viekin sarjan ensimmäistä kertaa pääosin metrotunneleiden ulkopuolelle. Kuten kerroimme jo alkuperäisen arvion yhteydessä, aiempaa avoimempi pelimaailma ei tarjoa välttämättä samaa ahtaan tilan ja pimeyden suomaa jännitystä kuin sarjan aikaisemmat osat. Siitä huolimatta kyse oli ja on edelleen loistavasta tarinavetoisesta kauhuhiippailusta, joka muuttuu vieläkin paremmaksi uudella konsolisukupolvella.

Metro Exoduksen jokseenkin avonaisessa pelimaailmassa on joka tapauksessa hyviä puolia Enhanced Editionin kannalta. Erityisesti pelin graafinen näyttävyys pääsee oikeuksiinsa vaihtelevissa ympäristöissä ja muun muassa säteenseurannasta otetaan kaikki ilo irti sekä sisä- että ulkotiloissa. Tunnelma pysyy edelleen tiiviinä, vaikka pelaajaa ei enää kahlita kokonaan maan alle.

Ulkoisesti Metro Exodus: Enhanced Edition on yksi tämän hetken upeimmista konsolipeleistä. Visuaalit ovat hienoa katsottavaa ja lisäksi peli pyörii 4K-resoluutiollakin pelattuna 60 fps ruudunpäivitysnopeudella. Erityisesti edelliseen konsolisukupolveen verrattuna hyppäys on valtava.

PlayStation 5 -pelaajat pääsevät nauttimaan myös lyhyemmistä latausajoista sekä DualSense-peliohjaimen erikoisominaisuuksista. Adaptiiviset liipaisimet tuovat erilaisen tuntuman eri aseiden avulla räiskimiseen. Esimerkiksi ilmakivääri vaatii välillä pumppaamista, minkä tuntee DualSensen avulla sormissa asti.

DualSensestä adaptiivisten liipaisimien lisäksi löytyvä haptinen palaute parantaa pelikokemuksen syvyyttä niin paljon, että Metro Exodus Enhanced Edition on melkeinpä parhaimmillaan peliohjaimella pelattuna, vaikka tavallisesti räiskintäpelit istuvatkin mielestäni paremmin hiirelle ja näppäimistölle. DualSensen erikoisominaisuudet toimivat myös PC:llä pelattaessa, joten peliä ei kuitenkaan ole pakko hankkia PlayStation 5:lle.

Graafisten parannuksien lisäksi onnistumisia löytyy myös äänisuunnittelun puolelta. Metro Exoduksen soundtrack alleviivaa Metron tunnelmaa, ja kun hahmojen puhutun kielen vaihtaa venäjäksi, on pelimaailmaan helppo uppoutua, ja unohtaa asuvansa turvallisessa ja ainakin toistaiseksi ydinsodattomassa Suomessa.

Kokonaisuudessaa Metro Exodus on Enhanced Editionin myötä entistäkin parempi kokonaisuus. Erilaisia uuden konsolisukupolven päivityksiä on saapunut jo useisiin eri peleihin, mutta Enhanced Edition tuntuu niiden keskuudessa huomattavasti keskimääräistä päivityspakettia merkittävämmältä. Mikäli Metro Exodus on jäänyt aiemmin pelaamatta, on nyt loistava hetki tarttua peliohjaimeen.

METRO EXODUS: ENHANCED EDITION (PS5)

”Metro Exodus: Enhanced Edition tekee jo ennestään loistavasta pelistä entistäkin näyttävämmän ja paremman. ”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat