Uusimmat

Arvostelu Hades on viiden tähden peli, joka toimii konsolilla jopa vielä paremmin kuin PC:llä

Kuva: © Supergiant Games

02.09.2021 09:55 Ilari Hauhia

Viime vuonna runsaasti kehuja kerännyt Hades rantautui elokuussa myös PlayStationille ja Xboxille. Jo ennestään loistavasta pelistä on tehty uudelle konsolisukupolvelle vieläkin parempi versio, ja pelin viisi tähteä loistavat nyt vieläkin kirkkaammin.


Julkaisupäivä: 13.8.2021 (PS/Xbox)
Studio: Supergiant Games
Julkaisija: Supergiant Games
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu), PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S, PC (Windows), Mac OS & Nintendo Switch
Pelaajia: 1 
Ikäraja: 12 
Peliä pelattu arvostelua varten: noin viisi tuntia (PS5, PC:llä vielä paljon enemmän) 


Mikäli Hades ei ole ennestään tuttu, on paikallaan kerrata pelin lähtökohdat. Hadeksessa pelaaja astuu Hadeksen pojan ja manalan prinssin, Zagreuksen, saappaisiin. Zagreus on kyllästynyt elämään manalassa ja päättää lähteä kapuamaan luolastojen lävitse kohti maanpintaa. Aseenaan Zagreuksella on ensimmäisenä miekka, mutta käyttöön voi myöhemmin avata myös muita aseita. Lisäksi matkan edetessä kreikkalaisen mytologian muut jumalat ja jumalattaret lahjoittavat Zagreukselle erilaisia kykyjä, joiden avulla matkantekoa hankaloittavia vihollisia voi kurittaa.

Kuten arvata saattaa, on matka pitkä ja täynnä vaaroja, eikä pinnalle todennäköisesti päästä ensimmäisellä eikä vielä toisellakaan yrityksellä. Koska kyse on roguelite-genren pelistä, palauttaa kuolema pelaajan takaisin manalan pohjalle ja matkan joutuu aloittamaan alusta. Pelissä on kuitenkin selvä progressio, ja Zagreus kasvaa läpäisy-yritysten kertyessä hiljalleen vahvemmaksi.

Hadeksen PlayStation 5 -versio vastaa pelimekaniikkojensa puolesta viime vuonna arvosteltua PC-versiota. Näin kyseessä on edelleen erittäin koukuttava, graafisesti kaunis ja tarinansa puolesta onnistunut peli, joka on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

LUE MYÖS: Arvostelu | Hades on yksi vuoden parhaista peleistä – Viiden tähden roguelike-hittiä todellakin kannatti odottaa pari vuotta

PlayStation 5:llä Hades hyödyntää DualSensen adaptiivisia liipaisimia ja haptista palautetta odotusten mukaisesti. Näin Zagreuksen voiman voi tuntea omissa käsissään asti. Graafisesti Hades yltää konsolilla 4K-tarkkuuteen ja tasaiseen 60fps ruudunpäivitysnopeuteen, mikä on nopeatempoisessa toimintaseikkailussa tärkeää. PlayStation 5 onkin kokonaisuudessaan kenties paras alusta Hadeksen pelaamiselle.

PlayStation 5:llä Hadeksen suurin ”ongelma” on edelleen sama kuin PC:llä. Peli on niin loistava, että läpäisyjä tekisi mieli jatkaa uudelleen ja uudelleen. Kun pelin tarinan, epilogin ja erilaiset lisähaasteet on onnistunut selättämään kertaalleen, alkavat samat tutut vastustajat sekä kykyjen ja varusteiden yhdistelmät tuntua hieman nähdyiltä.

Hadeksen uudelleenpelattavuusarvo ei yllä välttämättä satoihin tunteihin samalla tavalla kuin vaikkapa Binding of Isaac: Rebirthin tapauksessa, jonka lisäosat ja fanitekoiset modit tarjoavat käytännössä loputtomasti huvia. Sopiikin toivoa, että Supergiant Games julkaisee Hadekseen ennemmin tai myöhemmin uutta pelisisältöä tuovia laajennoksia.

HADES (PS5)

”Jo ennestään viiden tähden roguelite-seikkailu Hades on parhaimmillaan koettuna PlayStation 5:n välityksellä.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat