Arvostelu Hades on yksi vuoden parhaista peleistä – Viiden tähden roguelike-hittiä todellakin kannatti odottaa pari vuotta
Supergiant Gamesin jo parin vuoden ajan Early Access -testissä viipynyt Hades ilmestyi hiljattain virallisesti. Julkaisu oli kaiken odotuksen arvoinen, sillä Hades onnistuu yhdistelemään roguelike-pelimekaniikkoja loistavaan tarinankerrontaan sekä upeaan pelimaailmaan.
Julkaisupäivä: 1.9.2020
Studio: Supergiant Games
Julkaisija: Supergiant Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu), Mac OS, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 25 tuntia
Olen sekä Supergiant Gamesin aiempien pelien – erityisesti Bastionin ja Transistorin – suuri fani ja myös roguelike-genren suurkuluttaja. Siksi odotukseni Hadesta kohtaan olivat jo ennakkoon hyvin korkeat. Suureksi yllätyksekseni peli onnistui jopa ylittämään ne.
Hadeksessa pelaaja astuu Hadeksen pojan ja manalan prinssin, Zagreuksen, saappaisiin. Zagreus on kyllästynyt elämään manalassa ja päättää lähteä kapuamaan luolastojen lävitse kohti maanpintaa. Aseenaan Zagreuksella on ensimmäisenä miekka, mutta käyttöön voi myöhemmin avata myös muita aseita. Lisäksi matkan edetessä kreikkalaisen mytologian muut jumalat ja jumalattaret lahjoittavat Zagreukselle erilaisia kykyjä, joiden avulla matkantekoa hankaloittavia vihollisia voi kurittaa.
Kuten arvata saattaa, on matka pitkä ja täynnä vaaroja, eikä pinnalle todennäköisesti päästä ensimmäisellä eikä vielä toisellakaan yrityksellä. Koska kyse on roguelike-genren pelistä, palauttaa kuolema pelaajan takaisin manalan pohjalle ja matkan joutuu aloittamaan alusta.
Siinä missä monissa perinteisissä roguelike-genren edustajissa jokainen läpijuoksu alkaa kokonaan puhtaalta pöydältä, on Hadeksessa selvä progressio; Zagreus kasvaa läpäisyjen aikana kerättyjen resurssien avulla pysyvästi. Tämä ei ehkä miellytä kaikista kovimpia roguelike-puristeja, mutta se tekee pelistä huomattavasti helpommin lähestyttävän. Kun hahmo kasvaa ja voimistuu pelin edetessä, pääsee pelaaja jatkuvasti pidemmälle kohti pintaa. Lopulta kaikki huipentuu, kun pääsee ottamaan mittaa varsinaisesta loppuvastuksesta.
Hadeksen tarjoama kamppailu on erinomaista. Eri aseet on tasapainotettu niin hyvin, että on lähestulkoon mahdotonta sanoa, mikä niistä on paras ja mikä huonoin. Suurimmalta osin tämä riippuu siitä, millaisesta pelityylistä itse pitää. Myös hahmon saamat kyvyt ovat kiinnostavia ja ne mahdollistavat erilaisten yhdistelmien muodostamisen. Yksi parhaista Hadeksen tarjoamista tunteista on se hetki, kun tajuaa saaneensa käyttöön sellaisen kykyjen yhdistelmän, joka tekee pelihahmosta jopa ylivoimaiselta tuntuvan vahvan ja viholliset lakoavat pelaajan edestä kuin heinä.
Pelkkä nautinnollinen taistelu ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, miksi Hades on niin loistava peli. Roguelike-genren edustajien keskuudessa tarinankerronnan rooli jää usein hieman pieneksi, mutta Hades on toista maata. Zagreus kohtaa matkoillaan muita Kreikan mytologiasta tuttuja hahmoja, joiden kanssa käydyt keskustelut vievät tarinaa eteenpäin. Lisäksi tarina etenee usein manalan pohjalla sen jälkeen, kun luolastoseikkailu on päättynyt kuolemaan.
Hadeksen pelimaailma on kerrassaan upean näköinen yhdistelmä satunnaisesti generoituja tasoja ja kaunista käsityötä. Lisäksi, kuten Supergiant Gamesin aikaisempienkin pelien kohdalla, on Hadeksen soundtrack korvia hivelevän kaunis ja eri kappaleita tekee mieli pysähtyä kuuntelemaan loppuun saakka.
Hauska ei lopu edes siihen, kun pelin onnistuu läpäisemään ensimmäisen kerran. Spoilereiden välttämiseksi jätän yksityiskohdat tarkoituksella sumeiksi, mutta pelin läpäisyn jälkeen pelaaja voi halutessaan nostaa läpipelauksen vaikeustasoa erilaisilla lisähaasteilla niin paljon ettei pelaamisesta tule ainakaan liian helppoa. Lisäksi myös tarinallista lisäsisältöä on tarjolla runsaasti vielä sen jälkeen, kun loppuvastuksen on kaatanut ensimmäisen kerran.
Hades on kaikilta osin viiden tähden seikkailu, jota uskaltaa suositella sekä roguelike-genren ystäville että niille pelaajille, joita genren kokeileminen kiinnostaa. Uskaltaisin jopa sanoa, että kyseessä on suosikkipelini kuluvalta vuodelta. Pitkään aikaan mikään peli ei ole luonut yhtä suurta ”vielä yksi läpäisykerta” -tunnetta, joka johtaa pitkälle aamuyöhön venyviin pelisessioihin ja raskaisiin aamuheräämisiin.
HADES
”Hades yhdistää roguelike-genreen loistavan tarinankerronnan ja upean pelimaailman.”