Uusimmat

Arvostelu Horizon Forbidden West on malliesimerkki onnistuneesta PC-käännöksestä

01.04.2024 18:30 Ilari Hauhia
Horizon Forbidden West

Kuva: @ SIEE

Horizon Forbidden West on niin onnistunut PC-käännös, että pitkään PlayStation 5:lle yksinoikeudella tarjolla ollut peli on jopa parempi PC:llä.


Princess Peach: Showtime!Julkaisupäivä: 21.3.2024
Studio: Nixxes / Guerrilla Games
Julkaisija: PlayStation
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: noin 9 tuntia


Nixxes Software on kääntänyt onnistuneesti jo useita PlayStationin yksinoikeuspelejä PC:lle. Tähän mennessä erinomaisesti onnistuneita käännöksiä ovat olleet muun muassa aikaisempi Horizon Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man ja Ratchet & Clank: Rift Apart. Nyt laadukkaista porttauksista tuttu studio on jatkanut onnistumisten listaa Horizon Forbidden Westillä.

Horizon Forbidden Westin julkaistiin PlayStation 5:lle vuonna 2022. Kyseessä on edelleen yksi konsolin näyttävimmistä peleistä, sillä Aloyn seikkailut robottieläimien ja dinosaurusten miehittämässä maailmanlopun jälkeisessä maailmassa ovat varsinkin graafisesti henkeäsalpaavan upeat.

Horizon Forbidden West on suora jatko-osa vuoden 2017 Horizon Zero Dawnille. Peli kyllä kertaa pikaisesti ensimmäisen osan tapahtumia, mutta Zero Dawnin pelaaminen alle on hyvin suositeltavaa ainakin mikäli haluaa ymmärtää Forbidden Westin tarinan yhtään syvällisemmin. Zero Dawn on sekin koettavissa PlayStationin lisäksi myös PC:llä ja teknisiä ongelmia korjaavien päivitysten myötä myös Zero Dawnin PC-versio on nykyään mainio.

Horizon Forbidden West

Kuva: © PlayStation

Horizon Forbidden Westissä keskeisenä elementtinä postapokalyptisessa maailmassa leviää uusi sairaus, jolle altistuvat sekä koneet kuin muukin luonto. Aloyn täytyy luonnollisesti lähteä pelastamaan maailma, ja matkalla naissankari kohtaa sekä vanhoja tuttavuuksia että uusia ystäviä ja vihollisia. Horizon Forbidden West Complete Edition -nimellä kulkeva julkaisu sisältää emopelin lisäksi myös viime vuonna ilmestyneen Burning Shores -laajennuksen.

Pelillisesti Horizon Forbidden West jatkaa hyvin pitkälti Zero Dawnin viitoittamalla tiellä. Aloy saa käyttöönsä muun muassa hauskoja uusia aseita ja työkaluja, mutta muuten jatko-osa ei mullista kokemusta mitenkään suuremmin. Mikäli piti Zero Dawnista, on Forbidden West todennäköisesti vielä parempi elämys, joskin lähinnä ”sitä sanaa”. Toisaalta mikäli Zero Dawn ei iskenyt omaan makuhermoon, ei Forbidden West todennäköisesti tunnu juuri sen paremmalta.

Itse asetun mielipiteiden väliin. Olen pelannut parempiakin avoimen maailman seikkailuja kuin Horizon-pelit, mutta olen silti nauttinut Aloyn seikkailuista, ja upeat grafiikat ja kiinnostava ympäristö ovat ainakin omalla kohdallani paikanneet pelimekaniikkoihin liittyviä kankeuksia.

LUE MYÖSArvostelu | Horizon Forbidden West on viiden tähden jatko-osa – ”Jopa vielä vaikuttavampi peli kuin Horizon Zero Dawn”

Horizon Forbidden West

Kuva: © PlayStation

Loistava PC-käännös

Olipa Horizon Forbidden Westistä mitä tahansa mieltä pelinä, on kyseessä joka tapauksessa malliesimerkki loistavasti toteutetusta PC-käännöksestä. Varsinkin hyvin suorituskykyisten pelitietokoneiden omistajat voivat kääntää Horizon Forbidden Westin grafiikka-asetukset kaakkoon, ja nauttia kenties jopa tämän hetken näyttävimmästä pelistä mitä on tarjolla.

Suorituskykyisellä pelitietokoneella pelattuna Horizon Forbidden West tarjoaa sekä 4K-tarkkuuden että 60 fps ruudunpäivitysnopeuden Ultra-asetuksilla. Virallisten järjestelmävaatimusten mukaan tämä vaatii vähintään Nvidia GeForce RTX 4080- tai AMD Radeon RX 7900XT -näytönohjaimen sekä Intel Core i7 11700- tai AMD Ryzen 7 5700X -tasoisen suorittimen.

PlayStation 5 -pelaajat joutuvat aina valitsemaan joko 4K-tarkkuuden tai 60 fps ruudunpäivitysnopeuden väliltä, eli PC-versio on siinä mielessä parempi.

Vaikka korkeimmat järjestelmävaatimukset täyttäviä pelikoneita löytyy vain harvoilta ja valituilta, ei Horizon Forbidden Westistä nauttimiseen tarvitse aivan uusinta mahdollista rautaa. Suositeltuihin asetuksiin riittävät GeForce RTX 3060- tai AMD Radeon RX 5700 -näytönohjain yhdistettynä Intel Core i5 8600- tai AMD Ryzen 5 3600 -suorittimeen.

Mikäli riittää, että peli pyörii joten kuten, täyttyvät minimivaatimukset eli 720p-tarkkuus 30 fps ruudunpäivitysnopeudella ja alimmilla grafiikka-asetuksilla jo Intel Core i3 8100- tai AMD Ryzen 3 1300X -tasoisella suorittimella ja Nvidia GeForce GTX 1650- tai AMD Radeon RX 5500XT -tasoisella näytönohjaimella.

Horizon Forbidden West

Kuva: © PlayStation

Peli toimii karkeasti suositellut asetukset täyttävällä pelikannettavalla sulavasti, varsinkin kun karsii kaikista vaativimmat graafiset koristeet pois käytöstä. Siinä missä Horizon Zero Dawn oli PC-version julkaisuhetkellä vielä jokseenkin buginen, ei Forbidden West kärsi samasta ongelmasta, eikä pelissä tai sen käännöksessä tunnu olevan juuri lainkaan teknisiä ongelmia.

Pelin ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa kustomoitavat grafiikka-asetukset, laajakulmatuki ja DLSS 3-, FSR- ja XeSS-tuki. Myös DualSense-ohjaimen käyttäminen onnistuu PC:n kanssa, jolloin pelaajat voivat hyödyntää ohjaimen vastetta antavia olkanäppäimiä. Sen sijaan PC:n ja PlayStationin välistä tallennusten synkronointia pelistä ei löydy.

Pelin suorituskyky laskee huomattavasti, kun edetään Burning Shores -laajennokseen. Tälle on selkeä selitys. Siinä missä emopeli julkaistiin sekä PlayStation 4:lle että 5:lle, saapui laajennos vain PlayStation 5:lle. Toisaalta se on myös emopeliä vieläkin näyttävämpi, ja jälleen tehokkaisen pelikoneiden omistajat pääsevät nauttimaan upeasta grafiikkaelämyksestä.

Kokonaisuudessaan antaisin Horizon Forbidden Westille puhtaasti pelinä neljä tähteä viidestä. Se on varsin mainio, mutta ei tarjoa mitään erityisen uutta. Hieman itseään toistava avoin maailma ole aivan pelihistorian parhaimmistoa, mutta ei myöskään lainkaan huonompi. PC-käännöksenä pelistä on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, ja se ansaitsee täydet viisi tähteä. Näin tulkoon kokonaisarvosanaksi 4,5 tähteä.

HORIZON FORBIDDEN WEST – COMPLETE EDITION (PC)

Arvosana: 4,5/5

”Horizon Forbidden West on malliesimerkki erinomaisesta PC-käännöksestä, ja samalla kenties tämän hetken graafisesti upein peli maailmassa.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat