Uusimmat

Demokratiaa vai kommunismia? 1989 kuvaa Itä-Euroopan poliittista murrosta

14.01.2014 12:00 Jukka O. Kauppinen

Demokraatti vai sysipunainen kommunistipeikko? Kumpi haluat olla? Leevi Rantala on ollut sekää ettää pelatessaan Itä-Euroopan murrosta kuvaavaa 1989: Dawn of Freedom  -strategiapeliä. Miten sujuu demokratian pedon torjuminen kommunistivallan nimeen vannovilta?

1989: Dawn of Freedom käsittelee Itä-Euroopan murrosta. Demokratia valtasi alaa vuosikymmeniä hallinneilta kommunisteilta ja dramaattiset tapahtumat muovasivat lähtemättömästi Varsovan liittoon kuuluneita itäblokin maita. Pelaajat kuvastavat demokraattisia ja kommunistisia voimia, jotka yrittävät vaikuttaa näiden kuuden maiden kohtaloon. Tarkoituksena on saada käännytettyä puolelleen jokaisessa maassa tarpeeksi suuri joukko ihmisiä. Maiden välillä on suuria eroja siinä, keiden suosiosta oikein taistellaan. Esimerkiksi Puolassa täytyy pyrkiä vaikuttamaan työläisiin ja byrokraatteihin, kun taas Itä-Saksassa täytyy saada puolelleen myös paikallisen eliitin ja luterilaisen kirkon edustajia.

Pelin aikakäsitys on huomattavasti Twilight Strugglea suppeampi, sillä siinä keskitytään vain yhden vuoden tapahtumiin. Vuosi on jaettu kymmeneen kierrokseen ja esikuvansa tavoin edelleen alku-, keski- ja loppuvuoteen. Näistä jokaiselle löytyy täysin oma korttipakkansa, jotka sisältävät runsaasti historiallisia tapahtumia. Kortit luovat hyvän kuvan tapahtumien todellisesta kulusta ja myös vaihtoehtoisen historian kirjoittaminen onnistuu.

Pelin alkuvaiheissa kommunistilla on varma ote eri maista, mutta kierrosten kuluessa tilanne muuttuu täysin päälaelleen. Demokratiaa edistäviä kortteja on etenkin loppupuolella todella runsaasti ja kommunistien täytyy yrittää sinnitellä mukana niin kauan kuin mahdollista. Kommunisteilla pelaaminen tuntuu kuin riippuisi hiljalleen kiristyvässä hirressä. Aluksi tilaa ja mahdollisuuksia on runsaasti, mutta demokraattien painostuksen myötä elintila kaventuu todella paljon.

Lue koko arvostelu: 1989: Dawn of Freedom (lautapeli)

Lisää aiheesta

Combat Commander: Europe (lautapeli)

Eclipse (Lautapeli)

Mr. Madison’s War: The Incredible War of 1812 (lautapeli)

Nations (lautapeli)