Uusimmat

Hurja väite: Steamissä yhä myynnissä oleva peli käyttää pelaajien tietokoneita kryptovaluutan louhintaan

30.07.2018 16:22 Muropaketin toimitus

Steamissä yhä kaupan oleva peli näyttäisi muuttavan pelaajien tietokoneet louhimaan kryptovaluuttaa.

Viime aikoina on keskusteltu siitä, mitä kaikkea Valve sallii ja ei salli myytävän sen Steam-pelikaupalla. Nyt on käynyt ilmi, että eräs Steamissä kaupan oleva peli laittaa pelikoneet osaksi kryptovaluuttaa louhivaksi bottiverkoksi.

Kyseinen peli on nimeltään Abstractism, ja se on tasohyppelyksi naamioitu indie-peli.

Abstractism-pelistä on jätetty Steamiin lukuisia negatiivisia arvioita ja kuvakaappauksia, joissa näkyy miten peli asentaa tietokoneelle steam.exe-prosessilta näyttävän viruksen. Lisäksi pelin kauppasivuilta voi helposti nähdä trollauksen merkkejä pelikehittäjiltä.

Asiaa ryhtyi tutkimaan YouTube-käyttäjä SidAlpha, joka päätyi siihen johtopäätökseen, että virukset liittyvät kryptovaluutan louhintaan. Tällaista ns. cryptojacking-toimintaa on vaikea havaita, mutta selkein merkki siitä on koneen CPU- ja GPU-suorittimien kuumana käyminen.

Abstractism-pelin kehittänyt Okalo Union -studio on vastannut syytökseen kertomalla, että tilanne johtuu pelin korkeiksi säädetyistä grafiikka-asetuksista. Vastaus kuulostaa kummalliselta, sillä kyseessä on naurettavan yksinkertainen tasohyppely. Lisäksi pelin Steam-sivuilta käy ilmi sen hyvin matalat laitteistovaatimukset.

Kehittäjät kannustavat pelaajia pitämään peliä käynnissä kaiken aikaa. Tällöin pelikoneet jauhavat kryptovaluuttaa jatkuvasti.

Tilanne ei ole ongelmallinen ainostaan pelin hankkineille, vaan se herättää kysymyksiä siitä miten Valve hyväksyy pelejä myyntiin sen kauppapaikalle. Aiemmin Valve ilmoitti, että se sallii kaikenlaisten pelien myymisen, kunhan ne eivät ole jollain tapaa laittomia tai pelkkää trollaamista.

Tällaisten pelaajille haitallisten pelien myyminen voi tapahtua uudelleen, ellei Valve ryhdy valvomaan tarkemmin mitä se oikein Steamissä myy. On vaikea nähdä, että olisi Valven etujen mukaista, kun sen kauppapaikalla myydään kuluttajalle vahingollisia tuotteita.

Tätä kirjoittaessa Abstractism on yhä myynnissä Steamissä.