Uusimmat

Intiaaneja, amerikkalaisia ja brittejä yhdessä suuressa liemessä vapaussodan kiemuroissa

02.05.2014 11:00 Jukka O. Kauppinen

Leevi Rantala kurkisti miltä Yhdysvaltain vapaussodan metsäisemmällä rintamalla oikein tapahtui. Ainakin kovin sotkuista se oli!

Newtownin taistelu käytiin 29.8.1779 nykyisen itäisen New Yorkin alueella. Britit ja irokeesit olivat rakentaneet väliaikaisen suoja-aseman kukkulalle, josta heidän oli tarkoitus laukaista väijytys läheisellä tiellä etenevien amerikkalaisten niskaan. Amerikkalaiset kuitenkin havaitsivat ansan ja koukkasivat väijyjien selustaan. Britit onnistuivat välttämään motituksen ja vetäytymään, koska osa vihollisen joukoista hyökkäsi liian myöhään.

Newtownin erikoissäännöt rikkovat peruskaavan tuomalla peliin niin kutsutun chit-pull -mekaniikan ja erikoiskortit. Chit-pull tarkoittaa sitä, että brittien puolella taistelevat intiaanit aktivoidaan yksitellen nostamalla satunnaisesti pelimerkkejä. Jokaiselle heimolle on oma nappulansa ja taistelun edetessä kasaan heitetään myös pari erikoista pelimerkkiä. Taistelumerkki päättää välittömästi intiaanien aktivoimisen ja toinen pakottaa kaikki amerikkalaisten tykkien vaikutusalueella olevat intiaanit heittämään päättäväisyysheiton. Mikäli heimon pelimerkki ei noussut ennen taistelumerkkiä, he eivät saa osallistua sillä vuorolla taisteluun. Molemmilla pelaajilla on myös erikoiskortteja, joiden avulla pelin normaalia tasapainoa voi hieman heilauttaa. Esimerkiksi intiaanit voivat skalpeerata vastustajansa, joka syö välittömästi vastustajan moraalia. Toisaalta taas amerikkalaiset voivat tehdä esimerkiksi lähitaistelussa tehokkaan pistinhyökkäyksen.

Lue koko artikkeli: Newtown (lautapeli)

Lisää aiheesta

Android: Netrunner (lautapeli)

Campaign Commander 2: Coral Sea (lautapeli)

Dreadball (lautapeli)

Tobago (lautapeli)

Muropaketin uusimmat