Uusimmat

Pelialan veteraani: PC-bisnesmalli on suolesta, konsoleilla ei ikinä tehdä rahaa

09.09.2008 10:46 Miikka Lehtonen

Pelimaailmassa on totuttu siihen, että harvalla on kanttia puhua asioista rehellisesti ja tylysti. Kaunistelu, kiertely ja kohteliaisuus ovat trendejä, mutta onneksi niitäkin joskus rikotaan. Tällä kertaa asialla on pelialan veteraani, joka on tullut raflaavaan johtopäätökseen: peliala on perseestä.

Alex St. John ei ole aivan ensimmäistä kertaa mukana näissä kekkereissä. Mies oli aikanaan eräs Microsoftin DirectX-projektin päätekijöistä, sekä myös pelaamisen suurimpia kannattajia firman käytävillä. Tehtyään pioneerityötään aikansa hän lähti perustamaan oman firmansa ja toimii nyt WildTangentin toimitusjohtajana.

Nyt St. John on kommentoinut pelialaa ja sen malleja laajemminkin. Uutiset eivät ole hyviä, sillä miehen mielestä joka puolella tehdään vääriä päätöksiä, joista firmat tulevat maksamaan kalliisti. Ensin osansa saa PC-pelaaminen – konsolit saavat omansa kyllä pian.

”Koko bisnesmalli on ihan rikki, mistä johtuen asiakkaat kiertävät sen kokonaan. Tämä kertoo että PC-pelaamisessa tarvittaisiin vahvempia turvaratkaisuja, mutta toisaalta tämä menisi vasten PC-pelaamisen avoimmuutta ja vapaita markkinoita. Se taas on mielestäni eräs PC:n suurimpia vahvuuksia. Ihmiset syyttävät kuluttajia siitä että nämä hankkivat pelinsä ilmaiseksi vapailta markkinoilta sen sijaan että he katsoisivat peiliin ja sanoisivat: ’Hei, bisnesmallimme on ihan perseestä. Keksitään parempi!'”

Hyvän kommentaattorin tavoin St. John ei tyydy vain haistettelemaan, vaan tarjoaa ratkaisun.

”Esimerkiksi jos pelit itsessään olisivat ilmaisia ja rahat hankittaisiin mainostuloilla, miksi kukaan lähtisi piratisoimaan niitä”, St. John kysyy. Mies ei ole yksin mielipiteensä kanssa, sillä lukuisat länsimaalaiset pelikehittäjät tutkivat innolla mallin mahdollisuuksia ja esimerkiksi jättimäisesti piratisoidusta Company of Heroes -pelistä on tiettävästi tulossa mainos- ja mikrotason kaupoilla tuettava versio. Entä konsolit? Paljon paremmin ei mene sielläkään.

”Sony ja Mircosoft menivät aivan liian pitkälle konsoliensa kanssa ja polttivat näppinsä. Polttivat myös enemmän rahaa kuin he voisivat ikinä toivoa saavansa takaisin. Vaikka Xbox 360 ja PlayStation 3 olisivat jättimenestyksiä, firmat eivät tule ikinä saamaan rahojaan takaisin.

Miljardeja ja taas miljardeja taaloja. Ei ole kovinkaan todennäköistä, että firmat haluavat ampua itseään näin jalkaan uudelleen ihan lähiaikoina, mikä tarkoittaa sitä, että nykyinen konsolisukupolvi voi jäädä viimeiseksi hyvin pitkiin aikoihin.”

St. John tarjoaa jälleen visionsa tulevasta ja veikkaa, että Xbox 720:n ja PlayStation 4:n sijaan firmat tulevat panostamaan palveluihin ja lisäarvoon. ”Veikkaan että jos konsoleista tulee uusi sukupolvi, se painottaa joko uudenlaisia peliohjaimia tai online-yhteisöä. Grafiikka tulee olemaan kaikilla samanlaista. Jos kyse taas on online-yhteisöistä, se on konsolien loppu. Miksi hitossa Wal-Mart haluaisi myydä tappiolla laitetta, kun kaikki sen arvokas myynti on sidottu online-palveluihin, tilauksiin ja ladattaviin peleihin?”

Tylyä tekstiä, mutta ehkä peliala tarvitseekin juuri nyt tylyn tukistuksen, jotta erinäisissä norsunluutorneissa herättäisiin pohtimaan alan nykytilaa ja tulevaisuutta.

St. Johnin täydellisen haastattelun – jossa osansa saa myös integroituja grafiikkapiirejä kaupitteleva Intel – voi lukea Extremetechin sivuilta.

Lisää aiheesta

Analyytikko povaa maaliskuusta huipputuottoisaa pelialalle

Analyytikko varoittaa Sonya PlayStation 3:n hinnasta

E3 – paha pettymys, valittaa analyytikko

Eurooppa tavoitti Amerikan

Lue myös

Riittääkö 20 G:n kiihtyvyys Verbatimin pelihiirelle?

Tekniikkaa hyötykäytössä: GPS-källejä pyörävarkaille