Uusimmat

TOP 10: The Last of Us on täynnä yksityiskohtia – Huomasitko viittaukset Unchartediin, kirahveihin, Twilight-elokuviin…?

Kuva: © PlayStation

26.05.2020 09:00 Tuukka Hämäläinen

Pian jatko-osan saava The Last of Us oli uskomattoman yksityiskohtainen peli. Listasimme upeita ja hauskoja yksityiskohtia modernin klassikon pelimaailmasta.

The Last of Us Part II ilmestyy jo kuukauden kuluttua, joten mikäpä olisikaan parempi aika palata vielä kerran alkuperäisen mestariteoksen pariin. Naughty Dog -studion kehittämä The Last of Us (2013) on yksi viime vuosikymmenen ylistetyimpiä pelejä, ja siinä on myös yksi pelihistorian vaikuttavimmista ja tarkimmin suunnitelluista pelimaailmoista.

Tulevan jatko-osan kunniaksi kokosimme alkuperäisestä pelistä joukon yksityiskohtia, jotka osoittavat, kuinka tarkkaan pelimaailma onkaan suunniteltu. Tämä ei ole mikään kattava lista kaikista The Last of Usin detaileista ja easter egg -salaisuuksista, vaan yksinkertaisesti joukko mielestämme kiehtovia ja huomionarvoisia pikkujuttuja, jotka tulevat vastaan, kun pelimaailman koluaa läpi tarkasti.

Kaikki kuvat on taltioitu pelin PlayStation 4:lle julkaistusta The Last of Us Remastered -versiosta (2014). Tässä kohtaa pelihistoriaa emme myöskään enää vaivaudu varoittelemaan mahdollisista The Last of Us -spoilereista.

LUE MYÖS: Pelaamisen vuosikymmen 2010: Muropaketin toimitus valitsi suosikkipelinsä vuosilta 2010-2019

1. Kalenterit

The Last of Usin maailmassa kuolettava cordyceps-epidemia puhkesi 26. syyskuuta vuonna 2013. Onkin selvää, että tuntemamme maailma käytännössä lakkasi olemasta pian tämän jälkeen – mutta kuinka pian? Monet pelimaailmasta löytyvät kalenterit antavat viitteitä asiasta. Pelistä löytyy nimittäin useampia seinäkalentereita, jotka kaikki ovat jääneet auki lokakuulle 2013. On siis selvää, että The Last of Usin maailma ei luhistunut aivan päivässä, vaan ihmiset pysyttelivät aloillaan esimerkiksi kodeissa ja kahviloissa vielä lokakuun puolelle.

2. Matkalaukut

The Last of Usin polveilevan kertomuksen aikana kuljetaan läpi useiden hylättyjen asuntojen ja talojen. Asukkaiden viimeisistä hetkistä kerrotaan tavalla, joka tuntuu täysin ilmeiseltä, mutta se jää silti helposti huomaamatta. Useissa kodeissa on nimittäin joukoittain pakattuja matkalaukkuja, mikä kertoo kaksi asiaa: ensinnäkin, asukkaat valmistautuivat evakuointiin, ja toiseksikin, monet tai useimmat joutuivat lopulta jättämään omaisuutensa taakseen. Ehkäpä virallista evakuointia saatiin odottaa turhaan tai ihmiset joutuivat lähtemään jalkaisin matkaan. Joka tapauksessa pakatut matkalaukut jäivät taloihin.

3. Uncharted 2 -viittaus

The Last of Usin pelimaailmasta löytyy useiden kuvitteellisten yhtyeiden levyjä ja julisteita. Yksi näistä on myös huomaamaton viittaus Naughty Dogin aiempaan peliin Uncharted 2: Among Thieves (2009).Uncharted 2:ssa aarteenryöstäjä Nathan Drake etsii aasialaisten kansantarujen kuningaskuntaa, joka tunnetaan nimellä Shambala. Kuinka ollakaan, eräs The Last of Usin kuvitteellisista yhtyeistä onkin nimeltään The Shambalas. Viittauksen voi bongata ainakin The Last of Usin alkupuolella levykaupasta.

4. Naughty Dog -viittaukset

Yllä oleva ei ole todellakaan pelin ainoa viittaus Naughty Dogin aiempiin peleihin. The Last of Usin keskivaiheilla kuljetaan nimittäin lelukaupan läpi, ja täältä löytyvät viittauksen niin Uncharted -sarjaan kuin Jak and Daxter -peleihinkin. Lelukaupan hyllyiltä voi nimittäin bongata molempien pelisarjojen lautapeliversiot. (Samassa paikassa lautapelejä tuntevat voivat myös hymähdellä Settlers of Satan -nimiselle pelille.)

5. Sarjakuvalehtien paikat

Ei ole mikään uutinen, että The Last of Usin monien keräiltävien esineiden joukossa on myös koko sarja Savage Starlight -nimisiä sarjakuvalehtiä. Kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota siihen, millaisista paikoista lehdet löytyvät. Toisin kuin monet muut pelin keräiltävät esineet, jotka voivat jopa riippua puista, ovat sarjakuvat usein paikoilla, joilla niitä on arvatenkin luettu. Siksi sarjakuvia löytyy esimerkiksi vessasta, autosta sekä lomakohteen puistonpenkiltä, kuten alla oleva kuvakin näyttää. Tämäkin osoittaa, millaisella tarkkuudella Naughty Dogilla suunnitellaan pelimaailmoita.

6. Kirahvit

Yksi The Last of Usin mieleenpainuvimmista hetkistä nähdään pelin loppupuolella, kun Ellie ja Joel kohtaavat joukon eläintarhasta vapautuneita kirahveja. Toisella pelikerralla voi kuitenkin huomata, että kohtaamista tavallaan pohjustetaan monesti pelin aikana. Pelimaailmasta voi nimittäin bongata useita kirahveja esimerkiksi valokuvissa, kehyksissä ja pehmoleluina. Alla olevasta galleriasta näet löytämiämme kirahveja.

7. Halloween-asut

The Last of Usin erinomaisen ja tarinan kannalta olennaisen Left Behind -laajennuksen avainkohtauksessa Ellie ja Riley hassuttelevan pilailupuodissa Halloween-asujen kanssa. Yksi huvittavimmista pikku yksityiskohdista löytyy erään hyllyn päädystä, eivätkä pelihahmot kiinnitä siihen erityistä huomiota. Kuten alla oleva kuvakin kertoo, pilailupuodista löytyy Halloween-asuja myös koirille. Tarkkasilmäinen pelaaja voi huomata, että koiran voi pukea ainakin merirosvoksi, vampyyriksi ja Sherlock Holmesiksi. (Emme yhtään epäile, etteikö tällaisia myytäisi oikeastikin. Mutta se on silti hassua.)

8. Muistoseinä

The Last of Usin maailmassa on tietysti kuollut lukemattomia ihmisiä, ja joillakin paikoilla heitä on myös ehditty muistamaan näyttävästi. Pelin yliopistokohtauksessa pelaaja voikin löytää erillisen asuinhuoneen, jossa on kokonainen muistoseinä selviytyneiden opiskelijoiden tovereille. Liikuttavana yksityiskohtana muistoseinältä löytyy myös yksi kuva edesmenneestä lemmikistä.

9. Elokuvajulisteet

The Last of Usin maailmasta löytyy vielä roppakaupalla julisteita muinaisista elokuvista, jotka ovat nähdäksemme kaikki keksittyjä. Yritimme parhaamme mukaan löytää kaikki pelin leffajulisteet, jotka kokosimme alla olevaan galleriaan. Ei varmasti ole mitään sattumaa, että valtaosa The Last of Usin fiktiivisistä leffajulisteista sattuu olemaan juuri kauhua ja tieteisfiktiota, kuten itse pelikin.

10. Leffakeskustelu

Emme malta olla myöskään lisäämättä mukaan yhtä pelin hauskoista sivudialogeista, jotka määrätietoinen pelaaja voi hyvinkin missata. Edellisistä elokuvajulisteista yksi herättää nimittäin Ellien ja Joelin välillä keskustelun, jossa Joel kertoo nähneensä kyseisen leffan. Erityisen hauskaa on, että ”Dawn of the Wolf Part 2” kuulostaa Joelin kuvauksen perusteella olevan parodinen viittaus Twilight-elokuviin. Twilight oli suosionsa huipulla juuri 2010-luvun alussa, kun Naughty Dog kehitti The Last of Usia, joten viittaus tuntuu hyvin sopivalta.

 

The Last of Us on saatavilla PlayStation 4:lle remasteroituna versiona. The Last of Us Part II ilmestyy 19. kesäkuuta, sekin vain PlayStation 4:lle.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat