UUSIMMAT

Pelaamisen vuosikymmen 2010: Muropaketin toimitus valitsi suosikkipelinsä vuosilta 2010-2019

26.12.2019 11:16 | Muropaketin toimitus

Muun muassa Mass Effect 2, The Witcher 3 ja Counter-Strike: Global Offensive kuuluvat Muropaketin kriitikoiden suosikkipeleihin kuluneelta vuosikymmeneltä. Arvostelijoidemme listoilta löytyy kuitenkin myös suuria yllätyksiä.

Vuosikymmen lähenee loppuaan, ja olemme jo listanneet 2010-luvulla parhaat arvostelut saaneet pelit. Nyt on kuitenkin Muropaketin omien arvostelijoiden vuoro, joista kukin kokosi TOP 10 -listan omista pelisuosikeistaan vuosikymmenen ajalta.

Muropaketin kriitikoiden valinnoissa nousevat esiin vuosikymmenen suuret klassikot, mutta joukkoon mahtuu myös yllätyksiä ja paikkansa historiassa ansainneita pienempiä pelejä.


Tuukka Hämäläisen suosikkipelit 2010-luvulta


1. Outer Wilds (2019)

Kärkipaikkaa ei ole vaikea valita Outer Wildsin pelattuaan. Tänä vuonna ilmestynyt indieseikkailu onnistui yhdistämään pelimaailman tutkimisen ja tarinankerronnan saumattomasti, ja samalla Mobius Digital -pelistudio näytti tietä tulevaisuuden peleille. Minkään muun näkemäni pelimaailman tutkiminen ei ole ollut näin kutkuttavaa, pelottavaa ja hauskaa – ja lisäksi pelin loppu on jotakin erittäin mieleenpainuvaa!

2. Death Stranding (2019)

Death Stranding on toinen ilmeinen valinta vuosikymmenen kärkikastiin. On luoja lykky, että Konami potki Hideo Kojiman pihalle, sillä ilman tätä eroa Kojima saattaisi yhä olla antamassa tekohengitystä Metal Gear -sarjalle. Sen sijaan syntyi Death Stranding – teknisesti vaikuttava, kaunis, omaperäinen ja emotionaalinen pelikokemus, joka lisäksi uskaltaa kulkea vastavirtaan suhteessa siihen, mitä toimintapeliltä odotetaan.

3. Hellblade: Senua’s Sacrifice (2017)

Ninja Theoryn tummanpuhuva Hellblade on rosoisimpia ja karuimpia pelaamiani pelejä, ja juuri siksi niin kouriintuntuva kokemus. Se nousee muita toimintapelejä korkeammalle vetoavalla tarinalla, jossa kuvataan mielenterveyden rikkoutumista ja kamppailua sisäistä pimeyttä vastaan. Siinä nähdään myös yksi parhaista näkemistäni näyttelijäsuorituksista peleissä.

4. Celeste (2018)

Pikkuinen indiepeli Celeste liikkuu hieman samalla maaperällä kuin Hellblade, mutta täysin eri tavalla. Vaikuttava peli yhdistää koukuttavan, erittäin haastavan tasohyppelyn kertomukseen itsensä ylittämisestä, ja lisäksi siinä yksi pelihistorian parhaista soundtrackeista.

5. The Last of Us (2013)

Naughty Dogin seikkailupeli The Last of Us on alkukohtauksesta lähtien vaikuttava kokemus, joka pistää pelaajan hyvällä tapaa koetukselle. Omalla tavallaan Left Behind -laajennus oli vielä peruspeliäkin vetoavampi kertomus, ja odotan suurella innolla, mihin pelisarja seuraavaksi suuntaa.

6. BioShock 2 (2010)

BioShock 2 oli omaan makuuni heittämällä parempi peli kuin sarjan sinänsä ikoninen ensimmäinen osa, ja se tarjosi paljon vaikuttavamman tarinan ja monipuolisemman pelikokemuksen. Mietin pitkään, laittaisinko listalle BioShock Infiniten, mutta tosiasia on, etten ole vieläkään palannut pelaamaan Infiniteä uudelleen, mutta BioShock 2:n olen läpäissyt useita kertoja. Minulle se lienee sarjan huippuhetki.

7. Shadow of the Colossus (2018)

Tämä on pieni huijaus, sillä PS4:n Shadow of the Colossus on tietysti remake alkuperäisestä, vuoden 2005 seikkailupelistä. Nostan se sitä huolimatta listalle, sillä mikään peli ei tunnu samalta kuin Fumito Uedan kolkko, omituinen kamppailu viattomia kolosseja vastaan. Ja Shadow of the Colossus on myös todennäköisesti paras uudelleenjulkaisu, mitä kuluneella vuosikymmenellä on nähty.

8. What Remains of Edith Finch (2017)

What Remains of Edith Finch on samaan aikaan lineaarinen tarinapeli sekä innovatiivista tarinankerrontaa. Sen eri episodit toimivat omilla säännöillään ja vievät pelaajan tunteelliselle, vaikuttavalle matkalle, jota jää pyörittelemään mielessään pitkäksi aikaa. Lisäksi peli on todella kaunis. Siinäpä se.

9. Red Dead Redemption (2010)

Alkuperäinen Red Dead Redemption oli Rockstar Gamesille pelinavaus pari pykälää vakavampana kertomuksena, se tarjosi samalla laajan, kiinnostavan pelimaailman tutkittavaksi, ja lisäksi pelin loppuratkaisu oli vaikuttava ja temaattisesti harkittu. RDR 2 jäi omalta osaltani kesken, mutta alkuperäisen RDR:n olen läpäissyt kahdesti ja hoitanut kaikki hanttihommatkin viettääkseni pelissä pidemmän aikaa.

10. Horizon Zero Dawn (2017)

Horizon Zero Dawn on PS4:n hittipeleistä parhaita, ja se kertoo kiehtovan scifi-tarinan hieman toisenlaisesta maailmanlopusta. Peli on myös erittäin kaunista, jouhevaa toimintaa, joka tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin pelitapoihin, ja lisäksi The Frozen Wilds -laajennus on erinomainen ja ansaitsee tulla pelatuksi jo päätarinan rinnalla.

Sisältö

  1. Tuukka Hämäläisen suosikkipelit 2010-luvulta
  2. Ilari Hauhian suosikkipelit 2010-luvulta
  3. Joonas Pikkaraisen suosikkipelit 2010-luvulta
  4. Joonas Koiviston suosikkipelit 2010-luvulta
  5. Skye Borgin suosikkipelit 2010-luvulta
  6. Teemu Purhosen suosikkipelit 2010-luvulta

Muropaketin uusimmat