Uusimmat

Abit AI7

30.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Abit toi juuri markkinoille uudet AI7- ja AN7-emolevyt, jotka ovat varustettu µGuru-ominaisuudella. AI7 on tarkoitettu Intel Pentium 4 -prosessoreille ja uudistetun virransyötön ansiosta se tukee myös tulevia Intel Prescott -prosessoreita. AI7 on käytännössä paranneltu malli ensimmäisen sukupolven IS7-emolevystä, joka testattiin kesällä Muropaketissa.

AN7 on puolestaan tarkoitettu AMD Athlon XP -prosessoreille ja sen esikuvana on ollut erittäin suosittu NF7-S-emolevy. AN7 perustuu NVIDIAn nForce 2 Ultra 400 -piirisarjaan ja ominaisuuslista on varsin kattava. Tässä artikkelissa testaamme kuitenkin AI7-emolevyn ja tutustumme muun muassa µGuru-ominaisuuteen sekä myöhemmin artikkelin toisessa osassa ylikellottamiseen.

Emolevyn oheisvarusteiden joukosta ei löydy mitään ylimääräistä, vaan ohjekirjojen ja ajuri-CD:n lisäksi mukaan on laitettu SATA-kaapeli, SATA-virta-adapteri, tavalliset IDE- ja diskettiasemakaapelit sekä erillinen USB/Firewire-liitäntäpaneeli kotelon taakse.

Emolevyltä löytyy viisi PCI-liitintä ja tietenkin AGP-liitin. Piirisarjan ympärille on jätetty sopivasti tilaa, eikä näytönohjaimen tai prosessorin jäähdytyksen asentamisen kanssa tullut ongelmia vastaan. Socket 478 -kanta on puolestaan sijoitettu normaalista poiketen 45 asteen kulmaan, mutta tämän ei pitäisi vaikuttaa jäähdytysratkaisuiden asentamiseen.

HUOM! Yllä olevassa kuvassa AI7-emolevylle on asennettu northbridgen alkuperäisen coolerin tilalle Swiftechin MCX159-R-piirisarjacooleri.

Muistiliittimet löytyvät normaalilta paikalta ja ne on sijoitettu sen verran kauas AGP-liittimestä, että muistikammat voi vaihtaa näytönohjaimen ollessa paikoillaan. Muistiliittimien oikealta puolelta löytyy kaksi IDE-liitintä. Erillisiä ohjaimia emolevyltä löytyy kolme kappaletta ja ne ovat ALC658-äänipiiri, Realtek RTL8100C -verkko-ohjain ja Texas Instrumentsin firewire-ohjain.

AI7:n virransyöttö on suunniteltu FMB 1.5 -määritysten mukaan ja emolevyn pitäisi toimia ilman ongelmia myöhemmin julkaistavien 90 nanometrin tekniikalla valmistettavie Intel Prescott -prosessoreiden kanssa. ATX-liitin on sijoitettu emolevyn oikeaan reunaan, kun taas ATX12V-liitin on sijoitettu aivan emolevyn vasempaan ylänurkkaan. Lisäksi emolevyn alapuolelta löytyy huomattavasti normaalia leveämmät johtimet virransyötölle, eikä suuria jännitehäviöitä pitäisi päästä tapahtumaan.

ICH5-southbridgen viereen emolevyn oikeaan alanurkkaan on sijoitettu kaksi Serial ATA -liitintä, BIOS-piiri, patteri, BIOS:n nollausjumpperi ja µGuru-piiri. Lisäksi aivan oikeasta alanurkasta löytyy Abit TH7-II -emolevystä tutut debug-ledit, jotka kertovat eri koodien avulla emolevyn tilan. Diskettiaseman liitin on sijoitettu hieman hölmösti aivan emolevyn alalaitaan.

I/O-liittimiin kuuluu PS/2-liittimet, sarja- ja printteriportti, optiset S/PDIF sisään- ja ulostulot, tarvittavat liittimet kuusikanavaiselle äänelle, neljä USB-liitintä sekä verkko- ja firewire-liittimet.

Abit AI7 -tuotesivut

Abit µGuru

Abit µGuru sisältää kuusi eri ominaisuutta, joita voidaan käyttää ja ohjata Windows-ympäristössä. Ominaisuudet ovat Abit EQ, OC Guru, FlashMenu, AudioEQ, FanEQ ja BlackBox.

µGuru-piiri löytyy emolevyn oikeasta alanurkasta ja sen päällä koreilee logolla varustettu hologrammitarra. Tarran alta paljastui Winbondin W83L950D-piiri, joka on datasheetin perusteella suunniteltu sulautetuksi ohjainpiiriksi. Abitin insinöörit ovat käyttäneet kyseistä piiriä pohjana ja yhdistäneet µGuru-ominaisuudet yhteen pakettiin.

Winbond W83L950D Datasheet (PDF)

Ajureiden asennuksen jälkeen Windowsin alapalkkiin ilmestyy µGuru-ikoni, josta voidaan valita haluttu toiminto.

AbitEQ tuli tutuksi jo DigiDice-artikkelin yhteydessä ja sen avulla voidaan seurata samoja asioita kuin BIOS:n PC Health -valikosta.

OCGuru on Windows-pohjainen ylikellotusohjelma, jonka avulla voidaan korottaa prosessorin väylätaajuutta sekä muuttaa prosessorin, muistien ja AGP-väylän jännitteitä. Jännitteet vaihtuvat välittömästi, kun painetaan Apply-nappia.

FlashMenu on tarkoitettu BIOS:n päivittämiseen ja uusi BIOS-tiedosto voidaan päivittää erillisestä tiedostosta tai yhdellä klikkauksella suoraan Abitin kotisivuilta. BIOS-päivityksen jälkeen tietokone on käynnistettävä uudelleen.

AudioEQ käyttää Realtekin ALC658-äänipiiriä, joka tarjoaa kuusikanavaisen äänen sekä varsin mukavat ääniominaisuudet peleille (EAX1.0/2.0, DirectSound 3D, A3D, HRTF3D ja Sensaura 3D). AudioEQ:n valikoista voidaan säätää kaikkia ääneen liittyviä asetuksia.

FanEQ säätää automaattisesti prosessorin ja piirisarjan tuulettimien nopeuksia valmiiksi asetettujen parametrien mukaisesti.

BlackBox on jalostettu muoto teknisestä tuesta. Ongelmatapauksessa käyttäjä voi lähettää kokoonpanonsa tiedot sähköpostilla Abitille ja ainakin ohjekirjan lupausten mukaan Abit yrittää selvittää ongelman ja lähettää ratkaisun takaisin sähköpostilla. Kokoonpanon tiedot voi täyttää käsin tai antaa ohjelman tunnistaa suurimman osan komponenteista automaattisesti.

BIOS-ominaisuudet

Abit käyttää AI7-emolevyssä Phoenixin Award-BIOS:ia. Kokoonpanon käynnistyksen yhteydessä ruudulle ilmestyy emolevyn malli, µGuru-, Abit- ja Intel Pentium 4 -logot.

Softmenu-valikosta löytyy kaikki muu tarpeellinen paitsi mahdollisuus vaihtaa prosessorin kerrointa. Tämä vaikeuttaa huomattavasti testejä kerroinlukottomalla Pentium 4 -prosessorilla. Prosessorin väylätaajuutta saa korotettua aina 412 MHz:iin asti ja mukana on tutut 1:1-, 5:4- ja 3:2-muistijakajat.

Prosessorin käyttöjännitettä voidaan korottaa 0,025 voltin askelin aina 1,925 volttiin ja muistien jännitettä jopa 3,2 volttiin asti! Näiden jännitesäätöjen pitäisi riittää hieman hurjempiinkin kellotuksiin.

Muistiasetuksista ei löydy mitään yllättävää ja mukana on tietysti Abitin Game Accelerator -ominaisuus, joka kytkee viiveaikoja laskevan PAT-tekniikan päälle.

PC Health -valikon alta löytyy neljä eri valikkoa, joista voidaan tarkkailla lämpötiloja, jännitteitä, tuulettimien kierrosnopeuksia sekä asettaa parametrit ja lämpötilarajat eri tuulettimille.

Ylikellotustestit

Abit AI7 -emolevyllä oli tarkoitus testata emolevyn väylänkestoa kireillä CAS 2 5-2-2- sekä löysemmillä CAS 3 8-4-4 -asetuksilla. Lisäksi muistijakajien avulla oli tarkoitus katsastaa, kuinka korkeisiin väylätaajuuksiin AI7 pystyy venymään ja soveltuuko se ylikellottajien käyttöön.

Ylikellotustestejä varten northbridgelle asennettiin Swiftechin MCX159-R-piirisarjacooleri, jonka pitäisi hoitaa jäähdytyshommat hieman vakiocooleria paremmin.

Käytössämme on kerroinlukoton Intel Pentium 4 3,2 GHz -prosessori, jonka avulla emolevyn maksimiväylät saadaan selvitettyä melko helposti. Valitettavasti Abit AI7 -emolevyn Softmenusta puuttui kokonaan mahdollisuus muuttaa prosessorin kerrointa! Asiasta on ilmoitettu Abitille ja toivottavasti saamme pian käyttöömme päivitetyn BIOS-version. Artikkelin toinen osa ylikellotustesteillä, jännitetasojen tarkasteluilla sekä loppusanoilla julkaistaan niin pian kuin mahdollista, joten pysykää kanavalla.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 30. marraskuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)

Muropaketin uusimmat