Uusimmat

Abit KV8 Pro

25.07.2004 00:00 Muropaketin toimitus

VIA K8T800 Pro -piirisarjaan perustuva Abit KV8 Pro on mielenkiintoinen emolevy moneltakin kantilta. K8T800-piirisarjan paranneltu Pro-versio sisältää erityisesti ylikellottajien kauan kaipaamat AGP- ja PCI-väylien lukitsemismahdollisuudet. Kohtuullisen edullisena vaihtoehtona Abit KV8 Pro viehättää varmasti myös aivan peruskonetta kasaavaa, joten tässä artikkelissa tutkitaan millaisen emolevyn Abit on onnistunut KV8 Prosta saamaan aikaan.

Piirisarja

VIAn K8T800 Pro -piirisarjan suurimmat uudistukset vanhaan K8T800-piirisarjaan verrattuna ovat AGP ja PCI-väylien lukitsemismahdollisuus ja HyperTransport-väylän nopeuden kasvattaminen 800 megahertsistä yhteen gigahertsiin. VIAn uusin tarjokas poikkeaa kovimmasta kilpailijastaan NVIDIAn nForce3 250GB -piirisarjasta rakenteeltaan varsin radikaalisti. K8T800 Pro tarvitsee parikseen vielä vanhaan tuttuun tyyliin erillisen southbridgen, jonka tehtävänä on hoitaa suurin osa emolevyn integroiduista ominaisuuksista, kuten PATA- ja SATA-tuet, USB- ja PCI-väylät ja muita oleellisia toimintoja. Abit KV8 Prossa käytetään VIAn jo vuosi sitten julkaisemaa VT8237-piiriä; VIA aikoo kuitenkin tuoda myöhemmin tänä vuonna markkinoille paremmilla ominaisuuksilla varustetun VT8251-piirin.

K8T800 Pro -piirisarja valmistetaan vielä vanhalla 0,22 mikronin tekniikalla, mutta muistiohjaimen sijaitessa itse prosessorissa, on piirisarjan lämmöntuotto varsin vähäistä. Pienemmällä 0,15 mikronin tekniikalla valmistettuun NVIDIAn nForce 3 250GB -piirisarjaan verrattuna VIAn kahden piirin malli tuottanee kokonaisuudessaan enemmän lämpöä, mutta lämmöntuotto ei ole lopulta ongelma kummassakaan piirisarjassa. Ominaisuuksia vertailemalla nForce 3 250GB -piirisarjalla on tällä hetkellä vielä pienoinen niskalenkki gigabitin nopeudella toimivan integroidun verkkokortin, palomuurin ja hiukan paremman SATA-tuen johdosta. Tilanne muuttuu päinvastaiseksi K8T800 Pro -piirisarjan saadessa parikseen mm. PCI-E- ja High Definition Audio -ominaisuuksilla varustetun VT8251-southbridgen.

Teknisesti tarkasteltuna K8T800 Pro on ominaisuuksiltaan tällä hetkellä yksi parhaista ja nopeimmista Athlon 64 -piirisarjoista, mutta vertailussa esimerkiksi Intelin äskettäin julkaisemiin 900-sarjan piirisarjoihin Pentium 4 -prosessoreille, on K8T800 Pro selkeästi vanhahtava. PCI Express -tuen puuttuminen piirisarjasta ja DDR2-tuen uupuminen itse prosessorilta ovat suurimmat näkyvät puutteet. VT8251 southbridge tuo ilmestyessään mukanaan kilpailukykyä puolestaan ääni-, verkko- ja SATA-ohjaimien ominaisuuksiin.

Pakkaus ja oheistuotteet

Vihreään laatikkoon pakattu Abit KV8 Pro ei voi juurikaan ylpeillä oheistuotevalikoimallaan. Tarpeellisten ohjekirjojen lisäksi pakettiin on laitettu mukaan pyöristetyt IDE- ja levykeasemankaapelit ja kaksi SATA-kaapelia virta-adaptereineen. Ajuri-CD:ltä löytyy ajureiden ja ohjekirjan lisäksi käytännössä vain uGuru-ohjelma johon tutustutaan tarkemmin artikkelin myöhemmässä vaiheessa.

Emolevyn takaa löytyvät perinteiset I/O-liittimet. Toinen COM-portti on korvattu integroidun äänikortin digitaalisilla sisään- ja ulostuloilla ja USB-liittimiäkin löytyy vain neljä. Emolevy tukee kahdeksaa USB-porttia, joten erillisellä liitinlevyllä USB-porttien määrää on mahdollista kasvattaa. Emolevyn mukana ei kuitenkaan mitään ylimääräisiä liitinlevyjä tule.

Abit KV8 Pron integroidut ominaisuudet ovat perustasoa. Emolevyltä löytyvät gigabitin nopeudella toimiva verkkokortti, kuusikanavainen AC97-ääni, kaksikanavaiset SATA- ja PATA-ohjaimet, kahdeksanporttinen USB-ohjain, uGuru-ominaisuudet ja perusasiat kuten yksi AGP 8X -väylä ja viisi PCI-väylää.

Ääni

Realtekin ALC658 -piirin kautta toteutetut AC97 -äänet ovat ominaisuuksiltaan kelvolliset, mutta häviävät armotta laadukkaammille ja kalliimmille ratkaisuille. Äänenlaatu on peruskäyttöön kelvollinen ja kuusikanavainen analoginen ulostulo ja digitaalinen äänen ulostulo mahdollistavat äänipiirin sujuvan käytön esimerkiksi elokuvia katsellessa.

Integroidun ääniratkaisun äänenlaatu kuulokkeilla ja analogista ulostuloa käytettäessä on musiikin toistossa varsin hyvä. Erityisesti kuulokevahvistimessa tuntui olevan useimpia muita integroituja ratkaisuja enemmän voimaa myös hankalalla kuormalla. Digitaalinen lähtö tarjoaa luonnollisesti virheetöntä signaalia. Pelikäytössä erillisen äänikortin hankinta on suositeltava vaihtoehto, mutta työpöydälle KV8 Pro tarjoaa perushyvää äänenlaatua.

IDE- ja SATA-ohjaimet

KV8 Pron ominaisuudet massamuistiohjaimien osastolla ovat kokonaan VIAn VT8237-piirin varassa, joka sisältää kaksikanavaisen SATA-ohjaimen RAID-tuella ja kaksikanavaisen PATA-ohjaimen. Molempien ohjainten toiminta on varmaa ja ongelmia tuskin on odotettavissa. Käytännössä ongelmia aiheuttanee ensimmäisenä esimerkiksi SATA-liitäntöjen rajoittunut määrä.

HDTach 3.0 -testiohjelmalla ajetut testit varmentavat VT8237-piirin ominaisuudet ja prosessoritehon kulutus täydellä levykuormituksella jäi vain muutamaan prosenttiin. Suorituskyky- tai muita ongelmia ei testijakson aikana havaittu.

Verkko

VIAn valmistama gigabitin nopeuteen kykenevä VT6122-verkkopiiri tarjoaa emolevyn verkko-ominaisuudet. Vastoin suosituksi tullutta kahden integroidun verkkoratkaisun käytöntöä Abit KV8 Prossa tyydytään vain yhteen liittimeen.

Sadan megabitin nopeudella toimivassa lähiverkossa suoritetut testit kielivät verkko-ohjaimen yksinkertaisesta rakenteesta. Kaistan täydeltä verkkoa kuormitettaessa VIAn VT6122-piiri onnistui kuluttamaan prosessorin tehoja testikoneesta 30-45%. Siirtonopeus oli sadan megabitin verkossa hyvä, mutta valitettavasti gigabitin verkossa ei testejä päästy tällä kertaa suorittamaan. VIAn verkkokortin toimivuudessa ei ole valittamista, mutta parempiakin vaihtoehtoja on saatavilla.

Muut ominaisuudet

Yksi Abit KV8 Pron mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on uGuru, joka mahdollistaa mm. emolevyn jännitteiden säätämisen ja ylikellottamisen Windowsista käsin. UGuru-ohjelmistopakettiin kuuluu neljä ominaisuutta: Abit EQ, BlackBox, Flashmenu ja OC Guru. Abit EQ on jännitteiden ja tuulettimien tarkkailuun sopiva ohjelma. Muita KV8 Pron sensorien kanssa yhteensopivia ohjelmia onkin tarjolla varsin niukalti. BlackBoxin kautta on puolestaan mahdollista lähettää Abitille sähköpostia emolevyä mahdollisesti vaivaavista ongelmista. Flashmenu on ohjelma, jolla BIOSsin päivitys onnistuu Windowsista käsin käden käänteessä. OC Gurulla on mahdollista säätää emolevyn jännitteitä ja ylikellottaa prosessoria työpöydältä käsin. Mahdollisuutta AGP/PCI-asetusten ja muistiasetusten säätämiseen ei sen sijaan ole tarjolla.

Komponenttien sijoittelu

Oranssi piirilevy ja maltillinen ulkonäkö eivät herättäne suurempia ihastus- tai inhoreaktioita useimmissa. Pyöristetyt piirilevyn kulmat kuuluvat vakiovarustukseen ja kokonaisuutena emolevyn komponenttien sijoittelu näyttää tavanomaiselta. Emolevy on myös kooltaan hieman monia muita ATX-emolevyjä kapeampi ja tämä näkyy niin muistipaikkojen määrässä, kuin PATA-liittimien sijoittelussakin.

Emolevyn alakulma on yleensä varsin täyteen sullottu ja liittimiä on paikalla jos jonkinmoista. Abit KV8 Pro selviää helpolla, sillä esimerkiksi paljon tilaa vieviä PATA-liittimiä ei emolevyltä löydy kuin kaksi ja nekin on sijoitettu näppärästi emolevyn reunalle. Suurin yksittäinen ongelmakohta on biosin nollausjumpperi, joka on sijoitettu AGP-paikan perään. Nykyaikaiset pitkät näytönohjaimet ylettyvät reilusti AGP-paikan taakse ja samalla estävät jumpperin optimaalisen käyttämisen. SATA-liittimet löytyy tutulta paikalta southbridgen vierestä.

AGP-väylän ja muistipaikkojen välille jää tarpeeksi tyhjää tilaa. Kuvassa näkyy lisäksi biosin nollausjumpperin sijoittuminen AGP-paikan välittömään läheisyyteen.

Virransyötön komponentit on kasattu emolevyn yläreunan tuntumaan, jolloin piirisarjalle on jäänyt tilaa I/O-liittimien viereen. Socket 754-kannan ympärillä on tilaa varsin kohtuullisesti. Kahden muistipaikan takana emolevyn reunassa ovat levykeaseman liitin ja ATX-virtaliitin.

Emolevyn kolmivaiheinen prosessorinvirransyöttö on lähellä itse prosessoria ja komponentit ovat laadukkaita. Virransyötön komponentit kuumenevat vain hyvin hillitysti raskaasti ylikellotettaessakin. 12V-virtaliitin löytyy myös emolevyn tästä kulmasta. Prosessorikantaa lähimpänä olevat kondensaattorit voivat pahimmassa tapauksessa haitata joidenkin hyvin suurien jäähdytysten asentamista.

Emolevyltä löytyy myös P80-diagnostiikkaledit, jonka käytännön arvo vikatilanteissa on suuri. Kuvassa näkyvät värikoodaamattomat paikat kotelon ledeille ja kytkimille. Kokonaisuutena KV8 Pron komponenttien sijoittelu on onnistunut ja myös piirilevyn koko on saatu pidettyä pienenä integroitujen ominaisuuksien vähyyden vuoksi. Käytännössä vain biosin nollausjumpperin sijainti tuotti harmaita hiuksia. Ostovaiheessa lienee paikallaan myös sisäistää ajatus kahdesta muistipaikasta ja SATA-liittimien vähyydestä.

BIOS

Abit on panostanut tuttuun tyyliinsä melko paljon KV8 Pron biosiin. Perusominaisuuksien lisäksi sieltä löytyy monenlaista muutakin ihmeteltävää ja katsottavaa.

OC Guru -säätöpaneelista löytyvät prosessorin ylikellottamiseen liittyvät säädöt. Prosessorin väylä on säädettävissä välillä 200-410 Mhz, kerroin tasaluvuin välillä 4-”prosessorin oletuskerroin” ja AGP Ratio -säätöjä löytyy useita sekä lisäksi lukitus 66 MHz ja 74 MHz. Runsas jännitevalikoima on säädettävissä seuraavan listan mukaisesti.

  • CPU: 1,5 – 1,85 V
  • AGP: 1,5 – 1,65 V
  • Muisti: 2,5 – 2,8 V
  • Piirisarja K8T800 Pro: 1,5- 1,65 V
  • Piirisarja VT8237: 2,5 – 2,65 V
  • HyperTransport-väylä: 1,2 – 1,35 V

Mielenkiintoinen uusi ominaisuus Abit KV8 Pron biosissa on käyttötuntilaskuri, joka näyttää käynnistyskertojen lisäksi kokonaiskäyttötunnit ja mm. kuinka monesti emolevy on ollut irroitettuna sähköverkosta.

Prosessorin, emolevyn ja virransyötön lämpötilojen tarkkailun lisäksi emolevyltä löytyy erittäin kattava jännitteiden tarkkailu. Liki kaikki mahdolliset jännitteet ovat seurattavissa reaaliaikaisesti ja yli- tai alijännitteelle on mahdollista kytkeä hälytys tai koko koneen sammutus. Prosessorin lämmöntarkkailu toimii emolevyllä hieman oudosti, sillä kun prosessorin jännitteen nostaa lähelle maksimia, niin prosessorin lämpötila putoaa yllättäen 20-30 Celsius-astetta.

Kolme emolevyn viidestä tuuletinliitännästä on lämpöohjattavia. FanEQ Control -paneelista on mahdollista säätää tuulettimien kierrosnopeutta esimerkiksi prosessorin lämpötilan mukaan.

Muista asetuksista huomio voidaan kiinnittää muistien viiveasetusten säätöihin. KV8 Prossa muistien asetuksia voidaan säätää hyvällä tarkkuudella, joskin aivan kireimpiä asetuksia valikoista ei voida säätää päälle. Viimeistely on suoritettava tarpeen vaatiessa Windowsista esimerkiksi A64Tweaker-ohjelmalla.

Abit KV8 Pro -emolevyltä löytyy myös iki-ihana mahdollisuus tallettaa BIOS-asetuksia niille varattuihin muistipaikkoihin. Asetukset pysyvät muistipaikoissa tallessa ja esimerkiksi BIOSsin tyhjennyksen jälkeen asetukset voi näppärästi palauttaa. Hyötyä ominaisuudesta on myös kaikenlaisessa testauskäytössä ja erilaisia laitteistokokoonpanoja käyttäessä.

Kokonaisuutena Abit KV8 Pron BIOS on varmasti yksi monipuolisimmista, joita nykyemolevyiltä löytyy. Uusimmalla Beta-versiolla pienet AGP/PCI-lukkoa vaivanneet ongelmatkin katosivat ja kaikki tuntui toimivan mainiosti, muutamia valikoista löytyneitä pieniä kirjoitusvirheitä lukuunottamatta.

Käyttökokemukset

Testiin saapui aluksi emolevystä versio 1.0, jonka käyttäminen ylikellotuskäytössä osoittautui hieman hankalaksi. Prosessorin kerrointa ei voinut säätää, eikä AGP- ja PCI-väylien kellotaajuuksien lukitus toiminut. Myös muistiyhteensopivuudessa tuntui olevan pientä ongelmaa ja Winbondin BH-5 -piireillä varustetut muistikammat eivät toimineet edes vakiokellotaajuuksilla. Emolevyn 1.1 versio ja uusi BIOS korjasivat kuitenkin lopulta ongelmat ja emolevy osoittautui varsin toimivaksi pakkaukseksi.

Suurimman vaikutuksen heti alusta alkaen teki KV8 Pron mainio BIOS, jonka monipuoliset säädöt ja valikot ovat suorastaan ennennäkemättömät. Emolevyn käyttöönottaminen oli myös ongelmatonta ja integroidut ominaisuudet toimivat ilman temppuiluja. P80-diagnostiikkanäyttö auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Integroitujen ominaisuuksien laatu vaikuttaa olevan hyvää keskitasoa ja erityisesti integroidun ääniratkaisun kuulokevahvistin tuntui harvinaisen hyvälaatuiselle.

Emolevyn varhaisella versiolla havaittujen ongelmien lisäksi muita ongelmakohtia on varsin vaikeaa löytää. Komponenttien sijoittelussa suurin häiriö on biosin nollausjumpperin sijoituspaikka aivan AGP-väylän takana, mutta muita erityisen häiritseviä yksityiskohtia ei emolevyltä löydykkään. Biosin ylikellotukseen liittyvät säädöt ovat kattavat, mutta erityisesti muistijännitteen säätövara on varsin rajoittunut ja myös muistien viiveasetuksista aivan tiukimmat säädöt uupuvat.

Kehitysehdotukset jäävät tällä kertaa vähiin, mutta varsinkin testikäytössä emolevyn pinnalta löytyvät virta- ja reset-napit olisivat hyvä parannus. Myöskään värikoodatuista liittimistä kotelon kytkimille ja ledeille ei olisi varmaan haittaa. Suurempi määrä SATA-portteja ja muistipaikkoja voidaan puolestaan jättää kalliimpien emolevymallien huoleksi.

Emolevyn ylikellottaminen sekä biosista, että Windowsin työpöydältä uGuru-ohjelman avulla, on erittäin helppoa. KV8 Pron ylikellottuvuus on erinomainen ja uusimmalla BIOS-versiolla myös ylikellottajien suosiossa olevat BH-5-piirilliset muistit toimivat hyvin. Uudella biosilla AGP- ja PCI-väylän lukko alkoivat toimimaan kunnolla ja suurin väylä, jolla kokoonpano saatiin käynnistymään Windowsiin asti oli 330 MHz. Suuremmilla kellotaajuuksilla testikoneessa käytetty ATI Radeon X800 XT PE alkoi tekemään virheitä niin 2D-, kuin 3D-käytössäkin.

Testeissä otettiin pieni ylikellotuskilpailu Abit KV8 Pron ja Gigabyte K8NSNXP:n välillä. Molempien emolevyjen ylikellotusominaisuudet ovat samantapaiset, erona on lähinnä vain piirisarja (nForce 3 250 vs K8T800 Pro). Testin tarkoituksena oli etsiä kokoonpanon suurin vakaa kellotaajuus ja ajaa testit läpi näillä asetuksilla. Abit KV8 Prolla testiprosessori ylikellottui noin 30 MHz ja Kingston HyperX PC3000 -muistikampa noin 3 MHz paremmin kuin Gigabyten emolevyllä. Ylikellotustestissä jäähdytyksenä käytettiin huoneenlämpöistä vettä. Tarkoituksena ei ollut ajaa ylikellotustestejä esimerkiksi samanlaisilla muistiasetuksilla, mutta todellisuudessa molemmissa emolevyissä paras suorituskyky saatiin käyttämällä täsmälleen samanlaisia asetuksia.

Testit

Suorituskykymittauksissa Abit KV8 Pro saa vastaansa NVIDIAn nForce 3 250 -piirisarjaan perustuvan Gigabyte K8NSXP -emolevyn. Testitulokset on ajettu sekä vakiokellotaajuudella, että tappiin ylikellotetuilla kokoonpanoilla. Abit KV8 Pro ylikellottui hieman Gigabyteä paremmin prosessorin osalta, muistin viiveasetusten jäädessä molemmilla testikokoonpanoilla samanlaisiksi. Testiprosessorina oli AMD Athlon 64 3000+ ja testiympäristönä on Windows XP.

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa

  • Prosessori: AMD Athlon 64 3000+
  • Muisti: Kingston HyperX PC3000 512 MB PC2700 2-2-2-5
  • Kiintolevy: IBM 120GXP 80GB
  • Näytönohjain: ATI Radeon X800 XT PE
  • Abit KV8 Pro BIOS-versio: 02/07/2004
  • Gigabyte K8NSNXP BIOS-versio: 30/04/2004

Testitulokset

Prosessoritehoa kysyvä MP3-tiedoston pakkaus sujui emolevyiltä odotetusti tasatahtiin. Pienempi tulos on parempi.

Unreal Tournament 2004 on varsin CPU-intensiivinen peli varsinkin pienillä resoluutiolla. Testissä ajettiin Colossus-kentässä nauhoitettu BotMatch-demo pienellä 640×480 resoluutiolla. NForce 3 250 -piirisarjaa käyttävä Gigabyte suoriutui testeistä tällä kertaa Abittia paremmin niin vakiona, kuin tappiin ylikellotettunakin. Suurempi tulos on parempi.

Aquamark3:n CPU-testi ei paljasta suuria eroja emolevyjen välillä. Suurempi tulos on parempi.

SiSoft Sandran optimoimaton ja bufferoimaton muistitesti paljastaa hyvin emolevyjen väliset erot. Abit KV8 Pron kireimmät mahdolliset muistien viiveasetukset eivät pärjänneet Gigabyten säädöille ja eroa syntyi muutaman kymmenen megatavun verran sekunnissa. Suurempi tulos on parempi.

Pienempi tulos on parempi.

SuperPi-testit paljastavat kaikki mahdolliset heikkoudet ja viiveet erityisesti muistikaistasta. Tällä kertaa Abit onnistui repimään kaulaa erityisesti ylikellotetulla kokoonpanolla, vakiokellotaajuudella syntynyt kahden sekunnin ero on käytännössä mitätön. Pienempi tulos on parempi.

PCMark04:n monipuolisissa testeissä emolevyjen välille ei juuri eroja pääse syntymään. Suurempi tulos on parempi.

Taistelu VIAn K8T800 Pro ja NVIDIAn nForce 3 250 -piirisarjan välillä on varsin tasaväkinen. Tosin nForcen suorituskyky peleissä vaikutti kevyesti paremmalta. Tappiin ylikellotuissa kokoonpanoissa pieni 30 megahertsin ero kokonaiskellotaajuudessa ratkaisi eron Abitin hyväksi, mutta käytännössä valinta emolevyjen välillä kannattanee suorittaa muilla perusteilla.

Loppusanat

Abit KV8 Pro on tasapainoinen kokonaisuus. Integroitujen ominaisuuksien määrä on varmasti riittävä useimmille ja suorituskyky sekä vakaus ovat hyvällä tasolla. Edullinen hankintahinta puollustaa joitakin mahdollisia puutteita, kuten SATA-liitinten vähäistä määrää.

Emolevyn komponenttien sijoittelusta on vaikea löytää mitään ratkaisevaa moitittavaa ja integroitujen ominaisuuksien laatu riittää useimmissa tapauksissa mainiosti. Ongelmaton asentaminen ja toiminta ovat valttikortteja toisinaan hieman epämääräisesti toimivien Athlon 64 -emolevyjen joukossa. Käytännössä VIAn K8T800 Pro -piirisarjalla varustetut emolevyt vaikuttavat tällä hetkellä ongelmattomammilta kuin muiden valmistajien tarjokkaat.

Ylikellottamiseen Abit KV8 Pro sopii mainiosti. Puutteita kokonaisuudesta voi lähteä hakemaan oikeastaan vain muistijännitteen vähäisestä säätövarasta. Emolevyn ylikellottuvuus tuntui olevan myös kovalla tasolla ja oleellisten komponenttien kuumeneminen hillittyä kovissakin rykäisyissä. K8T800 Pron hyvä väylänkestävyys ja AGP- ja PCI-väylien kellotaajuuksien lukitsemismahdollisuudet nostavat nyt myös VIAn hyvien ylikellotusvaihtoehtojen joukkoon.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 25. heinäkuuta 2004 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)