Uusimmat

Abit Radeon 9800 XT

28.03.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Aikaisemmin NVIDIA oli niin vahvassa asemassa, että se pystyi latelemaan näytönohjainvalmistajille selvät säännöt. Jos he haluavat NVIDIAn grafiikkapiirejä, niin kilpailijan tuotteisiin ei saa koskea pitkällä tikullakaan. Ajat ovat muuttuneet ja nyt useampi näytönohjainvalmistaja tarjoaa NVIDIAn ja ATI:n piireihin perustuvia tuotteita. Tuorein loikkari on Abit, joka siirtyi vuoden vaihteessa ATI:n näytönohjaimiin, mutta jatkaa emolevypuolella NVIDIAn piirisarjojen käyttämistä. Abit on myös tuomassa markkinoille XGI:n Volari-grafiikkapiireihin perustuvia näytönohjaimia ja esitteli niitä hiljattain Cebit 2004 -tapahtumassa.

Muropaketin testipenkkiin saapui Abit Radeon 9800 XT -näytönohjain, jonka pitäisi ilmestyä piakkoin markkinoille myös Suomessa. Tarkastelimme ATI Radeon 9800 XT -näytönohjainta ja sen suorituskykyä jo viime vuoden lokakuussa, joten tässä artikkelissa keskitymme Abitin oheismateriaalin esittelyyn sekä ylikellottamiseen. Testituloksia etsivien kannattaa siis lukea läpi aikaisempi artikkeli:

Muropaketti, ATI Radeon 9800 XT

Räväkästi kuvioidun ja miekan kuvalla varustetun pakkauksen sisältä löytyy melko suppeat oheisvarustelut. Mukana ei ole mitään ylimääräistä vaan mukaan on heitetty ohjekirjat, ajuri-CD, S-Video- ja komposiittikaapelit, DVI- ja S-Video-komposiitti-adapterit sekä virtajohto. Lisäksi pakkauksessa hehkutetaan Half Life 2 -peliin oikeuttavaa kuponkia, mutta testiin saapuneesta pakkauksesta joku pitkäkyntinen oli vienyt sen matkalla.

Ulkoisesti ja sisäisesti Abit Radeon 9800 XT -näytönohjain on täysin identtinen jo marraskuussa testissä olleen ATI:n referenssinäytönohjaimen kanssa. R360-grafiikkapiiri toimii 412 MHz:n kellotaajuudella ja DDR-muistia löytyy 256 megatavua. Muistit toimivat 365 MHz:n kellotaajuudella. Näytönohjaimen päälle on sentään liimattu Abit-tarra.

Käytännössä lähestulkoon kaikki Radeon 9800 XT -näytönohjaimet ovat identtisiä keskenään, lukuunottamatta muutaman valmistajan omia jäähdytysratkaisuja. Erot löytyvätkin hinnasta, oheisvarustelusta ja saatavuudesta.

Viime aikoina esimerkiksi Sapphiren Radeon 9800 Pro 256 MB -näytönohjaimen ostajat ovat yllättyneet iloisesti, kun näytönohjaimen piirilevy onkin ollut Radeon 9800 XT:n ja kaiken kukkuraksi jäähdytyssiilin alta on paljastunut R360-grafiikkapiiri. Käytännössä siis Radeon 9800 XT -näytönohjaimeen on leiskautettu Radeon 9800 Pron BIOS-tiedosto.

Näytönohjainvalmistajille tulee kalliimmaksi tuottaa eri linjoilla Radeon 9800 XT- ja Radeon 9800 Pro 256 MB -näytönohjaimia, kun vaihtoehtona on tuottaa yhdellä linjalla Radeon 9800 XT:tä ja leiskauttaa osaan 9800 Pron BIOS-tiedosto. Määrätietoinen kuluttaja voi parhaimillaan säästää yli 50 euroa, jos käsiin osuu Radeon 9800 Pro 256 MB -näytönohjain Radeon 9800 XT:n piirilevyllä ja R360-ytimellä varustettuna.

Myös 65 millimetrin tuulettimen keskelle on liimattu Abit-tarra. Toivottavasti seuraavan sukupolven näytönohjaimissa näemme Abitin insinöörien kehittämän oman jäähdytysratkaisun.

Näytönohjaimen liittimiin kuuluu perinteiset VGA-, DVI- ja TV-out-liitännät.

Aikaisemmin testatun ATI Radeon 9800 XT -referenssinäytönohjaimen jäähdytysratkaisussa oli käytetty sellaisia ruuveja, etteivät ne irronneet ilman väkivaltaa. Abit Radeon 9800 XT:n jäähdytysratkaisu on läehstulkoon identtinen, mutta tästä mallista ruuvit ja jäähdytyssiilit lähtivät kiltisti irti.

Etupuolen jäähdytyselementti on kiinni R360-grafiikkapiirissä ja DDR-muisteissa. Tuuletin puhaltaa lämmön kohti näytönohjaimen takaosaa. Takapuolen muisteilla on lisäksi kuparinen jäähdytyslevy.

Ylikellottaminen

Vakiona Abit Radeon 9800 XT toimii siis samoilla kellotaajuuksilla kuin ATI:n referenssinäytönohjakin. Lokakuussa testattu referenssinäytönohjain kellottui ilman grafiikkavirheitä 440/390 MHz. Abitin Radeon 9800 XT ei ollut aivan yhtä kova kulkija, vaan ilman virheitä näytönohjainta pystyttiin ajelemaan 427/385 MHz:n kellotaajuuksilla.

Viime kesänä Muropaketissa julkaistiin artikkeli, jossa metsästettiin 3DMark03-ennätystä. Artikkelissa ajeltiin GeForce FX 5900 Ultra -näytönohjainta R404-kompressorijäähdytyksellä ja prosessorin jäähdytyksestä vastasi nestemäinen typpi. Lopputulokseksi tuli tuolloin 8560 markkia. Tämän jälkeen Futuremark ei ole enää hyväksynyt optimoituja Detonator/ForceWare-ajureita ORB:iin, joten 3DMark03:ssa kärkisijat ovat puhtaasti ATI:n näytönohjaimien hallussa. Monet lukijat ovat pyytäneet samantapaisia artikkeleita lisää, joten päätimme antaa Abitin Radeon 9800 XT:lle kunnon kyytiä.

Muropaketti, 3DMark03-ennätyksen metsästys (23.8.2003)

Radeon 9800 XT modifikaatiot

HUOM! Modifikaatiot omalla vastuulla. Muropaketti ei ota vastuuta rikkoontuneista komponenteista.

Näytönohjaimien ylikellottamisessa pätee samat säännöt kuin prosessoreissa ja muisteissa eli käyttöjännitteitä on korotettava ja jäähdytystä parannettava. XtremeSystemsin keskustelualueelta löytyneillä ohjeilla ja Maccin antamilla vinkeillä Abit Radeon 9800 XT -näytönohjaimeen juotettiin jännitemodit R360-grafiikkapiirille ja DDR-muisteille sekä lisäksi esto virranrajoittimelle.

Suurempi versio kuvasta

Yllä olevasta kuvasta (Katso suurempi versio) näkee juotospisteet VGPU-modille sekä virranrajoituksen estämiselle. Lisäksi kuvassa näkyy mittauspisteet VGPU- ja VMEM-jännitteille.

R360-grafiikkapiirin jännitteestä vastaa Fairchildin FAN5240MTC-piiri, joka sijaitsee piirilevyn takapuolella lähellä oikeaa ylänurkkaa. VGPU-modiin vaaditaan 20 kilo-ohmin säätövastus, joka juotetaan R1597-vastuksen ja maan välille. Modin avulla grafiikkapiirin jännitettä voidaan korottaa portaattomasti. Vakiona R360-grafiikkapiirin käyttöjännite on 1,78 volttia ja 20 kilo-ohmin vastuksen lisäämisen jälkeen noin 1,80 V. Maccin 10000 markin tuloksessa grafiikkapiirillä oli kaskadikompressorijäähdytys ja käyttöjännitettä 2,43 volttia. Muropaketin testeissä grafiikkapiiriä jäähdytettiin R404-kompressorilla ja jännitettä syötettiin parhaimmillaan 2,34 V.

Virranrajoitusmodissa juotetaan 100 kilo-ohmin säätövastus R1596-vastuksen rinnalle. Virranrajoitusmodia tarvitaan, kun grafiikkapiirin jännite nostetaan 2,2 voltin tuntumaan ja kellotaajuutta alkaa olla 600 MHz. Ilman modia ruutu pimenee ja GPU:n jännite tipahtaa 0,7 volttiin. Ilman säätövastusta R1596-vastuksen resistanssi on noin 40 kilo-ohmia ja kun 100 kilon säätövastus juotetaan paikoilleen, kannattaa se säätää niin, että mitattu resistanssi on noin 15 kilo-ohmia.

Suurempi versio kuvasta

Muistijännitteestä vastaa ISL6522CB-piiri ja se löytyy piirilevyn takapuolelta vasemmasta ylänurkasta. Kuvassa näkyvän tyhjän vastuspaikan ylemmän juotoskohdan ja maan välille juotetaan 10 kilo-ohmin säätövastus. Vakiona muistijännite on noin 2,7 volttia ja modin jälkeen 2,8 volttia. Maccin ennätysajossa muistijännite oli 2,95 volttia, joten ainakaan sen yli ei kannata lähteä säätämään. Muropaketin testeissä muistit varustettiin pienillä siileillä ja jännitettä syötettiin 2,93 volttia.

Testi 1

Testejä varten kokoonpanoon asennettiin uusimmat Catalyst 4.3 -ajurit, DirectX 9.0b ja RivaTuner. Ajureista säädettiin High Performance -asetukset.

  • Intel Pentium 4 3,2 GHz (Northwood)
  • Asus P4C800 Deluxe (Intel 875P)
  • 2 x Kingston HyperX PC3500 256 MB
  • Seagate Barracuda 80 GB SATA
  • Fortron 350 W -virtalähde

Kun modit oli juotettu paikoilleen, pultattiin näytönohjaimeen kiinni R404-kompressorin höyrystin, kytkettiin virrat päälle ja rukoiltiin sormet ristissä, että kaikki toimii kuten pitää. Näytölle ilmestyi onneksi signaali ja jännitteet olivat oikein. Seuraavaksi alkoi säätäminen RivaTuner-ohjelman ja kellotaajuuksien kanssa. GPU:n käyttöjännite korotettiin 2,0 volttiin ja muistijännite suoraan 2,93 volttiin. Kunhan höyrystin oli vetänyt näytönohjaimen tarpeeksi kylmäksi, aloitettiin kellotaajuuksien korottaminen pikkuhiljaa.

Prosessorin kellotaajuuteen ei vielä tässä vaiheessa koskettu sillä näytönohjaimen maksimikelloja haettaessa ei ylimääräisiin riskitekjöihin ole varaa. Grafiikkapiirille 500 MHz meni melko heittämällä ja muisteille 400 MHz oli myös melko helppo nakki. Ensimmäisen kerran vaikeuksia alkoi ilmaantua 540 MHz:n kellotaajuudella, mutta lisäjännite (2,24 V) auttoi asiaan ja meno jatkui.

Grafiikkapiirin osalta ensimmäisessä testissä parhaaksi saavutukseksi jäi 580 MHz ja muistien osalta 439 MHz. Testien mittaan höyrystin alkoi kerätä jäätä ympärilleen ja kokoonpanossa käytettiin näytönohjaimen tukemiseen muun muassa kynää ja vanupuikkoa.

Edellä mainituilla kellotaajuuksilla, Intel Pentium 4 3,2 GHz -prosessorin toimiessa vakiokellotaajuudella, 3DMarkin tulokseksi muodostui 8407.

Testi 2

Toiseen testiin lähdettiin muutamin parannuksin ja muistipiireille liimattiin pienet alumiiniset siilit. Lisäksi virranrajoitusmodi tehtiin vasta tässä vaiheessa. Prosessorille pultattiin vesijäähdytys ja tällä kerralla Pentium 4 3,2 GHz asetettiin toimimaan 3678 MHz:n (15 x 245 MHz) kellotaajuudella.

Höyrystimen kiinnitys on melko kinkkinen operaatio ja mahdollisimman hyvän kontaktin saaminen on oma taiteen lajinsa. Grafiikkapiirin käyttöjännite korotettiin 2,34 volttiin ja sen ansiosta 3DMark03-testi rullaili kiltisti läpi 594 MHz:n kellotaajuudella.

Muistisiilit auttoivat oman osansa ja myös muistit venyivät pykälää korkeammalle, toimien kiltisti 445 MHz:n kellotaajuudella.

Pienet korotukset kellotaajuuksissa ja prosessorin ylikellottaminen toivat noin 350 pistettä lisää ja lopputuloksena ruutuun paukahti 8763 markkia. Tämä tulos riittää tällä hetkellä Muropaketin 3DMark03 Rankingissa toiseen sijaan.

Testien jälkeen todettiin, että höyrystimen kontakti ei ollut vieläkään aivan kohdillaan. Parantamisen varaa siis löytyy ja kenties 600 MHz on vielä mahdollista saada rikki grafiikkapiirin osalta.

Loppusanat

Suurin uutinen Abitin Radeon 9800 XT -näytönohjaimessa on se, että Abit on siirtynyt ATI:n leiriin. Itse näytönohjainhan on yksinkertaisesti ATI:n valmistama ja pakkaukseen on survottu mukaan Abitin manuaalit ja muut oheissälät. Kenties seuraavan sukupolven R420-näytönohjaimessa nähdään Abitin oma OTES-jäähdytys.

Abitin Radeon 9800 XT:n mukana tuli kaikki tarvittava perussälä, mutta ei mitään erikoista, joka erottaisi sen massasta. Radeon 9800 XT -näytönohjainta harkitsevien kannattaakin lähinnä tarkkailla eri valmistajien hintoja. Abit lupaili Radeon 9800 XT:tä kauppojen hyllyille helmikuuksi, mutta kaksi kuukautta myöhemmin huhtikuun alussa tuotteita ei vieläkään löydy jälleenmyyjiltä. Ilmeisesti Abit on panostamassa enemmän Radeon 9600 XT -sarjaan tai repäisee kunnolla vasta R420:n tullessa markkinoille.

Valitettavasti näytönohjain ei tuntunut olevan loistoyksilö ylikellotuksen näkökulmasta, mutta ihan kohtalaisiin tuloksiin päästiin ”vaivaisella” R404-kompressorijäähdytykselläkin. Tavoitteena oli grafiikkapiirin osalta 600 MHz ja muisteilta 450 MHz, joten tarpeeksi lähelle päästiin. Kaskadikompressorit painivat aivan omassa sarjassaan ja sellaisella 650 MHz grafiikkapiirille on realistinen kellotaajuus.

Muropaketin testipenkkiin saapuu tällä viikolla vielä Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,2 GHz -prosessori, joka tuo heti noin 200 pistettä lisää verrattuna tavalliseen Pentium 4 -prosessoriin. Lisäksi höyrysintä eristämällä saadaan lämpötilat hieman alhaisemmaksi. Tavoitteena on rikkoa 9000 pisteen raja ja mahdollisesti ajella prosessoria nestemäisellä typellä, joten toimintaa on luvassa jatkossakin.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 28. maaliskuuta 2004 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)