Uusimmat

Abit Summer Summit 2003

12.08.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Erityisesti ylikellotukseen keskittynyt emolevyvalmistaja Abit järjesti 8 – 10. elokuuta lehdistötilaisuuden Barcelonassa. Muropaketti vieraili ainoana suomalaisena mediana paikan päällä ihmettelemässä Abitin pian julkaistavan mini-PC:n (SFF – Small Format Factor) ja MAX3-konseptin esittelyä. Paikalle oli kutsuttu Muropaketin lisäksi myös muita eurooppalaisia median edustajia kuten SweClockers, Hardware.no, Hexus.net, Clubic, Gamer.hr ja niin edelleen. Paikalla oli myös suurimpien maahantuojien edustajia ja Suomesta matkaan lähti GNT Finland Oy:n Mika Kurkipää.

Perjantai 8. elokuuta

Matka aloitettiin Pirkkalan lentokentältä varhain perjantaiaamuna. Määränpäänä oli siis Barcelona ja reitin varrella lentokonetta vaihdettiin Kööpenhaminassa.

Menomatka sujui varsin rauhallisesti ja Spanairin lento Kööpenhaminasta Barcelonaan ei ollut yllätykseksi edes puolillaan, vaikka Euroopassa on meneillään ruuhkaisin lomakausi. Maisemat Ranskan ja Espanjan rajalla olivat todella näyttävät ja kirkkaalla säällä jäinen vuoristo näkyi alapuolella selvästi.

Saavuttaessa Barcelonan lentokentälle kone lensi kaupungin päältä ja kaupungin suuruus paljastui ensikertalaiselle. Lentokentällä oli ilmastoinnin ansiosta vilpoiset oltavat, mutta ulkopuolella oli vastassa armoton kuumuus. Päivisin lämpötila oli parhaimmillaan 35 – 40 Celsius-asteen välillä ja illalla noin 30 astetta.

Lentokone oli perillä klo 11:30 paikallista aikaa ja hotellilla piti olla viimeistään 16:30, joten meillä oli käytettävissä reilusti aikaa. Hieman etukäteen karttoja ja reittejä tutkittua päädyimme matkustamaan bussilla Placa Catalynian aukiolle, josta jatkoimme kävellen hotelille.

Linnuntietä kävelymatkaa oli ehkä noin kolme kilometriä, mutta La Rambla -kävelykatu, puistot, ranta ja pari muuta nähtävyyttä houkuttelivat sen verran, että loppujen lopuksi harhailimme paahtavassa kuumuudessa vähintään viisi kilometriä ennen kuin saavuimme rannalle ja oluen jälkeen suuntasimme hotellille.

Tapahtuma järjestettiin pari kilometriä keskustasta sijaitsevassa neljän tähden AC Front Martim -hotellissa. Valitettavasti uima-allas ja viihtyisä baari puuttuivat, mutta muuten kaikki oli uutta ja viimeisen päälle laitettu.

Osallistujat majoittuivat yhden hengen huoneisiin ja omasta huoneestani avautui merinäköala rannalle. Huoneiden ja aulan ilmastointi pelasi paremmin kuin hyvin ja sisätiloissa tuli lähestulkoon kylmä. Tilanne oli varsin huvittava, sillä ulkona oli liian kuuma ja sisällä usein liian kylmä.

Noin kello 17 kaikki kokoontuivat aulassa, josta osaanottajat ohjattiin erilliseen kokoushuoneeseen.

Ensimmäisenä luennoi Intelin Espanjan edustaja Roberto Blanco, joka piti perinteisen markkinointipuheen Intelin suunnitelmista ja tulevaisuuden visioista.

Luento ei tarjonnut juuri mitään erikoista, mutta onneksi loppupuolella kerrottiin pikaisesti Intelin suunnitelmista siirtyä pienempään valmistustekniikkaan ja Powerpoint-diojen joukossa oli karkea yhteenveto seuraavan sukupolven Prescott-prosessorin ominaisuuksista. Mainitut ominaisuudet on kuitenkin jo kerrottu esimerkiksi Muropaketin uutisissa jonkin aikaa sitten, mutta nyt ne kuultiin suoraan valmistajalta.

Seuraavaksi vuorossa oli Abitin kansainvälinen markkinointijohtaja Scott Thirlwell, jonka rento asenne ja erittäin luonteva esiintyminen tekivät vaikutuksen. Scott kertoi Abitin pienistä vaikeuksista viime vuonna, mutta nyt tilanne näyttää kuulemma huomattavasti paremmalta. Esitelmässä kerrottiin myös hieman taustoja, kuinka esimerkiksi uudet ideat emolevyille ovat saaneet alkunsa. Usein takana on kehitystiimi, joka askartelee omiin emolevyihinsä mitä merkillisimpiä ominaisuuksia. Näin ovat saaneet alkunsa muun muassa debug-valot sekä pienet reset- ja virtanapit piirilevyllä.

Seuraavaksi siirryttiin uusiin ominaisuuksiin ja tuotteisiin, joista ensimmäisenä SecureIDE. Kiintolevyyn kiinnitettävä piiri salaa kovalevyn sisällön ja kovalevyyn päästää käsiksi ainoastaan erillisellä USB-avaimella. SecureIDE toimii kaikilla Abitin emolevyillä ja mukana toimitetaan kaksi avainta. Jos toinen avaimista hukkuu, niin toisen avaimen avulla voidaan teettää uusi avain. Tilanne on toivoton, jos käyttäjä hukkaa molemmat avaimet.

Uusi Abit IC7-MAX3-emolevy oli myös esillä ja sen OTES-jäähdytys mosfeteille. Emolevyn ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kuusi Serial ATA -liitintä ja edellä mainittu SecureIDE.

Esillä oli myös pian julkaistava DigiDice mini-PC, josta lisää seuraavalla sivulla.

Virallisen osuuden jälkeen siirryimme viettämään iltaa seisovan pöydän ääreen ja juttelimme pitkät tovit ruotsalaisen SweClockersin ja norjalaisen Hardware.no:n edustajien kanssa. Aiheena olivat muun muassa muutaman nimeltä mainitsemattoman hardware-sivun luotettavuus, viimeaikaiset näytönohjaimien ajurioptimoinnit ja emolevyvalmistajien käyttämä väylähuijaus. Oli myös mielenkiintoista kuulla minkälaiset kuviot hardware-sivuilla on muissa pohjoismaissa.

Ruokailun yhteydessä Abit jakoi osallistujille kotiin viemisiksi pullon valko- tai punaviiniä varustettuna tapahtuman logolla.

Lauantai 10. elokuuta

Lauantaina ohjelmassa oli virallisesti vuorossa tunnin keskustelu SFF-tietokoneista sekä kaupunkikierros.

Heti alkuun täytyi kuitenkin nauttia hotellin tarjoama runsas aamupala helpottamaan edellisen päivän nestetankkausta.

Aamupalan jälkeen kokoonnuimme samoihin tiloihin, kun edellisenä päivänä ja Scott kyseli mitä mieltä osallistujat olivat DigiDice-kotelosta. Monet kertoivat mitä pitäisi parantaa ja minkälaisiin ongelmiin he olivat törmänneet SFF-kokoonpanojen kanssa.

Abit DigiDice

Seuraavaksi pääsimme tutustumaan DigiDiceen hieman lähemmin. Kyseessä on siis Abitin vastine SFF-markkinoille, sillä nykyään lähes jokaiselta emolevyvalmistajalta löytyy valikoimista mini-PC. Abitin DigiDice on hieman leveämpi, kuin muut markkinoilla olevat mallit, mutta silti kohtuullisen pieni. Syynä hieman suurempaan kokoon on paremmat laajennusmahdollisuudet ja lämpöongelmien ratkaiseminen. DigiDice perustuu Intelin 865G-piirisarjaan, joka sisältää integroidun näytönohjaimen.

Näytillä ollut DigiDice ei ollut vielä valmis myyntiversio ja sen ulkoasu tulee muuttumaan hieman pyöreämmäksi. Etupaneelista löytyy kaksi 5,25″-paikkaa, joiden edessä on kääntyvä suojalevy. Näiden alapuolelta löytyy muistikortinlukijat, jotka korvaavat korppuaseman. Alariviltä löytyy USB-, Firewire- ja ääniliitännät. Oikealle on taitettu ovi, jonka voi kääntää asemien eteen.

Vasemmalta löytyy erittäin mielenkiintoinen ohjausyksikkö, joka on varustettu sinisellä LCD-näytöllä. Suuri nuppi toimii virtakytkimenä, sillä pystyy säätämään asetuksia ja liikkumaan valikoissa. Nupin yläpuolelta löytyy neljä pikanappia, joihin voi ohjelmoida erilaisia toimintoja, kuten CD-levyn polttamisen tai kuvien purkamisen digitaalikamerasta. DigiDicen mukana tulee erillinen kaukosäädin, jonka vastaanotin näkyy pikanäppäimien vieressä.

Nupin mielenkiintoisin ominaisuus on ylikellottaminen. Abit on toteuttanut DigiDicen yhteyteen TurboPLL-kytkennän, jonka avulla prosessorin väylätaajuutta voidaan korottaa nuppia vääntämällä.

LCD-näyttö kertoo muun muassa tuulettimien kierrosnopeudet, lämpötilat, kellotaajuuden sekä päivämäärän.

Kotelon takaa keskeltä löytyy isohko siili, johon liittyy prosessorille asennettava heatpipe-tekniikkaa käyttävä jäähdytyssiili. Muuten takaa löytyy varsin perusliitännät eli ääni-, USB-, RJ45-, PS/2- ja VGA-liittimet. DigiDicen takaa löytyy tilaa kolmelle lisäkortille.

Sisältä löytyy kuitenkin vain yksi AGP- ja PCI-paikka. Abit on suunnitellut DigiDicen niin, että siihen mahtuu GeForce FX 5900 -näytönohjain, joka rohmuaa viereisen PCI-paikan ja silti sisälle voidaan asentaa yksi PCI-kortti.

DigiDice oli yllättävän hiljainen, vaikka sen sisältä löytyikin useampi tuuletin. Tarkkaa hintaa ei osattu vielä kertoa, mutta sen kerrottiin olevan kilpailukykyinen muiden valmistajien tuotteiden kanssa. Julkaisuajankohdaksi Abit toivoi syyskuuta. Toivottavasti näemme DigiDicen valmiin version myös Muropaketin testipenkissä, jolloin voimme tutustua sen rakenteeseen hieman paremmin.

Kaupunkierros

DigiDicen tarkemman esittelyn jälkeen vuorossa oli kaupunkikierros kaksikerroksisella turistibussilla, joka oli vuokrattu tapahtumaan osallistuneiden käyttöön. Bussin varusteisiin sisältyi kuulokkeet, joista kuului opastus englanniksi.

Kierros kesti noin neljä tuntia ja paahtavassa kuumuudessa hiki virtasi ja nestettä kului. Nähtävyydet olivat kuitenkin todella mahtavia ja kierros oli suunniteltu huolellisesti. Perinteisesti ostetulla lipulla kyydistä voi jäädä pois jokaisessa kohteessa ja nousta vaikkapa tunnin päästä seuraavaan bussiin. Bussin avulla kaupungin kiertäminen sujui huomattavasti paremmin kuin jalkaisin, joten suosittelen ehdottomasti Barcelonassa vieraileville.

Kaupunkikierroksen jälkeen joukko hajaantui ja pohjoismaiden porukka suuntasi suurelle La Rambla -kävelykadulla syömään. Tarjolla oli kaiken sortin grillattua ja friteerattua Välimeren antimia ja oluttakin riitti. Pöydän päässä kuvassa istuu Abitin pohjoismaiden edustaja Larry Wu.

Ruokailun jälkeen vietimme pari tuntia kaupungilla ja suuntasimme Barcelonan suurimpaan ja samalla kalleimpaan tavarataloon, joka taisi olla yhdeksän kerrosta korkea. Kaupasta löytyi kaikki, mitä ihminen tarvitsee, mutta hintataso oli sen verran korkea, että ostokset jäivät hyllyihin. Näkymät ylimmästä kerroksesta olivat upeat. Ostosreissun jälkeen suuntasimme takaisin hotellille ja vietimme muutaman tunnin rannalla uimassa ja aurinkoa ottamassa.

Lauantai-ilta

Iltaa lähdettiin viettämään keskustaan ja rannalla sijaitseviin ravintoloihin. Päädyimme Larryn opastuksella laiturilla sijaitsevaan ravintolaan, joka oli kuulemma tunnettu merenelävistä. Päivällä syödyt grillatut sapuskat tekivät sen verran suuren vaikutuksen, että päädyimme jälleen meren antimiin.

Tosin tällä kerralla yllätyimme suuremman kerran sillä pöytään tuotiin lähinnä Alien-elokuvista tutun näköisiä jalkoja ja saksia. Annokset olivat valtavat ja syömiseen annettiin Lethermanin näköiset työkalut. Alkupalojen, pääruoan, jälkiruoan, viinin, kahvin, konjakin ja sikareiden saattelemana suuntasimme yöelämään.

Loppuilta sujuikin mukavissa merkeissä baareissa ja yökerhoissa Tequilan parissa.

Johonkin aikaan aamuyöstä suuntasimme takaisin hotellille ja päädyimme vielä rantaan virkistävälle uinnille turistien suosimaan tyyliin.

Sunnuntai 10. elokuuta

Sunnuntaiaamulla heräsimme parin tunnin unien jälkeen ja aamupalalta suuntasimme suoraan rannalle. Noin kuuden tunnin uimisen ja auringonottamisen jälkeen palasimme hotellille ja söimme paikallisessa ravintolassa viimeiset sapuskat ennen lähtöä.

Paluulento lähti kello kuuden aikoihin sunnuntai-illalla ja lensi Tukholman kautta takaisin Tampereelle.

Loppusanat

Yhteenvetona täytyy todeta, että matka sujui paremmin kuin olisin ikinä osannut kuvitella ja Abit oli todella panostanut tapahtumaan. Puhdas markkinointitempaus ja lehdistön kanssa sinuiksi tuleminenhan tämä reissu oli ja uskoisin heidän onnistuneen tavoitteessaan. Muropaketin tapauksessa tämä varmasti tiivistää yhteistyötä jatkossa Abitin kanssa, mutta testituloksiin matka ei vaikuta millään tavoin.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 12. elokuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)