Uusimmat

Albatron KM18G Pro

14.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Muropaketissa on jo julkaistu useita nForce2-artikkeleita, mutta kaikki testatuista emolevymalleista ovat pohjautuneet SPP-versiolliseen (System Platform Processor) nForce2-piirisarjaan. Nyt testiin saapuneesta Albatron KM18G Pro -emolevystä löytyy IGP-versio (Internal Graphics Processor), josta löytyy SPP:hen verrattuna integroituna GeForce4 MX -tasoiset grafiikkaominaisuudet. Tarkoituksena on katsastaa pikaisesti, miten NVIDIAn piirisarjaan perustuva Albatronin emolevy pärjää ominaisuuksien sekä suorituskyvyn puolesta.

IGP:n integroitu GeForce4 MX -näytönohjain toimii 200 megahertin kellotaajuudella ja käyttää hyväkseen keskusmuistia. Luonnollisesti IGP tukee myös AGP8X-väylää, joten emolevyyn voidaan asentaa tehokkaampiakin näytönohjaimia. SPP-versiollisen nForce2-piirisarjan tapaan muistiohjain on kaksikanavainen ja tukee DDR400-muisteja, joten maksimikaistanleveydeksi muodostuu 6,4 gigatavua sekunnissa.

Albatron KM18G Prosta löytyy southbridgenä MCP-versio, joka kommunikoi IGP:n kanssa Hypertransport-tekniikan avulla siirtonopeudeksi muodostuen 800 megatavua sekunnissa. MCP tukee kuutta USB2.0- ja kolmea IEEE1394-porttia, Ulta ATA 133:a, 10/100 verkko- sekä muun muassa AC’97-ääniominaisuuksia.

Albatron KM18G Pro

Albatron KM18G Pro on Micro ATX -standardin mukainen emolevy ja tämän takia leveyttä sekä korkeutta ei ole kuin 24,4 senttimetriä. PCI-liittimiä löytyy kolme ja näiden yläpuolelta AGP8X-liitin, joka on jouduttu tilan säästämiseksi sijoittamaan korkeussuunnassa lähelle muistiliittimiä. Tästä johtuu useiden muiden emolevyjen tapaan ongelma pitkien näytönohjaimien kanssa, jolloin muistikampoja ei voida vaihtaa näytönohjaimen ollessa paikoillaan.

IGP-northbridge on sijoitettu 45 asteen kulmaan emolevyyn nähden ja erittäin lähelle prosessorikantaa. Kaksivaiheinen virransyöttö sijaitsee emolevyn vasemmassa reunassa ja ATX-liitin löytyy aivan mosfettien läheisyydestä jännitehäviön minimoimiseksi.

Tuotantokustannusten säästämiseksi KM18G Pron varustelutaso ei ole korkea ja esimerkiksi RAID- sekä Serial ATA -ominaisuudet jäävät haaveeksi. Ominaisuudet rajoittuvatkin ainoastaan north- ja southbridgen tarjoamiin ohjaimiin.

I/O-paneelista löytyy PS/2-, kaksi USB2.0-, LAN-, sarja- ja rinnakkaisportti, VGA-, peliportti sekä ääniliittimet. Integroidut verkko-, grafiikka- ja ääniominaisuudet takaavatkin, ettei peruskäyttöön vaadita välttämättä lainkaan erillisiä tilaavieviä lisäkortteja. Koska emolevy on vielä pienikokoinen, saa KM18G Prosta rakennettua helposti esimerkiksi tietokoneen työkäyttöön.

Albatron on päätynyt northbridgen jäähdyttämiseksi siili- ja tuuletinratkaisuun. Piirisarjan alhaisen lämmöntuoton takia monet muut valmistajat ovat tyytyneet pelkkään alumiinisiileen, jollaisen olisin itsekin mielelläni nähnyt tästä mallista. Huomattavaa on, ettei prosessorikannan ympäriltä löydy lainkaan neljää reikää. Tämän takia KM18G Prohon ei voida asentaa esimerkiksi Swiftechin suurikokoisia siilejä.

Koska nForce2 tukee kaksikanavaista muistiohjainta, saadaan emolevystä kaikki hyöty irti asentamalla muistikammat vihreiksi värikoodattuihin muistiliittimiin. Kolmeen muistiliittimeen voidaan asentaa yhteensä kolme gigatavua DDR200-, DDR266-, DDR333- tai DDR400-muistia.

ATA133-liittimet on sijoitettu muistiliittimien viereen ja näiden vierestä löytyy lisäksi diskettiasemaliitin.

Albatron KM18G Pron mukana ei järisyttävän kattavaa määrää oheismateriaalia tule. Paketista löytyy ainoastaan ohjekirja, ajuri-CD, kaksipaikkainen USB-kortti, diskettiasema- sekä Ultra ATA -kaapelit ja kotelotarra.

BIOS

Phoenix AwardBIOSin tarjoamat ominaisuudet jäävät ylikellottajia silmällä pitäen varsin niukoiksi, eikä esimerkiksi kertoimen ja jänniteiden säätömahdollisuuksia löydy lainkaan. Kokoonpanon suorituskyvyn kohentamiseksi voidaankin säätää ainoastaan väylätaajuutta 100 ja 200 megahertsin välillä, muuttaa muistien kerrointa sekä muistiasetuksia.

Health-valikon alta löytyy monitorointia varten järjestelmän sekä prosessorin lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet, jännitteet esimerkiksi Vcorelle, +3,3-, +5- ja +12-jännitelinjoille.

Jos Albatron aikoo jatkossa iskeä itseään läpi harrastajapiireissä, olisi sen ehdottomasti syytä lisätä biosiinsa kertoimen sekä jänniteiden säädöt. Jos nämä säädöt löytysivät KM18G Prosta, olisi biosin puolelta vaikea keksiä mitään negatiivista sanottavaa.

Testikokoonpano

Albatron KM18G Prolle asetettiin vertailuksi Abitin nForce2-piirisarjaan perustuvan NF7-S-emolevyn 1.2-versio. Testeissä käytettiin AMD Athlon XP 2500+ -prosessoria sekä Corsairin 512 ja 256 megatavun muistikampoja. Näytönohjaimena toimi Albatron Ti4680 Turbo, jonka kanssa käytettiin Detonator 43.45 -ajureita.

KM18G Pron vakioväylätaajuus on 167,05 ja NF7-S:n 167,04 megahertsiä, joten väylähuijauksesta kumpikaan emolevy ei saa etua.

Testikokoonpano:

  • AMD Athlon XP 2500+ (166 MHz x 11)
  • Corsair 256MB XMS3200 CS2 (CAS 2-5-2-2)
  • Corsair 512MB XMS3500 CS2 (CAS 2-5-2-2)
  • Albatron Ti4680 Turbo (GeForce4 Ti4200-8X)
  • Maxtor 5400 rpm 30GB
  • LG 52X
  • Antec 400W
  • Windows XP
  • DirectX 9.0
  • Detonator 43.45
  • nForce2 2.03

Testitulokset

SiSoft Sandra 2003:n kummassakaan ajetussa testiosiossa, ei CPU Arithmeticsissa kuin Memory Bandwidthissakaan, muodostunut eroa käytännössä lainkaan. Huonoimmassakaan tapauksessa ero jää alle prosenttiin.

PCMark2002 jatkaa SiSoft Sandra 2003:n linjaa olemattomilla eroilla. Muistitestin osalta ero jää 16 pisteeseen ja prosessoritestissä vaivaiseen kahteen.

Piin likiarvoa laskettaessa Pifastin kanssa eroa muodostuu 0,01 sekuntia, SuperPI:ssä saavutetaan sekunnilleen sama tulos.

3DMark2001 SE on ensimmäinen testi, jossa syntyy edes hieman eroa Abitin sekä Albatronin nForce2-emolevyjen välille. Testit ajettiin Albatron Ti4680 Turbo -näytönohjaimen lisäksi KM18G Prolla myös integroidulla GeForce4 MX -näytönohjaimella.

Erot emolevyn välillä jäävät noin puoleentoista prosenttiin sekä 800×600- että 1024×768-resoluutioilla. 800×600-resoluutiolla testattaessa GF4 MX jää Ti4200-8X-näytönohjaimesta noin 26 prosenttia ja 1024×768-resoluutiolla vastaavasti jopa 50 prosenttia.

Unreal Tournament 2003:lla erot eri emolevyjen välillä ovat jälleen lähes olemattomat. Huomattavaa on kuitenkin se, että GeForce4 MX:llä tehoerot kasvavat kehittyneemmän pelienginen takia. Kun Bot-osiossa 800×600-resoluutiolla ero on vain 39 prosenttia, kasvaa se 1024×768-resoluutioon siirryttäessä jopa 78 prosenttiin. Flyby-osiossa Ti4200-8X-näytönohjaimella vastaavasti saavutetaan reippaasti yli kaksinkertainen tulos GeForce4 MX:n tulokseen verrattuna.

Vaikka IGP-versiollisen nForce2-piirisarjan integroidut GeForce4 MX -grafiikkaominaisuudet eivät nopeudella loista Ti4200-8X-näytönohjaimen rinnalla, pystytään sillä kuitenkin hyvin pelaamaan vielä nykyisiä pelejä alhaisilla resoluutioilla ja yksityiskohdilla.

Loppusanat

Albatron KM18G Pro on mielenkiintoinen emolevy sen pienikokoisuuden sekä IGP-piirisarjan integroidun GeForce4 MX -näytönohjaimen takia. Muiden valmistajien nForce2-emolevyissä ollaan nähty niin IDE-RAID- kuin Serial ATA -ominaisuuksia, mutta Albatron ei ole päätynyt mihinkään näistä, vaan on turvautunut pelkästään IGP- sekä MCP-piirisarjojen tukemiin ratkaisuihin. Toisaalta niukka määrä mitään ”ylimääräistä” laskee tuotantokustannuksia ja on samalla budjettiluokan emolevyä havittelevalle huomioonotettava vaihtoehto.

Suorituskyky on vertailuna käytetyn Abit NF7-S:n tasoista, joten ainakaan tältä osin Albatronin malli ei pitäisi jäädä listasta pois ostopäätöstä tehtäessä. Harrastelijoita silmällä pitäen Albatron KM18G Prosta kuitenkin puuttuu biosista muutama erittäin oleellinen ominaisuus: kerrointa ei voida muuttaa eikä jännitteitä nostaa.

Albatron KM18G Pro on hyvä emolevy, jos ei vaadi ylikellotus- tai muita erikoisempia ominaisuuksia. Esimerkiksi työkäyttöön emolevy soveltuu erittäin hyvin integroitujen grafiikka-, ääni- ja verkko-ominaisuuksiensa johdosta. Hintaa emolevyllä on Suomessa 135 euroa.

15. toukokuuta – Ville Suvanto (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

Albatron KM18G Pro -tuotesivut

Albatron KM18G Pro – MBnetin hintaseuranta

>> Etusivulle