Uusimmat

Asus A7N8X Deluxe (nForce2)

08.02.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Tällä kerralla testaamme NVIDIA nForce2 -piirisarjaan perustuvan Asus A7N8X Deluxe -emolevyn AMD Athlon- ja Duron-prosessoreille. Vaikka nForce2-piirisarja julkaistiinkin jo kesällä, niiden saatavuus oli useamman kuukauden ajan lähes olematon.

Vertailukohteina testeissä ovat VIA KT400-piirisarja DDR400- ja DDR333-asetuksilla sekä hieman vanhempi VIA KT333-piirisarja DDR333-asetuksella.

Emolevyn pakkauksen sisältö

Asus on panostanut emolevyn varusteluun varsin mukavasti ja sen huomaa pakkauksen sisällöstä.

A7N8X-emolevyn mukana tulee varsin ohut ohjekirja, joka ei juurikaan turhia selittele. Mukana tuleva ajuri-CD sisältää ajurit nForce 2 -piirisarjalle ja oheislaitteille. Emolevyn ostajan kannattaa hakea ehdottomasti uusimmat ajurit Asuksen kotisivuilta, sillä ainakin mukana tulleet ajurit olivat versioltaan melko varhaiset.

Mukana tulee perinteisten korppu- ja IDE-kaapeleiden lisäksi myös kaksi Serial ATA -kaapelia sekä takapaneeliin liitettävät USB-portit ja peliportti. Lisävarusteina emolevyn mukana tuli IEEE 1394- eli Firewire-liittimet ja liitäntäkaapelit emolevylle.

Asus A7N8X Deluxen ominaisuudet

Ensisilmäyksellä emolevy ei ole lainkaan täyteen ahdetun oloinen, kuten jotkut aikaisemmin testatut emolevyt. Prosessorikanta on sijoitettu varsin perinteisesti emolevyn laitaan eikä aivan lähituntumassa ole turhia kondensaattoreita tai ATX-liitintä häiritsemässä.

NForce2:n northbridge on sijoitettu 45 asteen kulmassa kohti Socket A -kantaa lähestulkoon keskelle emolevyä. AGP3.0-standardin mukainen AGP-liitin on riittävän kaukana suurehkosta northbridgen jäähdytyssiilistä ja tilaa jää reilusti myös muistipaikkojen ympärille. Emolevyn asentaminen on varsin miellyttä toimenpide, sillä työskentelytilaa on jätetty riittävästi.

Virtaliitin on sijoitettu IDE-liittimien viereen melko kauas prosessorista ja tämä on hieman huono ratkaisu virransyötön kannalta pitkien linjojen takia. Testeissä ei kuitenkaan havaittu minkäänlaista epävakautta.

Asus A7N8X tarjoaa AGP-väylän lisäksi 5 kpl PCI-väyliä. Virtaliitin on sijoitettu IDE-liittimien viereen. Ratkaisu on hieman omituinen sillä kotelon sisällä virtalähteestä lähtevä johtonippu kulkee koko emolevyn poikki ja voi mahdollisesti haitata ilmavirtausta.

Emolevyn liittimistä löytyy pari hieman tavanomaisesta poikkeavaa ratkaisua. Ensinnäkin emolevy tarjoaa kaksi kappaletta integroituja RJ45-liitäntöjä. USB-portteja on yhteensä neljä kappaletta, joista kaksi on uusia USB2.0-portteja.

Asus A7N8X Deluxe tarjoaa Soundstorm / Dolby Digital Audio -ominaisuuden, jonka avulla voidaan käyttää 2, 4 tai 6 kaiuttimen järjestelmää. Ominaisuuksiin kuuluu myös SPDIF-liitäntä sekä laitteistopohjainen Dolby Digital -koodaus.

Muistipaikkoja on kolme ja jos halutaan hyödyntää kaksikanavaista muistiohjainta, käytetään ensisijaisesti kahta sinisen väristä muistipaikkaa. Emolevy toimii moitteetta myös yhdellä DDR-muistipalikalla.

Piirisarjan northbridgen jäähdytyksestä huolehtii kohtalaisen kokoinen passiivinen jäähdytyssiili, joka on kiinni piirissä lämpöäjohtavalla massalla. Siili ei ota kovinkaan hyvää kontaktia piiriin, joten pieni kontaktin parantelu ei ole pahitteeksi.

NVIDIA nForce2-piirisarja

NForce2 on NVIDIA:n kehittelemä piirisarja AMD:n Athlon- ja Duron-prosessoreille. Piirisarja tuo mukanaan muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia jotka ovat varmasti monen mieleen. Tärkein ominaisuus suorituskyvyn kannalta on kaksikanavainen DDR-muistiohjain, jonka ansiosta DDR400-muisteilla muistiväylän kaistanleveys on 6,4GB/sekunti.

NForce2-piirisarjan northbridgestä on olemassa kaksi eri versiota jotka tunnetaan nimillä IGP (Internal Graphics Processor) ja SSP (System Platform Processor). IGP sisältää integroidun GeForce 4 MX -näytönohjaimen, joka toimii 200MHz kellotaajuudella ja käyttää hyväkseen kokoonpanon keskusmuistia. Asus A7N8X käyttää SSP-piiriä eli emolevyltä ei löydy integroitua näytönohjainta vaan perinteinen AGP-liitin, joka tukee AGP3.0-standardia.

  • Integroitu Geforce 4 MX -näytönohjain
  • Kaksikanavainen DDR400-muistiohjain
  • AGP8X-tuki
  • USB2.0-tuki
  • IEEE 1394a (Firewire)
  • 2 x 10/100 Ethernet
  • ATA133 IDE-ohjain
  • APU (Audio Processing Unit)
  • Hypertransport-liitäntä piirien välillä

NForce2-piirisarjan southbridge on varsinainen multimediakeskus ja tämän takia sitä käytetään esimerkiksi Microsoftin Xbox-pelikonsolissa.

Myös southbridgestä on kaksi eri versiota, MCP ja MCP-T. MCP-T on hieman kehittyneempi malli ja sen ominaisuuksiin kuuluvat lisäksi muun muassa Firewire-ohjain ja toinen verkko-ohjain. Asus A7N8X Deluxe käyttää MCP-T southbridge -piiriä ja tarjoaa näin ollen kaikki mahdolliset lisäominaisuudet.

BIOS-ominaisuudet

Asus A7N8X käyttää Phoenixin Award BIOS:ia ja säätövaraa löytyy varsin kiitettävästi. Valitetavasti aikaisemmin Asuksen tarjoamat säätömahdollisuudet ovat olleet varsin suppeat.

Prosessorin kertoimen vaihtamiseen vaaditaan tarvittavat viritykset prosessoriin, eli Palominossa L1-siltojen yhdistäminen tai Thoroughbredissa L3-sillan yhdistäminen tai rautalankaviritys liitäntäpinneihin.

Väylänopeutta pystyy nostamaan aina 211MHz:iin asti, joka ei välttämättä riitä innokkaimmille ylikellottajille. Uudemmat BIOS-päivitykset toivottavasti korjaavat tilanteen.

Muistien kellotaajuutta säädetään prosenttien avulla. Esimerkiksi jos prosessorin väylänopeus on 133MHz, 150%-asetuksella muistit toimivat DDR400-asetuksella.

AGP-väylän kellotaajuutta voidaan säätää erikseen pienin askelin. Korkein asetus on 100MHz.

Prosessorin jännitettä voidaan korottaa ”vain” 1,850 volttiin asti. Esimerkiksi Epox 8RDA+ tarjoaa vakiona mahdollisuuden korottaa prosessorin jännitettä aina 2,2 volttiin asti.

Myös muistijännitteen korottaminen on rajoitettu vaivaiseen 2,8V:iin. Hieman erikoisempi ominaisuus on AGP-väylän jännitteen korottaminen, joka auttaa näytönohjaimen toimivuuteen korkeammilla väylänopeuksilla.

Yhteenvetona sanottakoon, että ylikellotusominaisuudet riittävät kyllä pieneen kellotteluun, mutta vesijäähdytyksellä tai kompuralla ennätyksiä hakevien täytyy turvautua kolviin ja modifioimiseen.

Tuttuun tyyliin prosessorin väylänopeus onkin päässyt ”vahingossa” lipsahtamaan ylöspäin ja se on tarkalleen 135,10MHz. Likainen peli on nykyään täysin arkipäivää lähes jokaisella emolevyvalmistajalla.

Testikokoonpano

Testeissä Asuksen A7N8X Deluxe -emolevyä vertaillaan Abit AT7 MAX2- ja Epox 8K3A+ -emolevyihin. Abit AT7 Max2 perustuu VIA KT400 -piirisrajaan ja Epox 8K3A+ puolestaan vanhempaan VIA KT333 -piirisarjaan.

Testeissä ajellaan A7N8X Deluxe -emolevyä DDR400-asetuksella, niin että muistiohjain toimii kaksikanavaisena sekä yksikanavaisena. Tuloksissa tulokset on eroteltu DC- ja SC-merkinnöillä. Abitin KT400-emolevyä testaillaan DDR400- ja DDR333-asetuksella ja vanhempaa Epoxin KT333-emolevyä pelkästään DDR333-asetuksella.

Testiohjelmista mukana ovat tutut Pifast, SuperPi, Sisoft Sandra 2003, PCMark2002, 3DMark2001SE ja Unreal Tournament 2003.

Kokoonpanossa käytetään Herculesin 3DProphet Radeon 9700 Pro -näytönohjainta, joka toimii vakiokellotaajuuksilla (325MHz/620MHz). Näytönohjaimen ajurit olivat versioltaan 6200.

  • AMD Athlon XP 2400+ (133MHz FSB)
  • Asus A7N8X Deluxe (NVIDIA nForce2)
  • Abit AT7 Max2 (VIA KT400)
  • Epox 8KTA3 (VIA KT333)
  • 2 x Corsair PC3200 256MB (6-2-2-2)
  • Hercules 3DProphet Radeon 9700 Pro
  • Catalyst 2.3 (Build 6.13.10.6200)
  • IBM Deskstar 10,2GB
  • Fortron 350W
  • Windows XP

Testeissä emolevyjen väylänopeudet erosivat hieman toisistaan. Alla tarkat väylänopeudet:

  • Asus A7N8X Deluxe: 135,31 MHz
  • Abit AT7 MAX2: 133,90 MHz
  • Epox 8K3A+: 133,64 MHz

Abitin ja Epoxin emolevyjen väylänopeudet ovat varsin tarkasti 133MHz tuntumassa, mutta valitettavasti A7N8X Deluxe -emolevyn väylänopeus on jopa kaksi megahertsiä korkeampi kuin sen pitäisi olla.

Pifast 3.3 & SuperPi

Muropaketin myötä varsin vakiotesteiksi Suomessakin juurtuneet Pifast 3.3 ja SuperPi ovat tietenkin niitä pakollisia testejä. Kumpikaan softa ei hyödynnä Athlon XP -prosessorin SSE- tai MMX käskyjä tai muita optimointeja, vaan kyseessä on raakaa laskemista.

Pifast-testissä nForce2-piirisarja on selvästi edellä kilpailijoitaan. Osittain tämä johtuu hivenen korkeammasta väylänopeudesta. Kun A7N8X-emolevyllä ajetaan DDR400-muisteja DC-asetuksella, aika paranee 0,35 sekuntia. Abit AT7 MAX2 DDR400-asetuksella kyntää pahasti jäljessä kehnojen muistiasetuksien takia. SuperPi-testissä asetelma on täysin sama kuin Pifast-testissä.

Madonion PCMark2002

PCMark2002 on Madonionin vastine kokoonpanon testaukselle. Testit koostuvat varsin yksinkertaisista perustoiminnoista joita suoritetaan n. 40 kpl. Mukaan mahtuu JPG- ja MP3-pakkausta, tekstihakua sekä muistista lukua ja sinne takaisin kirjoittamista. Tulevaisuudessa PCMark2002 tulee olemaan yhä tiiviimmin mukana Muropaketin testeissä.

Tuloksista on selvästi nähtävillä kuinka emolevyt suoriutuvat testistä portaittain. Parhaiten menestyy Asus A7N8X, kakkosena Abitin AT7 MAX2 ja viimeisenä Epox 8K3A+. Erot jäävät varsin pieniksi.

SiSoft Sandra 2003

SiSoft Sandrasta julkaistiin juuri uusi 2003-versio ja otimmekin sen heti käyttöön. Uudessa Sandrassa on tuki Hyperthreading-ominaisuudelle ja se näkyy selvästi testituloksissa. Sandra on varsin mainio ohjelma testaamaan prosessoria ja muistiväylän suorituskykyä. Testeissä käytetty versio on SiSoftware Sandra Standard 2003 (2003.1.9.26).

Parin vuoden aikana Sandran CPU Benchmark on kehittynyt huomattavasti rasittavampaan suuntaan ja nykyään se on lähes samaa tasoa Pifastin kanssa.

SiSoft Sandran testit mukailevat melko pitkälle PCMark2002:n tuloksia. A7N8X:n tuloksissa ei juurikaan kaksikanavaisesta muistiohjaimesta näyttäisi olevan hyötyä.

Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003 käyttää tällä hetkellä ehkäpä uusinta 3D-pelimoottoria ja se soveltuu hyvin osaksi nopeustestejä. UT2K3 julkaistiin syyskuussa ja Muropaketin testeissä käytetään netistä löytyvää ilmaista demoa (102MB). Testit ajettiin HardOCP:n julkaisemalla skriptillä, joka ajaa kolme kenttää läpi 1024×768, 1280×1024 ja 1600×1200 resoluutioilla.

Tällä kertaa esillä ovat pelkästään tulokset 1024×768 resoluutiolla sillä suuremmilla resoluutioilla ruudunpäivitysnopeus on kiinni lähinnä näytönohjaimen suorituskyvystä.

Testeissä käytettiin DirectX-rajapintaa ja High quality -asetuksia. Demossa ei kuitenkaan ole mukana kaikkein korkeinlaatuisimpia tekstuureita, jotka löytyvät suuren kokonsa takia vasta kokonaisesta pelistä.

UT2K3-tuloksissa A7N8X on jokaisessa 0,1fps nopeampi, kun muisteja ajetaan SC-asetuksella. Erot ovat kuitenkin varsin marginaalisia.

3DMark2001SE

Madonionin 3DMark2001SE testaa erittäin huolellisesti DirectX 8.1 -rajapinnan suorituskyvyn. Mukana on kaikki pelitestit joista lopullinen tuloskin muodostetaan.

3DMark2001SE-testissä parhaaseen tulokseen pääsi Abit AT7 Max2 DDR333-asetuksella. DDR400-asetuksella tulos oli lähinnä katastrofi. A7N8X tulee selvänä kakkosena hieman perässä.

Loppusanat

NVIDIA:n nForce2-piirisarja ja sen kaksikanavainen DDR-muistiohjain on erittäin tervetullut tuote kilpailemaan VIA:n ja SiS:n piirisarjojen kanssa. NForce2 tarjoaa varsin kattavat ominaisuudet varsinkin audio- ja lisälaitepuolella ja suorituskykykin on testien perusteella huippuluokkaa.

Testeissä Asus A7N8X -emolevyllä Corsairin PC3200-muistit toimivat ongelmitta kireimmillä DDR400-asetuksella. Abit AT7 MAX2 -emolevyllä ja VIA KT400-piirisarjalla oli kerta kaikkiaan mahdoton käyttää DDR400-asetusta ja vähänkään kireämpiä muistiasetuksia, kun käytössä oli kaksi DDR-muistipalikkaa. KT400-piirisarjalla parhaan tulokseen päästiinkin DDR333-asetuksella ja kireillä asetuksilla.

Testailemme vielä jatkossa nForce2-piirisarjan kellotusta ja suorituskykyä korkeammilla väylänopeuksilla.

Asus A7N8X -emolevyn, ilman Serial ATA -liittimiä ja Soundstorm Digital Audio -ominaisuutta, saa tällä hetkellä halvimmillaan hintaan 135 euroa. Toinen varsin suosittu nForce2-emolevy on Epoxin 8RDA+, joka tarjoaa vakiona varsin kattavat ylikellotusominaisuudet ja kilpailukykyisen hinnan (130e). Testissä nähty Asus A7N8X Deluxe -emolevy on hieman kalliimpi ja maksaa 180 euroa.

Uuden kokoonpanon ostajalle voi ehdottomasti suositella nForce2-piirisarjaan perustuvaa emolevyä.

Asus A7N8X Deluxe -tuotesivu

NVIDIA nForce2-piirisarjan tuotesivu

Takaisin pääsivulle:

http://www.https://muropaketti.coma