Uusimmat

Asus Extreme N7800 GT Dual

20.12.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Tietokonelaitteiden osalta kilpailu käy äärimmäisen kuumana ja suurin osa valmistajista pyrkii tuomaan esille oman ehdokkaansa mahdollisimman näyttävästi tavalla tai toisella. Monet valmistajat ovat myös julkaisseet mielenkiintoisia tuotteita markkinointimielessä, mutta itse tuotteita ei ole välttämättä tullut ikinä myyntiin asti. Näytönohjainten osalta parrasvaloissa loisti aikoinaan kahdella GeForce 6600 GT -grafiikkapiirillä varustettu Gigabyte GV-3D1, jota seurasi Asuksen vastaava malli. Asukselta nähtiin myöhemmin myös vastaavanlainen näytönohjain varustettuna GeForce 6800 GT -grafiikkapiireillä, mutta tämän suunnittelu jätettiin kesken GeForce 7800 -sarjan julkaisurynnistyksen jälkeen. Sen sijaan, että kehitys olisi lopetettu kokonaan, näytönohjaimen grafiikkapiirit korvattiin GeForce 7800 GT:illä ja Asus nimesi kummajaisen Extreme N7800GT Dualiksi. Tässä artikkelissa tutkinnan kohteena on juuri edellä mainittu näytönohjain, josta luodaan ensin yleiskatsaus ja artikkelin loppupuolella testataan ylikellottamista ja mitataan tehonkulutusta, lämpötiloja ja suorituskykyä.

Asus Extreme N7800GT Dual

Asus Extreme N7800GT Dual on pakattu suureen kantokahvalliseen laatikkoon, jonka etuosassa pullistelee haarniskalla ja miekalla ehostettu taistelija. Sen etuosaan on painettu myös maininta valmistajasta, tuotteen mallista sekä mm. PCI Express -liitäntäväylästä, kahdesta DVI-liittimestä, TV-ulostulosta ja ulkoisesta muuntajasta.

Vastaavasti pakkauksen takapuolelta löytyy tarkempia tietoja näytönohjaimesta sekä mm. lista emolevyistä, jotka tukevat Asuksen erikoisnäytönohjainta. Listan kärkipäässä on Asuksen P5ND2-SLI, P5ND2-SLI Deluxe, A8N-SLI, A8N-SLI Deluxe, A8N-SLI Premium ja viimeisenä Gigabyten GA-K8NXP-SLI. Asuksen tuotesivuilla on kattavampi lista tuetuista emolevyistä ja edellä mainittujen mallien lisäksi se käsittää Asus A8N32-SLI Deluxen ja DFI LanParty nF4 SLI-DR:n.

Näytönohjaimen mukana toimitetaan oheismateriaalina ohjekirja, pika-asennusopas, kaksi DVI-D-Sub-adapteria, kuusipinninen virta-adapteri, S-Video-kaapeli sekä suojatasku CD/DVD-levyille. CD-pino vastaavasti käsittää ajuri-CD:n, PowerDirector 3-, Asus DVD- ja VirtualDrive 9 -ohjelmistot, Media & Show -CD:n sekä Project Snow Blind- ja Xpand Rally -pelit.

Pakkauksen mielenkiintoisin kohde itse näytönohjaimen ohella on mukana tuleva muuntaja. Kahden GeForce 7800 GT -grafiikkapiirin näytönohjain haukkaa virtaa reilusti ja samalla tämä tarkoittaa sitä, että konepellin alla on syytä jyllätä tehokas virtalähde. Asus on turvautunut erilliseen muuntajaan, joka kotelon ulkopuolelle sijoitettuna ja suoraan pistorasiaan liitettynä alentaa virtalähteen kuormaa merkittävästi. Muuntaja liitetään näytönohjaimen liitinpaneeliin ja sitä kautta takaosassa olevaan normaaliin kuusipinniseen lisävirtaliittimeen. Jos käytössä on tehokas virtalähde, on myös mahdollista heivata muuntaja syrjään ja liittää näytönohjain suoraan virtalähteeseen.

Asus Extreme N7800GT Dual on todella massiivinen laitos ja sillä on leveyttä 246, korkeutta 145 ja syvyyttä 34 millimetriä. Näytönohjaimen kahden grafiikkapiirin ja 16 muistipiirin jäähdyttämisestä vastaa lähes koko piirilevyn peittävä cooleri, jonka keskellä on suurehko tuuletin ja sen siilejä peittää metallinen kehikko ohjaamassa ilmaa sivuille. Kaksi GeForce 7800 GT -grafiikkapiiriä tuottaa lämpöä siinä määrin, että on Asus on joutunut rakentamaan coolerin kahden korttipaikan kokoiseksi.

Reilun 0,8 kilogramman painoisen näytönohjaimen etupaneelissa on alemmassa rivissä kaksi DVI-I- ja yksi VIVO-liitin. Ylemmässä rivissä on vasemmalla muuntajan liitin ja tämän oikealla puolella kaksi tyhjää reikää. Näihin reikiin käyttäjä voi halutessaan kiinnittää D-Sub-liittimet mukana tulevalla kaapelilla. Muropaketille toimitetun testikappaleen mukana kyseistä kaapelia ei löytynyt, mutta pakkauksessa olleen lapun mukaan myyntikappaleiden mukana kaapeli toimitetaan.

On sanomattakin selvää, ettei PCI Express -väylän kautta kyetä toimittamaan tarpeeksi virtaa Asuksen jättiläiselle, joten piirilevyn oikeassa yläreunassa on tutulla paikalla kuusipinninen lisävirtaliitin. Tähän voi kiinnittää liittimen suoraan virtalähteestä, mutta suositeltavampaa on käyttää muuntajaa, jolloin suurin osa virrasta toimitetaan tietokoneen ulkopuolelta rasittamatta virtalähdettä. Muuntajan liitin on etupaneelissa, joten lisävirtaliittimen kaapeli on jouduttu vetämään piirilevyn yläreunaa pitkin. Kaapeli kulkee metallisen suojan sisällä, joka samalla estää pitkää piirilevyä taipumasta.

Asus Extreme N7800GT Dual -näytönohjain ei ole joka pojan näytönohjain pelkästään sen reilun 800 euron hinnan puolesta, joten näytönohjaimia on valmistettu ainoastaan rajoitettu 2000 kappaleen erä. Jokaisen näytönohjaimen päällä olevaan metalliseen kehikkoon on kaiverrettu näytönohjaimen malli, maininta rajoitetusta valmistuserästä sekä järjestysnumero. Testiin saapunut näytönohjain oli 33. kappale.

Näytönohjaimen cooleri on hyvin ronskia tekoa ja koostuu kahdesta samanlaisesta, mutta peilikuvallisesta, alumiinisiilistä sekä niiden keskelle ruuvatusta 80 millimetrin tuulettimesta. Coolerin irrottaminen vaatii ensimmäisenä toimenpiteenä neljän sormi/kuusiokoloruuvin irrottamisen, minkä jälkeen metallisen kehikon saa nostettua pois siilien päältä. Tuuletin lähtee irti kiertämällä alumiinisiileihin ruuvatut kolme ruuvia. Vastaavasti siilit on kiinnitetty neljällä piirilevyn läpi menevällä ja muoviseen vastakappaleeseen kiinnittyvällä ruuvilla.

Kumpikin alumiinisiili on suunniteltu jäähdyttämään oman grafiikkapiirin sekä sille kuuluvat muistipiirit. Grafiikkapiiri sijoittuu siilin keskelle ja Asuksen toimesta siilin ja piirin välille on pursotettu tasainen kerros hopeatahnaa. Muistipiirien lämmönsiirrosta siiliin pitää huolen kaksi pitkää lämmönjohtumista edistävää purkkaa. Siilin pohjan laadussa on jonkin verran parannettavan varaa, mutta jälki on joka tapauksessa kohtuullisen hyvää, eikä testeissä tai grafiikkapiirien lämpötiloja mitatessa havaittu ongelmia.

Grafiikkapiirit on sijoitettu piirilevylle turvallisen välimatkan päähän toisistaan ja niitä molempia ympäröi yläpuolella ja oikealla puolella neljän muistipiirin rivistö. Muistipiirien yläpuolelle jäävä kaistale on pyhitetty mm. virransyötön komponenteille.

Artikkelissa todettiin jo aiemmin, että D-Sub-liittimet saa käyttöön erillisen kaapelin avulla, joka täytyy itse kiinnittää paikoilleen. Kaapeli jakautuu liitäntäpäästä kahdeksi liittimeksi, jotka kiinnitetään näytönohjaimen keskiosassa, piirilevyn yläreunassa, sijaitseviin valkoisiin liittimiin.

Asus Extreme N7800GT Dualissa on kaksi G70-koodinimellistä GeForce 7800 GT -grafiikkapiiriä, jotka toimivat 430 MHz:n kellotaajuudella. Asus on siis ylikellottanut NVIDIAn GeForce 7800 GT:n vakiokellotaajuudeksi asettaman 400 MHz:n korkeammalle vastaamaan GeForce 7800 GTX:n 430 MHz:ä. Näytönohjaimessa on normaalin GeForce 7800 GT:n tavoin renderöintiliukuhihnoja 20 ja Vertex-yksikköjä seitsemän kappaletta, kun taas GTX:ssä niitä on 24 ja kahdeksan kappaletta. G70-grafiikkapiiri on valmistettu 110 nanometrin prosessilla ja käsittää 302 miljoonaa transistoria.

Näytönohjaimessa on käytössä kummallakin grafiikkapiirillä oma 256 megatavun muistikapasiteetti, joka on yhteydessä grafiikkapiiriin 256-bittisellä muistiväylällä. GDDR3-muistipiirit on valmistanut Samsung ja speksannut ne toimimaan 1,6 nanosekunnin eli 625 MHz:n (1250 MHz DDR) nopeudella. Grafiikkapiirien tavoin Asus on päätynyt ylikellottamaan myös muistit vastaamaan GeForce 7800 GTX:ää. GeForce 7800 GT:n 500 MHz:stä (1000 MHz DDR) kellotaajuus on nostettu reilulla harppauksella 600 MHz:iin (1200 MHz DDR).

Ylemmässä kuvassa on vertailun vuoksi asetettu Asus Extreme N7800GT Dual (ylempi) NVIDIA GeForce 7800 GTX:n (alempi) rinnalle. Kokoero on melkoinen ja aavistuksen pidemmän piirilevyn lisäksi sen korkeus on huomattavasti GeForce 7800 GTX:n piirilevyä suurempi.

Ylikellotus

Testasimme luonnollisesti myös Asus Extreme N7800GT Dualin ylikellottuvuutta ja apuna tässä käytettiin Rivatuneria ylikellottamiseen ja 3DMark05:ttä mahdollisten artifaktien sekä testitulosten seuraamiseen. Ylikellottamisen osalta ei ilmennyt ongelmia ja grafiikka- ja muistipiirien kellotaajuuksia nostettiin pienin korotuksin. Grafiikkapiirin kellotaajuus saatiin nostettua 430 MHz:stä 510 MHz:iin, jolloin ilmeni ensimmäisen kerran virheitä kuvassa. Kellotaajuus laskettiin tasan 500 MHz:iin, minkä jälkeen jatkettiin muistien ylikellottamista. 3DMark05:ssä korkein tulos saavutettiin muistien toimiessa 655 MHz:n (1310 MHz DDR) kellotaajuudella.

Klikkaa linkkiä suurentaaksesi kuvan

3DMark05 antoi 500/655 MHz:n kellotaajuudella tulokseksi 12196 pistettä, mikä on 248 pistettä enemmän vakiokellotaajuuksilla saavutettuun 11948 pisteeseen verrattuna. Tämä vastaa vain parin prosentin nousua, mutta on syytä myös muistaa, että 3DMark05:ssä varsinkin SLI-konfiguraatiolla prosessori muodostuu helposti pullonkaulaksi.

Tehonkulutus

Tehonkulutusmittaukset ajettiin kahdella NVIDIA GeForce 7800 GTX -näytönohjaimella varustetulla SLI-kokoonpanolla perinteisellä tavalla, eli Etechin PM300-energiamittari liitettiin pistorasian ja virtalähteen väliin. Tällöin mittauslukemat osoittavat koko laitteiston tehonkulutuksen, mukaan luettuna molemmat näytönohjaimet, mutta ei monitoria, äänilaitteistoa jne. Asuksen jättiläisellä tehonkulutusmittaukset ajettiin kahdella eri tavalla. Ensimmäinen testi suoritettiin samalla tavalla kuin NVIDIAn referenssinäytönohjainten kanssa, eli mukana on virtalähteen lisäksi Asuksen ulkoinen muuntaja. Toinen mittaus suoritettiin pelkästään ulkoisella muuntajalla.

Lepotilassa tehonkulutusten välille syntyy merkittävä ero, sillä Asuksen kokoonpanolla lukema on 152 wattia, mutta NVIDIAlla se bongahtaa 198 wattiin. Rasituksessa ero tasoittuu hieman ja Asuksen tehonkulutus on 291 watin luokkaa, kun NVIDIAlla se on noin 315 wattia.

Pelkkä muuntaja tuottaa mielenkiintoisia tuloksia, sillä levossa sen tehonkulutus on vain 19 wattia, mutta nousee rasituksessa 97 wattiin. Muuntaja on varustettu merkinnällä 12 V – 6,67 A, joten suoraan laskettuna muuntaja kykenee ulospäin 80 wattiin. Rasituksen 97 wattia selittyy muuntajan hyötysuhteella, mikä ei voi olla ikinä täysin 100 prosenttia, vaan 80 prosentin luokkaa. Pistorasiasta otettu loppu lähemmäs 20 wattia muuttuu muuntajassa mm. lämmöksi. Muuntaja lämpeni rasitusasteesta riippumatta varsin vähän ja oli ainoastaan kädenlämpöinen.

Lämpötilamittaukset

Klikkaa linkkiä suurentaaksesi kuvan

Asus toimittaa ajuri-CD:llä SmartDoctor-nimisen ohjelman, jolla voi tarkkailla mm. jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimen kierrosnopeutta sekä esimerkiksi säätää sitä lämpötilan mukaan. Ohjelma antaa myös mahdollisuuden ylikellottaa grafiikkapiirien ja muistien kellotaajuutta, mutta näytönohjain kykeni korkeampiin kellotaajuuksiin, mitä ohjelma antoi mahdollisuuden säätää. Lämpötilamittauksissa Asus Extreme N7800GT Dualin grafiikka- ja muistipiirien lämpötilat kirjattiin SmartDoctorista, kun taas NVIDIA GeForce 7800 GTX -kokoonpanon molempien näytönohjainten grafiikkapiirien lämpötilat kirjattiin erikseen ajurivälilehdeltä.

Asuksen alumiinisiilit ja suuri tuuletin osoittautui toimivaksi ratkaisuksi ja pystyy pitämään grafiikkapiirien lämpötilat NVIDIAn referenssikortteja alhaisempana. Levossa SmartDoctor tarjoaa Asukselle 40 astetta, kun NVIDIAn näytönohjaimien grafiikkapiirit toimivat 44 ja 48 asteisina. Rasituksessa Asus lämpiää 59 asteeseen ja NVIDIAn näytönohjaimien lämpötilat nousevat 69 ja 70 asteeseen. Vastaavasti Asuksen muistipiirit ovat noin 50 asteisia – sekä levossa että rasituksessa.

Testikokoonpano

Näytönohjaimet testattiin NVIDIA nForce4 SLI -piirisarjallisella Asus A8N-SLI Deluxe -emolevyllä, johon iskettiin kiinni 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimiva AMD Athlon 64 FX-57 -prosessori ja kaksi 512 megatavun Kingston KHX3200 ULL -muistikampaa. Näytönohjaimien kanssa käytettiin uusimpia virallisia NVIDIA ForceWare 81.95 -ajureita.

  • AMD Athlon 64 FX-57
  • Asus A8N-SLI Deluxe
  • 2x Kingston KHX3200 ULL 512 MB
  • 2x Seagate Barracuda IV 120 GB SATA
  • Antec TruePower 550 W
  • Asus Extreme N7800GT Dual
  • 2x NVIDIA GeForce 7800 GTX
  • Windows XP SP2
  • NVIDIA ForceWare 81.95

Testitulokset

3DMark05 pyöräytettiin läpi vakioasetuksilla ja kahden NVIDIA GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen kokoonpano vie voiton, mutta ero on ainoastaan vajaa 200 pistettä.

Battlefield 2 testattiin Frapsin avulla Dragon Valley -kentässä, missä sotatannerta kuolattiin 1280×960-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä ja kahdeksankertaisella anisotrooppisella suodatuksella. Minimi- ja maksimiruudunpäivitysnopeudet ovat käytännössä samat molemmilla kokoonpanoilla eikä keskimääräisessäkään ruudunpäivitysnopeudessa synny paljon eroa. Asuksella lukema asettuu 80,6 fps::ään ja NVIDIAlla 83,9 fps:ään. Ero vastaa noin neljää prosenttia.

Half-Life 2 testattiin Water Hazard -kentässä ja ruudunpäivitysnopeuksien mittaamisessa käytettiin apuna Frapsia. Resoluutio asetettiin 1280×1024:ään, reunojenpehmennys nelinkertaiseksi ja anisotrooppinen suodatus kahdeksankertaiseksi. Minimi- ja maksimi-fps:t ovat Battlefield 2:n tavoin hyvin vastaavanlaiset. Siinä missä Asuksen jättiläinen kykenee keskimääräisessä ruudunpäivitysnopeudessa 117,7 fps:n nopeuteen, kirii NVIDIA-kokoonpano kaksi fps:ää eli vajaa kaksi prosenttia pidemmälle.

F.E.A.R. testattiin Frapsilla, 1280×960-resoluutiolla, nelinkertaisella reunojenpehmennyksellä ja kahdeksankertaisella anisotrooppisella suodatuksella. Pelissä käytettiin myös paljon konetehoa haukkaavaa SoftShadow-ominaisuutta. Ruudunpäivitysnopeuden osalta Asus jaksaa pyörittää peliä minimissään 36 fps:n nopeudella ja maksimissaan 120:llä. NVIDIA-kokoonpanon miniminopeus on yhden fps:n ja vastaavasti maksimi 18 fps:ää korkeampi. Keskiarvollisesti ruudunpäivitysnopeus on Asuksella 61,3 fps:ää ja NVIDIAlla 63,2 fps:ää, mikä on kolme prosenttia Asusta korkeampi.

Viimeisenä pelinä mukana on erittäin raskas Call of Duty 2, joka testattiin El Daba -kentässä vähemmän yllättävästi Frapsilla. Resoluutio asetettiin 1280×1024:ään ja lisäksi reunojenpehmennys oli nelinkertainen ja anisotrooppinen suodatus kahdeksankertainen. Peli ajettiin käyttämällä ”r_gpusync 1”-konsolikomentoa. Kokoonpanojen välille syntyy ensimmäistä kertaa hieman suurempi ero ja Asus jää miniminopeudessa NVIDIAsta 33 fps:n tuloksella neljä fps:ää. Maksiminopeudet kokoonpanoilla ovat 58 ja 63 fps:ää. Myös keskiarvollisesti eroa NVIDIAn hyväksi on muita testejä enemmän ja Asus jää 46,9 fps:n tuloksella NVIDIAn 50,1 fps:stä lähes seitsemän prosenttia.

Loppusanat

Asus Extreme N7800GT Dual on kaiken kaikkiaan varsin onnistunut tuote, mutta sen korkea hinta ja yhteensopivuus rajoittavat tuotteen leviämistä – puhumattakaan rajoitetusta 2000 kappaleen erästä, mistä Suomeen asti voi hyvällä tuurilla saapua muutama pakkaus. Mukana tulee kohtuullinen määrä oheistavaraa ja lisäksi joissain pakkauksissa toimitetaan Muropaketin testikappaleesta uupunut Call of Duty 2 -uutuuspeli. Asus saa kiitosta myös näytönohjaimen suunnittelusta, sillä SLI-konfiguraatiolla tehonkulutus kasvaa pilviin ja samalla se asettaa uuden tason virtalähteille. Asus on korvannut ongelman ulkoisella muuntajalla, joka haukkaa täydessä rasituksessa sähköverkosta lähes 100 wattia.

Lisäksi Asus on pitänyt coolerin yksinkertaisena ja toimivana – grafiikka- ja muistipiirejä peittää alumiinisiilit, joita jäähdyttää keskelle sijoitettu suurehko tuuletin. Tuuletin on rasituksessakin varsin hiljainen, mutta toisaalta huonona puolena cooleri ei ohjaa lämmintä ilmaa ulos kotelosta. Näytönohjaimen kanssa onkin syytä kiinnittää huomiota kotelotuuletukseen, jotta lämmin ilma poistuu kotelosta, eikä jää kiertämään ja lämmittämään muita komponentteja. Ilman koteloa lämpötilatestit osoittivat, että Asus Extreme N7800GT Dualin grafiikkapiirit olivat jopa viileämpiä kuin NVIDIA GeForce 7800 GTX -referenssikorttien piirit.

Asus on tyytynyt Extreme-näytönohjaimessa ”ainoastaan” GeForce 7800 GT -grafiikkapiireihin, mikä tarkoittaa sitä, että GTX:ään verrattuna renderöintiliukuhihnoja on neljä ja Vertex-yksikköjän yksi vähemmän. Kellotaajuuksien osalta Asus on ollut luottavainen ja hilannut ne jo vakiona GTX:n tasolle. Grafiikkapiirit toimivat siis 430 MHz:n ja muistit 600 MHz:n (1200 MHz DDR) kellotaajuuksilla. Ylikellotustestit osoittivat, että vakiokellotaajuuksista nostovaraa on jonkin verran jäljellä ja kuvanlaatua heikentämättä kellotaajuudet saatiin nostettua 500/665 MHz:iin. Normaalien suorituskykymittausten puolesta näytönohjain oli positiivinen yllätys, sillä kahden NVIDIA GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen SLI-kokoonpanoon verrattuna erot olivat pääosin muutaman prosentin luokkaa.

Huonojakin puolia näytönohjaimessa on ja massiivisen koon lisäksi yksi merkittävimmistä tulevaisuuden kannalta on yhteensopivuus. Näytönohjaimen toimivuus ei ole taattu, vaikka alla olisi SLI-yhteensopiva emolevy. Esimerkiksi Muropaketin testeissä Asus A8N32-SLI Deluxella näytönohjain toimi ainoastaan yhdellä grafiikkapiirillä, vaikka emolevy on listattu yhteensopivien emolevyjen joukkoon. BIOS-päivitys ei tätä ainakaan toistaiseksi korjannut, joten arvailujen varaan jäi, toimiko emolevyn automaattinen PCI Express -väylänjako aivan toimitulla tavalla. Asus A8N-SLI Deluxella näytönohjain toimi moitteetta, kun PCI Express x16 -liittimien välillä oleva väylänjakokortti asetettiin Single-tilaan.

>> Etusivulle

Ville Suvanto 20. joulukuuta 2005