Uusimmat

Asus Maximus III Formula & ylikellotusta kaskadikompressorilla

30.09.2009 23:27 Sampsa Kurri

Muropaketissa testattiin aiemmin syyskuussa Intelin Lynnfield-koodinimelliset kuluttajaluokan Core i5-750- ja i7-870-prosessorit. Artikkelissa prosessoreita ylikellotettiin Noctuan NH12P-coolerilla Asuksen P7P55P Deluxe -emolevyllä.

Core i5-750 -prosessorilla päädyimme ajamaan testit läpi 3,79 GHz:n kellotaajuudella, kun prosessorille syötettiin 1,375 voltin käyttöjännite ja IMC-jännite korotettiin 1,25 volttiin. Käytännössä tämä tarkoitti ylöspäin lukitulla 21x-kertoimella 180 MHz:n base clock -taajuutta ja 2,89 GHz:n uncore/NB-kellotaajuutta. OCZ:n muistit toimivat DDR3-1806-nopeudella.

Core i7-870 -prosessori toimi ylikellotettuna huomattavasti lämpöisempänä sillä Hyper-Threading-ominaisuus ja neljä lisäsäiettä vaativat veronsa. Kun käyttöjännite korotettiin 1,35 volttiin ja IMC-jännite 1,25 volttiin, saatiin kokoonpano toimimaan vakaasti 3,855 GHz:n kellotaajuudella. Base clock -väylä oli 160 MHz, uncore/NB toimi 2,89 GHz:n kellotaajuudella ja muistit DDR3-1606-nopeudella.

Tässä artikkelissa tutustumme molempien prosessoreiden kulkuhaluihin, kun alle vaihdetaan Asuksen ROG-sarjan Maximus III Formula -emolevy ja prosessoreille pultataan Muropaketin testilabran kaskadikompressorin höyrystin, jonka lämpötila pysyy kuormalla alle -100 asteessa. Artikkelissa tutustutaan ensin Maximus III Formula -emolevyn ominaisuuksiin, minkä jälkeen ajetaan SuperPi 32M -testit molemmilla prosessoreilla. Lisäksi kokeilemme Core i5-750 -prosessorilla, kuinka korkealle Maximus III Formula venyy Base Clock -väylän osalta.

 

Asus Maximus III Formula

Asuksen Republic of Gamers -mallistoon kuuluva, ensisijaisesti pelaajille suunnattu, Maximus III Formula -emolevy on pakattu kantokahvalla varustettuun punasävyiseen pakkaukseen, jossa mainostetaan mallinimen ohella Windows 7 -valmiutta sekä SLI- ja CrossFireX-tukia. Tutustuimme emolevyn kehitysversioon jo kesäkuussa Asus P55 Technical Seminar -tapahtuman yhteydessä, mutta nyt käsissä on emolevyn myyntiversio.

Emolevyn oheismateriaaleihin lukeutuu X-Fi SupremeFX -äänikortti, ohjekirja, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, kuusi Serial ATA -kaapelia, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat, SLI-silta, PATA-kaapeli, nippusiteitä, kotelon kylkeen asennettava, ROG Connect -kaapeli, ROG-tarra sekä korttipaikkaan asennettava paneeli, josta löytyy kaksi USB 2.0- ja yksi FireWire-liitin.

Asus Maximus III Formulan saatavuus on tällä hetkellä Suomesta hyvä ja sen hinta on noin 240 euroa eli samaa tasoa kuin Muropaketissa aiemmin testatun Gigabyten P55-UD6-mallin.

Emolevy perustuu mustaruskeaan piirilevyyn ja sen liittimet on värikoodattu mustiksi, punaisiksi ja valkoisiksi. LGA 1156 -prosessorikannan ympärillä on kolme toisiinsa lämpöputkilla yhteydessä olevaa siiliä, joista kaksi jäähdyttää virransyötön komponentteja ja kolmas peittää alleen ICS:n 9LPRS140CKLF-kellopiirin. P55-piiri sijaitsee emolevyn oikeassa alanurkassa ja on peitetty varsin suurikokoisella matalaprofiilisella siilillä. Aivan piirilevyn oikeassa laidassa on automaattisen ylikellotuksen suorittava Go-nappi ja mittauspisteet, joiden avulla yleismittarilla voi tarkistaa todelliset jännitteet.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, mutta ainoastaan yksi niistä toimii täydellä x16-nopeudella. Kahdella näytönohjaimella väylät toimivat x8-nopeudella, joka on seurausta Lynnfield-prosessoreihin integroitujen PCI Express -linjojen rajoitetusta lukumäärästä. Tavallisia PCI liittimiä on kaksi ja PCI Express x1 -liittimiä yksi kappale. PATA-liittimiä on yksi ja SATA-liittimiä yhteensä 10 kappaletta.

Emolevyn reunalle on sijoitettu perinteiseen tapaan erillisiä oheislaitepiirejä, joista VIAn VT6308P-piiri hoitaa FireWire-tuen ja Realtekin gigabitin RTL8110SC-verkkopiiri huolehtii verkkoliittimestä.

Prosessorikannan ympärillä on erittäin järeä 19-vaiheinen virransyöttö (16 vaihetta prosessorille ja 3 vaihetta integroidulle DDR3-muistiohjaimelle) sekä vaiheiden käyttöä osoittavat ledit. Prosessorikantaa ympäröivät matalaprofiiliset jäähdytyssiilit helpottavat suurikokoisten jäähdytysratkaisuiden yhteensopivuutta. DDR3-muisteille on erillinen kolmivaiheinen virransyöttö.

I/O-liittimien joukossa on kahdeksan USB-liitintä, PS/2-liitin, eSata- ja FireWire-liitännät, verkkoliitin sekä biosin nollausnappi. Lisäksi aivan oikeassa laidassa on ROG Connect -liitin. Emolevyn mukana toimitettavan PCI Express x1 -liittimeen asennettavan X-Fi SupremeFX -äänikortin liitäntöihin lukeutuu analogista ääntä varten kuusi 3,5 millimetrin liitintä ja digitaalista ääntä varten optinen ja koaksiaaliliitin.

Asus Maximus III Formulan BIOS-asetukset sisältävät kaikki tarvittavat ominaisuudet, joita Lynnfield-prosessoreiden ja DDR3-muistien ylikellottamiseen tarvitaan. Lisäksi ylikellottaminen onnistuu erillisellä 5,25-tuuman paikkaan asennettavalla OC Station -paneelilla sekä ROG Connect -liittimeen liitettävällä kannettavalla tietokoneella. Biosin Extreme Tweaker -valikosta löytyvät kertoimen ja Base clock-, PCI Express-, QPI-väylän ja DDR3-muistien kellotaajuuksien säädöt, SpeedStep- ja Turbo Boost -tekniikoiden käyttönotto ja käyttöjännitteet.

Muistiasetuksia on tuttuun tapaan kymmeniä, mutta yleensä niistä tarvitaan vain muutamia perusasetuksia, jotka vaikuttavat eniten suorituskykyyn ja vakauteen.

 

ROG Connect

ROG Connect -ominaisuus on ottanut vaikutteita automaailmasta ja esimerkiksi Fast and the Furious 4 -elokuvasta, jossa auton moottorin parametreja säädetään kannettavalla tietokoneella kesken ajon paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Asus Maximus III Formula -emolevyn I/O-liittimien joukossa sijaitsevaan ROG Connect -liittimeen voidaan liittää modifioitu USB-kaapeli (virtapinnit poistettu) ja sen päähän kannettava tietokone. Tämän jälkeen kannettavalle tietokoneelle asennetulla RC TweakIt -ohjelmalla voidaan säätää Maximus III Formula -emolevyn parametreja, kuten kellotaajuuksia sekä jännitteitä. Biosista löytyy erillinen ROG Connect -valikko, josta ominaisuus voidaan kytkeä käyttöön ja pois käytöstä.

ROG Connect vie Asuksen aikaisemmat TweakIt- ja OC Station -ylikellotusominaisuudet aivan uudelle tasolle ja suurin saavutettava hyöty on se, että kaikki säädettävät asetukset näkyvät kannettavan näytöllä samanaikaisesti. Ominaisuus on toteutettu rautapohjaisesti, joten se ei kuormita käyttöjärjestelmää tai aiheuta ohjelmatasolla mahdollisia ongelmia.

Kannettavalle tietokoneelle asennettava RC TweakIt on melko yksinkertainen ohjelma, josta asetetut asetukset tulevat käyttöön noin sekunnissa. Eri ylikellotusasetukset voi tallentaa profiileihin, joista ne on tarvittaessa helppo ladata käyttöön.

 

Testejä kaskadikompressorilla

Ylikellotustesteissä kohteeksi otettiin SuperPi 32M -testi, jossa piin arvo lasketaan 32 miljoonan desimaalin tarkkuudella. Käytännössä Lynnfield-alustan suorituskyky ei pärjää extreme-ylikellotuksessa jo viime vuoden marraskuussa julkaistuille Core i7-900 -sarjan prosessoreille ja X58-emolevyille. Core i7-900 -sarjan prosessorit ovat suorituskykyisempiä muistipuolella kolmikanavaisen muistiohjaimensa ansiosta ja 3D-testeissä useamman näytönohjaimen käyttöä ajatellen X58-piirisarja tukee kahta x16-nopeudella toimivaa PCI Express -väylää.

Onneksi elokuussa käynnistyneen kansainvälisen F1OC-ylikellotusliigan syyskuun kilpailukohteena oli SuperPi 32M -testi P55-alustalla. F1OC:n ensimmäinen kausi on kokeiluluontoinen ja mukaan on kutsuttu 13 joukkuetta eri puolilta maailmaa. Mukana on eri valmistajia sekä yksityisiä joukkueita ja joka kuukausi kilpailijoille annetaan uusi ylikellotustehtävä.

Elokuussa testikohteena oli 3DMark Vantage, jossa Suomen joukkue Petri ”SF3D” Korhonen ja Sampsa Kurri sijottuivat kolmanneksi. Alun epäselvyyksien jälkeen syyskuusta lähtien jokainen ylikellottaja kilpailee omalla tuloksellaan yksilökilpailussa, kuten Formula 1 -autosarjassa, mutta vain joukkueen paras tulos lasketaan mukaan valmistajien sarjaan. Ensimmäinen kausi kestää viisi kuukautta ja tuloksien keräämisestä vastaa hwbot.org-sivuston kilpailumoottori.

Testit aloitettiin eristämällä LGA 1156 -kannan ympäristö huolellisesti hiilikumilla. Hiilikumi painellaan tasaisesti virransyötön komponenttien päälle, jotta kondensaatio ei pääse haittaamaan testejä.

Hiilikumin päälle taiteltiin muutama arkki vessapaperia, joka imee vesipisarat itseensä. Prosessorin heatspreaderin päälle levitettiin OCZ:n Freeze-lämpötahnaa, joka soveltuu erityisesti kylmiin olosuhteisiin.

Lopuksi höyrystin asetettiin huolellisesti prosessorin päälle ja se kiristettiin tiukasti paikoilleen ja eristettiin huolellisesti. DDR3-muisteille asetettiin erillinen tuuletinyksikkö kierrättämään viileää ilmaa.

Testikokoonpano:

  • Intel Core i7-870 (2,93 GHz)
  • Intel Core i5-750 (2,66 GHz)
  • Asus Maximus III Formula (P55)
  • 2 x OCZ Blade DDR3-2133 2 Gt
  • Asus GeForce GTX 275
  • Western Digital VelociRaptor 300 Gt
  • PC Power & Cooling 1200W -virtalähde
  • Windows XP SP3

Ensin testiin otettiin tämän vuoden 21. viikolla valmistettu Core i7-870 -prosessori, jonka sSpec-koodi on SLBJG. Kaskadikompressorin alle -100 asteen lämpötila aiheutti pieniä kylmäkäynnistysongelmia, mutta kunhan höyrystimen lämpötila laskettiin kaskadikompressorin hot gas bypass -ominaisuudella noin -65 asteeseen, kokoonpano käynnistyi eikä tämän jälkeen lämpötilasta tarvinnut enää välittää.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

SuperPi 32M -testissä muistien kellotaajuus ja muistiasetukset näyttelevät suurta roolia, joten muistien kellotaajuus on syytä saada nostettua DDR3-2000-nopeudelle tai korkeammalle ja muistiasetukset säädettävä CAS 7- tai 8-asetuksille. Myös tRFC-asetuksen alentaminen vaikuttaa suorituskykyyn, joten se kannattaa asettaa ainakin alle sataan. OCZ:n Blade DDR3-2133 -muistit saatiin toimimaan CAS 8-9-8-18-82 1T -asetuksilla noin DDR3-2140-nopeudella ja CAS 7-7-7-18-72 1T -asetuksilla DDR3-1950-nopeudella, kun käyttöjännitettä syötettiin Elpidan hyvin kulkeville BASE-piireille 1,735 volttia.

Parhaan ajan saavuttaminen vaatii aina kompromisseja prosessorin kokonaiskellotaajuuden, muistinopeuden, muistiasetusten, base clock -väylän ja northbridgen kellotaajuuden kesken. Core i7-870 -prosessorilla parhaaseen tulokseen päästiin 22x-kertoimella ja 235 MHz:n base clock -väylällä, jolloin prosessorin kokonaiskellotaajuudeksi muodostui 5177 MHz. Northbridgen kellotaajuus oli jo 4235 MHz, joten muistit eivät toimineet enää CAS 7-8-7-18-82 1T -asetuksia kireämmin. SuperPi 32M -testi saatiin rullaamaan läpi 7 minuutissa 11,531 sekunnissa.

Seuraavaksi emolevylle vaihdettiin viikon 25 Core i5-750-prosessori, jonka sSpec-koodi on SLBLC.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Myös i5-750 saatiin kulkemaan 1,631 voltin käyttöjännitteellä yli 5,1 GHz:n kellotaajuudella. Ylöspäin lukitus 21x-kertoimen takia base clock -väylä täytyi nostaa jopa yli 240 MHz:iin. SuperPi 32M -testistä ei kuitenkaan saatu yhtä hyvää tulosta, sillä prosessorin kokonaiskellotaajuus jäi alhaisemmaksi ja northbridgen kellotaajuus jäi alhaisemman kiinteän jakajan takia 3887 MHz:iin. SuperPi 32M -testi rullasi kuitenkin läpi tyydyttävään 7 minuutin 16,375 sekunnin aikaan eli hirveän kauas taakse ei tällä puolet halvemmalla prosessorilla jääty.

Kun Core i5-750 -prosessorilla base clock -väylää nostettiin kannettavalta tietokoneelta käsin RC Connect -ohjelmalla megahertsi kerrallaan, saatiin CPU-Z-validointi talteen vielä 249 MHz:n taajuudella.

 

Loppuyhteenveto

Asus Maximus III Formulan ylikellotusominaisuudet tulivat testattua perinpohjaisesti ja molemmat Lynnfield-testiprosessorit ylikellottuivat yli 5,1 GHz:n kellotaajuudelle alle -100 asteen lämpötilassa kaskadikompressorijäähdytyksellä. Emolevyn ROG Connect -ominaisuus on käytännöllinen extreme-ylikellottamisessa, mutta tavallinen ylikellottaminen onnistuu edelleen yhtä hyvin BIOS-asetuksilla ja muilla ohjelmilla. 240 euron hinta on P55-emolevyjen yläpäässä, mutta toisaalta huippuominaisuuksien lisäksi mukaan mahtuu myös laadukas X-Fi SupremeFX -äänikortti. Hintatietoiselle Maximus III Formula ei sovellu, mutta huippukokoonpanoa kasaavalle se on hyvä vaihtoehto.

Ylikellotustesteissä kohdattiin vaikeuksia saada kokoonpano kylmänä käyntiin, mutta kun höyrystimen lämpötila laskettiin noin -65 asteeseen, kokoonpano käynnistyi jälleen normaalisti. Lynnfield-prosessorit toimivat hyvin kylmässä, mutta vaativat runsaasti käyttöjännitettä yli viiden gigahertsin kellotaajuudella. Molemmille prosessoreille syötettiin testeissä noin 1,63 voltin käyttöjännite ja IMC-jännite pidettiin 1,57 voltissa. Tämä riitti base clock -taajuuden osalta lähes 250 MHz:n taajuudelle. SuperPi 32M -testi rullasi lopulta molemmilla prosessoreilla onnistuneesti läpi reilussa seitsemässä minuutissa.

Tällä hetkellä hwbot.org-sivustolla paras SuperPi 32M -tulos Core i7-870 -prosessorilla ja P55-alustalla on taiwanilaisen Andre Yangin hallussa 6 minuutilla ja 45 sekunnilla, kun Core i7-870 -prosessori oli toiminut nestemäisellä typellä jäähdytettynä jopa 5,45 GHz:n kellotaajuudella. Alustana testeissä oli käytetty EVGA:n P55-emolevyä.

Seuraamme jatkossakin Muropaketissa F1OC-ylikellotusliigan edistymistä ja raportoimme kuukausittaisista ylikellotustehtävistä ja niiden tuloksista.