Uusimmat

Asus ROG Matrix 5870 Platinum

30.06.2010 16:15 Muropaketin toimitus

Muropaketin todennäköisesti viimeisessä ATI Radeon HD 5870 -aiheisessa artikkelissa katsastetaan Asuksen kahden gigatavun muistimäärällä varustettu ja tehtaalla Cypress-grafiikkapiirin osalta valmiiksi ylikellotettu ROG Matrix 5870 Platinum -näytönohjain. Suorituskykymittauksissa ajoimme testit läpi toukokuussa julkaistuilla ATI Catalyst 10.5- ja kesäkuussa julkaistuilla 10.6-ajureilla ja vertasimme suorituskykyä AMD:n ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimeen, joka on varustettu gigatavun muistimäärällä. Jotta vertailu yhden ja kahden gigatavun muistimäärän kesken olisi tasavertainen, ylikellotimme AMD:n ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimen grafiikkapiirin 895 MHz:n kellotaajuudelle kuten Asus ROG Matrix 5870 Platinumissa.

Asus ROG Matrix 5870 Platinum toimitetaan punaiseen viittaan sonnustautuneen supersankarin kuvalla ja ”I Rule My Game” -sloganilla varustetussa myyntipakkauksessa. Näytönohjaimen mukana toimitetaan näytönohjaimen ja iTracker 2 -ohjelman ohjekirjaset, käyttöohje- ja ajuri-CD-levyt, nahkanen levykotelo, ROG-tarra, DVI-VGA-adapteri, HDMI-DVI-adapteri, CrossFireX-silta ja kaksi 8-pinnistä PCI Express -virta-adapteria.

Asus ROG Matrix 5870 Platinum näyttää ulkoapäin lähes samalta kuin AMD:n referenssinäytönohjain ja on mustan muovisen ilmanohjaimen peitossa. MSI:n R5870 Lightningista ja Gigabyten Radeon HD 5870 Super OverClockista poiketen Asuksen ROG Matrix 5870 Platinumissa jäähdytysratkaisu imee ilmaa kotelon sisältä ja työntää sen jäähdytysrivaston läpi kotelon ulkopuolelle. Näin näytönohjaimen lämmittämä ilma ei jää kiertoon kotelon sisälle.

Asuksen ROG Matrix 5870 Platinum on listattu useiden suomalaisten jälleenmyyjien verkkokaupoissa, mutta varastosta kyseistä tuotetta ei näyttäisi löytyvän, vaan sille ilmoitetaan useamman viikon toimitusaika. Asus ROG Matrix 5870 Platinumin hinta liikkuu reilussa 500 eurossa, joka on yli 150 euroa enemmän kuin edullisimpien 5870-referenssimallien hinta ja jopa noin 50 euroa kalliimpi kuin GeForce GTX 480.

Näytönohjaimen takapuoli on peitetty alumiinisella levyllä, mutta levyn ylälaidassa on aukko, josta pilkottavat eri jännitteiden mittauspisteet yleismittarille: grafiikkapiiri, muistiohjain, GDDR5-muistit sekä PCI Express -väylän kolme ja 12 volttia. Lisäksi alumiinilevyssä on aukot Asus Super Hybrid Engine -piirille, joka kontrolloi ja monitoroi grafiikkapiiri kuormitusta, alumiinikuoriselle 1000 uF:n kondensaattorille ja CrossFireX-liittimille.

Kahden korttipaikan korkuisen etulevyn yläosa on pyhitetty lämpimän ilman ulostuloaukoille ja alaosasta löytyy kaksilinkkinen DVI-I- sekä HDMI- ja DisplayPort-liitin. Vasemmassa ylänurkassa on Safe Mode -nappi, joka palauttaa esimerkiksi ylikellotustestien ongelmatilanteessa näytönohjaimen perustilaan. DVI-I- ja DisplayPort-liitin kykenee siirtämään näytölle maksimissaan 2560×1600-resoluution kuvaa ja HDMI-liitin puolestaan maksimissaan 1920×1200-resoluution kuvaa. AMD:n referenssisuunnittelusta poiketen Asus on päättänyt uhrata yhden DVI-liittimen paremman jäähdytystehon saavuttamiseksi, mutta toinen DVI-liitin saadaan käyttöön mukana toimitettavalla HDMI-DVI-adapterilla.

Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, mutta ne ovat mukana ainoastaan extreme-ylikellottamista varten ja normaalikäytössä niihin voidaan kytkeä 6-pinninen lisävirtaliitin. PCI Express x16 -väylän ja kahden 8-pinnisen PCI Express -lisävirtaliittimen avulla näytönohjaimelle voidaan tarvittaessa syöttää 450 wattia. Kuvassa virtaliittimien oikealla puolella näkyy käytössä eri värein valaistu Matrix-teksti, joka osoittaa näytönohjaimen toimintatilaa (lepo, raskas/keskitasoinen/kevyt rasitus, safe mode).

Jäähdytysratkaisussa on käytetty samaa ideaa kuin AMD:n referenssisuunnittelussa, mutta Asus on parannellut sitä käyttämällä neljän lämpöputken sijaan viittä lämpöputkea, lämpöputket ovat suoraan yhteydessä grafiikkapiiriin ja jäähdytyssiilin rivasto on väljempi ja kookkaampi. Myös radiaalituuletin on Asuksen mallissa 1,75 mm paksumpi kuin AMD:n referenssijäähdytyksessä.

Asus on asettanut TSMC:n 40 nm:n tekniikalla valmistettavan Cypress-grafiikkapiirin toimimaan 894 MHz:n kellotaajuudella eli ylikellottanut sitä AMD:n 850 MHz:n referenssitaajuudesta 44 MHz:llä (+5,1 %). Kyseessä on varsin vaatimaton ylikellotus, sillä Gigabyten Radeon HD 5870 Super Overclock -malli on ylikellotettu Cypress-grafiikkapiirin osalta 950 MHz:n ja MSI:n R5870 Lightning 900 MHz:n kellotaajuudelle. Grafiikkapiiriin merkittyjen tietojen perusteella se on valmistettu tämän vuoden seitsemännellä viikolla Taiwanissa.

ROG Matrix Platinum on varustettu kahdella gigatavulla GDDR5-muistia ja Samsungin K4G10325FE-HD04-muistipiirit on sijoitettu piirilevyn molemmin puolin. Asus on jättänyt muistien kellotaajuuden AMD:n asettamalle 1200 MHz:n referenssitaajuudelle.

Piirilevyn 12-vaiheisesta virransyötöstä kahdeksan vaihetta on pyhitetty Cypress-grafiikkapiirille, kaksi grafiikkapiirin muistiohjaimelle ja kaksi GDDR5-muisteille. Cypress-grafiikkapiirin virransyöttöä ohjataan uP6208-piirillä ja GDDR5-muistien virransyöttöä uP6205-piirillä. Grafiikkapiirin ja muistien jännitettä voidaan korottaa Asuksen iTracker 2 -ohjelman avulla Windowsista käsin. Grafiikkapiirin käyttöjännite on mahdollista korottaa 1,6 volttiin (+0,4 V) ja GDDR5-muistien käyttöjännite 1,8 volttiin (+0,15 V). 1,6 voltin käyttöjännite Cypress-grafiikkapiirille on ilmajäähdytyksellä ja jopa LN2-jäähdytyksellä todella paljon, joten toivottavasti kuluttajat eivät erehdy leikkimään ohjelman kanssa tai seurauksena saattaa olla yli 500 euron hintainen verkonpaino.

GPU-Z-ohjelman 0.4.3-versio tunnistaa Asuksen ROG Matrix 5870 Platinum -näytönohjaimen tiedot oikein, jotka vastaavat AMD:n ATI Radeon HD 5870 -referenssinäytönohjaimen tietoja muuten paitsi grafiikkapiirin kellotaajuuden ja GDDR5-muistimäärän osalta.

Sisältö

  1. Asus ROG Matrix 5870 Platinum
  2. Testikokoonpano, suorituskyky-, tehonkulutus & lämpötilamittaukset
  3. Ylikellotustestit ja loppuyhteenveto