Uusimmat

GeForce 7800 GTX

22.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

NVIDIA esitteli Computex 2005 -tapahtumassa uutta NV47- aka G70-koodinimellä tunnettua GeForce 7800 GTX -näytönohjaintaan suljettujen ovien takana. Kortit sai nähdä toiminnassa NDA:n allekirjoittamista vastaan. Lisäksi muutamilla NVIDIAn kumppaneilla, kuten XFX:llä ja Leadtekilla oli takahuoneissa uudet lelut näytillä tiukan valvonnan alla, mutta suurimmat hardware-sivustot onnistuivat silti julkaisemaan kuvia ja tietoja G70:stä ilman suurempia sanktioita. Toisaalta kaikki julkisuus on uuden tuotteen julkaisun alla hyödyksi.

Päivitys: Artikkelin toiselle sivulle on lisätty vertailukuvat Half-Life 2:sta Transparency Antialiasing -ominaisuus käytössä ja Far Cry:sta HDR lightning -ominaisuus käytössä.

Muropaketin testipenkkiin saapui kaksi NVIDIAn GeForce 7800 GTX -näytönohjainta noin viikko ennen virallista julkaisua. NVIDIA toimitti arvostelijoille epäviralliset Forceware 77.62 -ajurit testejä varten, mutta Muropaketin testit tehtiin WHQL-hyväksytyillä ja Futuremarkille hyväksyttäviksi lähetetyillä ForceWare 77.72 -ajureilla. Koska kyseessä on High End -kortti, otettiin suorituskykymittauksiin vertailukohdiksi NVIDIAn GeForce 6800 -sarjan kuningas eli 6800 Ultra ja ATIn puolelta Radeon X850 XT PE. Testeissä on mukana myös tulokset kahden näytönohjaimen SLI-konfiguraatioilla. Valitettavasti ATIn kahden näytönohjaimen Crossfire-tekniikka oli silkka paperijulkaisu, eikä lehdistölle ole vielä edes toimitettu testikappaleita.

NVIDIAn omien sanojen mukaan GeForce 7800 GTX tarjoaa raakaa graafista laskentatehoa parhaimmillaan jopa kaksinkertaisesti GeForce 6800 Ultraan verrattuna. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että NVIDIA ei ole keskittynyt tekemään vertailuita ATIn Radeon X850 XT PE -näytönohjaimeen ja väheksymään kilpailijansa tuotteita, vaan kaikki vertailut on tehty GeForce 6800 Ultran kanssa. GeForce 7800 -sarja tulee siis syrjäyttämään 6800-sarjan näytönohjaimet kokonaan.

Fyysisesti GeForce 7800 GTX eroaa edellisen sukupolven GeForce 6800 Ultrasta vain hieman. Näytönohjaimen piirilevy on suurin piirtein 512MB:n muistimäärällä varustetun GeForce 6800 Ultra kokoinen, mutta kuten yllä olevasta kuvasta näkyy on se jonkin verran 256 MB:n muistilla varustettua GeForce 6800 Ultraa suurempi. Jäähdytysratkaisua on madallettu siten, että se vie vain yhden korttipaikan. Grafiikkapiirin ja muistit kattavan jäähdytyselementin etuosaan on upotettu tuuletin, joka puhaltaa ilmaa kohti näytönohjaimen takaosassa sijaitsevia virransyötön komponentteja. Näytönohjain käyttää luonnollisesti PCI Express x16 -liitäntää emolevylle ja AGP-versiosta ei ole toistaiseksi hiiskuttu sanallakaan.

Kortin takapuolelle on ilmestynyt jäähdytyslevy GDDR3-muistipiireille. 256 MB:n GeForce 6800 Ultrassa kaikki muistipiirit sijaitsivat piirilevyn etupuolella, mutta koska GeForce 7800 GTX:n piirilevy on alusta alkaen suunniteltu 512 megatavun muistimäärälle, on piirit sijoiteltu molemmin puolin. Reiät jäähdytysratkaisulle ovat samoilla kohdilla kuin GeForce 6800 Ultrassa.

Vaikka liitännät näyttävät samanlaisilta, GeForce 7800 GTX tarjoaa kaksi DVI-liitintä sekä HDTV/VIVO-liitännän GeForce 6800 Ultran TV-out-liitännän sijaan. Lisäksi piirilevyn yläosasta löytyy SLI-liitin tutulta paikaltaan.

Jäähdytysratkaisu koostuu yhtenäisestä alumiinirivasta grafiikkapiirille ja etupuolen muistipiireille, takapuolen muistien jäähdytyslevystä, 50 millimetrin radiaalituulettimesta sekä takapuolen kiinnityslevystä. Kuten aiemmin jo mainittiinkin, tuulettimen on tarkoitus puhaltaa GPU:n ja muistipiirien tuottama lämpö kortin takaosasta ulos samalla virransyötön komponentteja jäähdyttäen. Joissakin pressikuvissa esiintyy kuparinen jäähdytyssiili, mutta kaikissa Muropaketin testipenkissä olevissa näytönohjaimissa jäähdytyselementti on kokonaan alumiininen. Kenties kuparinen versio on varattu vielä julkaisemattomalle Ultra-mallille.

Itse grafiikkapiiri sisältää huimat 302 miljoonaa transistoria ja se on valmistettu TSMC:n 110 nm:n tuotantolaitoksella. Kyseessä on natiivilla PCI Express -tuella varustettu piiri, eikä erillistä siltapiiriä enää löydy GPU:n vierestä. Piirin päällä olevista teksteistä selviää, että kyseessä on viikolla 19 valmistettu A2-revisionin GPU. Piiydintä suojaa koteloinnin reunoilla kiertävä shim-suojus.

NVIDIAn referenssikellotaajuus NV47-grafiikkapiirille on 430 MHz. Renderöintiliukuhihnoja on 24 kappaletta ja Vertex Shader -yksiköitä löytyy puolestaan kahdeksan kappaletta. GeForce 6800 Ultrassa renderöintiliukuhihnoja oli 16 ja Vertex Shader -yksiköitä kuusi kappaletta. Markkinointiosaston lemmikit CineFX ja Intellisample ovat päivittyneet versioon 4.0. GeForce 7800 GTX tukee luonnollisesti DirectX 9.0:n ShaderModel 3.0:sta.

Yllätykseksi GeForce 7800 GTX:ssä käytetään edelleen Samsungin 1,6 nanosekunnin GDDR3-muistipiirejä, jotka on asetettu toimimaan 1200 MHz:n kellotaajuudella. Samsungin mukaan 1,4 (1500 MHz) nanosekunnin GDDR3-muistipiirit ovat jo tuotannossa, mutta ilmeisesti niiden saatavuus on vielä varsin vähäistä. Muistien toimiessa 1200 MHz:n kellotaajuudella, muodostuu 256-bittisellä muistikanavalla muistiväylän kaistanleveydeksi 38,4 gigatavua sekunnissa (GeForce 6800 Ultra 35,2 GB/s). GeForce 7800 GTX -mallissa on 256 megatavua GDDR3-muistia, mutta piirilevyltä löytyy paikat vielä toiselle samanlaiselle satsille.

Näytönohjaimen virransyöttö on pistetty lähes kokonaan uusiksi ja samalla myös jännitteistä huolehtivat ohjainpiirit on vaihdettu. GPU:n käyttöjännitteestä huolehtii ISL6592 ja GDDR3-muistien jännitteestä vastaa ISL6434. Grafiikkapiirin jännite levossa on 1,29 volttia ja 3D-rasituksessa se nousee 1,44 volttiin. Muistien käyttöjännite on 2,1 volttia. NVIDIA lupaa yhden GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen toimivan 350 watin virtalähteellä, mutta SLI-kokoonpanolle se suosittelee 500 watin virtalähdettä.

GeForce 7800 GTX:stä löytyy tuttuun tyyliin SLI-tuki eli kaksi näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain. NVIDIAn nForce4 SLI -piirisarjaan perustuvalla emolevyllä SLI saadaan käyttöön nykyään AMD- ja Intel-alustoille. Kuvassa kaksi GeForce 7800 GTX -näytönohjainta on asennettu Intel-pohjaiselle Gigabyten GA-8N-SLI Royal -emolevylle.

CineFX 4.0, Intellisample 4.0, Ultrashadow II & Purevideo

Uuden sukupolven näytönohjaimen myötä myös lähinnä markkinoinnissa käytetyt termit ponnahtavat jälleen pinnalle. Seuraavassa käymme läpi mitä NVIDIAn GeForce 7800 GTX:n yhteydessä hehkuttamat CineFX 4.0-, Intellisample 4.0-, Ultrashadow II- ja Purevideo-ominaisuudet todella tarkoittavat.

CineFX 4.0 on NVIDIAn käyttämä nimitys kokonaisuudesta, joka sisältää muun muassa DirectX 9.0 Shader Model 3.0:n mukaiset Pixel- ja Vertex Shader -toiminnot sekä tekstuurien käsittelyn ja pakkauksen. Lisäksi NVIDIAn mukaan CineFX 4.0 tukee Microsoftin tulevaa Longhorn-käyttöjärjestelmää ja sen käyttämää Microsoft Windows Graphics Foundation 1.0 -standardia.

Intellisample 4.0 on hieno termi reunojenpehmennykselle sekä anisotrooppiselle suodatukselle. Uusina ominaisuuksina NVIDIA esitteli Transparency Adaptive Supersamplingin ja Transparency Adaptive Multisamplingin, joiden avulla reunojenpehmennystä saadaan parannettua esimerkiksi verkkoaidoissa ja puiden oksissa. Multisampling on laadukkaampi menetelmä, mutta verottaa samalla hieman Supersamplingia enemmän suorituskykyä.

Ultrashadow II on pelikehittäjille tarkoitettu ominaisuus, jonka avulla voidaan tehostaa varjojen laskentakykyä lähinnä OpenGL-rajapintaa käyttävissä peleissä, kuten Doom3:ssa. Ominaisuudella ei ole juurikaan käytännön merkitystä normaalikuluttajalle.

Purevideo sisältää näytönohjaimen video-ominaisuudet kokonaisuudessaan, joka käsittää muun muassa rautapohjaisen MPEG-2- ja WVM9-purkamisen sekä integroidun HDTV/VIVO-ulostulon perinteisen TV-outin lisäksi.

Päivitys: GeForce 7800 GTX:stä löytyy myös ATIn Computexissa esittelemä seuraavan sukupolven Blu-ray- ja HD-DVD-formaateissa käytettävä rautapohjainen H.264-purku, mutta sille ei kuitenkaan vielä löydy tukea ajuripuolelta. H.264-tukea ajureihin voidaan NVIDIAn mukaan odotella vasta loppuvuodesta.

Half-Life 2: Transparency Antialiasing

Uutta Transparency Antialiasing -ominaisuutta testattiin käytännössä D3D-rajapintaa käyttävällä Half-Life 2 -pelillä, jossa verkkoaitoja ja puita riittää. Käytössä oli samat asetukset kuin suorituskykymittauksissa eli 1280×1024-resoluutio, 4x-reunojenpehmennys ja 16x -anisotrooppinen suodatus.

Transparency Antialiasing -ominaisuuden voi kytkeä päälle Global driver settings -valikon alta. Valittavina on Off-, Multisampling- ja Supersampling-vaihtoehdot. Muropaketin testeissä Multisampling ei tuntunut toimivan, mutta Supersamplingilla ero on selvästi nähtävissä.

Alemmassa kuvassa on kytketty Transparency Adaptive Supersampling käyttöön ja verkkoaita näyttää huomattavasti paremmalta. Ilman Transparency Antialiasing -ominaisuutta verkkoaita näyttää katkonaiselta ja karkealta pikselimassata. Molemmat kuvankaappaukset on otettu GeForce 7800 GTX SLI -kokoonpanolla.

Far Cry 1.32: HDR lightning

Far Cryn 1.3-päivitys tukee Shader Model 3.0:aa sekä OpenEXR High Dynamic Range lightning -ominaisuutta. HDR lightning saadaan käyttöön pelissä kirjoittamalla consoleen r_hdrrendering x (0 – 11). Suorituskyky tipahtaa melko dramaattisesti, mutta valaistuksessa voidaan havata merkittävä parannus.

Ylemmässä kuvassa on normaali Far Cryn näkymä ilman HDR lightning -ominaisuutta ja alemmassa puolestaan näkymä r_hdrrendering 7 -asetuksella. Ruudunpäivitysnopeus putosi esimerkkitapauksessa huimat 163 fps! Molemmat kuvankaappaukset on otettu GeForce 7800 GTX SLI -kokoonpanolla.

ForceWare 77.72 -ajurit

Testeissä käytettiin NVIDIAn uusia ForceWare 77.72 -ajureita, joille on haettu WHQL-hyväksyntää ja parhaillaan ajurit odottelevat Futuremarkin myönnytystä virallisiksi 3DMark-ajureiksi. Ajurit tunnistivat luonnollisesti GeForce 7800 GTX:n ilman ongelmia.

Suorituskykyyn ja kuvanlaatuun vaikuttavat säätömahdollisuudet ovat pysytelleet jo tovin samannäköisinä. Reunojenpehmennykselle ja anisotrooppiselle suodatukselle löytyy omat säätövivut, jotka vaikuttavat niin Direct3D- kuin OpenGL-rajapintaa käyttäviin peleihin. Lisäksi valikosta voidaan säätää karkeasti kuvanlaatu High Performancen ja High Qualityn välillä. Muropaketin testeissä käytetään High Quality -asetusta, sillä yli 500 euron näytönohjaimelta ei voi vaatia kuin parasta. NVIDIA itse suosittelee Quality-asetuksen käyttämistä.

SLI-valikosta voidaan kytkeä kahden näytönohjaimen tila päälle ja halutessa ruudulle voidaan asettaa näkyviin grafiikkapiirien kuorma vihreällä viivalla erotettuna. SLI:n käyttöönottaminen vaatii yksinkertaisesti kokoonpanon uudelleenkäynnistyksen.

GeForce 7800 GTX:n GPU:n lämpötila oli noin 54 asteen tuntumassa lepotilassa ja rasituksessa lämpötila nousi 70 asteen paremmalle puolelle. Ylikellotustesteissä havaittiin, että lämpötila-anturit eivät näytä alle 31 asteen lämpötiloja.

Coolbits-rekisterin asentamisen jälkeen ajureihin ilmaantui muutamia piilotettuja ominaisuuksia ja muun muassa näytönohjaimen kellotaajuuksien säätömahdollisuudet. Valitettavasti Coolbits ei ole paras mahdollinen työkalu kunnon ylikellotuksiin ja vaivana on kellotaajuuksien korotuksen yhteydessä suoritettavan sisäisen testin kiukuttelut.

XFX GeForce 7800 GTX

Muropaketin testipenkkiin saapui yllättäen pari päivää ennen julkaisua myös XFX:n GeForce 7800 GTX -näytönohjain. Kyseessä on aito todiste siitä, että GeForce 7800 GTX -näytönohjaimia on saatavilla lähes kaikilta valmistajilta heti julkaisun yhteydessä. Kortti toimitettiin X:n muotoisessa laatikossa, joka oli varustettu yltä päältä NVIDIA-aiheisilla logoilla ja mainoksilla.

Pakkauksesta paljastui itse näytönohjaimen lisäksi t-paita, ohjekirjat, ajuri-CD, kaksi DVI-adapteria, kaksi s-video-kaapelia, tarvittavat HDTV-kaapelit, näytönohjaimen virtaliitin sekä Far Cry-, X2- ja MotoGP-pelit.

Ulkoisesti XFX:n GeForce 7800 GTX ei juuri eroa NVIDIAn referenssinäytönohjaimesta. Ainoa ero on jäähdytyselementin päällä oleva muovinen suoja, jossa komeilee hologrammitaustalla yrityksen uusi logo. Lisäksi piirilevyn yläosaan on pultattu alumiiniripa, jonka tehtävänä on ilmeisesti tukea piirilevyä ja toimia samalla pienenä lisäjäähdytyksenä. XFX valmistelee parhaillaan omaa piirilevyään ja aloittaa GeForce 7800 -sarjan näytönohjaimien tuotannon omilla tehtaillaan parin kuukauden kuluessa.

XFX on ylikellottanut oman GeForce 7800 GTX -näytönohjaimensa toimimaan grafiikkapiirin osalta 450 MHz:n ja muistien 1250 MHz:n kellotaajuuksilla. Kyseessä on 4,7 % ylikellotus GPU:lle ja 4,2 % ylikellotus muisteille verrattuna NVIDIAn referenssikellotaajuuksiin. Korkeammat kellotaajuudet on asetettu näytönohjaimen biosiin. XFX GeForce 7800 GTX:n suositelluksi myyntihinnaksi valmistaja ilmoitti 534 euroa.

Testit

Johtuen kiireellisestä aikataulusta sekä uuden raudan esittelemisestä, ajoimme testit läpi pikasuunnitelman mukaisesti. Suorituskykymittauksissa ajettiin 3DMark05- ja 3DMark03-testit läpi vakioasetuksilla (1024×768) sekä Doom3- ja Half-Life 2 -testit 4x-reunojenpehmennyksellä ja 16x -anisotrooppisella suodatuksella. Lisäksi GeForce 7800 GTX- ja GeForce 6800 Ultra -näytönohjaimilla samat testit ajettiin läpi kahdella näytönohjaimella SLI-tilassa.

Testikokoonpano varustettiin uudella 90 nm:n tekniikalla valmistetulla San Diego -koodinimellä tunnetulla Athlon 64 FX-55 -prosessorilla, gigatavulla keskusmuistia ja alustana testeissä toimi nForce4 SLI -piirisarjaan perustuva Abit Fatal1ty AN8 SLI. NVIDIAn näytönohjaimilla käytettiin ForceWare 77.72 -ajureita ja ATI Radeon X850 XT PE -testeissä käytettiin tuoreimpia Catalyst 5.6 -ajureita. Ajureista asetettiin High Quality -asetukset käyttöön.

  • Athlon 64 FX-55 (2,6 GHz)
  • Abit Fatal1ty AN8 SLI (nForce4 SLI)
  • 2 x Twinmos PC3200 512 MB (2-5-2-2)
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • Antec TruePower 550W
  • NVIDIA GeForce 7800 GTX (GPU: 430 MHz / Muistit: 1200 MHz)
  • XFX GeForce 7800 GTX (450/1250)
  • NVIDIA GeForce 6800 Ultra 256 MB (425/1100)
  • ATI Radeon X850 XT PE (560/1120)
  • ForceWare 77.72
  • Catalyst 5.6
  • DirectX 9.0
  • Windows XP SP2

Tehonkulutus

Tehonkulutusta mitattiin Etech PM300 -energiamittarilla, joka asennettiin Antec Truepower 550W -virtalähteen ja seinäpistokkeen väliin. Lukemat kertovat siis koko kokoonpanon tehonkulutuksen. Ainoa kokoonpanossa vaihtuva komponentti on näytönohjain/näytönohjaimet, joten erot tulevat luotettavasti selville. Testiohjelmana käytettiin 3DMark05:n viimeistä testiä, jossa tehonkulutus kirjattiin ylös tiettynä hetkenä. Kyseessä ei ole huippulukema, joka oli usein noin 10 W korkeampi kuin mittaustulos.

Yllätykseksi huhut massiivisesta tehonkulutuksesta eivät aivan pitäneet paikkaansa ja GeForce 7800 GTX näyttäisi syövän 110 nm:n valmistustekniikkansa ansiosta aivan yhtä paljon tehoa kuin edellisen sukupolven GeForce 6800 Ultra tai Radeon X850 XT PE (molemmat valmistettu 130 nm:n tekniikalla). Kahden GeForce 7800 GTX -näytönohjaimen tehonkulutukseksi mitattiin noin 310 wattia.

Yhden kortin testit

3DMark05:ssa ATI on hallinnut yhden kortin testeissä ja ylikellotuspuolella Sami ’macci’ Mäkinen saavuttikin juuri 9500 pisteen rajan LN2-jäähdytetyllä Radeon X850 XT PE -näytönohjaimella. GeForce 6800 Ultraan verrattuna GeForce 7800 GTX vetäisee eroa 2000 pisteen verran ja Radeon X850 XT PE:iin eroa syntyy 1200 pistettä. XFX:n GeForce 7800 GTX hivenen korotetuilla kellotaajuuksilla pistää tauluun 8009 pistettä. Käytössä testin vakioasetukset. Suurempi tulos on parempi.

3DMark03-testissä edellisen sukupolven GeForce 6800 Ultra ja Radeon X850 XT PE ovat miltei tasoissa 13500 pisteen tuntumassa. NVIDIAn GeForce 7800 GTX suoriutuu testistä 3000 pistettä paremmin saavuttaen 16553 ja XFX:n GeForce 7800 GTX:n tulokseksi muodostuu 17248. Käytössä testin vakioasetukset. Suurempi tulos on parempi.

OpenGL-rajapintaa käyttävässä Doom3-testissä ajettiin demo1 läpi 1280×1024-resoluutiolla, High Quality -asetuksilla ja kaikilla herkuilla (4x AA/16x AF). NVIDIAn GeForce 7800 GTX suoriutuu testistä 17 fps paremmin kuin GeForce 6800 Ultra ja 12 fps paremmin kuin Radeon X850 XT PE. XFX:n GeForce 7800 GTX voittaa jälleen hivenen korkeampien kellotaajuuksiensa ansiosta tasan 70 fps:n tuloksella. Käytössä 1280×1024-resoluutio, 4x-reunojenpehmennys, 16x -anisotrooppinen suodatus ja pelistä High Quality -asetukset. Suurempi tulos on parempi.

D3D-rajapintaa käyttävässä Half-Life 2 -testissä käytettiin Anandtechin d1_canals_08-timedemoa, josta löytyy lähes kaikki Rambo-elokuvan elementit eli vesistöä, helikopteri ja veristä toimintaa. ATI Radeon X850 XT PE on vahvoilla tässä testissä ja GeForce 7800 GTX voittaakin vaivaisella kolmella fps:llä. GeForce 6800 Ultra kyntää 35 fps:ää Radeon X850 XT PE:n perässä. XFX:n ylikellotettu vaihtoehto sentään kuroo eroa 20 fps:n verran Radeon X850 XT PE:iin. Käytössä 1280×1024-resoluutio, 4x-reunojenpehmennys ja 16x -anisotrooppinen suodatus. Suurempi tulos on parempi.

SLI-testit

3DMark05-testistä kaksi GeForce 7800 GTX -näytönohjainta suoriutuvat 1700 pistettä paremmin kuin GeForce 6800 Ultrat. Verrattuna yhden näytönohjaimen testeihin eroa syntyy 300 pistettä vähemmän, joka johtuu pullonkaulaksi muodostuvasta prosessorista. Käytössä testin vakioasetukset. Suurempi tulos on parempi.

3DMark03-testissä eroa syntyy 5300 pistettä, joka on puolestaan 2000 pistettä enemmän kuin yhden näytönohjaimen testeissä. Käytössä testin vakioasetukset. Suurempi tulos on parempi.

Doom3:ssa eroa syntyy 20 fps, joka on lähes sama kuin yhdellä näytönohjaimella. Käytössä 1280×1024-resoluutio, 4x-reunojenpehmennys, 16x -anisotrooppinen suodatus ja pelistä High Quality -asetukset. Suurempi tulos on parempi.

Half-Life 2:ssa kaksi GeForce 6800 Ultraa kipuaa hieman yhden GeForce 7800 GTX:n ruudunpäivitysnopeutta korkeammalle, mutta eroa kahteen GeForce 7800 GTX:ää muodostuu 30 fps. Käytössä 1280×1024-resoluutio, 4x-reunojenpehmennys ja 16x -anisotrooppinen suodatus. Suurempi tulos on parempi.

Ylikellottaminen

Edellisen sukupolven näytönohjaimilla 3DMark05-testiä pidettiin hyvin näytönohjainriippuvaisena ja suorituskykyisemmällä prosessorilla pystyi saavuttamaan vain muutamia satoja pisteitä lisää. GeForce 7800 GTX -näytönohjaimien kanssa tilanne tuntuu kääntyneen täysin päälaelleen ja prosessori näyttelee lopputuloksessa todella suurta roolia. Ylikellotimme 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimivan Athlon 64 FX-55 -prosessorin 3,0 GHz:n ja 3,4 GHz:n kellotaajuuksille, jotka vastaavat mahdollisia tulevaisuuden Athlon 64 FX-59- ja FX-61-prosessoreita. Lisäksi vaikutusta 3DMark05-tulokseen testattiin ylikellottamalla GPU:ta 95 MHz ja muisteja 180 MHz.

Kisa-asetuksilla prosessorin ja näytönohjaimen toimiessa vakiokellotaajuudella 3DMark05-tulokseksi saatiin 12134. Muisteja 180 MHz ylikellottamalla tulos nousi vaivaiset 180 pistettä. Pelkästään grafiikkapiiriä 95 MHz ylikellottamalla tulos nousi 320 pistettä. Kun molemmat ylikellotukset yhdistettiin, muodostui lopputulokseksi 480 pistettä enemmän kuin vakiokellotaajuuksilla.

Prosessori kolmeen gigahertsiin ylikellottamalla tulos nousi 1100 pistettä ja kun tauluun lyötiin 3,4 GHz, olikin tulos jo 14065. Lopuksi vielä testi ajettiin läpi prosessorin toimiessa 3,4 GHz:n kellotaajuudella ja näytönohjaimen kellotaajuuksien ollessa GPU: 525 MHz / muistit: 1380 MHz. Yhteenvetona voidaan todeta, että vasta prosessoria ylikellottamalla 3DMark05-testissä alkoi tapahtua todenteolla.

Lopuksi prosessoriin iskettiin kuparikulho kiinni ja Athlon 64 FX-55:n menohaluja kutiteltiin nestemäisen typen avustuksella. Pienen hienosäädön jälkeen prosessori toimikin 3575 MHz:n kellotaajuudella 3DMark05-vakaasti. Coolbits- ja kylmäongelmien takia näytönohjaimet eivät suostuneet loogiseen yhteistyöhön LN2-jäähdytyksellä, joten niitä ajettiin vakiojäähdytyksellä.

Suurempi versio kuvasta

Suurempi versio kuvasta

Suurempi versio kuvasta

3DMark05-testistä saatiin 15633 pistettä, 3DMark03:sta 32853 pistettä ja vanhasta 3DMark2001SE:stä 43859 pistettä. Lisää on luvassa, kunhan NVIDIAn insinöörit Santa Clarassa keksivät keinot kunnon revityksiin.

Loppusanat

NVIDIAlle täytyy myöntää kymmenen pistettä ja papukaijamerkki GeForce 7800 GTX:n julkaisusta. Aikaisemmin näytönohjainmarkkinoilla ollaan totuttu loputtomiin paperijulkaisuihin, joissa tuotteet tulevat kauppojen hyllyille kuukausia luvatuista aikatauluista myöhässä. Tällä kertaa NVIDIA varmisti, että lehdistö saa testikappaleensa ajoissa ja tuotteita löytyy kaupoista heti julkaisun jälkeen.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan GeForce 7800 GTX on lähinnä vain terästetty GeForce 6800 Ultra ja 24 renderöintiliukuhihnaa yhdistettynä kahdeksaan Vertex Shader -yksikköön olivat melko looginen keino parantaa suorituskykyä. Suorituskyky paranikin GeForce 6800 Ultraan verrattuna noin 30 – 40 %. Markkinointimiesten termit CineFX ja Intellisample päivittyivät versioon 4.0, mutta mitään käytännön merkitystä tällä tiedolla ei juuri ole. Näytönohjaimen Pixel ja Vertex Shaderit ovat DirectX 9.0 Shader Model 3.0:n mukaiset, joka on tärkein tieto kuluttajalle. Muut mielenkiintoiset uudistukset ovat Transparency-reunojenpehmennys sekä HDTV/VIVO-ulostulo. GeForce 7800 -sarja tulee korvaamaan 6800-sarjan näytönohjaimet kokonaan, joten hinnoittelukaan ei julkaisuvaiheessa ole kovin pahasti yläkanttiin. XFX ilmoitti oman näytönohjaimensa suositushinnaksi 534 euroa.

Seuraavat kuukaudet näyttävät, kuinka ATI pystyy vastaamaan NVIDIAn tuoreelle tuotejulkaisulle. R520-näytönohjaimen odotetaan pesevän G70 suorituskyvyssä ja jopa uusien ominaisuuksien määrässä. Nähtäväksi jää pystyykö Ontariossa päämajaansa pitävä kanadalaisyritys tuomaan tuotteita myyntiin asti vai saammeko ihastella ominaisuuksia ja suorituskykyä yrityksen lehdistötiedotteiden välityksellä. Paperijulkaisut kun eivät tuo yritykselle rahaa, vaikka 3DMark05-maailmanennätys uuden näytönohjaimen alpha-samplella olisikin takataskussa.

Artikkeliin on luvassa myöhemmin vielä pieni päivitys, jossa testataan Transparency Adaptive Multisampling -ominaisuutta ja Far Cry -peliä HDR-renderöinnillä.

>> Takaisin etusivulle

Sampsa Kurri 22. kesäkuuta 2005 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)