Uusimmat

GeForce FX 5950 Ultra

29.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Vuosi 2003 on hyvä päättää näytönohjaimien osalta testiin, jossa esitellään kahden eri valmistajan GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimet. Tämän jälkeen olemmekin tutustuneet kuluneen vuoden aikana lähes kaikkiin ATI:n ja NVIDIAn kuluttuja- sekä High-End-luokan näytönohjaimiin.

Artikkelissa esitellään NV38-grafiikkapiiri, MSI:n ja Leadtekin GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimien ominaisuudet ja lisäksi vertailemme niiden suorituskykyä, jäähdytysratkaisuja sekä ylikellottamista. Mukana on myös HIS:n Excalibur Radeon 9800 Pro -näytönohjain, jonka ominaisuuksiin kuuluu muun muassa erittäin mielenkiintoinen IceQ-jäähdytysratkaisu.

Tässä vaiheessa kaikki tietävät jo varmasti NVIDIAn surullisen kuuluisan GeForce FX 5800 Ultran tarinan, joten siitä on turha kirjoittaa enempää. GeForce FX 5900 Ultra toi mukanaan 256-bittisen muistiväylän ja yhdessä paranneltujen ajureiden kanssa suorituskyky saatiin viilattua hieman paremmalle tasolle. Valitettavasti samalla tuli julki ristiriitaisia tunteita herättäneet ajurioptimoinnit.

Syyskuussa Computex 2003 -tapahtumassa NVIDIAn toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang esitteli ylpeänä NV38-koodinimellä tunnettua GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjainta, joka julkaistiin markkinoille 23. lokakuuta. Ainoat uudistukset olivat korkeammat kellotaajuudet ja uusi referenssijäähdytys.

NV38-grafiikkapiiri toimii 3D-tilassa 475 megahertsin kellotaajuudella, kun taas edeltäjä GeForce FX 5900 Ultran NV35-grafiikkapiiri toimi 450 MHz:n kellotaajuudella. Grafiikkapiiriä on siis yksinkertaisesti ylikellotettu viidellä prosentilla (25 MHz). Grafiikkapiiri on valmistettu TSMC:n 0,13 mikrometrin tuotantolinjoilla ja se sisältää noin 125 miljoonaa transistoria.

GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimissa on 256 megatavua DDR-muistia ja ne toimivat grafiikkapiirin tavoin 475 MHz:n (950 MHz DDR) kellotaajuudella. Molemmat testissä olleet näytönohjaimet oli varustettu Hynixin valmistamilla kahden nanosekunnin HY5DU283222AF-muistipiireillä. Muistipiirien datasheetin mukaan ne ovat speksattu toimimaan 500 MHz:n (1000 MHz DDR) kellotaajuudella, joten muisteista löytyy pientä kellotusvaraa. 256-bittisen muistiväylän ansiosta teoreettiseksi muistiväylän kaistanleveydeksi muodostuu 30,4 gigatavua sekunnissa.

Muropaketin testipenkkiin toimitettiin MSI:n ja Leadtekin GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimet, jotka erosivat toisistaan ainoastaan jäähdytysratkaisun ja oheismateriaalin osalta. MSI:n näytönohjaimessa oli NVIDIAn referenssijäähdytys ja piirilevy, kun taas Leadtekin jäähdytysratkaisu oli yrityksen omaa tuotantoa ja piirilevykin oli luultavasti valmistettu itse.

Jäähdytysratkaisut peittivät lähestulkoon kokonaan näytönohjaimien etupuolen, mutta ulkoinen virtaliitin löytyi molemmista tutulta paikalta oikeasta ylänurkasta.

Näytönohjaimien takapuolelta löytyi myös suuret jäähdytyslevyt viilentämässä DDR-muisteja.

NVIDIAn referenssijäähdytys vie tuttuun tyyliin kaksi korttipaikkaa, mutta Leadtekin jäähdytysratkaisu on sen verran matala, että AGP-paikan viereen voidaan asentaa tarvittaessa PCI-kortti.

MSI FX5950Ultra-VTD256

 

MSI on suurin NVIDIAn grafiikkapiireihin perustuvien näytönohjainten valmistaja ja heidän oheisvarusteluaan kehuttiin jo kesällä julkaistussa GeForce FX 5900 -artikkelissa. Muropaketin testipenkkiin saapui ilmeisesti ensimmäisiä tuotantokappaleita, sillä näytönohjaimen piirilevy ja jäähdytysratkaisu olivat suoraan NVIDIAlta. MSI:n tuotesivuilla komeilee punaisella piirilevyllä ja TwinFlow-jäähdytysratkaisulla varustettu näytönohjain.

 

 

 

 

Pakkauksesta löytyy peräti 11 CD-levyä täynnä pelejä, ohjelmia ja ajureita. Lisäksi näytönohjaimen mukana tulee virta- ja S-Video-kaapelit, DVI-VGA-adapteri, TV-out/Video-in-liitinyksikkö sekä MSI-muistivihko ja -tarra.

 

CD-levyiltä löytyy muun muassa Tom Clancy’s Ghost Recon, Morrowind, Duke Nukem Manhattan Project, IL-2 Sturmovik, Serious Sam: The Second Encounter, Rally Trophy, Oni, InterVideo WinDVD Creater Plus, Adobe Photoshop, FarStone VirtualDrive, InterVideo WinDVD, MSI Media Center Deluxe ja ajurit.

 

 

 

MSI:n näytönohjaimessa ollut NVIDIAn referenssijäähdytys seuraa GeForce FX 5800 Ultran ja -5900 Ultran jalanjälkiä. Jälleen insinöörit ovat päätyneet tunnelimaiseen ratkaisuun. NV38-grafiikkapiirin päälle on liimattu tukevasti alumiininen jäähdytyssiili, jonka päälle on asetettu muovinen ilmanohjain. Näytönohjaimen etuosassa pyörii aksiaalituuletin, joka imee lämpöä jäähdytyssiilistä ja puhaltaa sen ulos kotelosta.

 

Muistipiireille on omat jäähdytyslevyt etu- ja takapuolella. GeForce FX 5950 Ultran jäähdytysratkaisu on onneksi hiljaisempi kuin GeForce FX 5800 Ultran pölyimuri ja se on myös allekirjoittaneen mielestä hieman rauhallisempi kuin GeForce FX 5900 Ultran referenssiratkaisu. Hiljaiseksi jäähdytysratkaisua ei voi missään nimessä sanoa.

 

Työpöydällä 2D-tilassa grafiikkapiiri toimii 300 MHz:n kellotaajuudella ja sen lämpötila oli 38 Celsius-astetta. Välittömästi 3D-rasituksen jälkeen NV38-grafiikkapiirin lämpötila oli noin 54 Celsius-astetta.

 

Leadtek Winfast A380 Ultra TDH MyVivo

 

Leadtekin näytönohjaimia on ollut saatavilla Suomesta melko niukasti, mutta nyt mielenkiintoisista jäähdytysratkaisuista tunnettu taiwanilainen yritys on jälleen pyrkimässä pohjolan markkinoille. Muropaketin testipenkkiin saapui Leadtekin WinFast A380 Ultra -malli MyViVo-ominaisuudella varustettuna. Valitettavasti emme tässä artikkelissa testanneet Video sisään- ja ulostulotoimintoja.

 

 

 

Pakkauksen sisältö ei ole aivan yhtä runsas kuin MSI:llä, mutta mukana on kaikki tarvittava. Ohjekirjan, virtakaapelin, DVI-VGA-adapterin ja S-Video-kaapelin lisäksi laatikosta löytyi suomalaisille hieman tuntemattomampi HDTV-kaapeli sekä neljä CD-levyä. CD-levyillä tulee GunMetal- ja Big Mutha Truckers -pelit sekä VideoStudio 7, DVD Moviefactory 2, Cool3D ja WinFox II -hallintaohjelma.

 

 

Leadtek WinFast A380 Ultra tukee teräväpiirtotelevisiota eli HDTV-standardia (High-Definition Television). HDTV tarjoaa paremman resoluution ja mahdollisuuden AC3-tyyppiseen äänenpakkaukseen lähetyksissä. Japanissa ja Yhdysvalloissa HDTV-lähetyksiä on ollut jo useamman vuoden ajan, mutta Suomessa kyseiseen tekniikkaan ei olla vielä siirtymässä.

 

 

 

Jäähdytysjärjestelmä koostuu kahdesta palasesta. Etupuolen kupariseen jäähdytyssiiliin on työstetty pienet korokkeet muistipiireille. Grafiikkapiirin ja muistien päälle on levitetty sopiva kerros piitahnaa parantamaan lämmön johtumista. Keskellä kuparista jäähdytyssiiliä on tuuletin, jonka suojana on verkko. Verkon tehtävä on estää pölyn kerääntyminen tuulettimeen. Takapuolella on suurehko alumiininen jäähdytyslevy ja muistien kohdalla lämpöä johtavaa pehmustetta.

 

Ajurit ja apuohjelmat

Käytimme testeissä NVIDIAn uusimpia ForceWare 53.03 -ajureita, jotka on WHQL-hyväksytyt ja ne on julkaistu 9. joulukuuta. Ajureihin on kuitenkin liitetty optimointeja 3DMark03-testiohjelmaa varten, joten Futuremark ei ole hyväksynyt näitä ajureita ”luotettavien” ajureiden listalle. Näin ollen ORB ei suostu julkaisemaan 53.03-ajureilla ajettuja tuloksia.

Testasimme MSI:n GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimella ForceWare 52.16- ja ForceWare 53.03-ajureiden eroa 3DMark03-testiohjelmassa. Pelkästään ajuripäivityksellä syntyi eroa 1000 pistettä. Yllä olevassa taulukossa näkyy mihin osa-alueisiin uudet ajurit vaikuttivat. (GT = Game Test, VS = Vertex Shader, PS 2.0 = Pixel Shader 2.0).

ForceWare-ajureiden konsepti on pysynyt hyvin samanlaisena jo pidemmän aikaa. Kuvanlaatuun vaikuttavista asetuksista voidaan valita High Performance-, Performance- tai Quality-asetus. Muropaketin testeissä käytettiin Quality-asetusta. Reunojen pehmennyksen ja anisotrooppisen suodatuksen tasot voi säätää itse tai antaa pelin määrittää asetukset.

MSI:n Ajuri-CD:ltä löytyy tuttu 3D!Turbo Experience -hallintaohjelma, jonka www-selaimessa Flashilla toteutettu käyttöliittymä saa niskavillat nousemaan pystyyn. Pikaisessa testissä jännitteiden tarkkailu ei toiminut.

Leadtekin WinFox-ohjelma asentuu puolestaan Windowsin alapalkkiin ja ohjelmasta löytyy todella runsaasti toimintoja. Mukana on esimerkiksi VGA BIOS Flash Utility, jonka avulla näytönohjaimen BIOS voidaan päivittää kätevästi ajan tasalle. Lisäksi ohjelmasta pystyy säätämään kellotaajuudet ja muuta mukavaa.

HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

Saimme Toptronicsilta tähän artikkeliin mukaan HIS:n Excalibur Radeon 9800 Pro -näytönohjaimen, joka on varustettu mielenkiintoisella IceQ-jäähdytysjärjestelmällä. Emme ala tässä artikkelissa tarkemmin selostamaan Radeon 9800 Pron ominaisuuksista, sillä kyseinen näytönohjain ja uudempi Radeon 9800 XT on jo kertaalleen arvosteltu Muropaketissa. Artikkelit löytyvät alla olevista linkeistä:

Muropaketti, Radeon 9800 XT

Muropaketti, Radeon 9800 Pro

Näytönohjaimen mukana tulee virta-, S-video- ja komposiittikaapeli sekä DVI-VGA- ja S-video-komposiitti-adapterit. Ohjekirjan lisäksi pakkauksesta löytyy kuusi CD-levyä, jotka sisältävät PowerDVD XP:n, Power Director VE:n sekä Ballistic-pelin. Lisäksi mukana on ajuri-CD ja demo-CD, jolta löytyy kuusi pelidemoa.

Jäähdytysjärjestelmä on todella kookas ja se peittää alleen lähes koko näytönohjaimen etupuolen. Jäähdytysjärjestelmä on pultattu tukevasti kiinni takapuolelta. Kyseistä jäähdytysjärjestelmää myydään myös erikseen Suomessa noin 28 euron hinnalla. Kyseessä on saksalaisen Arctic Cooling -yrityksen VGA Silencer -jäähdytysratkaisu. Alla linkki tuotesivuille:

Arctic Cooling, VGA Silencer -tuotesivut

R350-grafiikkapiirin päälle on sijoitettu suurikokoinen alumiininen jäähdytyssiili, jonka läpi tuuletin puhaltaa viileää ilmaa.

Excalibur Radeon 9800 Pro vie kaksi korttipaikkaa, joten AGP:n viereiseen PCI-paikkaan ei voida asentaa mitään. DVI-, TV-ulostulo- ja VGA-liittimien yläpuolelta löytyy lämpimän ilman ulostuloaukko ja vipu, jolla säädetään tuulettimen pyörimisnopeus. Vivun avulla voidaan asettaa tuuletin pyörimään hiljaa tai lujaa. Kummassakin asennossa jäähdytysjärjestelmä on huomattavasti hiljaisempi kuin GeForce FX 5950 Ultran jäähdytysratkaisu.

Yllä olevassa kuvassa IceQ-jäähdytysjärjestelmä on irroitettu näytönohjaimesta. R350-piirin päällä oli reilu kerros piitahnaa ja muistipiirien päällä on alumiiniset siilit. Ylikellotustulokset löytyvät artikkelin loppupuolelta.

Pelitestit

Testikokoonpano varustettiin Intel Pentium 4 3,2 GHz -prosessorilla, Abit IC7-MAX3 -emolevyllä (Intel 875P) ja 512 megatavulla DDR-muistia. Testikoneeseen asennettiin Windows XP -käyttöjärjestelmä ja DirectX 9.0b.

MSI:n ja Leadtekin GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimien rinnalle otettiin tässä artikkelissa esitelty HIS Radeon 9800 Pro sekä Abit GeForce FX 5900 128 MB ja Hercules Radeon 9700 Pro. Alla on kuvat kaikista testissä olleista näytönohjaimista testikokoonpanossa.

  • MSI FX5950U-VTD256 (NV35 256 MB)
  • Leadtek Winfast A380 Ultra (NV35 256 MB)
  • HIS Excalibur Radeon 9800 Pro (R350 128 MB)
  • Abit GeForce FX 5900 (NV30 128 MB)
  • Hercules Radeon 9700 Pro (R300 128 MB)

GeForce FX -näytönohjaimissa käytettiin ForceWare 53.03 -ajureita ja Radeon-näytönohjaimissa Catalyst 3.9 -ajureita.

  • Intel Pentium 4 3,2 GHz (800 MHz FSB)
  • Abit IC7-MAX3 (Intel 875P)
  • 2 x Kingston HyperX 256 MB PC3500 (CAS 2 5-2-2)
  • Seagate Barracuda 80 GB SATA
  • Hyundai ImageQuest Q17 TFT-näyttö

Suorituskykymittaukset toteutettiin tällä kerralla uutuuspeleillä, jotka Toptronics ystävällisesti lähetti Muropaketin testipenkkiin. Mittauksissa on mukana Max Payne 2, Halo, Chrome ja Call of Duty. Testailimme hieman Tomb Raider Angel of Darkness -peliä, mutta itse peli ja sen benchmark-toiminnot olivat suoraan sanottuna niin surkeat, että peli jätettiin yhteisen hyvän nimissä pois testeistä.

Mittaukset suoritettiin Fraps-ohjelmalla ja taulukoissa on mukana minimi, keskiarvo ja maksimi ruudunpäivitysnopeudet. Kannattaa muistaa, että mittaukset eivät ole identtisiä, joten ne ovat vain suuntaa antavia. Lisäksi mukana ovat tulokset ajettuna Futuremarkin 3DMark03-testiohjelman uusimmalla 340-versiolla.

Mittauksia varten näytönohjaimen ajureista kytkettiin V-Sync-asetus pois päältä.

Max Payne 2

Suomalaisen Remedyn kehittämä Max Payne 2 oli tämän syksyn suurimpia hittejä. Peli ei hyödynnä DirectX 9 -ominaisuuksia, mutta lopputulos oli silti todella kaunista. Kaikki yksityiskohdat säädettiin täysille ja pelissä käytettiin 4x-reunojenpehmennystä sekä 8x -anisotrooppista suodatusta.

Peli pyöri kaikilla näytönohjaimilla hienosti ja ruudunpäivitysnopeuksissa ei suuria eroja syntynyt. GeForce FX 5900- ja Radeon 9700 Pro -näytönohjaimilla minimi ruudunpäivitysnopeus on noin viisi fps:ää GeForce FX 5950 Ultraa ja Radeon 9800 Prota jäljessä.

Halo

Halo ilmestyi Xbox-pelikonsolin julkaisun yhteydessä ja se käännettiin tänä vuonna myös PC:lle. Peli on hieman huonosti optimoitu ja 1024×768-resoluutiolla pelaaminen oli jokaiselle näytönohjaimelle liikaa. Ruudunpäivitysnopeudet laskivat pahimmillaan kahdeksaan fps:ään. Tästä syystä pelitestit ajettiin 800×600-resoluutiolla, joka oli vielä pelattava.

Halo ei toimi kunnolla reunojenpehmennyksen kanssa, joten se kytkettiin testien ajaksi kokonaan pois päältä. 8x -anisotrooppinen suodatus puolestaan jätettiin päälle.

Kuten tuloksista näkyy, Halossa ruudunpäivitysnopeudet laskevat suuremmissa taistelutilanteissa todella alas, vaikka käytössä oli 800×600-resoluutio. GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli noin 40 ja Radeon 9800 Prolla hieman enemmän. GeForce FX 5900 ja Radeon 9700 Pro jäävät jälkeen noin 5 fps.

Chrome

Chrome oli hieman tuntemattomampi peli ainakin allekirjoittaneelle. Pelissä on suuria ulkoalueita ja metsiä, jotka rasittavat näytönohjainta oikein urakalla. Peli on puolalaisen Techlandin kehittämä ja se käyttää Direct 3D -rajapintaa. Testit tehtiin 1024×768-resoluutiolla, 4x-reunojenpehmennyksellä ja 8x -anisotrooppisella suodatuksella.

Valitettavasti Chromen kanssa ilmeni ongelmia reunojenpehmennyksen ja anisotrooppisen suodatuksen kanssa. Radeon-näytönohjaimilla ei reunojenpehmennys toiminut ja GeForce FX -näytönohjaimilla puolestaan anisotrooppisen suodatuksen kanssa tuntuisi olevan ongelmia. Nappasin vertailukuvat samasta kohdasta GeForce FX 5950 Ultralla ja Radeon 9800 Prolla. Kuvankaappaukset löytyvät alla olevan linkin takaa.

Chrome-kuvankaappaukset (TIFF)

Call of Duty

Call of Duty perustuu Quake 3:n pelimoottoriin, mutta moottori on muokattu lähes kokonaan uusiksi. Koska kyseessä on eräs tämän syksyn hittipeleistä, päätimme ottaa mukaan myös tämän OpenGL-rajapintaa käyttävän pelin. Testit tehtiin 1024×768-resoluutiolla, 4x-reunojenpehmennyksellä ja 8x -anisotrooppisella suodatuksella.

Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus on 75 – 85 fps, joten peli pyöri kaikilla näytönohjaimilla varsin sulavasti. Suuremmissa taistelukohtauksissa GeForce FX -näytönohjaimilla ruudunpäivitysnopeus tippui huomattavasti alhaisemmaksi kuin Radeon-näytönohjaimilla.

3DMark03 (340)

3DMark03-testit ajettiin uudella 340-päivityksellä. Taulukossa on mukana GeForce FX 5950 Ultran tulokset ajettuna ForceWare 52.16- ja 53.03-ajureilla. GeForce FX 5900:n viralliset tulokset ovat noin 1000 pistettä alhaisemmat. Testi ajettiin läpi vakioasetuksilla eli ilman reunojenpehmennystä ja anisotrooppista suodatusta.

Ilman optimointeja Radeon 9800 Pro päihittää GeForce FX 5950 Ultrat, mutta optimoinneilla ne painelevat surutta ohi.

Ylikellottaminen

GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimien ylikellottamista varten asennettiin Coolbits-rekisteri, joka lisää ForceWare-ajureihin ylikellotusmahdollisuuden. Ylikellottaminen aloitettiin painamalla Auto Detect -nappia, jolloin ajurit hakevat omasta mielestään korkeimmat vakaat kellotaajuudet. Säädimme kuitenkin manuaalisesti vielä hieman lisää.

Molemmilla näytönohjaimilla päästiin samoihin lukemiin. NV38-grafiikkapiiri suostui toimimaan 525 MHz:n kellotaajuudella ja DDR-muistit 1040 MHz:n kellotaajuudella. Ylemmässä kuvassa on MSI:n näytönohjaimella ylikellotettuna ajettu 3DMark03-tulos ja alemmassa kuvassa Leadtekin näytönohjaimella ajettu tulos. Näillä kellotaajuuksilla ei esiintynyt kuvassa lainkaan häiriöitä.

Kun näytönohjaimille yritettiin asettaa grafiikkapiirille 530 MHz ja muisteille 1050 MHz, asetuksien käyttämiseen vaadittava Test Settings -osuus ei suostunut menemään läpi. Grafiikkapiiristä saatiin siis ylikellottamalla puristettua 50 MHz enemmän ja muisteista 90 MHz.

HIS Excalibur Radeon 9800 Pron R350-grafiikkapiiri toimii vakiona 375 MHz:n ja muistit 340 MHz:n kellotaajuudella (680 MHz DDR). Kyseinen näytönohjain maksaa noin 100 euroa vähemmän kuin Radeon 9800 XT, jonka R360-grafiikkapiiri toimii 412 MHz:n ja muistit 365 MHz:n (730 MHz) kellotaajuudella.

Testikokoonpanoon asennettiin Rage3D Tweak v3.9b, jonka avulla näytönohjaimen kellotaajuuksia voidaan korottaa. Yllätykseksi Radeon 9800 XT:n kellotaajuudet saavutettiin helposti ja hieman enemmänkin. Näytönohjain suostui ajamaan 3DMark03-testiohjelman läpi ilman grafiikkavirheitä, kun R350-piiri toimi 445 MHz:n ja muistit 375 MHz:n kellotaajuudella. 3DMark03 saatiin ajettua läpi korkeammillakin kellotaajuuksilla, mutta silloin kuvaruudulla alkoi ilmetä grafiikkavirheitä.

Loppusanat

NVIDIAn GeForce FX 5950 Ultra ja ATI:n Radeon 9800 XT ovat käytännössä ylikellotettuja versioita jo aikaisemmin esitellyistä malleista. Koska kyseessä on huippunäytönohjaimet, on myös hinta sen mukainen. Radeon 9800 XT ja GeForce FX 5950 Ultra maksavat tällä hetkellä halvimmillaan noin 500 euroa.

NV38:n kellotaajuus grafiikkapiirin osalta on vain 5 prosenttia ja muistien osalta 10 prosenttia korkeampi kuin GeForce FX 5900 Ultrassa. Valitettavasti Suomessa GeForce FX 5900 Ultran hinta on pysytellyt kohtalaisen korkealla, kun verrataan esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa näytönohjaimen voi ostaa halvimmillaan noin 280 dollarilla.

MSI:n näytönohjaimen mukana tuli tuttuun tyyliin todella runsas oheisvarustelu. NVIDIAn ystävät saavat jatkossakin nauttia näin runsaista antimista, sillä ainakaan The Inquirer -sivuston mukaan MSI ei aio siirtyä ATI:n leiriin. Testissä olleessa näytönohjaimessa oli NVIDIAn valmistama piirilevy ja referenssijäähdytys, mutta kaupan hyllyltä löytyy luultavasti MSI:n omalla TwinFlow-jäähdytysratkaisulla varustettu malli.

Leadtekin näytönohjaimen mukana tuli hieman suppeampi varustelu. Yksi näytönohjaimen tärkeimmistä ominaisuuksista on valmistajan mukaan HDTV-tuki, mutta tästä ei suomalaisille ole juurikaan iloa. Leadtek WinFast A380 Ultran jäähdytysratkaisu oli puolestaan hiljaisin tähän asti näkemistäni GeForce FX:n jäähdytysratkaisuista, jos mukaan ei lasketa Gainwardin 800 euron vesijäähdytettyä GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjainta. Myös ajuri-CD:ltä löytynyt WinFox II -ohjelma oli yksi parhaista valmistajan tarjoamista apuohjelmista. MSI:n www-selaimessa toimivasta 3D!Turbo Experience -apuohjelmasta ei valitettavasti voi sanoa samaa.

GeForce FX 5950 Ultra -näytönohjaimien ylikellotustesteissä grafiikkapiiri ja muistit venyivät noin 10 prosenttia korkeammille kellotaajuuksille. Hynixin kahden nanosekunnin muistit olivat jo valmiiksi speksattu toimimaan gigahertsin kellotaajuudella, joten ei siis ihme että ne toimivat moitteetta 1,04 GHz:n kellotaajuudella. NV38-grafiikkapiiri venyi molemmissa tapauksissa 50 MHz yli vakiokellotaajuuden.

HIS:n IceQ-jäähdytysjärjestelmällä varustettu Excalibur Radeon 9800 Pro osoittautui erittäin iloiseksi yllätykseksi. Jäähdytysjärjestelmän tuulettimen sai pyörimään kahdella nopeudella ja kummallakaan nopeudella hurina ei ylittänyt Radeon 9800 Pron referenssijäähdytyksen tuottamaan melua. Hitaammalla pyörimisnopeudella Excalibur Radeon 9800 Pro oli miltei äänetön. Ylikellotuspotentiaalia paransi piitahna R350-piirin ja massiivisen jäähdytyssiilin välissä perinteiseen purkkaan verrattuna. Excalibur Radeon 9800 Pro kellottui heittämällä Radeon 9800 XT:n kellotaajuuksiin ja mukavasti ylikin. Valitettavasti näytönohjaimen hinta (noin 430 euroa) voi osottautua monelle liian korkeaksi, sillä esimerkiksi Club3D:n Radeon 9800 Pro -näytönohjain maksaa tällä hetkellä halvimmillaan noin 310 euroa.

Yhteenvetona voisi todeta, että 500 euron hintaiset GeForce FX 5950 Ultra ja Radeon 9800 XT eivät välttämättä tarjoa parasta vastinetta rahoille, sillä GeForce FX 5900 Ultra ja Radeon 9800 Pro pystyvät ylikellottamalla venymään huippumallien tasolle. Tietenkin rahat voi pistää säästöön ja odotella vuoden 2004 puolelle. Silloin luvassa on näytönohjainrintamalla PCI Express -liitäntä sekä koodinimillä NV40 ja R420 kulkevat uuden sukupolven grafiikkapiirit. Pelirintamalla kauppoihin voidaan vihdoinkin odotella Doom 3:sta ja Half Life 2:sta.

Suomessa MSI:n maahantuoja on Dacco ja testissä olleen näytönohjaimen hinnaksi ilmoitettiin 499 euroa. HIS:n edustaja on Toptronics. Alla vielä artikkelissa esiteltyjen näytönohjaimien tuotesivut:

MSI FX5950 Ultra-VTD256

Leadtek WinFast A380 Ultra TDH MyVivo

HIS Excalibur Radeon 9800 Pro

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 29. joulukuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)