Uusimmat

Gigabyte 3D Aurora

21.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Gigabyte on iso tekijä tietokonemarkkinoilla ja tunnetuin emolevyistään ja näytönohjaimistaan. Yritys valmistaa myös paljon muita oheislaitteita, kuten jäähdytysratkaisuita, koteloita, kannettavia tietokoneita, erilaisia verkkotuotteita ja mm. CD- ja DVD-asemia. Tässä artikkelissa perehdytään Gigabyten 3D Aurora -koteloon näkökulmasta, mitä pääasiassa muihin, kuin koteloihin, panostavalla yrityksellä on tarjota suojaksi tietokonekomponenttien ympärille.

Gigabyte 3D Auroraa on toistaiseksi saatavilla Suomesta hyvin rajoitetusti ja artikkelin kirjoitushetkellä tuote onnistuttiin bongaamaan ainoastaan Jimm’s PC-Storen myyntilistoista. Kyseisessä liikkeessä hopealla mallilla on hintaa 144,40 ja mustalla 144 euroa.

Tavarat

Kotelon mukana toimitetaan ainoastaan tarpeellisia oheistavaroita, kuten mustia kiinnitysjalaksia CD- ja DVD-asemien kiinnittämiseen, ruuveja, neljä avainta, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, kaapelien niputtajia sekä ohjekirja.

Erikoisemmat oheismateriaalit ovat ylemmässä kuvassa näkyvät muovilevyt, joista alempi on valmiiksi asennettuna koteloon ja ylemmällä voi heijastaa omia logoja koteloon asennetun valon avulla.

Gigabyte 3D Aurora

Gigabyte on useissa tuotteissaan pyrkinyt nostamaan näkyvyyttä mm. erilaisilla valoilla ja 3D Aurora ei tee tähän poikkeusta. Valoja löytyy kotelon jokaisesta tuulettimesta sekä erityisesti eturitilikön takana olevassa muovikehikossa, jonka ansiosta kotelon etuosan alaosa hehkuu kirkkaan sinisenä. Toisaalta muotoilun suhteen taiwanilaisvalmistaja on pysytellyt suhteellisen rauhallisessa linjassa ja muotoilijoiden räväkämpi kädenjälki näkyy ainoastaan alumiinikotelon etuosassa.

Mittojen osalta kotelo on 205 millimetriä leveä, 522 millimetriä korkea ja 510 millimetriä syvä. Pelkällä kotelolla on painoa 7,1 kilogrammaa ja se on pääosin valmistettu millimetrin paksuisesta vahvistetusta alumiinilevystä.

Kotelon takaosa ei ole varustettu suuremmilla yllätyksenaiheilla, sillä virtalähteen ja kotelotuulettimien reikien ohella varustuksessa on kortti- ja I/O-liitinpaikat. Takaosan suhteen mielenkiinto kohdistuu kahteen mustaan palloon oikeassa alareunassa. Nämä on suunniteltu käytettäväksi Gigabyten, Muropaketissakin arvostellun vesijäähdytyspaketin, 3D Galaxyn kanssa. 3D Galaxyn jäähdytin on tarkoitus asentaa kotelon ulkopuolella, jolloin letkut on mahdollista vetää suoraan kotelon sisälle takaosan rei’istä.

Lähinnä CD- tai/ja DVD-asemille tarkoitettuja 5,25″-paikkoja kotelossa on viisi ja diskettiasemien ulkoisia 3,5″-paikkoja kaksi kappaletta. Lisäksi diskettiasemapaikkojen vieressä on virta- ja reset-napit sekä näiden vieressä, kotelon sivusyrjässä, lukkopesä. Lukko sulkee jämerän oven ei-toivotuilta vierailijoilta ja evää pääsyn CD/DVD- ja diskettiasemiin sekä virta- ja reset-nappeihin. Samalla paksusta alumiinista valmistettu luukku vaimentaa ainakin jossain määrin kotelon sisäpuolella syntyvää melua.

Kotelon etuosassa, oikeassa reunassa, on myös rivistö liittimiä ja ledejä. Kaksi vasemmanpuoleista ovat kiintolevy- ja virtaledit ja näiden oikealla puolella ovat järjestyksessä 3,5 millimetrin kuuloke- ja mikrofoni-, kaksi USB 2.0- sekä yksi FireWire-liitin. Liittimet kiinnitetään kaapeleilla suoraan emolevyyn, mutta luonnollisesti ne voi jättää myös kiinnittämättä, jolloin esimerkiksi korttipaikkoihin asennettavia USB 2.0 -paneeleita voi asentaa enemmän kotelon takaosaan.

Aiemmin käsitelty muovilevy on valmiiksi asennettuna kotelon etureunassa syvennyksessä. Levy yhdistettynä sisällä olevaan siniseen lediin saavat aikaan kotelon edessä levyn kuvion. Lisäksi mukana tulevaan läpinäkyvään levyyn voi liimata itse tehtyjä kuvioita, jotka toistuvat pöytään vastaavalla tavalla.

Kotelon vasemmasta kyljestä suuri osa on rei’itetty ja listoitettu ilmanvaihtumisen edistämiseksi. Sisäpuolella on reikien kohdalla myös hieman harvan vaahtomuovin kaltaista mattoa, joka estää suurimmaksi osaksi pölyn pääsyn kotelon sisään. Kotelon kylki on luonnollisesti varustettu kahvalla sekä luukun tavoin lukolla.

Kotelon ilmankierosta vastaa kolme tuuletinta, joista kaksi on sijoitettu päällekkäin takaosaan. Valkokehyksisten 120 millimetrin tuulettimien rivat ovat läpinäkyvät ja ne hohtavat kirkkaan sinisinä tuulettimen keskiosassa olevien ledien ansiosta. Tuulettimet pyörivät maksimissaan 1000 kierrosta minuutissa, mutta valitettavasti Gigabyte ei ole ohjekirjassa maininnut tarkempia lukuja näiden meluntuotosta.

Korttipaikkoja on seitsemän kappaletta, joten koteloon on mahdollista asentaa ATX-, Mini ATX-, Micro ATX- ja Flex ATX -standardin täyttäviä emolevyjä. Näiden vasemmalla puolella näkyy selvemmin vesijäähdytyksiä varten käytännölliset letkujen ulosviennit, jotka on valmistettu taittuvasta, mutta jämerästä kumista.

Etuosassa 5,25″-paikkojen alapuolella on kaksi ulkoista 3,5″-paikkaa pikakiinnityksillä ja näiden alla normaalit 3,5″-paikat kiintolevyille. Kiintolevyt asennetaan niin ikään pikakiinnityksillä koteloon nähden sivuttain. Vakiona vapaita paikkoja on kolme kappaletta, mutta poistamalla musta laatikko, vapaiden paikkojen määrä nousee viiteen. Mustan laatikon ainoa käyttötarkoitus on olla kotelon sisäinen säilytyspaikka esimerkiksi kiintolevyjalaksille, ruuveille jne. Käytännössä laatikko kannattaa ruuvata irti, jotta etuosassa olevan tuulettimen puskema ilma siirtyisi tehokkaammin muutenkin aivan liian pienien reikien läpi koteloon.

Etutuuletin on vastaavanlainen 120 millimetrin malli, joita kotelon takaosassa on kaksi kappaletta. Tuulettimen edessä on valkoinen ilmansuodatin, joka estää suurimmaksi osaksi pölyn pääsyn koteloon. Suodatin kannattaa tarkistaa ja mahdollisesti puhdistaa aika ajoin, jotta eteen ajan saatossa kerääntyvä pöly ei estä kokonaan ilman pääsyä suodattimen läpi.

Etupaneelissa näkyy myös suodattimen ylälaidassa alaspäin suunnattu sininen ledi, joka valaisee alaosassa olevaa muovilevyä ja saa aikaa kuvion pöytään.

Kotelossa on luonnollisesti myös jalat ja nämä voi asettaa kolmeen eri asentoon. Ensimmäisessä asennossa jalat ovat kotelon alla piilossa (ylempi jalka), kun taas toinen vaihtoehto antaa käyttäjälle mahdollisuuden asettaa jalat 45 asteen kulmaan (alempi jalka), jolloin jalkaparit ovat vinosti kohti toisiaan. Kolmas tapa on asettaa jalat 90 asteen kulmaan suoraan kotelon reunaan nähden.

Asennus

Kiintolevyjen asennus on äärimmäisen yksinkertainen operaatio, joka onnistuu ilman työkaluja. Molemmin puolin asennetaan muoviset jalustat, joiden metallitapit työnnetään kiintolevyn ruuvinreikiin.

Tämän jälkeen kiintolevy työnnetään jalustoineen koteloon, jolloin tarpeeksi syvälle työnnettynä kiinnitysklipsut napsahtavat kotelon rungon reikiin. Kiintolevyn poistaminen tapahtuu päinvastaisella tavalla painamalla kiinnitysklipsut sisäänpäin ja vetämällä asema ulos kehikosta.

Kiinnitysmekanismi ei ole toteutettu kaikkein parhaimmalla tavalla, sillä kiintolevy on todella tiukasti kehikossa ja sen poistaminen vaatii reilua voimankäyttöä. Lisäksi kiintolevy työnnettynä paikoilleen ottaa kiinni takaseinään, jossa yhdessä kohtaa on niitti. Tiukan asennuksen takia niitin kohdalla kiintolevyä ei voi työntää tarpeeksi syvälle, minkä takia kiinnitysmekanismi ei lukkiudu paikoilleen.

5,25″-paikkoihin liitettävien asemien asennus tapahtuu hieman samaan tapaan kuin kiintolevyjen, mutta erillisille jalustoille ei ole tarvetta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan asema työnnetään paikoilleen, jonka jälkeen se kiristetään kuvassa näkyvän muovisen pikalukituksen avulla. Pikalukituksen kahva vedetään ensin vaakatasossa oikealle, jolloin kehikon sisäpuolella kaksi metallitappia kiristyy asemaa vasten. Tämän jälkeen kiristys varmistetaan painamalla pienempi vipu alas.

3D Aurorassa on kiinnitetty huomiota mahdollisen vähäiseen työkalujen käyttöön laitteiden asennuksen yhteydessä ja sama koskee myös korttipaikkoihin asennettavia näytönohjaimia, äänikortteja jne. Erilliskortit ja suojalevyt pysyvät paikoillaan kaikki seitsemän paikkaa ylittävällä kehikolla, joka aukeaa vetämällä mustasta vivusta.

Esimerkkitapauksessa Gigabyte 3D Auroraan asennettiin DFI LanParty nF4 SLI-DR -emolevy, AMD Athlon FX-57 -prosessori varustettuna Zalman CNPS-9500 LED -coolerilla, NVIDIA GeForce 7800 GTX -näytönohjain, Tagan 480 W -virtalähde, Seagate Barracuda SATA V 120 GB -kiintolevy ja DVD-asema.

Laitteet saatiin ruuvattua paikoilleen kohtuullisen vaivatta, joskin asennuksen yhteydessä havaittiin muutamia parannusta kaipaavia kohteita. Ensimmäinen näistä on kiintolevykehikko, jonka jo aiemmin mainitun suunnitteluvian lisäksi kiintolevyjen kaapelit ovat lähellä kotelon reunaa. Tästä syystä ne on taivutettava jyrkästi kotelon sisälle, jotta sivupaneelin saa liu’utettua paikoilleen. Lisäksi emolevyn ja kiintolevykehikon väliin jää todella vähän tilaa, jonka takia varsinkin näytönohjaimen mahdollinen lisävirtakaapeli on väännettävä jyrkkään kulmaan. Senttimetrin – pari pidemmällä näytönohjaimella lisävirtakaapelia ei olisi lainkaan saatu kiinnitettyä paikoilleen.

Kuten artikkelissa on jo aiemmin mainittu, tuulettimet ja etuosa on varustettu kirkkaan sinisillä ledeillä. Tästä syystä varsinkin kotelon etuosa hohtaa räikyvästi sinisenä ja oman osansa saa myös takaosa, jonka tuulettimet maalaavat lähiseinät sinisiksi. Sinistä valoa tulvii ulos kotelosta myös sivupellin ilmanottorei’istä. Onko tämä värikylläisyys sitten hyvä vai huono asia, on katsojasta itsestään kiinni. Allekirjoittaneella ensimmäinen operaatio ennen laitteiden asennusta olisi nyppästä irti sivuleikkureilla kaikki turhat ledit.

Kotelon etuosassa olevan levyn 3D Aurora -teksti näkyy kohtuullisen selvästi, joskin sen tarpeellisuudesta voi jälleen kerran olla montaa mieltä.

Testikokoonpano

Gigabyte 3D Auroralla testattiin laitteiston lämpötiloja ja meluntuottoa, ja lisäksi vertailuna käytettiin Thermaltake Tsunami -koteloa ja avointa testipenkkiä. Avoimessa testipenkissä ei käytetty ylimääräisiä tuulettimia. Vastaavasti Tsunamissa oli käytössä kotelon etu- ja takaosassa 120 millimetrin tuulettimet, jotka Thermaltaken speksien perusteella pyörivät 1400 kierrosta minuutissa ja meluavat 21 desibeliä.

Thermaltake Tsunami -tuotesivut

  • AMD Athlon 64 FX-57
  • DFI LanParty nF4 SLI-DR
  • 2x TwinMOS PC3200 Value 512 MB
  • NVIDIA GeForce 7800 GTX
  • Tagan 480 W
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • DVD-asema
  • Windows XP SP2
  • ITE Smart Guardian
  • S&M

Lämpötilamittaukset

Ensimmäisenä testausvaiheena mitattiin prosessorin lämpötilaa levossa ja rasituksessa. Levossa vähemmän yllättävästi avoin testipenkki pitää lämpötilan alhaisimpana 32 asteessa. Gigabyten ja Thermaltaken koteloiden välillä on tiukkaa taistelua ja Gigabyte pärjää lopulta asteen paremmin. Rasituksessa ei muutoksia tapahdu ja avoimen testipenkin 49 asteeseen verrattuna Gigabyte kykenee pitämään prosessorin lämpötilan kolme ja Thermaltake kuusi astetta korkeampana.

Piirisarjan lämpötila levossa pysyy avoimessa testipenkissä 40 asteessa, Gigabyten kotelolla 43 asteessa ja Thermaltakella 42 asteessa. Rasituksessa avoimella testipenkillä lämpötila nousee 42 asteeseen, Gigabyte lunastaa jälleen toisen palkintopallin 45 asteella ja Thermaltake jää viimeiseksi 47 asteella.

Virransyötön lämpötilaa mitatessa Gigabyten tulos romahtaa täysin, sillä se saa aikaan 41 asteen lämpötilan. Avoin testipenkki ja Thermaltake kilpailevat tasaväkisesti 34 ja 35 asteilla. Rasituksessa avoimen testipenkin ylivoimaisuus näkyy jälleen selvemmin ja 47 asteella se jättää toiseksi tulleen Thermaltaken neljän asteen päähän. Gigabyte jää viimeiseksi kuusi astetta perässä.

Melumittaukset

Meluntuottoa mitattiin Welleman DVM805 -mittarilla, joka asetettiin metrin päähän koteloiden ja testipenkin etureunasta. Taustamelun osuus testien aikana oli 34,3 desibeliä.

Kolmikon parhaiten pärjää Gigabyte 3D Aurora, jolle mittari osoitti 41,2 desibelin lukemaa. Toiseksi parhaiten pärjää avoin testipenkki, joka jää Gigabytestä 0,6 desibeliä. Thermaltake Tsunami joutuu tyytymään viimeiseen sijaan 43,3 desibelillä.

Loppuyhteenveto

Gigabyte 3D Aurora on kohtuullinen kotelo, varsinkin kun ottaa huomioon, että koteloiden sijaan yrityksen panostuksenkohteina ovat pääasiassa emolevyt ja näytönohjaimet. Kotelo on peruskoteloksi varsin hyvin tehty ja lisäarvoa sille antaa etuosan luukku, joka piilottaa mahdollisesti eriväristen CD/DVD-asemien etupaneelit. 3D Aurorassa on myös kiinnitetty huomiota ilmankiertoon, meluntuottoon ja varsinkin laitteiden asentamiseen ilman työkaluja.

Hyvät puolet tuovat valitettavasti esille myös muutamia huonoja puolia. Kiintolevyt jalustoineen kiinnittyvät paikoilleen niin lujaa, että niitä saa repiä irti kaksinkäsin ja kiintolevykehikon hyvin pienet reiät estävät tehokkaasti etutuulettimen viileän ilman pääsyn kotelon sisään. Toisaalta viileää ilmaa virtaa koteloon myös sivupellistä, joka on rei’itetty noin kolmasosalta.

Muotoilun suhteen päätös on katsojasta kiinni, mutta muihin peruskoteloihin verrattuna Gigabyte on ainakin allekirjoittaneen mielestä pystynyt pitämään muotoilun mielenkiintoisena, muttei silti silmäänpistävän räikeänä. Toisaalta sinisistä valoista, joita kotelossa on todella paljon, aika on jo vienyt suurimman viehätysvoimansa ja ne olisi syytä ainakin toteuttaa niin, että halutessa valot on mahdollista kytkeä pois päältä.

Gigabyte 3D Auroran selvin heikkous on kuitenkin sen korkea hinta. 144 euroa on paljon kotelosta, joka hintansa suhteen sijoittuu keskihintaisten ja kalliiden koteloiden välimaastoon, mutta joka varustelutasoltaan vastaa lähinnä peruskoteloa. Muiden valmistajien lähes vastaavia koteloita on saatavilla Suomesta alle 100 euron hintaan ja 150 eurolla valinnanvara laajentuu 3D Auroraa laadukkaampiin koteloihin.

>> Etusivulle

Ville Suvanto 21. helmikuuta 2006