Uusimmat

Haswell Refresh: Intel Core i7-4790

19.05.2014 17:26 Muropaketin toimitus

Intel julkaisi vuosi sitten uudet Haswell-koodinimelliset 4. sukupolven Core-prosessorit, jotka ovat yrityksen Tick-Tock-kehitysmallissa Tock-vaihe. Käytännössä tämä tarkoittaa vuonna 2012 lanseeratun Ivy Bridgen myötä esitellyn 22 nanometrin valmistusprosessin jälkeistä uutta mikroarkkitehtuuria ja uutta taaksepäin ei-yhteensopivaa LGA 1150 -prosessorikantaa.

Haswell pohjautuu arkkitehtuuriltaan hyvin pitkälle Intelin aiempiin Sandy Bridge- ja Ivy Bridge -prosessoreihin ja tuo mukanaan vain muutamia uudistuksia ominaisuuspuolelle, kuten 256-bittiset AVX2- eli Advanced Vector Extensions 2 -käskyt. Haswellin merkittävimmät tavoitteet Ivy Bridgeen verrattuna olivat tehonkulutuksen laskeminen ja hyötysuhteen parantaminen mobiilikäyttöä ajatellen sekä suorituskykyisempi integroitu grafiikkaohjain.

Tänä keväänä vuorossa ei ole uutta Tick-vaihetta eli pienempää 14 nanometrin valmistustekniikkaa, vaan toukokuun alussa lanseeratun Haswell Refresh -päivityksen myötä Intel julkaisi joukon uusia prosessorimalleja ja 9-sarjan piirisarjat. Alustapäivityksen ansiosta emolevyvalmistajat saivat päivittää koko emolevymallistonsa, vaikka piirisarjan ainoa merkittävä uusi ominaisuus on tuki uudelle 1000 Mt/s -siirtonopeuden tarjoavalle PCI Express M.2 -väylälle. Asus, Gigabyte, MSI ja ASRock julkaisivat yhteensä markkinoille noin 100 uutta 9-sarjan emolevyä.

Ensimmäisessä aallossa Intel julkaisi markkinoille 42 uutta Haswell Refresh -prosessorimallia, joiden ainoa uudistus on prosessoriytimien korkeampi kellotaajuus aikaisempiin malleihin verrattuna. Käytössä oleva piisiru on sama kuin nykyisissä Haswell-prosessoreissa eli stepping ja revision ovat muuttumattomat. Core-sarjaan työpöydälle julkaistiin yhteensä seitsemän uutta mallia:

HUOM! Kyseessä eivät ole K-malliset prosessorit, joten niiden kerroin on ylöspäin lukittu ja ylikellottaminen onnistuu ainoastaan BCLK-väylätaajuutta nostamalla.

Myöhemmin kesällä Haswell Refresh -mallistoon tullaan julkaisemaan uudet Devil’s Canyon -koodinimelliset prosessorit, jotka perustuvat tuttuun Haswell-arkkitehtuuriin, mutta ne ovat käsin valikoituja ja erityisen hyvin ylikellottuvia yksilöitä. Piisiru tullaan asentamaan normaalia kestävämmälle orgaaniselle hartsialustalle ja myös kullattujen LGA-kontaktipintojen kerrotaan olevan kestävämpiä. Lisäksi TDP-arvo on nostettu 84 watista 88 wattiin ja Intel on vaihtanut paljon kritiikkiä saaneen lämpöä johtavan tahnan (TIM, Thermal Interface Material) piisirun ja lämmönlevittäjän välistä parempaan.

Devil’s Canyon -prosessorit julkaistaan markkinoille Core i7-4790K- ja Core i5-4690K -mallinimillä. Siinä missä Core i5-4690K (3,5 GHz perus- ja 3,9 GHz Boost-kellotaajuus) nostaa muiden Haswell Refresh -prosessoreiden tavoin kellotaajuuksia aiempaan versioon nähden varsin maltillisesti, lyö Core i7-4790K tauluun jopa 500 MHz aiempaa korkeammat perus- ja Boost-kellotaajuudet (4,0 GHz perus- ja 4,4 GHz Boost-kellotaajuus).

Sisältö

  1. Haswell Refresh: Intel Core i7-4790
  2. Prosessorin esittely ja suorituskyky
  3. Lämpötilamittaukset ja ylikellotustestit
  4. Loppuyhteenveto