Uusimmat

HIS Radeon X800 Pro @ XT PE

24.09.2004 00:00 Muropaketin toimitus

HUOM! Muropaketin toimitus ei ota vastuuta tässä artikkelissa esitetystä modifikaatiosta vaan kaikki kokeilut tulee tehdä omalla vastuulla. Nämä ohjeet on tarkoitettu Radeon X800 Pro VIVO -näytönohjaimille joiden GPU:n G-kirjaimella alkava koodi päättyy .1, muistit ovat Samsungin 1,6 nanosekunnin piirejä ja GPU:n käyttöjännite on vakiona 1,42 volttia. Jos et ole varma mitä teet, älä tee mitään!

Muropaketti tiedusteli ATIn edustajalta jo ennen Radeon X800 -sarjan näytönohjaimien julkaisua, että pystyykö 12 renderöintiliukuhihnalla varustetusta Radeon X800 Prosta ottamaan puuttuvat neljä renderöintiliukuhihnaa käyttöön. Vastaus oli kyllä, mutta ATI arveli tehneensä operaatiosta tarpeeksi vaikean. Käytännössä X800-arkkitehtuuri on suunniteltu siten, että ATI voi valmistaa yhtä piiriä ja tarvittaessa kytkeä liukuhihnoja pois käytöstä.

Testipenkissä oli tällä kertaa HIS Radeon X800 Pro VIVO -näytönohjain, joka kustantaa kaupassa noin 460 euroa. Tässä artikkelissa modaamme kyseisen näytönohjaimen toimimaan kaikilla 16 renderöintiliukuhihnalla ja Radeon X800 XT Platinum Editionin kellotaajuuksilla. Lopuksi modifikaation onnistuminen tarkistetaan pikaisilla Doom 3- ja 3DMark03-testeillä, joissa vertailukohtina ovat aito ATI Radeon X800 XT PE, Gigabyte GeForce 6800 GT ja Asus GeForce 6800 Gamers Edition.

Aivan ensimmäiseksi tarkistettiin grafiikkapiirin käyttöjännite. HIS Radeon X800 Pron GPU toimi 1,42 voltilla, joka on saman verran kuin aidolla Radeon X800 XT PE -näytönohjaimella.

Käyttöjännite oli siis jo valmiiksi kohdillaan eikä erillisiä jännitemodifikaatioita tarvinnut lähteä tekemään. Seuraavaksi tarkistettiin onko näytönohjaimessa ainesta Radeon X800 XT PE:ksi modifioimiseen. Tätä varten irroitettiin IceQ II -jäähdytysratkaisu, jonka alta paljastui GPU ja GDDR3-muistit.

Grafiikkapiirin päältä puhdistettiin hopeatahnat pois ja tarkistettin oikeasta ylänurkasta löytyvät siltaukset sekä G-kirjaimella alkava koodi. Jos koodi päättyy .1 ja ylänurkassa ei näy jälkiä laserleikkauksista, pitäisi renderöintiliukuhihnojen käyttöönotto onnistua.

Seuraava tarkistuskohde on GDDR3-muistit. Radeon X800 XT PE käyttää Samsungin 1,6 nanosekunnin muisteja joten, jos X800 Pro -näytönohjain halutaan toimimaan XT PE:n kellotaajuuksilla, täytyy muistien venyä 574 MHz:n kellotaajuudelle.

HIS Radeon X800 Pron piirilevyltä paljastui edellä mainitut muistipiirit ja tässä vaiheessa voidaankin jo todeta, että käytännössä kyseinen näytönohjain käyttää suoraan X800 XT PE:n piirilevyä. Jokaisessa tapauksessa ei välttämättä ole näin hyvä tuuri, joten näytönohjaimen rajat kannattaa testata etukäteen. Jos näytönohjain toimii moitteetta GPU:n osalta 526 ja muistien 574 MHz:n kellotaajuuksilla, voidaan modifikaatio toteuttaa näillä ohjeilla. Jos näytönohjain kuitenkin hyytyy alhaisemmilla kellotaajuuksilla, täytyy siihen päivittää vaikkapa itse muokattu BIOS-tiedosto alemmilla kellotaajuuksilla. Lisäksi kannattaa vielä muistaa, että Radeon X800 Pro -näytönohjaimen on syytä olla VIVO-malli, sillä kaikki XT PE -näytönohjaimet on varustettu VIVO-ominaisuudella.

Renderöintiliukuhihnojen käyttöönotto tehdään BIOS-päivityksillä. Sitä varten on tehtävä boottikorppu, johon tarvittavat työkalut löytyy esimerkiksi osoitteesta www.bootdisk.com. Tämän jälkeen boottikorpulle siirretään seuraavat tiedostot:

  • atiflash.cfg
  • DOS4GW.exe
  • FLASHROM.exe (Flashrom-ohjelma)
  • FLASHROM.CHG
  • FLASHROM.ROM
  • gvf11.exe (Gigabyten flash-ohjelma v.1.1)
  • r80x.f1 (Gigabyten X800 XT PE bios 520/560)
  • x80xt.bin (ATIn refenssi X800 XT PE bios 526/574)

BIOS-tiedostojen kuvauksessa 520/560 ja 526/573 tarkoittaa GPU:n ja muistien kellotaajuuksia. Kyseiset tiedostot voi imuroida yhdessä paketissa suoraan Muropaketin palvelimelta. Kiitokset August Mallastolle, joka on kerännyt tarvittavat tiedostot yhteen nippuun.

Imuroi tarvittavat tiedostot (x800pro@xtpe.zip 406 kt)

Operaatio aloitetaan käynnistämällä kokoonpano dossiin. Ensimmäinen komento on ”flashrom -s 0 x800pro.bin”, joka tallentaa näytönohjaimen alkuperäisen biosin x800pro.bin nimiseksi tiedostoksi. Ohjelma antaa palautusarvona tiedoston koon ja tarkistussumman.

Toisessa vaiheessa näytönohjaimeen päivitetään Gigabyten flash-ohjelmalla Gigabyten Radeon X800 XT:n BIOS-tiedosto komennolla ”GVF11 -p r80x.f1 -f”. Bios ottaa kaikki 16 renderöintiliukuhihnaa käyttöön ja asettaa GPU:n kellotaajuudeksi 520 ja muisteille 560 MHz. Parametrilla -f pakotetaan flash-ohjelma toimimaan, sillä ilman tätä ohjelma antaa virheilmoituksen väärästä valmistajasta.

Viimeisessä vaiheessa päivitetään näytönohjaimeen komennolla ”flashrom -p 0 x80xt.bin -f” ATI Radeon X800 XT PE:n referenssibios, joka nostaa kellotaajuuksia vielä pari pykälää. Jostain syystä flashrom-ohjelma ei osaa ottaa käyttöön renderöintiliukuhihnoja. Tästä syystä ensin onkin käytettävä Gigabyten flash-ohjelmaa, joka osaa kyseisen tempun.

Tämän jälkeen kokoonpano käynnistetään uudelleen ja toivotaan sormet ristissä parasta. Jos kuva ilmestyy ja uusi näytönohjain asentuu normaalisti, voidaan siirtyä testaamaan käytännössä, kuinka hyvin projekti onnistui.

Windows XP ja Rivatuner tunnistivat näytönohjaimen ilman vastaväitteitä Radeon X800 XT Platinum Editioniksi. Rivatuner näytti renderöintiliukuhihnojen lukumääräksi 16 ja myös kellotaajuudet olivat kohdallaan eli GPU toimi 526 ja muistit 574 MHz:n kellotaajuudella. Seuraavaksi kannattaa pistää esimerkiksi 3DMark03 pyörimään ja tarkkailla esiintyykö ruudulla ylimääräisiä häiriöitä.

Radeon X800 Pro modifioituna Radeon X800 XT PE:ksi tuottaa korkeammilla kellotaajuuksilla huomattavasti enemmän lämpöä, joten Rivatunerista kannattaa asettaa tuuletin pyörimään hieman lujempaa. HISn käyttämä IceQ II on yllättävän hiljainen jäähdytysratkaisu, vaikka tuuletin pyöri täysillä.

Testit

Käytännön testeissä ajettiin läpi id Softwaren uuden Doom 3 -pelin timedemo sekä Futuremarkin 3DMark03. Näin saatiin pikaisesti varmistettua onnistuiko modaaminen käytännössä. Tarkemmat testitulokset ATIn ja NVIDIAn uusilla näytönohjaimilla löytyy Muropaketin suuresta näytönohjainvertailusta:

Muropaketti, Suuri näytönohjainvertailu (31.7.2004)

  • AMD Athlon 64 3800+ (Socket 939)
  • Abit AV8 (VIA K8T800 Pro)
  • 2 x Kingston HyperX PC3500 256 MB
  • Seagate Barracuda 120 GB SATA
  • Antec Truepower 550 W

Vertailukohtina testeissä oli HIS Radeon X800 Pro, aito ATI Radeon X800 XT PE, Gigabyten GeForce 6800 GT ja Asuksen GeForce 6800 Gamers Edition. Erikoista Asuksen GeForce 6800:ssa on Ultra-mallin piirilevy ja GT-mallin kellotaajuudet (350/500).

Doom 3 -testissä käytettiin 4x-reunojenpehmennystä ja 8x-anisotrooppista suodatusta, resoluutio oli 1024×768 ja pelistä säädettiin Ultra high -yksityiskohdat.

Radeon X800 Pron keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus nousi jopa 17,5 fps:llä. Suorituskyky nousi samalle tasolle kuin aidolla Radeon X800 XT PE:llä ja samalla GeForce 6800 GT jäi taakse. Suurempi tulos on parempi.

3DMark03-testi ajettiin default-asetuksilla ja modifioitu HIS Radeon X800 Pro nousi koko joukon ykköseksi jättämällä aidon Radeon X800 XT PE:n marginaalisella 30 pisteen erolla taakseen. Parannusta suorituskykyyn syntyi modifioinnin ansiosta miltei 1400 pistettä. Suurempi tulos on parempi.

Loppusanat

GPU-valmistajana ATIn kannalta on järkevintä valmistaa yhtä piiriä 16 renderöintiliukuhihnalla ja yksinkertaisesti disabloida liukuhihnoja tehottomampia malleja varten. Tehokäyttäjän näkökulmasta katsottuna tilanne on mielenkiintoinen sillä tämä jättää auki mahdollisuuden modifioida halvempi ja hitaampi näytönohjain tehokkaammaksi malliksi pienellä kikkailulla.

Testissä ollut HIS Radeon X800 Pro VIVO perustui suoraan Radeon X800 XT PE:n piirilevyyn ja grafiikkapiiriin, joten modifiointi oli naurettavan helppoa toteuttaa pelkällä BIOS-päivityksellä. Suorituskykyä tuli mukavasti lisää ja täysin ilmaiseksi. Halvimmillaan Radeon X800 XT PE:n saa noin 520 eurolla, joten säästöä tuli 60 euroa.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 24. syyskuuta 2004 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)