Uusimmat

I848P: Albatron & Gigabyte

10.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Alkusanat

Muropaketissa on julkaistu kesän aikana useampikin artikkeli koskien Intel 875P- ja 865PE-piirisarjoihin perustuvia emolevyjä, joista löytyy tuki 800 megahertsin väylätaajuudella toimiville Pentium 4 -prosessoreille ja kaksikanavaiselle muistiohjaimelle. Tässä artikkelissa emme enää testaa kyseisiä emolevyjä, vaan sen sijaan testipenkkiin on saatu kaksi i848P-piirisarjaan perustuvaa emolevyä.

I848P eroaa erittäin suosiolliseksi muodostuneesta i865PE-piirisarjasta ainoastaan muistiväylällä, joka i865PE:n kaksikanavaisen sijaan on ainoastaan yksikanavainen. Kyseinen piirisarja täydentääkin Intelin 800 megahertsin Pentium 4 -prosessoreille suunnattujen piirisarjojen valikoimaa budjettiluokkaan, sillä i875P on tarkoitettu lähinnä työasema- ja serverikäyttöön, kun taas i865PE normaaleihin työpöytäkoneisiin.

Tämän artikkelin tarkoituksena on katsastaa piirisarjan ominaisuudet, kahden eri valmistajan i848P-emolevyt sekä luonnollisesti myös suorituskykymittauksia, joissa tutkitaan kuinka hyvin i848P pärjää yksikanavaisella muistiohjaimellaan i865PE:tä vastaan.

Intel 848P -piirisarja

Intel 848P -tuotesivut

Kuten jo aiemmin mainitsimme, Intel 848P tukee 800 megahertsin väylätaajuudella toimivia Pentium 4 -prosessoreita, DDR400-muisteja yksikanavaisen muistiohjaimen turvin sekä luonnollisesti AGP8X-väylää. I875P:n ja i865PE:n tavoin i848P:stä löytyy myös tuki Communication Streaming Architecture- eli CSA-tekniikalle, josta hyödytään gigabitin verkko-ohjainta käyttäessä.

Southbridgenä voi toimia joko ICH5 tai ICH5R, mutta yleinen linja näyttäisi olevan halvempi ICH5, jolloin kustannukset saadaan pidettyä mahdollisimman alhaalla. ICH5 tukee kuutta USB2.0-porttia, kahta Serial ATA -liitintä sekä muun muassa 6-kanavaista ääntä. Kalliimmasta ICH5R:stä löytyy lisäksi Intel RAID Technology -tuki, jolloin kahteen Serial ATA -liittimeen asennetut kovalevyt saadaan toimimaan RAID:na.

Albatron PX865PE Lite Pro – Pakkaus

Pakkaus, jossa Albatronin i848P-piirisarjaan perustuva emolevy toimitetaan, on hieman harhaanjohtava, sillä emolevyä mainostetaan isolla PX865PE Lite Pro -nimellä. Nimestä saattaa helposti saada käsityksen, että kyseinen emolevy perustuisi i865PE-piirisarjaan, mutta näin ei tosiaankaan ole. Näkisin paremmaksi nimeämiseksi esimerkiksi PX848PE Pron.

Pakkauksen sisältä paljastuu kohtalaisen kattava määrä erilaisia kaapeleita ja muuta oheismateriaalia, vaikka kyseessä onkin budjettiluokan emolevyksi suunnattu tuote, jossa hinta on pyritty pitämään mahdollisimman alhaalla. Albatron on päätynyt pakkaamaan mukaan ohjekirjan, ajuri-CD:n, pika-asennusoppaan, komponenttisijoittelutarran, tarran kotelon etupaneeliin, nelipaikkaisen USB2.0-paneelin, Serial ATA -kaapelin, Serial ATA -virta-adapterin, diskettiasemakaapelin sekä kaksi Ultra ATA -kaapelia.

Albatron PX865PE Lite Pro

Albatron PX865PE Lite Pro on ominaisuuksien valossa hyvin perusemolevy, eikä ulkoisten piirien tuomia lisäominaisuuksia tässä emolevyssä juuri nähdä. Tämä tosin näkyy myös emolevyn kohtalaisen alhaisessa hinnassa, noin 120 eurossa, ja positiiviseksi yllätykseksi muutamilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä näyttäisi jo artikkelin kirjoitushetkellä löytyvän hyllystä kyseistä tuotetta.

Komponenttisijoittelusta ei mitään erikoisia ratkaisuja löydy ja on kaikin puolin kohtalaisen toimiva, joskin mukaan on lipsahtanut muutama suunnitteluvirhe. Muistiliittimiä löytyy kolme kappaletta ja näihin voidaan asentaa yhteensä kolmen gigatavun edestä DDR400-muistia. Muistikanavahan tässä emolevyssä on yksikanavainen, joka tarkoittaa että emolevystä saadaan kaikki i848P-piirisarjan mahdollistama suorituskyky irti ainoastaan yhdellä muistikammalla. I865PE:ssä vastaavasti tarvitaan kaksi kampaa, mutta toisaalta myös muistien teoreettinen maksimi kaistanleveys saadaan tuplattua 6,4 gigatavuun sekunnissa, joka ei i848P:ssä onnistu.

ATX-liitin on sijoitettu kuvassa muistiliittimien alapuolelle ja normaaliin Intel-emolevyn tapaan +12V-lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön lähelle.

Emolevyltä ei myöskään mitään erikoisempia I/O-liittimiä löydy: kaksi PS/2-, kaksi USB2.0-, RJ-45-, kaksi sarjaportti-, rinnakkaisportti-, peliportti- ja ääniliittimet.

Vaikka kyseessä onkin budjettiluokan emolevy, olisin mielelläni nähnyt hieman rikkaammat I/O-ääniliittimet, varsinkin kun mukana ei tule erillistä korttipaikkaan asennettavaa liitinpaneelia.

Alareuna loistaa tyhjyydellään, eikä ICH5-piirisarjan ympäriltä löydy juuri muuta kuin kaksi Serial ATA -liitintä ja näiden yläpuolelta kaksi IDE-liitintä. Diskettiasemaliittimen sijoitusta olisi voitu miettiä kaksi kertaa, sillä sijoitus PCI-liittimien alle ei ole käytön kannalta kovinkaan hyvä ratkaisu. Tämän vierestä löytyy pinnirivistöt korttipaikkaan asennettavalle USB2.0-liitinpaneelille, jolla saadaan käyttöön ICH5:n tukemat loput neljä USB2.0-porttia.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, Albatron on sijoittanut +12V-lisävirtaliittimen kolmivaiheisen virransyötön läheisyyteen, jolloin jännitelinjat saadaan pidettyä suuremmassakin rasituksessa tasaisina, vaikka itse ATX-liitin löytyykin toiselta puolelta emolevyä.

Virransyötöstä on vastuussa seitsemän 6,3 voltin 2200 mikrofaradin sekä Sanyon kolme 16 voltin 1500 mikrofaradin kondensaattoria sekä kuusi mosfettia, joita ohjaa ADP3180-piiri.

Albatronin yksi erikoisimmista markkinointikikoista on ollut useissa eri AMD- että Intel-emolevymalleissa BIOSMirror, joka nimensä mukaan on näkynyt emolevyllä kahtena BIOS-piirinä. Kyseisen ominaisuuden avulla tuhoutunut BIOS-piiri on voitu päivittää toimintakuntoon tois’sijaisen piirin avulla.

Valitettavasti valmistaja ei ole kuitenkaan päätynyt sijoittamaan tähän emolevyyn kyseistä ominaisuudesta ilmeisesti kustannussyistä. Tämän on sääli, varsinkin kun BIOS-piiri on juotettu emolevylle, jolloin vioittuneen piirin päivittäminen on käytännössä mahdotonta.

Verkkoratkaisussa on päädytty 3Comin valmistamaan 910-A01-piiriin, joka kieltämättä on laadukas piiri, mutta ei valitettavasti tue 1000 Mbps -siirtonopeutta. I848P-piirisarjan tukema CSA-tekniikka jää näin hyödyntämättä ja ainakin itse olisin mielelläni nähnyt esimerkiksi Intel 82547EI -piirin, joka löytyy muun muassa Albatronin i865PE-piirisarjaan perustuvasta PX865PE Pro II -emolevystä.

Kuten jo aiemmin tällä sivulla totesimme, Albatron on säästellyt myös ääniominaisuuksissa, jotka hoitaa hyvin yleisesti käytössä oleva Realtek ALC655 -piiri.

I848P-northbridgen jäähdytyksestä vastaa suurehko alumiinisiili, joka kiinnittyy kahteen piirisarjan ympäriltä löytyvään hakaseen. Ilman tuuletinta varustettu jäähdytysratkaisu on varmasti hyvä vaihtoehto tällaiseen emolevyyn, joka ei ole suunniteltu pääasiallisesti ylikellotukseen, jolloin turhat äänilähteet saadaan minimoitua. Toisaalta kannattaa huolehtia kotelotuuletuksesta, sillä testien aikana siilin lämpötila nousi huomattavan korkeaksi, ja sormella kokeillessa siilin pääliosa tuntui erittäin epämiellyttävän kuumalta.

Siilin ja näytönohjaimen väliin ei jää tyhjää tilaa kuin noin senttimetri, ja koska siili yltää esimerkiksi käytössä olleen Radeon 9600 Pro -näytönohjaimen muistipiirin päälle, saattaa muistipiirien päälle asennettujen jäähdytysratkaisujen kanssa muodostua ongelmia. AGP- ja muistiliittimien läheisen sijainnin takia muodostuu jälleen ongelma muisteja vaihtaessa, kun käytössä on pitkä näytönohjain.

Albatron PX865PE Lite Pro – BIOS

Albatron PX865PE Lite Pro -emolevyssä on käytössä Phoenixin AwardBIOS, joka tarjoaa kohtalaisen hyvät valmiudet ylikellotusta silmällä pitäen. Väylätaajuutta voidaan nostaa tai laskea megahertsin välein 200 ja jopa 550 megahertsin välillä. Kertoimia muisteille löytyy viisi vaihtoehtoa: 1,33X; 1,60X; 2,00X; 2,50X ja 2,66X, joka 800 megahertsin väylätaajuudella toimivaa Intel Pentium 4 -prosessoria käyttäessä tarkoittaa seuraavanlaisia kellotaajuuksia muisteille: 266, 320, 400, 500 ja 532 megahertsiä. BIOS:sta löytyy myös kattavat AGP-, PCI- ja SRC-kertoimet, joista testeissä käytettiin Auto-asentoa.

Prosessorille voidaan syöttää jännitettä yllätyksellisesti jopa 1,8 volttia, sillä valikosta löytyy 0,1; 0,2 ja 0,3 voltin nostomahdollisuudet. AGP- ja muistijännitteiden nostomahdollisuudet eivät ole aivan yhtä kattavat, sillä AGP:n jännitettä ei voida nostaa kuin 0,1 volttia ja muistien joko 0,1; 0,2 tai 0,3 volttia.

Muistisäädöistä löytyy kaikki tärkeimmät säädöt:

  • CAS Latency Time: 2; 2,5 ja 3
  • Actice to Precharge Delay: 5 -> 8
  • DRAM RAS# to CAS# Delay: 2 -> 4
  • DRAM RAS# Precharge: 2 -> 4

BIOS:sta löytyy myös mahdollisuus asettaa paljon keskustelua aiheuttanut Performance Acceleration Technology eli PAT päälle. Emolevyvalmistajat eivät kuitenkaan voi ilmoittaa kyseistä ominaisuutta aivan yhtä suorasti, joten Albatronin emolevyjen BIOS-valikoista PAT löytyy Performance Enchancement -nimellä.

Extreme Timing -säädöllä muistien suorituskykyä voidaan parantaa entisestään. Valikon viimeinen säätö, O.C. DRAM Stability, saadaan käyttöön vasta kun PAT kytketään pois päältä. Kyseisestä ominaisuudesta hyödytään ylikellottaessa, jolloin muistien vakaus lisääntyy, mutta joka samalla myös verottaa suorituskykyä.

HW Monitor -valikosta ei mitään erikoisuuksia löydy muiden emolevyvalmistajien tuotoksiin, vaan ainoastaan normaalit lämpötila-, kierrosluku- ja jänniteseurantamahdollisuudet.

Gigabyte GA-8I848P-L – Pakkaus

Gigabyte on Albatronista poiketen nimennyt emolevynsä huomattavasti selkeämmin GA-8I848P-L:ksi. Pakkauksen päältä löytyy myös selkeästi kahteen otteeseen maininta i848P-piirisarjasta sekä näiden lisäksi muutamista tärkeimmistä emolevyn tukemista ominaisuuksista.

Pakkauksen sisältä löytyy hyvin samanlainen varustus, kuin Albatron PX865PE Lite Pro -emolevynkin mukana: ohjekirja, pika-asennusopas, ajuri-CD, komponenttisijoittelutarra, tarra kotelon etupaneeliin, I/O-suojalevy, Serial ATA -kaapeli, kaksipaikkainen USB2.0-paneeli, Ultra ATA-, IDE- sekä diskettiasemakaapeli.

Valitettavasti Gigabyte ei ole päätynyt sijoittamaan pakettiinsa Albatronin tavoin kattavampaa ääniliittimillä varustettua paneelia korttipaikkaan. Serial ATA -virta-adapterin puuttumisesta tulee myös nuhteita, sillä kovinkaan monen SATA-kovalevyn mukana ei toimiteta kyseistä adapteria.

Gigabyte GA-8I848P-L

Gigabyte jatkaa i848P-emolevyllään aiempien mallien tavoin varsin värikästä linjaa emolevyltä löytyvien komponenttien suhteen. AGP-liitin on kirkkaan vihreä, muistiliittimet sinisen lilat, prosessoricoolerin kiinnityskehikko oranssi, piirisarjan siili kultainen ja IDE-liittimet punainen sekä valkoinen.

Kyseessä näyttäisi olevan varsin perusemolevy normaalilla komponenttisijoittelulla, johon tosin tekee poikkeuksen 45 asteen kulmassa emolevyyn nähden olevat i848P- ja ICH5-piirit. Albatronin emolevyn tapaan ATX-liitin on sijoitettu ylemmässä kuvassa muistiliittimien alapuolella, mutta onneksi diskettiasemaliittimen kanssa ei ole tehty samanlaista virhettä, vaan se on sijoitettu ATX-liittimen vasemmalle puolelle.

GA-8I848P-L-emolevyä ei ainakaan artikkelin kirjoitushetkellä ole myynnissä tiettävästi millään suomalaisella jälleenmyyjällä, joten hinnasta on vaikea sanoa mitään. Gigabyten emolevyjä on kuitenkin saatavilla varsin runsaasti Suomessa, joten uskoisin i848P-emolevymallistonkin saapuvan tänne ennen pitkää.

Emolevyn I/O-liitinrivistön sekaan ei mitään kummallisuuksia ole sijoitettu: kaksi PS/2-, neljä USB2.0-, kaksi sarjaportti-, rinnakkaisportti-, RJ-45- ja ääniliittimet.

Värikkäät IDE-liittimet Gigabyte on päätynyt sijoittamaan paikalle, josta yleensä löytyy IDE-RAID-liittimet. Näiden yläpuolelta löytyy ICH5:n tukemat kaksi Serial ATA -liitintä ja vastaavasti alapuolelta USB2.0-lisäpaneelin liitäntäpinnit. Liittimien sijoittelu ehkä kaipaisi hieman uudelleensuunnittelua, sillä jos kaikkiin liittimiin asennetaan kaapeli, syntyy emolevyn alareunaan varsinainen kaapelisotku.

BIOS-piiri sijaitsee PCI-liittimien vierestä, eikä Gigabytekään ole päätynyt DualMirror-ratkaisuun, joka on totuttu näkemään monissa aiemmissa Gigabyten emolevyissä. Positiivisena puolena mainittakoon AGP-liittimen sijainti, joka on tarpeeksi kaukana muistiliittimistä.

Gigabyte GA-8I848P-L -emolevyn kolmivaiheisesta virransyötöstä vastaa neljä 6,3 voltin 3300 mikrofaradin ja kolme 16 voltin 1500 mikrofaradin kondensaattoria sekä kuusi mosfettia. Intel-emolevyistä tuttu +12V-virtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen.

Intel 848P -piirisarjan jäähdytyksestä vastaa suurehko alumiininen siili, joka on värjätty kullan väriseksi. Kiinnitys tapahtuu Albatron PX865PE Lite Prota käyttäjäystävällisemmin emolevyn läpi menevillä kiinnitystapeilla.

Äänipuolen hoitaa samainen Realtekin valmistama ALC655-piiri, joka löytyy edellisellä sivulla käsitellystä Albatronin emolevystäkin. Verkko-ohjaimena vastaavasti toimii Intel 82562EZ, joka ei valitettavasti tue gigabitin siirtonopeutta. 3Comin piirin tapaan myöskään tällä ei hyödytä CSA-väylän tarjoamista mahdollisuuksista.

Gigabyte GA-8I848P-L – BIOS

GA-8I848P-L:stä löytyy niin ikään Phoenixin AwardBIOS, joten BIOS:n säätömahdollisuudet ovat yhtäläiset Albatronin i848P-emolevyn kanssa. Väylätaajuutta voidaan nostaa 355 megahertsiin asti ja AGP-, PCI- ja SRC-väylät voidaan joko lukita tiettyihin arvoihin tai kertoimiksi suhteutettuna prosessorin väylätaajuuteen. Muisteille löytyy kolme kerroinvaihtoehtoa: 1,33X; 1,66X ja 2,0X.

Prosessorin jännitteelle löytyy nostomahdollisuus kolmen prosentuaalisen säädön turvin: +5.0%: +7,5% ja +10%, jotka käytännössä tarkoittavat normaalisti 1,5 voltin käyttöjännitteelliselle prosessorille noin 1,58; 1,61 ja 1,65 volttia. AGP- ja muistijännitteitä voidaan kumpaakin nostaa 0,1; 0,2 tai 0,3 volttia.

Gigabyten emolevyissä muistisäätöjä käsittelevä välilehti on piilotettu päävalikosta, mutta sen saa onneksi esiin CTRL + F1 -näppäinyhdistelmällä. Muistien viiveitä käsittelevät säädät ovat täysin samat kuin Albatronin emolevyssä ja listan alaosasta löytyy myös mahdollisuus kytkeä PAT päälle. Kyseinen kohta löytyy nimellä Memory Intelligent Booster.

PC Health Status -välilehti poikkeaa Albatronista hieman, sillä jännitteet on ilmoitettu ainoastaan OK-merkinnällä. Itse jäin kaipaamaan lukuina ilmoitettuja arvoja, kuten myös emolevyn lämpötilan seurantamahdollisuutta.

Testikokoonpano

Albatron PX865PE Lite Pro- ja Gigabyte GA-8I848P-L -emolevyjen testausympäristöksi valittiin 800 megahertsin väylätaajuudella toimiva Intel Pentium 4 2,4 GHz -prosessori, kaksi 256 megatavun Kingston HyperX PC3500 -muistikampaa sekä Gigabyte Radeon 9600 Pro -näytönohjain.

Vertailukohdaksi mukaan otettiin myös Intel 865PE -piirisarjaan perustuva Albatron PX865PE Pro II -emolevy, joka testattiin samanlaisella alustalla, ja josta kytkettiin PAT-ominaisuus päälle.

Testikokoonpano:

  • Intel Pentium 4 2,4 GHz
  • 2 kpl Kingston HyperX PC3500 256 MB
  • Gigabyte Radeon 9600 Pro
  • Maxtor 5400 rpm 30 GB
  • Antec 400W
  • LG 52X
  • Windows XP
  • DirectX 9.0
  • Intel Chipset Software Installation Utility 5.0.2.1002
  • ATI Catalyst 3.6

Emolevyjen vakioväylätaajuudet:

  • Albatron PX865PE Lite Pro: 200,49 MHz
  • Gigabyte GA-8I848P-L: 200,49 MHz
  • Albatron PX865PE Pro II: 200,05 MHz

Testitulokset – Pelitestit

Emolevyjen suorituskykyä peliolosuhteissa testattiin normaaliin tapaan 3DMark2001 SE (build330)-, 3DMark03 (build330)- ja Unreal Tournament 2003 -testiohjelmilla.

3DMark2001 SE:ssä i848P-piirisarjojen kesken Albatron voittaa noin 200 3DMarkilla, mutta jää i865PE-piirisarjallisesta versiosta lähes 500 3DMarkkia. 3DMark03:ssa i848P-emolevyt ovat lähes tasoissa, eikä i865PE:kään saa kurottua eroa kuin noin 15 3DMarkkia.

Unreal Tournament 2003:n Flyby-osiossa erot ovat niin ikään hyvin pienet, eikä i865PE voita parhaiten pärjänneen i848P-emolevyn kuin noin kolmella fps:llä. I848P-emolevyjen välinen ero jää tasan yhteen fps:ään Albatronin hyväksi. Bot-osiossa i848P-emolevyjen välinen ero on täysin sama, mutta i865PE kasvattaa kaulan neljään fps:ään.

Kuten pelitesteistä voidaan havaita, on i848P- ja i865PE-emolevyjen välinen ero todella pieni, jota käytännön tasolla ei voi juurikaan erottaa. Pelitesteissä ei eroa synny, mutta entä kun suorituskykymittauksen painottuvat enemmän hyötykäyttöön? – Tästä otetaan selvää seuraavalla sivulla.

Testitulokset – Hyötyohjelmatestit

SiSoft Sandra 2003:n CPU Arithmetic tuottaa heti kättelyssä erikoisia tuloksia, sillä Albatronin i865PE-piirisarjaan perustuva emolevy häviää samaisen valmistajan i848P-emolevylle. Tosin täytyy pitää samalla mielessä, että i848P-mallissa prosessorin väylätaajuus sykkii noin puoli megahertsiä korkeampana kuin i865PE:ssä.

Intel 848P -piirisarjaan perustuvien emolevyjen kesken Albatron vie edellisten testiohjelmien tavoin pidemmän korren, mutta ero Gigabyteen jää muutaman prosentin tuntumaan. I865PE-piirisarjallinen emolevy nappaa luonnollisesti selkeän etulyöntiaseman kaksikanavaisen muistiohjaimen ansiosta. Etu edellä mainitun piirisarjan hyväksi kasvaa noin 60 prosenttiin.

PCMark2002:n CPU-testissä tulokset ovat vastaavanlaiset kuin SiSoft Sandra 2003:n CPU Arithmeticissa, eli i865PE-emolevy jää i848P-piirisarjallisten emolevyn ristituleen. Albatron nappaa kärkipaikan, mutta eroa Gigabyteen on vain prosentin verran. Memory-osiossa i865PE nappaa kärkipaikan 20 prosentin etumatkan turvin Albatronin i848P-emolevyyn. Albatronin ja Gigabyten välille muodostuu eroa noin neljä prosenttia.

SuperPI ja Pifast eivät tuota yllätyksiä, sillä i865PE pärjää parhaiten, Albatronin seuraa i848P toisena ja Gigabyten i848P pitää peräpäätä. Eroa parhaiten ja huonoiten pärjänneen emolevyn välillä on SuperPI:ssä kolme sekuntia ja vastaavasti Pifastissa 1,5 sekuntia.

WinRAR:lla pakatessa erot kasvavat hieman suuremmiksi ja i848P-emolevyjen välille muodostuu viiden prosentin ero Albatronin hyväksi. I865PE:n ja i848P:n välinen ero jää kahdeksan prosentin tuntumaan.

FlaskMPEG:llä pakattiin noin 400 megatavun kokoinen Mpeg-tiedosto DivX 5.0.3 -koodekilla AVI-muotoon ja mitattiin operaatiossa kulunut aika sekunteina. Albatronin i865PE-piirisarjallinen emolevy luonnollisesti pärjää parhaiten, mutta i848P-vastine roikkuu tiukasti perässä jääden ainoastaan kolme prosenttia. Gigabyte jää Albatronista vaivaiset 0,4 prosenttia.

Loppusanat

Intel 848P -piirisarja ei paperilla eroa erittäin hyvin menestyneestä isoveljestään Intel 865PE:stä kuin muistiohjaimen osalta, joka kaksikanavaisen sijaan on ainoastaan yksikanavainen. Suorituskykymittauksissa osoitettiin, ettei i865PE- ja i848P-emolevyjen välinen ero ole kovinkaan suuri, eikä esimerkiksi pelikäytössä voida vetää suuria linjavetoja suuntaan taikka toiseen.

Albatron PX865PE Lite Pro on noin 120 euron hinnallaan suositeltava perusemolevy 800 megahertsin väylätaajuutta käyttäville Intel Pentium 4 -prosessoreille. Albatron on pitänyt varustelutason varsin alhaalla, eikä emolevystä löydy lähinnä kuin ICH5:n tukemia ominaisuuksia. Ominaisuuksista muutamana mainittakoon Serial ATA kahden liittimen turvin, 3Comin piirillä toteutetut 100 Mbps -verkko-ominaisuudet, USB2.0 sekä 6-kanavaiset ääniratkaisut.

Gigabyte GA-8I848P-L niin ikään on perusemolevy, josta käytännössä löytyy samat ominaisuudet kuin Albatroninkin vastaavasta mallista. Hinnasta on vaikea puhua tämän emolevyn osalta mitään, mutta kovan kilpailun takia voisin veikata suunnilleen samaa hintaa, kuin Albatronin emolevyllä. Ostopäätöstä tehdessä kannattanee kuitenkin tarkastella eri emolevyjen hintoja tarkasti, sillä esimerkiksi Albatronin i848P- ja i865PE-piirisarjallisten emolevyjen välillä ei ole kuin noin 10 euroa hintaeroa.

Näistä kahdesta emolevystä on todella vaikeaa sanoa jompaa kumpaa paremmaksi, koska ominaisuudet ovat lähes vastaavat, eikä suorituskyvyssäkään ole käytännössä lainkaan eroa. Kummastakin emolevymallista löytyy omat hyvät ja huonot puolensa, painottuen kuitenkin onneksi ensimmäisenä mainitun puoleen.

Albatron PX865PE Lite Pro -tuotesivut

Gigabyte GA-8I848P-L -tuotesivut

Ville Suvanto 10. syyskuuta 2003 (ville.suvanto@https://muropaketti.com)

>> Etusivulle