Uusimmat

Kokeilu: Langattomat Sennheiser Momentum Wireless (M3) -vastamelukuulokkeet – Soivat kauniisti, vaimentavat mukavasti ja ovat vieläpä näyttävät käytössä

26.12.2019 17:30 Kai Taipale

Hyvät kuulokkeet ovat oikotie kuunteluonneen. Kun äänenlaatu on kunnossa, tuo langattomuus vielä käyttömukavuutta ja vastamelulla voi taikoa omaa rauhaa. Kun nämä elementit ovat kaikki samassa paketissa, voi hintalappuun kirjoittaa korkeankin summan. Näin on tehnyt Sennheiser uusittujen Momentum Wireless -kuulokkeidensa kanssa. Tuote onkin hieno, muttei aivan virheetön.

Mistään edullisesta tuotteesta ei Sennheiser Momentum Wireless (M3) -kuulokkeissa ole kyse, sillä syksyn uutuusmallin hinta on 399 euroa. Tämä asettaa ne käytännössä langattomien Over-ear-kuulokkeiden kalleimpaan kastiin. Suoria kilpailijoita ovat esimerkiksi Sony WH-1000XM3 ja Bosen hinnakkaammat mallit, kuten uusi Bose Noise Cancelling Headphones 700. Jälkimäisen suositushinta ylittää 400 euron rajan, Sony taas jää selvästi tämän rajapyykin alapuolelle.

Myyntipakkauksessa on on vastamelukuulokkeiden lisäksi, suojapussukka, 3,5 millimetrin liitännän kaapeli, USB-C-latauskaapeli ja USB-C -> USB A -sovitin.

Kuulokkeiden langallinen liitäntä ei ole tavallinen 3,5-millimetrinen, vaan harvinaisempi 2,5 millimetrin liitäntä. Tämä vaatii siis oikeanlaisen kaapelin kuljettamista mukana, sillä peruspiuhat eivät kuulokkeiden kanssa auta.

Myöskään varustukseen kuuluva pehmeäkylkinen kuljetuskotelo ei oikein sovi tähän hintaluokkaan, vaan tuntuu vain vievän turhaan tilaa ilman todellista suojavaikutusta.

Peruskäyttö on tehty erittäin sujuvaksi. Kuulokkeiden virta kytkeytyy päälle, kun ne avataan ylemmän kuvan kuljetus-/säilytysasennosta. Erillistä virtakytkintä ei siis ole. Tässä on kuitenkin oma sudenkuoppansa. Mikäli kuulokkeita ei taita kuljetusasentoon, jäävät ne edelleen valmiustilaan. Käytännössä siis esimerkiksi puhelut ohjautuvat kuulokkeisiin. Testijakson aikana saikin puheluun vastaamiseksi olla useamman kerran joko katkomassa yhteyttä niihin tai hamuilemassa luureja päähän.

Lisäksi toisto alkaa, kun kuulokkeet asettaa päähän. Toiminnossa hyödynnetään etäisyysanturia, joka päättelee milloin kuulokkeet ovat kuunteluasennossa. Vaikka tämäkin on pääosin erittäin kätevä toiminto, jo pienikin kuulokkeiden asennonkorjaus tai siirtyminen päässä saattoi katkaista toiston. Useimmiten äänet palaavat hetken kuluttua, mutta joitain kertoja toisto pitää käynnistää uudelleen. Mikäli tämä häiritsee, on ominaisuus kytkettävissä pois Smart Control -sovelluksen kautta.

Hallintaan löytyy myös ihan perinteiset painikkeet. Kolme pääroolissa olevaa painiketta toimivat toiston ohjaamiseen ja äänenvoimakkuuden säätämiseen. Oma painikkeensa on lisäksi virtuaaliapurille ja liukukytkin vastamelutoiminnolle.

Painikkeiden erottaminen toisistaan voi kuitenkin olla hieman haastavaa, sillä ne ovat keskenään kovin samankaltaiset. Lisäksi kaikkien painikkeiden painaminen vaatii määrätietoisuutta, joten aivan pienistä hipaisuista ne eivät hetkahda. Vastamelutoiminnon liukukytkin on näistä herkin, mutta noin neljän viikon testijakson aikana se oli kerran ajautunut väärään asentoon.

Smart Control -sovellus älypuhelimelle (Android ja iOS) on sopivan pelkistetty. Testien aikana kuulokkeita käytetiin Samsung Galaxy S10+ ja Sony Xperia 5 -puhelimien kanssa.

Kuulokkeista saa kaiken irti oikeastaan vain käyttämällä kuulokekaapelia. Android-laitteiden kanssa on käytössä AptX-koodekki, muttei sen HD-versiota. Tämä on harmi, sillä kuulokkeet soivat sen verran kauniisti, että ne ansaitsivat myös parhaan mahdollisen tuen laadukkaimmille koodekeille. Erityisesti pelaajat osaavat arvostaa AptX:n Low Latency -vaihtoehtoa, jota sitäkin kuulokkeet tukevat.

Virtuaaliassistenteista kuulokkeet tukevat Androidin kanssa niin Google Assistantia kuin Amazon Alexaa, Applen puolella tuki löytyy Sirille.

Akkukesto osoittautui tälläkin kertaa hyvin lähelle valmistajan lupauksia. Testijakson aikana käytössä oli käytännössä jatkuvasti vastamelutoiminto ja kuulokkeita käytettiin lyhyehköjä testihetkiä lukuunottamatta langattomasti. Pisin yhtäjaksoinen käyttöjakso oli noin 15 tuntia, jolloin akun tilaksi sovellus ilmoitti 20 prosenttia. Tämä on hyvin linjassa valmistajan ilmoittaman 17 tunnin akkukeston kanssa.

Kuulokkeet ovat päässä suorastaan isot. Miellyttävästi pehmustettu sanka kuitenkin puristaa riittävästi, jotta kuulokkeet pysyvät pienemmässäkin päässä riittävän tukevasti. Silmälasin sangatkin istuvat korvakuppien pehmusteiden alle jopa yllättävänkin mukavasti.

Korvakuppi tuntuu käytössä erittäin miellyttävältä, sillä se on pehmeää lampaannahkaa, jonka sisuksista löytyy memory foam -täyte.

Vaikka yhdistelmä tuntuu poikkeuksellisenkin miellyttävältä, alkaa kuulokkeissa jo reilun tunnin kuuntelun jälkeen korvia kuumottaa – joskaan tilanne ei erityisemmin pahentunut ainakaan seuraavan tunnin aikana.

Käytännössä kuitenkin viimeistään kolmen tunnin jälkeen korville halusi antaa lepoa kuulokkeista. Päivittäisessä käytössä tämä ei ole mikään ongelma, mutta mikäli kuulokkeita haluaa pitää esimerkiksi mannertenvälisen lennon ajan, tilanne muuttuu merkittävästi.

Äänessä ei sen sijaan ole mitään selkeästi ärsyttävää, vaan Sennheiser Momentum Wireless on aidosti miellyttävän kuunneltava kokonaisuus. Perusvire on kiitettävän rasittamaton, ja erottelukyky kerrassaan mainio.

Hyvin tuotetut vanhat raidat henkivät Momentum Wireless -kuulokkeilla toistettuina lämpöä, siinä missä modernit bassokompit tai kitarariffit toistuvat tarkasti ja luonteikkaasti. Konemusiikin kanssa voisi aavistus lisäterävyyttä ja napakkuutta kuitenkin olla poikaa.

Sointia voisikin kuvailla pikemminkin lämpöiseksi kuin kliiniseksi, ja tämä nimenomaan positiivisessa mielessä.  Äänikuvan laajuus ei ole aivan laajin mahdollinen, mutta instrumentit sijoittuvat kuitenkin riittävän etäälle toisistaan.

Yksi ominaisuus on Sennheiser Momentum Wireless -kuulokkeissa selvästi kilpailijoiden edellä, ja se on olemus. Täytyy myöntää, että valmistaja on onnistunut tyylittelyssään ja viimeistelyssään todella mainiosti.

Kuulokkeissa on sopivasti vanhojen hifi-kuulokkeiden henkeä ja aitoja, laadukkaita materiaaleja, joiden voi uskoa kestävän käyttöä ja patinoituvan ajan saatossa vieläkin katu-uskottavammaksi. Tosin nykyaikana tekniikka kehittyy ja laitteiden akut kuluvat siihen tahtiin, ettei todellisesta patinoitumisesta pääse oikeastaan koskaan nauttimaan.

Sennheiser on virittänyt kuulokkeiden vastamelutoiminnon miellyttäväksi. Toiminnolle on valittavissa kolme vaihtoehtoa: Max, Anti Wind ja Anti Pressure.

Näistä erityisesti Anti Pressure miellytti. Sen avulla korviin ei tule ollenkaan paineen tuntua, joka saattaa vaivata vastamelukuulokkeita käytettäessä. Sennheiserillakin tämä on havaittavissa Max–asennolla, vaikkei peruskäytössä mitenkään häiritsevästi. Silti Anti Pressure -vaihtoehto väsytti korvia vähemmän, ja sen avulla ei ollut tarvetta pitää kuuntelutaukoja läheskään yhtä nopeasti.

Max-asennolla vastamelu on kuitenkin selvästi tehokkaimmillaan. Tavalliset taustahälyt, kuten bussin käynti- ja ajoäänet tai lentokoneen humina katoavat miellyttävästi. Tässä kuitenkin kuulokkeet jäävät vielä esimerkiksi Sony WH-1000XM3 -kuulokkeiden vastamelutoiminnolle.

Poikkeuksellisen hyvässäkin tuotteessa on usein joku piirre, joka ajan saatossa käy ärsyttämään. Sennheiser Momentum Wireless paljasti tämän kohtuullisen nopeasti. Se on nimittäin kuulokkeiden perusrakenne.

Kuulokekupit on istutettu metalliseen sankaosaan niin, että ne liikkuvat omassa hahlossaan. Tästä seuraa parikin ongelmaa: Omassa käytössä sanka ulottuikin aavistuksen alemmas kuin kuulokekupin alaosa. Tämä tarkoittaa päätä käännellessä ja esimerkiksi kaulahuivia tai kauluksellista takkia käyttäessä sen osumista vaatetukseen. Tästä saa aiheutuu selkeästi runkoa pitkin kantautuvaa, kahisevaa häiriöääntä.

Tuulisella säällä samainen rakenne aiheuttaa viheltävää ääntä, mikä ei sekään oikein sovi tämän luokan kuulokkeiden ominaisuuksiin. Tämä lienee myös valmistajan tiedossa, sillä vastamelulle on valittavissa Smart Control -sovelluksesta Anti Wind -vaihtoehto, joka vaimentaa tuulensuhinoita.

Kuulokkeita ei myöskään voi kääntää sankaan nähden, joten kaulalle nostettuna kuulokkeet ovat ikävästi tiellä. Tältä osin kilpailijat ovat käyttömukavuudessa selkeästi edellä.

Testin aikana kuulokkeisiin tuli yksi firmware-päivitys, joka toi mukanaan tuen Amazon Alexa -puheentunnistukselle ja parannuksia myös älykkääseen taukotoimintoon. Päivityksen jälkeen tosin kuulokkeilla meni päivä-pari kun pätkivät yhteyttä aika ajoin. Ongelma tosin katosi itsekseen tuon jälkeen.

Sennheiser Momentum Wireless –vastamelukuulokkeet edustavat tämän hetken langattomien laatukuulokkeiden eliittiä. Ne soivat kauniisti, ne istuvat päähän miellyttävästi, materiaalit ovat tyylikkäät ja viimeistely hienoa.

Kuulokkeet sopivat erinomaisesti kotikäyttöön ja matkustamiseen, mutta hiemankin aktiivisempaan menoon kannattaa harkita jotain muuta vaihtoehtoa, sen verran rakenteen mukanaan tuomat kiusat itseäni häiritsivät. Mukavuudessa ja vastamelun tehokkuudessa esimerkiksi Sony WH-1000XM3 on selvästi edellä.

Sennheiser Momentum Wireless (M3) on kuitenkin selvästi paremman näköinen ja sen äänessä on sopivasti hifimäisyyttä. Mikäli nämä vetoavat omaan mieltymyksiin, on kuulokkeiden korkea 399 euron hintakin aivan perusteltavissa. Pienistä heikkouksistaan huolimatta kokonaisuus on kuitenkin vahvasti kiitettävän puolella.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Tunnistaa kätevästi käyttötilan
  • Viimeistely ja olemus
  • Miellyttävä vastamelutoiminto
  • Riittävä akkukesto

Huonoa

  • Rakenne käytössä
  • Kuljetuspussin koko ja näkö

Tekniset tiedot Sennheiser Momentum Wireless (M3)

  • Hinta: 399 €
  • Taajuusvaste: 6-23000 Hz
  • Mikrofonin taajuusvaste: 50-10000 Hz
  • Impedanssi: 100 ohm (langallisena)
  • Paino: 305 g
  • Liitäntä: USB-C
  • Bluetooth, tuetut koodekit:  Bluetooth 5.0, SBC, aptX (Low Latency) ja AAC
  • Ilmoitettu akkukesto: 17 h (langattomana ja vastamelutoiminto käytössä)
  • Painikkeet: Musiikin ohjaus, äänenvoimakkuus, virtuaaliassistentti,  vastamelu
  • Värivaihtoehdot: Musta, valkoinen
  • Muuta: Automaattinen virrankatkaisu/käynnistys kokoon taittamalla, automaattitoisto/-tauko päässäolotunnistimella

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat