Uusimmat

Kokeilussa kaareva 49-tuumainen Samsung CHG90 -pelinäyttö

13.12.2017 19:00 Antti Voutilainen

Huimat 49 tuumaa leveää ja kaarevaa pelinäyttöä tekee olemuksellaan lähtemättömän vaikutuksen. Kokeilimme, miten tämä todellinen leveilijä suoriutuu tositoimista eli pelikäytöstä.

Näyttö on pelaajan ykkösvarusteita. Liian suuret vasteajat, tai muuten vain onneton kuva, voi armotta latistaa paremmankin pelin. Onneksi nykyisin löytyy valinnanvaraa malleista, joissa ongelmat ovat taakse jäänyttä elämää, ja tarjolle on tullut ominaisuusvaihtoehtoja erittäin laajalla skaalalla.

Valinnan vapautta on tullut jopa siinä määrin, että siitä on tullut valinnan vaikeus. Valinnassa pitää huomioida näytössä käytettävä paneeli, näytön koko, resoluutio, vasteaika, virkistystaajuus ja mahdolliset muut ominaisuudet.

Tänä päivänä pelaajan arvostamia ominaisuuksia ovat 144 hertsin virkistystaajuus, pieni vasteaika ja mahdollinen Freesync- tai G-Sync-tuki. Käyttäjällä pitää olla hyvää tuuria, että tämä saa yhdessä näytössä kaikki kaipaamansa ominaisuudet järkevään hintaan.

Virkistystaajuuden kasvaminen 144 hertsiin on suurimpia harppauksia litteiden näyttöjen kehityksessä. Kuvan sulava liike ilman repeilyä (screen tearing) on yksinkertaisesti ilo silmälle. Kasvaneiden virkistystaajuuksien myötä näytönohjainvalmistajat AMD ja NVIDIA ovat kehittäneet synkronointiteknologiat (FreeSync ja G-Sync), joissa näytön virkistystaajuus toistaa juuri sen määrän kuvia, mitä näytönohjain tuottaa. Tämä eliminoi kuvan repeilyn mahdollisuuden entistä pienemmäksi.

Tällä kertaa kokeiluun saatu Samsungin 49-tuumainen kaareva CHG90-pelinäyttö on markkinoiden kärkeä, kun mittarina käytetään ominaisuuslistaa. Samsungin suositushinta on 1500 euroa, mutta näyttöä saa jo halvimmillaan 900 eurolla.

Kokeilussa tutustuimme silmämääräisesti näytön väritoistoon, näytön soveltuvuuteen peli- ja työpöytäkäyttöön sekä näytön valikon toimivuuteen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näytön ominaisuudet
  3. Käyttökokemukset
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat