Uusimmat

Kokeilussa Lenovo Explorer Mixed Reality -visiiri

18.07.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Virtuaalitodellisuus on tullut jäädäkseen. Vielä muutama vuosi sitten todella pieni osa kuluttajista oli kokenut virtuaalitodellisuutta, ja vielä harvempi osasi kuvitella sille todellisia käyttökohteita. Nyt pelimaailmasta löytyy jo runsaasti sisältöä, joten otimme kokeiltavaksi Lenovon Explorer -visiirin ja tutkimme missä se on parhaimmillaan.

Ennen Oculus Riftin kuluttajaversion julkaisua hype virtuaalisuustodellisuuspelaamisesta oli todella kova. Virtuaalitodellisuusvisiirien huomattava hinta ja VR-pelaamisen korkeat suorituskykyvaatimukset rakensivat kuitenkin melkoisen muurin kuluttajamassojen ja VR-pelaamisen välille. Vain kaikista innokkaimmat olivat valmiita sen ylittämään.

Vuonna 2016 Sony toi markkinoille PlayStation VR -visiirin, joka mahdollisti VR-pelaamisen huomattavasti pienemmällä sijoituksella. Valitettavasti PlayStation VR ei ole puolentoista vuoden jälkeen kerännyt suurien pelikehittäjien huomiota, eikä alustalle ole julkaistu yhtäkään peliä, joka suorastaan pakottaisi laitteen hankintaan. VR-pelaaminen pysyy hengissä pienempien kehittäjien indie-henkisten julkaisujen avulla.

Lisätty todellisuus on konseptina hieman virtuaalitodellisuutta uudempi, ja AR (Augmented Reality) on nauttinut huomattavasti maltillisempaa suosiota pelimaailmassa. Suurin läpimurto nähtiin pari vuotta sitten hitiksi nousseen Pokémon GO:n muodossa. Mobiilipeli tarjoili lisätyn todellisuuden pelitilaa, jossa Pokémonit sijoitettiin oikeaan maailmaan. Lisätty todellisuus tarjoaa kuitenkin mullistavia mahdollisuuksia myös esimerkiksi tarinankerronnassa, mainonnassa ja teollisuudessa.

Windows Mixed Reality -alusta lupaa jotakin virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden väliltä, kultaisen keskitien ja niin edelleen. Tämä on kuitenkin täysin harhaanjohtavaa markkinointia, sillä Mixed Reality -brändätyillä tuotteilla ei ole mitään tekemistä lisätyn todellisuuden kanssa. Kyseessä on virtuaalitodellisuusvisiiri, jonka seurantajärjestelmä on toteutettu kilpailijoista poikkeavalla tavalla. AR-toiminnallisuuden puuttuminen on todella harmillista, ottaen huomioon että Mixed Reality alustan juuret ovat Microsoft Hololens -visiirissä, joka tukee täysin lisättyä todellisuutta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Esittely
  3. Ohjaimet
  4. Pelikäyttö ja yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat