Uusimmat

Leadtek GeForce 7900 GT & GeForce 7600 GT

24.04.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Tämän vuoden talvi ja kevät ovat olleet näytönohjainvoittoista aikaa ja sekä ATI että NVIDIA ovat julkaisseet paljon uusia näytönohjaimia. Muropaketti on kuluneen vuoden aikana tutkinut jo molempien valmistajien suorituskykyisimpiä GeForce 7800 GTX- ja Radeon X1900 XTX -näytönohjaimia sekä halvemman pään GeForce 7300 GS- ja Radeon X1300 Pro -näytönohjaimia.

Nyt vuorossa on NVIDIA GeForce 7 -tuoteperheen kaksi eri mallia, joista GeForce 7900 GT edustaa kalliimpaa kuluttajahintaista osa-aluetta, kun taas GeForce 7600 GT sijoittuu enemmän myyvään kuluttajaluokkaan. Artikkelin ensimmäisellä sivulla perehdytään NVIDIAn referenssinäytönohjaimiin ja niiden ominaisuuksiin. Vastaavasti toisella sivulla tutkinnan kohteeksi otetaan kaksi myyntiin saapuvaa mallia: Leadtek WinFast PX7900 GT TDH ja WinFast PX7600 GT TDH. Artikkelin loppupuolella perehdytään normaaliin tapaan suorituskykyyn, lämpötiloihin, tehonkulutukseen, meluun ja ylikellottamiseen.

NVIDIA GeForce 7900 GT

Vaikka GeForce 7900 GT ei ole kuin kellotaajuuksien ja muistimäärän osalta rampautettu malli GeForce 7900 GTX -isoveljestään, on se ulkoisesti hyvin erilainen. Siinä missä GTX-malli on lähes kokonaan massiivisen coolerin peitossa, GT:n G71-grafiikkapiiriä jäähdyttää ainoastaan pienikokoinen cooleri. Yhden korttipaikan vievän GeForce 7900 GT:n hinta liikkuu Suomessa 300 euron tietämillä ja halvimmillaan se irtoaa noin 280 eurolla. Hintaero on siis kohtuullisen suuri GTX-malliin, jonka hintataso vaihtelee 500-600 euron tietämillä.

Näytönohjaimen takapuolelta ei mitään erikoista löydy, sillä pintaliitoskomponenttien lisäksi neliömuodostelmassa ovat coolerin neljä kiinnitysruuvia sekä pienet jouset.

Analogista signaalia lähettävä D-Sub-liitin on tipahtanut sekä NVIDIAn että ATIn hieman arvokkaimmista näytönohjaimista jo kokonaan pois ja poikkeusta tähän ei tee myöskään GeForce 7900 GT. Kahden DVI-I-liittimen lisäksi paneelissa on seitsemänpinninen liitin, jolla erillisen adapterin avulla kuva voidaan viedä eteenpäin S-Videona tai YPrPb-liittimien kautta.

NVIDIAn referenssinäytönohjaimissa käyttämä vakiocooleri on hieman erilainen, kuin mitä muissa malleissa on totuttu näkemään. Vaikka perusperiaate onkin sama, imeä viileä ilma tuulettimella cooleriin ja puhaltaa se ripojen läpi ulos, erikoiseksi coolerin tekee sen avonaiset sivut. Yleensä ilma työntyy ulos kortin taka- ja ehkä myös yläosaa kohti, mutta GeForce 7900 GT:ssä tilanne on päinvastainen ja takaosaan sijoitettu tuuletin puhaltaa ilmaa ylä- ja etuosaa kohti.

GeForce 7900 GT:ssä on eri, muutaman senttimetrin lyhyempi, piirilevy kuin GTX-mallissa ja varsinkin virransyötöstä huolehtivat komponentit ovat huomattavasti kookkaampia. Mitään komponentteja ei myöskään jäähdytetä passiivisesti erillisellä siilillä. GT:n tehonkulutus on kuitenkin sen verran korkea, ettei PCI Express -väylän kautta kyetä täyttämään koko tarvetta, joten sen tueksi näytönohjaimen takaosassa on tutulla paikalla kuusipinninen lisävirtaliitin.

Grafiikka- ja muistipiirit ovat tutussa muodostelmassa ja vaikka GT:ssä onkin vain puolet GTX:n muistista, on muistipiirejä silti kahdeksan kappaletta. Muistit toimivat myös sen verran alemmilla kellotaajuuksilla, etteivät ne kaipaa erillistä jäähdytystä GTX-mallin tavoin.

GT:ssä on G71-grafiikkapiiri, joka on kellotaajuutta lukuun ottamatta kaikin puolin suoraan verrattavissa GTX:ään. Piiri on valmistettu 90 nanometrin prosessilla, siinä on 24 pikseliliukuhihnaa, jotka on jaettu kuudeksi neljän liukuhihnan paketiksi, Vertex-yksiköitä on kahdeksan ja rasterioperaatioiden (ROP) suoritusmäärä on 16 kappaletta. Erona siis on kellotaajuus, joka GTX:n 650 MHz:n sijaan on ainoastaan 450 MHz:ä. Näiden seikkojen valossa on mielenkiintoista nähdä, miten paljon näytönohjaimesta saadaan ylikellotustesteissä puristettua mehuja vielä irti, koska erona on käyttöjännitteen lisäksi ainoastaan jäähdytys.

GT:n GDDR3-muistipiirit ovat päivittyneet askeleen hitaammiksi GTX:stä, sillä Samsungin 1,1 nanosekunnin piirit on korvattu 1,4 nanosekunnin malleilla. Muistien vakiokellotaajuus on samalla tipahtanut 800 MHz:stä (1,6 GHz) 660 MHz:iin (1,32 GHz), mutta silti muisteissa pitäisi riittää ylikellotusvaraa speksien rajoissa viitisenkymmentä megahertsiä. Muistipiirit ovat 32 megatavun suuruiset, joten yhteensä kahdeksalla piirillä näytönohjaimen kokonaismuistimäärä nousee 256 megatavuun. Muistiväylä on tuttuun tapaan 256-bittiä leveä.

Nykypäivän suorituskykyisimmän ja vastaavasti enemmän kuluttajahintaista mallia edustavan näytönohjaimen erot ovat silmin nähtävissä. Vaikka GeForce 7900 GTX:n (ylempi) ja GeForce 7900 GT:n (alempi) suurimmat sisäiset erot ovat kellotaajuudet ja muistimäärä, eroavat ne toisistaan ulkoisesti varsin paljon. Pidemmän piirilevyn lisäksi GTX:n jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu olemaan hiljainen, mutta silti tehokas pitämään korkeilla kellotaajuuksilla toimivan näytönohjaimen toimintakuntoisena.

NVIDIA GeForce 7600 GT

GeForce 7600 GT on jonkin verran pienempi piirilevyn suhteen, kuin GeForce 7900 GT, mutta värit ja varsinkin huomioimisen arvoisena cooleri ovat molemmissa malleissa vastaavat. GeForce 6600 GT:n jatkajana myös sen piirilevyn yläkulmasta löytyy SLI-liitäntäkanta, joka mahdollistaa kahden samanlaisen näytönohjaimen yhteistoiminnan. Näytönohjaimen takapuoli on yhtä ankea kuin GeForce 7900 GT:ssäkin ja yksi ainoista huomioimisen arvoisista seikoista on, että myös coolerin kiinnitys tapahtuu vastaavalla tavalla kuin isoveljen.

Vaikka kyseessä onkin kuluttajahintainen näytönohjain, ovat molemmat näyttöliitännät DVI-liittimiä ja D-Sub on tiputettu kokonaan pois kuvioista. Ensimmäinen näistä DVI-liitännöistä on varustettu kaksilinkkisellä TMDS-lähettimellä, kun taas toinen on ainoastaan yksilinkkisellä. Lisäksi reunassa on GeForce 7900 GT:n vastaava seitsemänpinninen liitin S-Videota ja YPrPb-liittimiä varten.

Virransyötön vaatimat komponentit vievät jonkin verran vähemmän tilaa kuin GeForce 7900 GT:ssä ja samalla näytönohjaimen tehonkulutus on saatu pidettyä sillä tasolla, ettei lisävirtaliittimelle ole tarvetta.

Vaikka GeForce 7600 GT on perusominaisuuksiltaan käytännössä vastaava kuin GeForce 7900 -sarjalaiset, perustuu se G71:n sijaan G73-koodinimelliseen grafiikkapiiriin. Piiri on G71:tä pienempi ja lisäksi sitä ympäröi ainoastaan neljä muistipiiriä.

G73 on valmistettu niin ikään 90 nanometrin prosessilla, mutta se on fyysisesti ainoastaan 125 neliömillimetrin kokoinen ja koostuu 178 miljoonasta transistorista. Pinta-alaa pienentävät ne seikat, ettei G73:ssä ole kuin 12 renderöintiliukuhihnaa, mikä koostuu kolmesta neljän liukuhihnan kimpusta. Lisäksi Vertex-yksiköitä on viisi kappaletta ja rasterioperaatioita (ROP) voidaan suorittaa kahdeksan kappaletta.

Muistipiirit on speksattu toimimaan 1,4 nanosekunnin nopeudella, eli 714 MHz:iin, ja jo vakiona nämä toimivat hyvin lähellä kyseistä kellotaajuutta, sillä NVIDIAn referenssikellotaajuus on 700 MHz. Muistia näytönohjaimessa on 256 megatavua, joten GeForce 7900 GT:n muistipiireihin verrattuna yksi piiri sisältää 32 megatavun sijaan 64 megatavun kapasiteetin. Muistiohjain on toisaalta puolitettu 256-bittisestä 128-bittiseksi.

Leadtek WinFast PX7900 GT TDH

Kuluttajaläheisempää näkemystä, GeForce 7900 GT:tä, edustaa testiin saapunut Leadtek WinFast PX7900 GT TDH. Näytönohjain on pakattu kirkkaan keltaiseen pakkaukseen ja mukana tulee perustavaroiden ohella YPrPb-adapterikaapeli, adapteri lisävirtaliittimelle, DVI-D-Sub-adapteri, ohjelmisto-CD-levy sekä muuten ilmaisessa jakelussa oleva Trackmania Nations- sekä Serious Sam II -peli.

Leadtekin näytönohjain on täysin vastaava NVIDIAn referenssimalliin verrattuna, joskin cooleri on päällystetty valmistajan mieltymyksien mukaan ja lisäksi piirilevyn yläosassa on tarra ilmaisemassa näytönohjaimen mallin ja muistimäärän.

Leadtek WinFast PX7600 GT TDH

Kirkkaan keltaisen pakkauksen sijaan Leadtekin GeForce 7600 GT on löytänyt tiensä siniseen pakkaukseen. Mukana tulevat oheismateriaalit ovat lisävirtaliittimen adapterikaapelia lukuun ottamatta identtiset GeForce 7900 GT:hen verrattuna.

Vähemmän yllättävästi myös GeForce 7600 GT on vastaava NVIDIAn referenssimallin kanssa ja GeForce 7900 GT:n tapaan se eroaa ainoastaan cooleriin ja piirilevyyn liimatuilla tarroilla. Leadtekin molemmat Muropaketille testiin saapuneet mallit toimivat NVIDIAn asettamilla referenssikellotaajuuksilla, mutta valmistajalla on tarjottavanaan myös valmiiksi ylikellotettuja malleja. GeForce 7900 GT:n osalta Extreme-mallissa kellotaajuudet ovat 525 / 715 MHz ja GeForce 7600 GT:n Extremessä 590 / 800 MHz.

Testikokoonpano

Näytönohjaimien testaamisessa kokoonpanoksi kasattiin DFI nF4 LanParty SLI-DR -emolevyyn nojautuva alusta, johon asennettiin AMD Athlon 64 FX-60 -prosessori ja kaksi 512 megatavun Kingston KHX3200 ULL -muistikampaa.

Testit ajettiin Leadtekin näytönohjaimilla ja vertailuksi varsinkin GeForce 7900 GT -näytönohjainta silmällä pitäen mukaan otettiin GeForce 7900 GTX. Valitettavasti ATIn uusia samaan hintaluokkaan sijoittuvia näytönohjaimia ei ehditty toimitusongelmien takia saamaan, mutta mm. Radeon X1800 GTO nähdään Muropaketissa lähitulevaisuudessa.

  • AMD Athlon 64 FX-60
  • DFI LanParty nF4 SLI-DR
  • 2x Kingston KHX3200 ULL 512 MB
  • Silverstone ST56F 560W
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • MSI GeForce 7900 GTX
  • Leadtek GeForce 7900 GT
  • Leadtek GeForce 7600 GT
  • Microsoft Windows XP SP2
  • NVIDIA ForceWare 84.21

Melutestit

Meluntuotto mitattiin Welleman DVM805 -mittarilla, joka asetettiin 100 senttimetrin päähän emolevyn etureunasta ja suunnattiin hieman yläviistosta kohti näytönohjainta. Lepotilassa hiljaisin tulos saavutettiin GeForce 7600 GT:llä, joskin korvakuulolta GeForce 7900 GTX:n voisi leimata selvästi hiljaisemmaksi. Tämä johtunee siitä, että desibelimittari mittaa äänen intensiteettitason, jolloin jotkin korkeat ihmiskorvaa enemmän häiritsevät taajuudet eivät vaikuta mittarin lukemaan korottavasti.

GeForce 7900 GT osoittautuu levossa 45,1 desibelillä meluavimmaksi vaihtoehdoksi, kun taas rasituksessa se on lähes tasoissa GeForce 7900 GTX:n kanssa. Tällöin taas GeForce 7600 GT 46 desibelillä on selvästi kolmikon peräpäässä.

Lämpötila

Lämpötilat ovat levossa GeForce 7900 -näytönohjaimilla käytännössä samat ja GeForce 7600 GT jää viiden asteen päähän. Rasituksessa GeForce 7900 GTX ja GeForce 7600 GT päätyvät samaan 59 asteen lopputulokseen, kun taas GeForce 7600 GT 55 asteella käy hieman viileämpänä. Kädellä tunnusteltaessa coolerin pintaa, se oli molemmilla testatuilla näytönohjaimilla levossa ja rasituksessa hieman kättä lämpimämpi.

Tehonkulutus

Tehonkulutusta seurattiin Etech PM300 -energiamittarilla ja levossa alhaisimmaksi pääsee odotetusti GeForce 7600 GT, 104 wattiin. GeForce 7900 GT ja GTX yltävät 111 ja 124 watin tehonkulutukseen. Rasituksessa GeForce 7600 GT:n tehonkulutus nousee 159 wattiin, kun taas GeForce 7900 GT yltää 171 wattiin. GeForce 7900 GTX ylittää ainoana 200 watin rajan ja sen tehonkulutus rasituksessa nousee 213 watin tuntumaan.

Ylikellotus

Ylikellotukset suoritettiin ATITool-ohjelmalla ja näytönohjaimien jäähdytyksen tehostaminen erillisellä tuulettimella jätettiin tällä kertaa väliin, koska siilit eivät tuntuneet lämpiävän kuumiksi. GeForce 7900 GT toimii vakiona 450 / 660 MHz:n kellotaajuuksilla, joista ensiksi lähdettiin korottamaan grafiikkapiirin kellotaajuutta. 500 MHz ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa, joten korottamista jatkettiin reiluin harppauksin aina 580 MHz:iin asti, joka osoittautui lopulliseksi kellotaajuudeksi. Seuraavana vuorossa olivat muistit, jotka saatiin toimimaan vakaasti 660 MHz:n vakiokellotaajuudesta ensiksi 700 ja sen jälkeen 800 MHz:n rajapyykkien yli. Lopulliseksi kellotaajuudeksi muodostui viilaamisen jälkeen 840 MHz.

Seuraavaksi ylikellotuskohteeksi asetettiin GeForce 7600 GT, jonka vakiokellotaajuudet ovat 560 / 700 MHz. Grafiikkapiiriä ei onnistuttu ylikellottamaan hirveän paljon ja 50 MHz:n ylikellotusvaralla 3DMark06 saatiin ajettua läpi 610 MHz:n kellotaajuudella. Muistipiirit ylikellottuivat hieman paremmin ja lopullinen vakaa kellotaajuus sijoittui tasan 800 MHz:iin.

Ylikellotuksissa on selvästi myös havaittavissa, etteivät näytönohjaimet kokeneet merkittävää nousua tehonkulutuksessa. GeForce 7600 GT:llä koko laitteiston 159 watin tehonkulutus nousi 3DMark06:ssa ainoastaan neljä wattia kokonaiskulutuksen ollessa 163 wattia. GeForce 7900 GT:llä nousu oli hieman suurempi ja 12 watin nousulla vakiokellotaajuuksien 171 watin tehonkulutus kipusi 183 wattiin.

Kellotaajuuksien nostamisesta saavutettua hyötyä testattiin 3DMark05:llä. GeForce 7600 GT:n 6066 pisteen tulos ylitti 7000 pisteen rajan ja jäi 7082 pisteeseen, mikä vastaa 17 prosentin nousua. GeForce 7900 GT:n 8025 pisteen tulos onnistuttiin puristamaan 9638 pisteeseen eli pisteet nousivat 20 prosentilla.

Suorituskykymittaukset

3DMark05:ssä tulokset jakautuvat tasaisin välein ja GeForce 7900 GTX pääsee ainoana yli 10 000 pisteen ja jättää GT-mallin 36 prosenttia paremmalla tuloksella taakseen. Vastaavasti GeForce 7900 GT:n ja 7600 GT:n välinen ero on 32 prosenttia. Tarkempi tutkiminen yksittäisiin testeihin paljastaa, että erot myös näiden osalta ovat hyvin samantyyppiset.

3DMark06 tuottaa hyvin samankaltaisia tuloksia ja GeForce 7900 -sarjalaisten näytönohjainten välinen ero kaventuu 33 prosenttiin ja GeForce 7900 GT:n ja 7600 GT:n vastaavasti kasvaa 37 prosenttiin. SM2.0-nopeusosiossa vastaavat erot ovat 42 ja 37 prosenttia, ja HDR/SM3.0-osiossa 39 ja 49 prosenttia.

Age of Empires 3 testattiin 1600×1200-resoluutiolla, 8-kertaisella anisotrooppisella suodatuksella ja korkeatasoisilla peliasetuksilla. Erot ovat jälleen hyvin selkeät ja yhdenmukaiset, kun GeForce 7900 GTX päihittää GT:n 41 prosentilla ja GeForce 7900 GT 7600 GT:n 59 prosentilla.

Half Life 2: Lost Coast testattiin vastaavilla asetuksilla kuin Age of Empires 3 ja GeForce 7900 GTX on jälleen vähemmän yllättävästi kärjessä. GeForce 7900 GT jää taakse 34 prosentin erolla ja GeForce 7600 GT 7900 GT:stä 60 prosentilla.

F.E.A.R.:ssa resoluutio laskettiin 1280×960:een, mutta 8-kertaisen anisotrooppisen suodatuksen rinnalle reunojenpehmennys asetettiin 4-kertaiseksi. GeForce 7900 GTX voittaa GT:n 35 prosentilla ja GeForce 7900 GT GeForce 7600 GT:n 64 prosentilla.

Call of Duty 2:ssa resoluutio oli 1280×1024, reunojenpehmennys 4-kertainen, anisotrooppinen suodatus 8-kertainen ja peliasetukset normaalitasolla. Myöskään Call of Duty 2 ei tuota yllätyksiä, sillä GeForce 7900 -sarjalaisista GTX voittaa GT:n 31 prosentilla ja vastaavasti GeForce 7900 GT GeForce 7600 GT:n 47 prosentilla.

Battlefield 2:ssa asetuksia nostettiin ja resoluutio hilattiin takaisin 1600×1200:een. Tämä ei kuitenkaan tuota suuria yllätyksiä näytönohjainten välisissä eroissa, sillä GTX voittaa GT:n 43 prosentilla ja GeForce 7900 GT 7600 GT:n 61 prosentilla.

Need For Speed: Most Wantedissa erot tasoittuvat jonkin verran ja GeForce 7900 -näytönohjaimien välinen ero kaventuu 24 prosenttiin. Toisaalta GeForce 7900 GT:n ja GeForce 7600 GT:n välille muodostuu edelleen 46 prosentin ero.

Loppuyhteenveto

GeForce 7900 GT ja GeForce 7600 GT ovat NVIDIAn uusimpia näytönohjainjulkaisuja ja niiden on tarkoitus tavoittaa ja täyttää 200-300 euron hintahaarukka. GeForce 7900 GT:tä on saatavilla Suomessa kohtuullisen hyvin, joskin artikkelissa käsiteltyä Leadtekin mallia on saatavilla erittäin rajoitetusti. Ainakin Indesol myy Leadtekin näytönohjaimia ja GeForce 7900 GT:llä hinta on sijoittunut 329 euroon ja GeForce 7600 GT:llä 219 euroon. Muiden valmistajien GeForce 7900 GT:iden hinnat liikkuvat alimmillaan 280 euron ja GeForce 7600 GT -näytönohjaimien 180 euron tietämillä.

GeForce 7900 GT pärjää testeissä kohtuullisen hyvin varsinkin, kun ottaa huomioon, että GTX-malliin verrattuna sen hinta on lähemmäs 200 euroa alhaisempi. Pääasiassa suorituskykyero GT- ja GTX-mallien välillä liikkuu 30-40 prosentin välillä. GeForce 7900 GT:n ja GeForce 7600 GT:n välinen ero on hieman suurempi ja pääsääntöisesti vaihtelee 40-60 prosentin välimaastossa. GeForce 7900 GT onkin varmasti yksi tämän hetken järkevimmistä ostoksista, sillä se tarjoaa kohtuullisella hinnalla reilun annoksen pelisuorituskykyä. GeForce 7600 GT pärjää testeissä myös kohtuullisen hyvin, mutta sen 200 euron hinta, joka on ainoastaan 100 euroa halvempi GeForce 7900 GT:hen verrattuna, tuntuu hieman korkeahkolta.

Leadtekin mallien osalta varustelutaso on pidetty kohtuullisen niukkana ja ainoa merkittävämpi erikoisuus on näytönohjaimien mukana tuputettava Serious Sam II -pelin kokoversio. Näytönohjaimet itsessään eivät eroa muiden valmistajien malleista kuin ehkä kellotaajuuksien ja oheismateriaalien osalta, joten ostohetkellä kannattaa tutkia myös muiden valmistajien tarjontaa.

>> Etusivulle

Ville Suvanto, 24. huhtikuuta 2006