Uusimmat

Miniläppärit

13.11.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Kannettavien tietokoneiden marssi kuluttajille alkoi 90-luvun loppupuolella, jonka jälkeen ne ovat kiivaasti kasvattaneet markkinaosuutta siinä määrin, että nykyään Suomessa myytävistä valmiskoneista yli 30 prosenttia on kannettavia tietokoneita. Markkinatutkimusyhtiö IDC onkin arvioinut, että maailmanlaajuisesti kannettavien tietokoneiden osuus kaikista myytävistä koneis ta ylittää vuoteen 2007 mennessä 50 prosentin rajan.

Markkinoiden kasvaessa myös valikoima on laajentunut rutkasti ja nykyään markkinoiden tehokkaimmat kannettavat tietokoneet vastaavat lähimain pöytätietokoneita. Näiden ongelma on kuitenkin akkujen lyhyt kesto, joka paljon matkaavalle muodostuu usein ongelmaksi painon ja suuren koon lisäksi. Intel on Centrino-brändillään pyrkinyt lyömään jalkansa tähän markkinarakoon, sillä suunnittelussa on pyritty vähävirtaisiin, mutta silti monipuolisiin ja tehokkaisiin ratkaisuihin.

Tässä artikkelissa tutkitaan Flybookin Transmeta- sekä Asuksen ja Fujitsu-Siemensin Centrino-läppäreitä, jotka kaikki poikkeavat markkinoiden normaaleista tuotteista erityisen pienellä koolla.

Flybook 3G Mininote A33iG-tri-b

Flybook 3G Mininote A33iG-tri-b -nimihirviön omaavan kannettavan tietokoneen testiin toimitti Verkkokauppa.com, jossa sen hinta liikkuu muutaman kympin alle 1500 euron. Tuote toimitetaan kantokahvallisessa pahvilaatikossa, johon on pakattu mukaan itse tuotteen lisäksi suojakotelo, Windows XP Home Editionin käyttöopasvihkonen, ohjekirja, tietokoneen liittimiä selventävä vihkonen, takuulappu, Mobile Phone Tool- ja Recovery-CD-levyt, virtakaapeli, tarranauha johtojen niputtamiseen sekä videoliitinadapteri.

Flybook on vertailun kolmesta kannettavasta tietokoneesta pienikokoisin, eikä sillä ole painoa kuin noin 1,2 kilogrammaa, leveyttä 235, syvyyttä 155 ja paksuutta kokoontaitettuna 31 millimetriä. Tuotetta on saatavilla kahtena eri värivaihtoehtona, joko punahopeana tai kokonaan hopeana. Testiin saapunut malli on Ferrarin punaisilla kuorilla varustettu ja sen päällipuolella komeilee Flybookin tekstilogo.

Läppä pystyyn nostettuna paljastaa LTPS-tekniikalla (Low Temperature Poly Silicon) valmistetun 8,9 tuuman 16:9-kuvasuheellisen TFT-LCD-laajakuvanäytön. Näyttö kykenee 1024×600-resoluutioon, joka riittää kiitettävästi vajaan yhdeksän tuuman näytöllä, sillä hyvän näön omaavillakin saattaa tulla eteen tilanteita, joissa pienifonttista tekstiä on vaikea lukea. Näytön muihin erikoisuuksiin voidaan lukea kosketusominaisuus sekä sen käänneltävyys.

Näytön hopeisen karmin oikeassa alareunassa vilkkuu koneen ollessa käynnissä muutamia valoja, jotka ilmaisevat virran olevan päällä, kiinni olevaa virtakaapelia, kovalevyn aktiivisuutta sekä WLAN-, GPRS- ja Bluetooth-ominaisuuksia. Edellä mainitut ominaisuudet saa helposti päälle ja pois näppäimistöltä löytyvien pikanäppäimien avulla.

Flybookin laskutehosta vastaa gigahertsin kellotaajuudella toimiva Transmetan Crusoe TM-5800 -prosessori, joka pitää sisällään 256 kilotavua L2-välimuistia. Transmetan julkaisemien tietojen perusteella tehonkulutus on saatu laskettua gigahertsin kellotaajuudellisessa mallissa vaivaiseen 6,5 wattiin. TM-5800 on siitä erikoinen prosessori, että se pitää sisällään northbridgen ominaisuudet, aivan kuten AMD:n Athlon 64 -prosessorit, käsittäen tuet DDR- ja SDR-muisteille sekä PCI-väylälle. Southbridgen virkaa toimittaa ALin 1535+ ja grafiikkapuolen 3D-kiihdytyksestä ATI Mobility Radeon (Radeon M6-D).

Näppäimistö vastaa hyvin pienestä koosta huolimatta muiden kannettavien tietokoneiden tyylistä näppäimistöä. Itse näppäimet tosin ovat sen verran pienet, että allekirjoittaneellakin oli välillä ongelmia useiden nappien painautuessa pohjaan. Tuntuma sen sijaan on hyvä, vaikkakin hieman muovinen. Näppäinten painallusääni on erittäin hiljainen.

Hiiren näppäimet on sijoitettu yläosaan näytön läheisyyteen. Hiirestä tulee suurempi miinus, sillä sen käytettävyys on kaikkea muuta kuin mieluisaa, sillä osoittimen liikutteleminen tapahtuu ylemmän kuvan oikeasta yläreunasta löytyvällä tapilla. Hiiren oikeaa ja vasenta näppäintä voi käyttää joko tapin vierestä löytyvillä näppäimillä tai vastaavasti vasemmasta reunasta löytyvillä näppäimillä, jolloin apuun tarvitaan vasen käsi.

Flybookin edestä katsottuna sen vasen sivusta on pyhitetty virtanapille ja SIM-kortin luukulle sekä näyttöosasta löytyvälle GPRS/CDMA-antenniliittimelle.

Vastaavasti oikealta puolelta löytyy luukku, joka kätkee taakseen 40 gigatavun kiintolevyn. Luukun vasemmalta puolelta pilkottaa kynän pää, jolla käytetään kosketusnäyttöä.

Flybookin takaosa on täynnä erilaisia liittimiä ja vasemmalta oikealle lueteltuna ensimmäisenä on virtakaapelin liitin ja tämän vieressä RJ-11-, kaksi USB2.0-, RJ-45- ja VGA-liittimet. Näytön akselin oikealla puolella on videoulostulo-, kaksi IEEE1394- eli FireWire-, kuuloke- ja mikrofoniliittimet. Näiden alapuolella oleva pitkä vaalea suoja kääntyy tietokoneen sisälle, kun liittimeen työnnetään PCMCIA-kortti.

Alapuolelta löytyy muutama tarra, joista selviää Flybookin malli, hyväksynnät ja muita yleishyödyllisiä tietoja sekä Windows XP Home Editionin tuotekoodi. Kuvassa lähes koko tietokoneen leveydellinen kapea punainen palkki kahdella kumitassulla on akku, jonka kestävyyttä testataan artikkelin toiseksi viimeisellä sivulla. Akku, tai lähinnä lisäakku, ansaitsee erityismaininnan 55,90 euron hinnalla, joka on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi muiden testissä olevien tietokoneiden vara-akut, joiden hinta liikkuu reilusti sadan euron paremmalla puolella.

Flybookin suurin miinus tulee CD- ja/tai DVD-aseman puuttumisesta, joka tietokoneen koon takia on ymmärrettävää. CD-asemaa kuitenkin tarvitsee lähes päivittäin, joten Flybookia hankkiessa kannattanee laskea ulkoisen USB-porttiin liitettävän aseman hinta itse tietokoneen päälle.

Kuten jo vähän aiemmin vihjailtiinkin, Flybook pitää sisällään kosketusnäytön, joita ei kovinkaan monesta kannettavasta tietokoneesta löydy. Taulutietokoneissa nämä sen sijaan ovat olleet yleisiä jo pitkään.

Kosketusnäyttö toimii niin kuin pitääkin ja hiiren kursorin ohjaileminen luonnistuu pienellä harjoittelulla mukana tulevalla kynällä. Hiiren liikutteleminen onnistuukin huomattavasti helpommin kynällä ja näppäimistön yläpuolelta vasemmalta löytyvillä kahdella näppäimellä, kuin oikeanpuolen kosketusnäppäimellä. Luonnollisesti tämäkään vaihtoehto ei lyö vanhaa perinteistä hiirtä, joka voidaan liittää koneen taakse USB-porttiin.

Näyttöosaa saa käänneltyä sekä horisontaalisesti, että vertikaalisesti 180 astetta, joka mahdollistaa näytön kääntämisen näppäimistöä vasten kuvan osoittamalla tavalla. Tällöin esimeriksi junamatkalla voidaan mukavasti katsella elokuvaa tai lukea muistiinpanoja.

Tietokoneen alapuolelta akun vierestä löytyy yksi SO-DIMM-muistiliitin, johon on valmiiksi asennettu A-Datan 512 megatavun muistikampa. Muistikampa oli speksattu toimimaan 166 megahertsin (333 MHz DDR) muistiväylällä 2.5-3-3-7-muistiasetuksilla.

Sisältö

  1. Miniläppärit
  2. Fujitsu-Siemens Lifebook P7010
  3. Asus M5600N
  4. Testikokoonpano & Testit
  5. Loppusanat