Uusimmat

MSI 875P Neo-FISR

31.05.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Intel esitteli i865- ja i875-piirisarjaperheet suunnilleen vuosi takaperin ja nyt harrastajien katseet ovat jo kohdistuneet seuraavan sukupolven i915- ja i925-piirisarjoihin, joiden julkistus tapahtuu huhujen mukaan seuraavan kuukauden sisällä. Uutuudet ovat jo siis kulman takana, mutta aiemman sukupolven piirisarjat ovat edelleen voimissaan ja niitä tulee koko aika lisää markkinoille, jonka huomaa jo Muropaketin artikkeleista. Viime kuussa testipenkin rasituksen kävi läpi MSI:n i865PE-emolevy ja tämän kuun toisessa emolevyartikkelissa otetaan selvää miten samaisen valmistajan kalliimpi i875P-piirisarjainen emolevy pystyy pistämään kampoihin vastustajilleen.

I875P on tällä hetkellä Intelin tehokkain Socket 478 –kantaisille prosessoille suunniteltu piirisarja ja nyt testipenkkiin rantautunut MSI 875 Neo-FISR yrittää päästä kuluttajien sydämiin erityisesti Prescott-tuen ja CoreCell-piirin ympärille koottujen ylikellotusominaisuuksien turvin. CoreCell-ominaisuudet käsiteltiin laajemmin aiemmassa MSI 865 Neo2-P –artikkelissa.

Muropaketti, MSI 865PE Neo2-P

Jos Intelin i875P-piirisarja puolestaan ei ole jostain syystä tuttu, kannattaa lukea siitä tarkempi selonteko viime vuonna julkaistusta Gigabyte GA-8KNXP –artikkelista.

Muropaketti, Gigabyte GA-8KNXP

Pakkaus

MSI ei yllä pakkauksensa tasossa ihan Gigabyten viitoittamalle tasolle, mutta ei 875 Neo-FISR:n pakkauskaan täydessä loistossaan paljoakaan kilpakumppanilleen häviä. Etupuolella esitellään meriittejä tietenkin Tom’s Hardwaren testeissä (varmasti yllätys, eikö?) ja myös Prescott-tuen korostaminen kuuluu asiaan. Aloittelevia ylikellottajia puolestaan kosiskellaan helpoilla CoreCell-ylikellotusominaisuuksilla.

Toimituksen yllätykseksi MSI oli pakannut ohjekirjat varsin simppeliin pakettiin, eli yhteen kattavaan manuaaliin. Julisteen tyylisessä Quick Guide –läpyskässä puolestaan on lueteltu emolevyn ominaisuuksia.

Ajuri-CD:n lisäksi paketti sisälsi perinteisen disketin, johon oltiin kopiotu RAID-ajurit ICH5R-lisälaitepiirille.

Johtovarustelusta vastasi aika tuttu paketti, eli kaksi Serial ATA –kaapelia sekä –virtajohto. IDE-laitteita puolestaan hemmotellaan pyöristetyllä kaapelilla ja diskettiasemallekin on oma, tosin hieman rumasti pyöristetty, kaapeli. I/O-suojan lisäksi D-Bracket2-kaapelilla saadaan käyttöön kaksi ylimääräistä USB2.0-paikkaa. D-Bracketissa on myös diagnostiikkaledit, jotka helpottavat mahdollisten käynnistysongelmien ratkaisussa.

MSI 875P Neo-FISR on yksinkertaisesti erittäin hyvännäköinen emolevy ja MSI:lle ominainen punainen piirilevy on epäilemättä ikkunallisten kotelon omistajien mieleen. Muuten suunnittelultaan ja komponenttien sijoittelulta 875P Neo-FISR ei eroa paljoakaan muista Canterwood/Springdale-emolevyistä.

PCI-paikkoja on viisi, joten AGP-näytönohjaimelle jää tarpeeksi tilaa. Jostain syystä alin PCI-paikka on oranssi, vaikka muut ovat valkoisia. Kyseessä on kuitenkin aivan normaali PCI-paikka ainakin manuaalin mukaan, ja värjäyksen syynä on varmaan MSI:n insinöörien taiteellinen visio, joskin hieman outo sellainen. AGP-paikan lukitus on myös tavanomainen ja helppokäyttöinen vipu.

Muistipaikat ovat sopivalla etäisyyydellä AGP-paikasta viiden PCI-paikan ansiosta ja muistien lisäys ei edellytä näytönohjaimen poistamista paikaltaan. Muistipaikat ovat lisäksi värikoodattu kanavien perusteella ja kaksikanavaisuudesta muistutetaan lisäksi isoilla kirjaimilla kirjoitettuna itse piirilevyllä.

Suoraan muistipaikkojen alapuolella on MSI:n CoreCell-piirin näyttävä pakkaus, joka on kuitenkin käytännössä aika turha, koska itse piiri on erittäin pieni, mutta jälleen MSI on päässyt loistamaan tuotteistuksessaan.

ATX12V-lisävirtaliittimen sijoitelussa olisi saanut olla ehkä hieman enemmän harkintaa mukana, koska nyt se on aivan muistipaikkoissa kiinni ja sen käyttö voisi olla helpompaakin.

Liitännät ovat sijoitettu loogisesti emolevyn reunoille ja niihin pääsee helposti käsiksi. IDE-, levykeasema- ja virtaliittimet ovat vielä sopivasti järjestelty ja SATA-liittimet ovat hieman alempana lähellä ICH5R-piiriä.

Virransyöttö on toteutettu riviin juuri prosessorikehikon yläpuolelle. Kondensaattorit puolestaan ovat aivan kiinni kehikossa suorassa rivissä, mutta onneksi coolerit eivät niihin osu. Valitettavasti aiemmin arvostellusta MSI:n i865PE-emolevystä poiketen Neo-FISR ei omaa jäähdytysripoja transistorien päällä.

I875P-piirisarjaa jäähdyttää iso alumiinirivasto yhdessä 40 millisen tuulettimen kanssa. Yhdistelmä on kuitenkin niin lähellä prosessorikehikkoa, että teisteissä käytetty Thermalright SLK-900U ei mahtunut paikoilleen tuulettimen takia. Ongelma ratkesi tuulettimen irti ruuvaamisella ja uudelleen asettelulla vaaka-asentoon.

ATX-liittimet ovat mallikkaasti värikoodattu ja emolevyn pakkauksessa mukana tulleen Quick Guiden avulla liittimien oikean järjestyksen löytäminen on nopeaa ja helppoa.

Emolevy ei ole edes järin täyteen tungettu ja punainen PCB pääseekin loistamaan hyvin komponenttien välistä. Alakulmassa on vielä laaja tyhjä alue, jossa on ainoastaan juotospaikat erilliselle RAID-ohjaimelle, jota Neo-FISR ei sisällä.

Yksi ominaisuus, jota MSI painottaa 875P Neo-FISR:n markkinoinnissa, on gigabitin verkko-ominaisuudet. Painotus on kuitenkin täysin markkinointipohjaista, koska Neo-FISR:n 1000/100 Mbps verkkokortti on aivan normaali i875P-piirisarjan mukana tuleeseen CSA-väylään liitetty ominaisuus. CSA- ja PCI-väylään liitetyn verkkokorttien erona on nopeus, koska CSA:n tapauksessa välissä ei ole hidasta PCI-väylää ja tällöin verkkokortti pystyy liikennöimään sen todellisella nopeudella. Piirinä MSI on turvautunut suosittuun Intelin tekeleeseen.

Muista emolevyn omaisuuksista mainittakoon 7.1 äänet, jotka ovat toteutettu Realtekin ALC850-piirillä. FireWireen (IEEE 1394) on puolestaan käytetty VIAn VT6306-piiriä.

Kellottajia ja Prescott-prosessoreita varten MSI on vetänyt virransyötöstä kunnon tinatut linjat prosessorille. Hyötynä kunnon linjoissa on pienempi vastus ja hyöty näkyy varsinkin prosessoreilla, jotka tarvitsevat paljon virtaa.

I/O-paneeli on varustettu perinteisten legacy-liittimien lisäksi isolla sekä pienellä FireWire-, neljällä USB2.0- ja erityisen laajalla kokoelmalla ääniliittimiä.

MSI:n käyttämä AMIBIOS tarjoaa kohtalaisen hyvät säätövarat. Prosessorin jännitettä voi korottaa aina 1,80 V asti ja muisteillakin nostaminen onnistuu 3,00 V saakka, jonka pitäisi jo riittää jonkinmoiseen ylikellottamiseenkin. BIOS:sta voi säätää myös päälle dynaamisen ylikellotuksen (D.O.T.), mutta parhaimmat tulokset saadaan aikaan perinteisemmin manuaalisesti kellottamalla. Seurantasivu tarjoaa myös lähes kaikki tarpeelliset jännitteet ja lämpötilat, mutta valitettavasti hälytyksiä lämpötiloille voi säätää ainoastaan Windowsin puolelta CoreControl-työkalulla.

MSI:tä testattiin myös kellotuskäytössä Northwood-ytimeen perustuvalla Pentium 4 2.4C -prosessorilla, jonka avulla saadaan hyvin selko emolevyn väylänkestosta. Jäähdytykseksi kokoonpanoon pultattiin tehokas Thermalright SLK-900-U -cooleri Sunonin tuulettimen kanssa. Muisteina käytettiin Kingstonin HyperX PC3000 -muisteja, joita ajettiin asynkronoituina, jolloin niiden kellotaajuus pysyi kohtuullisen alhaisena. Tällä kokoonpanolla saatiin korkeimmaksi vakaaksi väylätaajuudeksi 290 MHz ja prosessorin uskoisi menevän enemmänkin eli vastaan tuli emolevyn väylänkesto. Prosessorin jännite oli testien aikana säädetty 1,70 volttiin.

Tulokset olivat positiiviset ja kohtalaisten jännitesäätöjen kanssa MSI 875P Neo-FISR soveltuu hyvin pieneen kellotteluun, vaikka ylikellottajien suosikit löytyvät edelleenkin Asuksen ja Abitin leireistä.

Testitulokset

Verrokiksi MSI:lle otettiin testipenkissä käytössä ollut Shuttlen i865PE-emolevy, joka valitettavasti jäi kuitenkin kohtuu heppoiseksi vastukseksi MSI:n PAT-tuen ja muistien korkeamman kellotaajuuden ansiosta. Erot muistien kellotaajuuksissa johtuivat puhtaasti siitä, että MSI:n kanssa piti käyttää 333 MHz asetuksia ja Shuttlessa vastaava kellotaajuus oli alhaisempi 320 MHz.

  • Prosessori: Intel Pentium 4 2.4C 800MHz HT
  • Muistit: 2kpl Kingston KHX3000 2-3-3-7
  • Kiintolevy: Seagate 20 GB
  • Näytönohjain: Albatron GeForce4 Ti-4200 128MB
  • Windows XP
  • DirectX 9.0b
  • Intel Chipset Utility 5.0

Emolevyjen mahdolliset väylähuijaukset tarkistettiin Cpu-Z-diagnostiikkaohjelmalla. Prosessorin väylät olivat molemmilla hyvin hallussa ja eroa olikin vain yhden megahertsin verran. Muistien nopeuksissa ero oli suurempi, koska Shuttlesta ei ollut 333 MHz asetusta muisteille

Pienempi tulos parempi. Testilaboratoriossakin paljon soinut Lodgerin Hi-Fi High Lights Down Low -levy sai toimia pakkauksen kohteena CDex-testissä, jossa WAV->MP3 -pakkaukseen kulunut aika mitattiin. Voittajaksi selvisi ilman yllätyksiä MSI.

Suurempi tulos parempi. AquaMark3:n CPU-tuloksissa MSI vetään pienellä marginaalilla voiton Shuttlesta.

Suurempi tulos parempi. Sandran synteettisissä muistitesteissä ero jäi kilpakumppanien välillä hyvin pieneksi, kun optimoinnit oltiin kytketty pois päältä.

Pienempi tulos parempi. Prosessorin laskentatehoa mittaavassa SuperPi-testiohjelmassa ero tasoittuivat ja 1M-testissä emolevyt olivat jo samalla viivalla. 8M-testissä eroa tuli kuitenkin hieman MSI:n hyväksi.

Suurempi tulos parempi. Kotimaisen Futuremarkin PCMark04-ohjelmasta otettiin mukaan muisti- ja grafiikkatestit, joiden tapauksessa ei ilmennyt mitään uutta; MSI voitti molemmat pienellä erolla Shuttleen.

Testipenkkiin saapuessaan allekirjoittanut suhtautui hieman skeptisesti MSI:n ”uutuuteen”, koska i875P-piirisarja jo hieman päälle vuoden vanha ja harvat mallit ovat onnistuneet todella erottumaan joukosta Abitin IC7-MAX3:n ja Gigabyten GA-8KNXP:n tapaan. MSI 875P Neo-FISR ei pääse yllättämään samalla tavalla, mutta kyseessä on silti varsin positiivinen paketti. Vaikka konkarit nauravat CoreCell-tyylisille amatöörikellottelijoiden apuvälineille, ovat ne kuitenkin kullanarvoisia aloitteleville ylikellottajien aluille. Vaikka osa ominaisuuksista on suunnattu aloittelijoille, löytää kokeneempikin kellottelija MSI:stä keskivertoa hieman paremman alusta itselleen.

Ominaisuuslista on varsin toimiva ja ainoastaan ATA RAID:n uupuminen voidaan laskea suuremmaksi puutteeksi, jos ei millään kehtaa lähteä ostamaan uudempia Serial ATA -kiintolevyjä. Muuten gigabitin verkko-ominaisuudet, 7.1-äänet, FireWire ja Prescott-valmius täyttävät useimpien kuluttajien tarpeet. MSI:n suurimmaksi puutteeksi voidaankin laskea innovatiivisuuden puute, mutta muuten emolevy on toimiva tapaus. Hinnan voidaan odottaa olevan noin 150-170 euroa.

Jori Lallo 31. Toukokuuta 2004 (jori.lallo@https://muropaketti.com)

>> Takaisin etusivulle