Uusimmat

MSI Eclipse SLI (Intel X58)

17.01.2009 19:30 Muropaketin toimitus

Muropaketti paneutui Intelin X58-piirisarjaan marraskuun lopulla julkaistussa Intel X58 -emolevyvertailu (Asus & Gigabyte) -artikkelissa, jossa oli mukana kolme kyseiseen piirisarjaan perustuvaa emolevyä. Lähempään tarkasteluun pääsivät Asus P6T Deluxe/OC Palm, Asus Rampage II Extreme ja Gigabyte GA-EX58-UD5. Emolevyjen ominaisuuksien ohella artikkelissa testattiin niiden suorituskykyä, CrossFireX- ja SLI-suorituskykyä sekä ylikellottamista muistien ja Base Clock -taajuuden (BCLK) osalta.

Samaisessa artikkelissa oli tarkoitus tutustua myös MSI Eclipse SLI -emolevyyn, mutta valitettavasti kyseinen emolevy sanoi työsopimuksensa irti onnistuneelta näyttäneen BIOS-päivityksen jälkeen. Muropaketti sai MSI:ltä uuden version testipenkkiin ja tässä tuoteartikkelissa tutustutaan Eclipse SLIhin, sen BIOS-asetuksiin, ohjelmiin sekä lopuksi paneudutaan myös prosessorin tehonkulutukseen mukana toimitettavan GreenPower Genie -moduulin avulla.

MSI on pakannut Eclipse SLIn mustapainotteiseen pahvilaatikkoon, jota koristelevat nimeä mukailevat oranssisävytteiset kiemurat. Pakkauksen keskellä mainostetaan Eclipse-nimeä, ylälaidasta löytyy maininta MSI:stä ja alhaalta DrMos-ominaisuudesta ja Gaming Series -tuoteperheestä.

Mukana toimitetaan vino pino ohjekirjoja ja muuta paperimateriaalia, kaksi ajuri-CD-levyä, äänikortin ajuri-CD-levy sekä ohjelmisto-CD-levy. Lisäksi pakkauksen syövereistä löytyy kuusi Serial ATA -kaapelia, kolme Serial ATA -virta-adapterikaapelia, diskettiasema- ja PATA-kaapeli, I/O-liitinsuoja, eSATA-virta-adapterikaapeli, eSATA-kaapeli sekä kaksi korttipaikkaan asennettavaa liitinpaneelia. Ensimmäinen liitinpaneeli on varustettu kahdella USB 2.0 -liittimellä ja toinen kahdella eSATA- ja yhdellä molex-virtaliittimellä.

MSI on paketoinut mukaan myös kaksi CrossFire-siltaa, yhden SLI-sillan, emolevylle suoraan asennettavan D-LED2-diagnostiikkanäytön, kotelon kaapeleiden pika-asennusliitäntäkannat, lämpötila-anturikaapeli, äänikortin, GreenPower Genie -moduulin sekä sen datakaapelin ja ATX-virtakaapelin. Creativen X-Fi-teknologiaan perustuva äänikortti asennetaan PCI Express x1 -liittimeen ja siitä löytyy analogista ääntä varten viisi 3,5 millimetrin liitintä ja digitaaliselle äänelle optinen liitin.

MSI Eclipse SLI mukailee hyvin muiden valmistajien Intel X58 -emolevyjen varustelutasoa ja ensisilmäyksellä siitä voi bongata kolme PCI Express x16 -liitintä, reilusti SATA-liittimiä, kuusi muistiliitintä sekä kookkaan kuparista valmistetun jäähdytysjärjestelmän. Järjestelmä jäähdyttää southbridgeä, northbridgeä sekä virransyöttöä ja siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla.

X58-emolevyjen hintahaarukka on tätä artikkelia kirjoittaessa asettunut 215-340 euroon ja Eclipse SLI asettuu haarukan kärkipäähän. Halvimmillaan emolevy irtoaa Suomesta reilulla 310 eurolla, mutta MSI:ltä on saatavilla myös huokeampana vaihtoehtona noin 250 euron hintainen X58 Platinum -malli.

I/O-liittiminä emolevystä löytyy PS/2-liitin hiirelle ja näppäimistölle, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, kaksi eSATA-liitintä, FireWire-liitin, kaksi verkkoliitintä sekä BIOSin nollauskytkin. eSATA-liittimistä on vastuussa JMicronin JMB362-piiri, joka tukee kiintolevyjen asettamista RAID 0-, 1- ja JBOD-tiloihin. Puolestaan FireWiren ohjaamisesta on vastuussa VIAn VT6308P-piiri ja verkko-ohjaimena toimii Realtek 8111C.

PCI Express 2.0 -standardia tukevasta kolmesta PCI Express x16 -liittimestä kaksi ylimmäistä mustaksi värikoodattua liitintä kykenee operoimaan täydellä x16-nopeudella, mutta alin sininen liitin ainoastaan x4-nopeudella. Näiden ympäriltä löytyy myös kaksi PCI- ja PCI Express x1 -liitintä.

Emolevyn alalaidasta löytyy kolme painokytkintä, joista vasemmanpuoleisin toimii virta- ja keskimmäinen reset-kytkimenä. Oikeanpuoleisin on D-LED2-moduulin käyttöön suunniteltu kytkin, jolla voi vaihtaa näytön esityskohdetta. Näyttö tutkitaan läpi tarkemmin myöhemmin tällä sivulla. Kytkinten vierestä löytyy myös punainen dippikytkistö, joiden asennoilla voi säätää Base Clock -taajuutta. Vakiona kellotaajuus on 133 MHz, mutta tietyillä asennoilla sen voi nostaa 166 tai 200 MHz:iin.

MSI:n logolla varustetun siilin alla on ICH10R-southbridge, joka ohjaa kuutta mustaksi värikoodattua Serial ATA -liitintä. Kyseiset liittimet tukevat Matrix Storage Technology -teknologian myötä kiintolevyjen asettamista RAID 0-, 1-, 5- ja 10-tasoihin. Emolevyn alakulmasta löytyy myös neljä siniseksi värikoodattua SATA-liitintä, joita ohjaa JMicronin JMB322-piiri, eivätkä ne tue RAID-tekniikkaa. Lisäksi emolevy on varustettu yhdellä piirilevyyn nähden 90 asteen kulmaan asetetulla PATA-liittimellä, jota ohjaa sen läheisyyteen sijoitettu JMicron JMB363 -piiri, sekä D-LED2-moduulille tarkoitetulla 11-pinnisellä liitinkannalla.

Muistiliittimiä on kuusi kappaletta ja ne on värikoodattu sinisiksi ja mustiksi. Core i7 -prosessoreihin on integroitu kolmekanavainen muistiohjain, jonka pystyy hyödyntämään täysipainoisesti käyttämällä kolmea muistikampaa. Muistikammat on asetettava tällöin samanvärisiin muistiliittimiin, joista ensisijaisesti suositellaan käytettävän mustia liittimiä. Emolevy tukee maksimissaan neljän gigatavun DDR3-muistikampoja, joten kuudella kammalla maksimiksi kapasiteetiksi muodostuu 24 gigatavua.

Koska kyseessä on X58-piirisarjallinen emolevy, sen prosessorikantana on Socket 1366, johon voi asentaa Core i7 -tuoteperheen prosessorin. Tällä hetkellä kyseinen tuoteperhe käsittää kolme prosessorimallia: 999 dollarin suositushinnallisen Core i7-965 Extreme Editionin sekä hieman huokeammanhintaisen Core i7-940:n ja Core i7-920:n 562 ja 284 dollarin suositushinnoilla.

Prosessorilla on käytössä kuusivaiheinen analoginen virransyöttö ja APS- eli Active Phase Switching -teknologian avulla virransyötön vaiheita voi kytkeä automaattisesti pois päältä ja takaisin päälle prosessorin rasitusasteesta riippuen. Teknologia kykenee toimimaan vastaavasti myös muistiohjaimen ja northbridgen virransyöttöjen kanssa, jotka ovat molemmat kaksivaiheisia.

Prosessorikannan ympärillä on solid-tyyppisiä alumiinikuorisia kondensaattoreita sekä suojattuja keloja. Lisäksi ympäriltä löytyy kahdelta sivustalta northbridgen ja virransyötön komponentteja jäähdyttävä siili, jonka päällä on maininta DrMOS, ja emolevyn kulmassa kahdeksanpinninen lisävirtaliitin.

Eclipse SLIn yksi erikoisuuksista on D-LED2-moduuli, joka liitetään emolevyltä löytyvään 11-pinniseen liittimeen. Lisäksi moduuliin voi liittää lämpötila-anturikaapelin, joka viedään haluttuun paikkaan, kuten northbridgen siiliin tai prosessoricooleriin. D-LED2 osaa näyttää neljää eri arvoa, joiden vaihtaminen onnistuu jo aiemmin käsitellyllä painokytkimellä. Kyseiset arvot ovat prosessorin Base Clock -taajuus, lämpötila-anturin lämpötila sekä prosessorin ja northbridgen jännitteet.

Mukana toimitetaan myös GreenPower Genie, joka on virtalähteen ja emolevyn 24-pinnisen ATX-virtakaapelin ja -liittimen väliin asennettava moduuli. Kohtuullisen kohlon oloisen moduulin epäkäytännöllisyyttä lisää datakaapeli, joka täytyy liitää emolevylle. Tilannetta hankaloittaa se, että moduulin liitin on väärällä puolella, jolloin jo muuten liian lyhyttä kaapelia joutuu pingottamaan moduulin toisella puolelle.

GreenPower Genie haistelee 24-pinnisen virtaliittimen toimintaa ja sen toimintaa voi seurata joko BIOSista tai mukana tulevan GreenPower Center -ohjelmiston avulla.

Sisältö

  1. MSI Eclipse SLI (Intel X58)
  2. BIOS & ohjelmat
  3. Testikokoonpanot, testit & loppuyhteenveto