Uusimmat

MSI Mega 865 & Shuttle SB75G2

30.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Siitä ei ole kuin hieman päälle kuukausi kun Muropaketin testissä viimeksi oli Pentium 4 –prosessoreille tarkoitettu SFF-kotelo ja tuolloin valmistajana oli Shuttle. Tämän kertaisessa artikkelissa Shuttle on jälleen mukana, mutta mielenkiintoisempaa osaa näyttelee MSI, joka on jäänyt aiemmin hieman taka-alalle Mini-PC-taistossa.

Tässä artikkelissa esiteltävä MSI Mega 865 on suunniteltu lähinnä kodin viihdekeskukseksi tietokoneen ohessa, koska sen ominaisuudet kattavat ilman PC:tä toimivan CD-soittimen ja radion. Kotelo on siis enemmän tai vähemmän muista Mini-PC:stä poikkeava.

Shuttlelta yritimme saada testiin SB75S-mallia, joka on omalla tavallaan varsin erikoinen Mini-PC markkinoilla sen kotelon takia, jonka valmistaja on toiminut maineikas japanilainen yritys, Soldam. Shuttlen edustajan mukaan kyseinen malli ei kuitenkaan ole tulossa ollenkaan Euroopan markkinoille, joten nyt artikkelissa on vertailussa SB75G2, joka käyttää kuitenkin samaa emolevyä kuin SB75S. Arvostelemamme malli on kuitenkin niin lähellä aiemmin arvostelemaamme SB65G2-mallia, että keskitymme artikkelissa lähinnä MSI:n uutukaiseen.

MSI Mega 865 Deluxe

MSI:n hengentuotos saapui toimituksen käsiin jonkin verran suuremmassa pakkauksessa kuin Shuttlen vastaava. Päälipuolta kaunistaa huimat mainoslauseet ja ominaisuuslistaukset ja paketin avattua sisältä paljastuu itse Mini-PC ja sen tarvikelaatikko. Kaikki tarpeelliset kaapelit ja ruuvit olivat luonnollisesti pakattu mukaan yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Virtakaapeli oli nimittäin unohtunut testikappaleemme matkasta, vaikka se listattiin kuuluvaksi pakkaukseen.

Pakkauksen erikoisemmasta sisällöstä vastasi ohut kaukosäädin sekä antenni, joihin palaamme myöhemmin artikkelissa.

Mustaksi anodisoitu ja harjatusta alumiinista valmistettu Mega 865 hivelee silmää, vaikka etupaneeli onkin muovia. Muovinen musta osa on peilaava, mutta sen vieressä oleva viininpunainen muovi ei laadullisesti vakuuttanut, koska siihen painetut testit olivat hieman kuluneet ja se antoi muuten siistille kokonaisuudelle hieman halvan oloisen leiman.

Etupaneeli omaa huomattavasti suuremman määrän kytkimiä ja toimintoja kuin useimmat Mini-PC:t. Ylhäältä luettuna ensimmäisenä on HiFi-kytkin, jolla saadaan tomintaan Mega 865:n ilman PC:tä toimivat audio-ominaisuudet. Sen alla on äänenvoimakkuuden säätö ja itse PC:n virtakytkin. Reset on tehty muita kytkimiä huomattavasti pienemmäksi ja sen alapuolella on kytkin, jolla saadaan avattua etupaneelin liittimet.

Muiden valmistajien malleista poiketen MSI on tehnyt kotelon ulkonäköä siistivän ratkaisun ja CD/DVD-asema on piilotettu kääntyvän luukun taakse, jolloin rumat asemat katoavat näkyvistä. Luukussa ei ole edes mekaanista avaajaa, joten halutessaan aseman voi avata käyttöjärjestelmän puolelta tai CD-soittimen nappien seasta löytyvästä Eject-näppäimestä.

MSI ei takaa, että ratkaisu toimii kaikkien markkinoilla olevien 5,25”-asemien kanssa, mutta ainakin testipenkin DVD-asema, joka on LG:n käsialaa, toimi moitteetta. MSI lupaa luonnollisesti että yrityksen omat asemat toimivat täydellisesti luukun kanssa.

Mega 865 sisältää erikoiset audio-ominaisuudet, joiden avulla voidaan soittaa Audio CD:tä, MP3-CD:tä tai FM/AM-radiota, ilman että PC:tä joudutaan käynnistämään. Omalaatuinenn ominaisuus tekee MSI:n tuotteesta onnistuneen valinnan talon viihdekeskuksen ytimeksi vaikkapa olohuoneeseen, koska hyvillä kaiuttimilla se korvaa useiden tarpeet erillisistä stereoista.

Toimintoja hallitaan viidellä näppäimellä, jotka ovat sijoitettu värikkään LCD-näytön alapuolelle. Kuten aiemmin artikkelissa mainittiinkin, tulee pakkauksessa mukana myös kaukosäädin, jolla ominaisuuksien hallinta onnistuu myös pidemmästä matkasta. MSI toimittaa mukana myös Home Theather –nimisen ohjelmiston Windows-käyttöjärjestelmälle, jolla tietokonetta voidaan käyttää paremmin televisioon liitettynä yksinkertaisemmalla käyttöliittymällä.

Alimpana rivissä on avautuva luukku, jonka taakse katoaa siististi USB-, FireWire- ja ääniliittimet. Luukku avautuu hitaasti avausnappia painettaessa ja toimi testiajan kuluessa mallikkaasti.

Deluxe-mallin erikoisuuksiin kuuluu etupaneeliin integroitu muistikortinlukija, joka kelpuuttaa yhteensä kuusi erilaista muistikorttityyppiä aina Compact Flashistä MMS-kortteihin.

Kotelon kylkiin on leikattu kohtalaisen suuri määrä reikiä helpottamaan tuuletusta, mutta ratkaisu vaikuttaa myös kotelon kasvavaan äänekkyyteen negatiivisesti eikä ratkaisu ole esteettisesti kovinkaan siisti.

Kilpailijoihin verratuna Mega on myös kohtalaisen pitkä, 32 cm, mutta ottaa Shuttlen kiinni hieman matalammassa profiilissaan.

Takaa kotelo on kuin mikä tahansa muukin Mini-PC. 80 mm tuuletin puhaltamassa lämmintä ilmaa pois kotelosta ja alarivissä on emolevyn liittimet. Vaikka Mega 865 perustuukin i865G-piirisarjaan ja siinä on integroitu Intel Extreme Graphics 2 –näytönohjain, ei paketti kuitenkaan sisältänyt toimituksen harmiksi TV-Out-liitäntää. Ilman erillistä AGP-näytönohjainta pakettia ei siis saa liitettyä televisioon.

Tuulettimen oikealle puolelle sijoitettu liitin on tarkoitettu radion ulkoiselle antennille.

Suurin pettymys Mega 865:ssä kohdattiin kotelon kannen avauksen jälkeen. Verrattuna esimerkiksi Shuttlen erittäin siistittyihin sisuksiin MSI:n jälki oli todellakin alkukantaista. Syynä on varmastikin MSI:n kokemattomuus Mini-PC-markkinoilla, koska MSI:n mallistossa ei niitä montakaan ole.

Kun kaikki osat oli asennettu Mega 865:n sisään, ei tilaa jäänyt oikein muulle, toisin kuin Shuttlen tapauksessa.

MSI:n emolevy on yrityksen aikaisemman linjan mukaisesti punainen ja kohtalaisen täyteen ahdettu. Intelin i865G-piirisarjaa komistaa pieni jäähdytyssiili, jota jäähdyttää aktiivisesti 40 mm tuuletin. Kiintolevykehikon alapuolelle on asennettu Wlan-kortti, joka tukee 802.11b-standardia. Langaton verkko on kuitenkin vain Deluxe-mallin erikoisuus.

Laajennuskorttipaikkoja emolevyltä löytyy kahden kappaleen verran, eli AGP- sekä PCI-paikka. Harmiksi johdot tulevat kuitenkin hieman tielle ja näytönohjainta asennettaessa johtojen asettelu on oma taiteenlajinsa, koska toimituksen GeForce Ti-4200 –näytönohjainta sai koneeseen asentaa useita minuutteja ja tehtävässä ei todellakaan vältytty tuskanhieltä. Isompaa korttia tai massiivisilla jäähdytysratkaisuilla varustettu näytönohjainta ei Mega 865:een kannata edes haaveilla asentavansa, koska tilaa on todellakin erittäin rajoitetusti.

Virransyötöstä MSI:n tuotteessa huolehtii 250 wattinen virtalähde, johon on asennettu 80 mm tuuletin. Kyseinen tuuletin pitää huolen myös muusta kotelon ilmankierrosta, koska virtalähde on asennettu kotelon takaseinälle. MSI näyttää varautuneen myös Prescottille, koska virransyötön transistorien päälle on asennettu jäähdytysripoja. Mega 865:n tuotesivut eivät Prescott-tukea kuitenkaan listaa..

MSI:n prosessorijäähdytys on varsin kookas ja painava. Sen rakenne on kokonaan kuparia ja ilmaa systeemin läpi kuljettaa kaksi pienehköä tuuletinta, jotka ovat asetettu rivaston päihin. Ratkaisun ympärille ei paljoa ylimääräistä tilaa mahdu ja kiinnityskin on hieman hankala, koska cooleri ruuvataan suoraan kotelon pohjaan. Verrattuna Shuttlen I.C.E.-jäähyyn, MSI:n tuotos on valovuosien päässä ja luottaa innovatiivisuuden sijasta puhtaasti massiiviseen kokoonsa.

Melutestejä jäähdytysratkaisun kanssa ei voitu toteuttaa kunnolla, koska kokoonpanon muut osat peittivät itse prosessorijäähyn ja kotelon tuulettimien melut. ylivoimaista ääntä järjestelmä ei siis ainakaan tuottanut.

BIOS

Muistiasetukset ovat aika peruslinjaa ja saman sivun alareunasta löytyi myös integroidun näytönohjaimen ominaisuudet.

Vaikka Mega 865:n BIOS sisältää lähes kaiken tarpeellisen, on siinä kuitenkin omat vajaavaisuutensa. BIOS ei nimittäin sisällä ollenkaan jännitesäätöjä ja myös i875P-piirisarjasta tuttu PAT-ominaisuus puuttuu, vaikka se usein jo i865PE/G-piirisarjojen kanssa on käytössä.

Shuttle SB75G2

Shuttlen SB75G2-malli on yksi harvoista i875P-piirisarjaan perustuvista Pentium 4 SSF –koteloista, mutta muuten se ei eroa Shuttlen muusta mallistosta oikeastaan yhtään. Emolevyä lukuunottamatta SB75G2 vastaakin lähes täysin Muropaketin testissä aiemmin käynyttä SB65G2-mallia.

Varustelaatikko kätki sisäänsä tuttuun tyyliin nivaskan erinäisiä ohjekirjoja, tarpeelliset kaapelit ja ruuvit, mutta mukana oli myös jotain piristävää uuttakin. Paketti sisälsi nimittäin Mandrake Linux –distron asennus-CD:t, jotka saattavat hyvinkin toimia jollein katalyyttinä Linuxin maailmaan. Mukava huomata, että Shuttle osaa yllättää ja hieman erikoisemalla osa-alueella.

Ulkoisesti SB75G2 on ehdottomasti tyylikkäimpiä Mini-PC:tä, joita markkinoilta löytyy ja alumiininen kotelo on todellakin viimeistely loppuun asti. Se edustaa laatua, josta Shuttle on SFF-koteloidensa kanssa opittu tuntemaan.

Etupaneeli on alumiinia ja varsin elegantin näköinen. Tosin ulkonäön saa pilattua rumalla 5,25”-asemalla, joten MSI Mega 865:n tyylinen luukku olisi omiaan myös Shuttlella siistimään etupaneelia.

Asemapaikkojen alapuolella on tyylikkäästi rivissä merkkivalot sekä Reset- ja Power-kytkimet. Aivan alariiin puolestaan on sijoitettu audio-, USB- ja FireWire-liittimet.

Sivuilta SB75G2 eroaa aiemmin arvostellusta SB65G2:sta ilmankiertoa parantavien verkkojen vuoksi. Vaikka molemmille puolille asennetut verkot saattavatkin päästää ääntä lävitseen paremmin, ovat ne kuitenkin huomattavasti siistimmin toteutettu kuin Mega 865:n tuuletusreiät kotelon sivuilla.

Takapaneeli Shuttlessa on tuttua linjaa, eli suurempi poikkeuksia ei löydy. Oikealla kaksi korttipaikan suojusta, keskellä I.C.E.-jäähdytysjärjestelmän tuuletinpaikka ja vasemmassa reunassa virtalähteen toinen 40 mm tuulettimista. Alarivissä puolestaan ovat I/O-liittimet, eli kaksi sarjaporttia, neljä USB-porttia, lähiverkkoliitintä gigabitin verkolle ja FireWire-liitäntä. Lisäksi emolevyn omaisuuksiin kuuluu myös PS/2-liitännät ja kolme audio-liitintä. Optiset sisään- ja ulostulo on asennettu kotelon yläreunaan.

Mustan konepellin alta paljastuu siististi järjestelty sisus, joka on oikeastaan Shuttlen bravuuri ja aivan eri maailmasta kuin MSI:n tapauksesssa. Asemat lähtevät helposti omassa kehikossaan pois ja osien asentaminen on tehty todella helpoksi. Ainoa miinus oli oikeastaan muistipaikkojen sijainti, koska niihin käsiksi pääseminen vaatii asemakehikon poistamisen.

FB75-emolevy, jota SB75G2-käyttää, perustuu i875P-piirisarjaan, joka on kohtalaisen harvinainen ratkaisu Mini-PC-markkinoilla. SB75G2 onkin suunnattu tehokäyttöön ja edustaa Shuttlen malliston nopeinta kastia. Piirisarjan jäähdytyksestä huolehtii pieni 40 mm tuuletin jäähdytysrivan kanssa.

Laajennusmahdollisuudet ovat MSI:n tapaan katettu yhdellä PCI- ja AGP-paikalla, mutta erona yleiseen käytäntöön on paikkojen järjestys, eli AGP-paikka on ulompana. Suuremmilla jäähdytysjärjestelmillä AGP-näytönohjain ei tässä tapauksessa saata välttämättä mahtua koteloon ollenkaan.

SB75G2:n virtalähde on Shuttlen omilla tarroilla varustettu ja tehoa siitä lähtee 250 watin edestä. Sitä jäähdyttää kaksi 40 mm tuuletinta ja johdot on vedetty siisteissä nipuisa ympäri kehikkoa, joten erillistä johtoviidakkoa ei koteloon pääse syntymään. Emolevyn virransyötölle ei oltu asennettu erillisiä jäähdytysripoja, toisin kuin MSI:llä.

Shuttle luottaa myös SB75G2:ssa vanhaan ja hyväksi havaittuun I.C.E.-jäähdytysjärjestelmään, joka tuottaa hyviä tuloksia pienestä koostaan huolimatta. Tuulettimeksi tässä mallissa on valittu Sunonin 80 mm.

Äänekkääksi koteloa ei voi sanoa, koska testikokoonpanon kiintolevy ja näytönohjaimen tuuletin peittivät muut äänet varsin tehokkaasti.

BIOS

Shuttlen BIOS vastaa aika tarkalleen MSI:n käyttämää, mutta erona oli jännitesäätöjen löytyminen. Myös seurantasivun tarjonta oli hieman laajempi.

Testitulokset

Testiohjelmat ajettiin artikkelissa arvosteltujen kahden koneen välillä. Muu kokoonpano emolevyä ja virtalähdettä lukuun ottamatta pysyi saman testien aikana. Testien aikana MSI:n integroitu näytönohjain oli kytketty pois päältä.

Suorituskykyjen testaamiseen käytettiin SuperPi-, SiSoft Sandra-, PCMark-, Aquamark3- ja 3Dmark-testiohjelmia, joiden tulisi antaa hyvä kuva kokoonpanojen tehoeroista.

  • Intel Pentium 4 2,4GHz (800 MHz FSB)
  • 2 x Kingston KHX3000 256MB (200MHz, CAS2.5 7-4-4)
  • MSI GeForce Ti-4200 64MB
  • Seagate 20 GB
  • MSI Mega 865 Deluxe (i865G)
  • Shuttle SB75G2 (i875P)
  • DirectX 9.0b
  • Windows XP

Käytimme CPU-Z-ohjelmaa väylähuijausten tarkastamiseen. Erot olivat pieniä, mutta Shuttlen kellotaajuus jäi kuitenkin karvan verran suuremmaksi.

SuperPi

Pienempi tulos parempi. Piin desimaaleja laskevassa SuperPi:ssä Shuttle otti kahden sekunnin pesäeron kilpakumppaniinsa.

SiSoft Sandra 2004

Suurempi tulos parempi. Sandran prosessori- ja muistitesteissä molemmat kokoonpanot olivat lähes identtisiä, joskin muistitesteissä Shuttle oli hieman parempi.

PCMark2002

Suurempi tulos parempi. PCMark2002:ssa toistui Sandran asetelmat, eli prosessoritesttit samaa tasoa, mutta muisteissa Shuttle oli jälleen aavistuksen parempi.

Aquamark3

Suurempi tulos parempi. Pelinopeutta testaava Aquamark3 ei tuonut eroja näytönohjaimen puolella ollenkaan. Prosessorituloksissa Shuttle sai taas minimaalisesti MSI:tä paremman tuloksen.

3DMark03

Suurempi tulos parempi. Toisin kuin Aquamarkissa, oli MSI minimaalisesti Shuttlea nopeampi uusimmassa 3DMarkissa.

Yhteenveto

Mini-PC-markkinat ovat paisuneet uskomatonta vauhtia ja uutta yrittäjää on jo lähes vaikka minkälaista. Shuttle on kuitenkin konkari alalla ja sen huomasi jälleen kerran. MSI puolestaan ei ole sekään mikään uusi tekijä, mutta kokemusta sillä ei ole toistaiseksi kuin parista mallista.

MSI Mega 865 eroaa edukseen muista markkinoilla olevista SFF-koteloista ja sitä voidaankin pitää ehkä yhtenä parhaimmista vaihtoehdoista, jos Mini-PC halutaan sijoittaa olohuoneeseen. Kokonaisuus on myös tyylikäs ja siisti ulkoisesti eikä nopeudestakaan ole tingitty, vaikka PAT-tuen uupuminen muistiväylää vähän hidastaakin. Valitettavasti MSI:n kokemattomuus ja innovatiivisyyden puute näkyvät lopputuloksessa ja Mega 865:n negatiivisiksi puoliksi kasvaa huolimattomuus ja tilan puute kotelon sisällä. Toivottavasti nämä seikat saadaan korjattua seuraavan sukupolven malleissa, koska MSI:llä todellakin on potentiaalia ja hieman erikoisempi ote on aina vain plussaa.

Shuttlen SB75G2 on tuttua ja turvallista linjaa, mitä Shuttlelta parin kymmenen mallin jälkeen voikin odottaa. Tuote on viimeistelty loppuun asti ja ominaisuudet ja nopeus on SFF-koteloiden ehdotonta kärkikastia. Paketista ei oikeastaan löydykään mitään suurempaa negatiivista sanottavaa, joten se jätti toimitukseen varsin positiivisen kuvan itsestään.

Nyt arvosteltuja malleja on ehkä hieman huono lähteä suoraan vertaamaan keskenään, koska niillä on molemmilla omat markkinansa. Jos kuitenkin voittaja pitäisi valita, olisi se Shuttle, koska MSI:llä on vielä hyvin paljon parannettavaa ja erityisesti viimeistely olisi poikaa. Mega 865:n negatiiviset puolet toivottavasti korjautuvat tulevissa malleissa, koska linja on nyt jo ainakin oikea.

Jori Lallo 30. hutikuuta 2004 (jori.lallo@https://muropaketti.com)

>> Takaisin pääsivulle