Uusimmat

nForce2-modifiointia

17.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

NVIDIAn nForce2-piirisarjaan perustuvat Epox 8RDA+- ja Asus A7N8X -emolevyt ovat saavuttaneet todella suuren suosion ja monet ylikellottajat ovatkin valinneet toisen emolevyistä alustaksi Athlon-prosessorille. NForce2-piirisarjan valtti on suorituskykyinen kaksikanavainen DDR-muistiohjain, joka pienellä virittelyllä kestää varsin huimia väylänopeuksia. Tässä artikkelissa kerromme pari jippoa, jotka auttavat saamaan enemmän irti kyseisistä emolevyistä.

Jos et tiedä mitä olet tekemässä, älä tee! Emme ota vastuuta rikkoontuneista komponenteista!

Epox 8RDA+

Aloitetaan Epox 8RDA+ -emolevyllä. Kyseinen emolevy tarjoaa varsin hyvät säätömahdollisuudet jo vakiona, mutta pari seikkaa on jäänyt Epoxiltakin huomioimatta.

Korkeilla prosessorin käyttöjännitteillä (yli 2,0 volttia) IRU3055-piirin virranrajoitin tulee liian aikaisin vastaan ja lyö kokoonpanosta virrat poikki. Ongelma saadaan ratkaistua yksinkertaisesti poistamalla piirin vierestä R678-vastus, jonka arvon Epox on suunnitteluvaiheessa mitoittanut liian pieneksi. Jos vastus poistetaan kokonaan niin kyseinen piiri ei reagoi mitenkään, vaikka virta olisi kuinka korkea. Jos R678-vastuksen tilalle juotetaan säätövastus, voidaan rajoitin määrittää haluttuun arvoon.

Testiemolevyssä vastus poistettiin kokonaan ja Athlon XP 2100+ -prosessoria ajeltiin 2,25 voltin käyttöjännitteellä ilman ongelmia.

IRU3055-piirin datasheet (PDF)

Toisessa modifikaatiossa nostetaan piirisarjan northbridgen käyttöjännitettä (VDD). Modifikaatio on onneksi varsin yksinkertainen. IRU3037A-piirin Fb-jalan ja maan välille juotetaan kiinni 27 kilo-ohmin säätövastus. Tämän jälkeen vastuksen arvoa laskemalla piirisarjan jännite nousee. Piirin Fb-jalka on pinni 1 ja maan voi ottaa esimerkiksi jalasta 4 (GND). Piirisarjan jäähdytyksestä kannattaa ehdottomasti huolehtia, ettei lopputuloksena ole entinen emolevy.

IR 3037A -piirin datasheet (PDF)

Piirisarjaa on jäähdytetty 80 mm:n tuulettimen avustuksella ja sitä on ajettu ongelmitta 2,1 voltin käyttöjännitteellä.

Suurempi kuva Pifast-tuloksesta

Asus A7N8X

Asus A7N8X tarjoaa vakiona hieman Epoxia vaisummat ylikellotusominaisuudet.

BIOS-asetuksista muistien käyttöjännitettä saa säädeltyä 2,6 – 2,8 voltin välillä. Tämä on korkeiden väylänopeuksien toivossa kuitenkin liian vähän. Modifikaatioon tarvitaan esimerkiksi 20 kilo-ohmin säätövastus, joka juotetaan ACB 6520 -piirin 7-pinnin ja maan välille. Kun vastuksen arvoa lasketaan, muistijännite nousee.

Corsairin PC3200 256MB -muisteista saatiin puristettua 0,1 voltin jännitteen korottamisella 5 megahertsiä lisää kireimmillä muistiasetuksilla.

Myös Asus A7N8X -emolevyyn on syytä tehdä modifikaatio, jonka avulla saadaan nostettua piirisarjan northbridgen jännitettä.

Kyseiseen modifikaatioon tarvitaan kahden megaohmin vastus, joka juotetaan southbridgen lähellä olevan R631-vastuksen ja maan välille. Säätövastus täytyy juottaa kiinni R631-vastuksen siihen päähän, joka on lähempänä vieressä olevaa CM3708-piiriä. Kun käytetään kahden megaohmin säätövastusta, VDD nousee noin 1,76 volttiin ja vastuksen arvoa laskemalla voidaan piirisarjan jännitettä korottaa vieläkin enemmän.

Testiemolevyllä saatiin ajettua kireimmillä CAS 2-3-2-2 -muistiasetuksilla Pifast läpi vielä 228 MHz:n väylänopeudella, kunnes tuntemattomasta syystä emolevy katkaisi työsuhteen :)

Suurempi kuva Pifast-tuloksesta

Loppusanat

Kannattaa huolehtia emolevyllä eri piirien jäähdytyksestä erillisillä jäähdytyssiileillä. Esimerkiksi piirisarjan southbridge käy yllättävän kuumana. Kannattaa ehdottomasti katsastaa seuraava linkki, jossa on kuvia Epox 8RDA+ -emolevystä otettuna infrapunakameralla.

Bubo, Lämpökuvat Epox 8RDA -emolevystä

Tätä artikkelia tullaan päivittämään, jos nForce2-emolevyille tehdään lisää modifikaatioita. Mahdolliset kysymykset modifikaatioista voi lähettää Muropaketin keskustelualueelle.

>> Takaisin pääsivulle