Uusimmat

Testikotelo ja testikokoonpano

30.04.2009 15:51 Muropaketin toimitus

 

Testikotelo

Coolerien ohella toinen testikokoonpanon tärkeä komponentti on kotelo. Sen virkaa valittiin hoitamaan viimesyksyisessä kotelovertailussa Muropaketin toimituksen kehut saanut Cooler Master HAF 932. Pelaajille ja tietokoneharrastajille suunnatun HAF 932:n etuja prosessorin passiivijäähdytyksen kannalta ovat hyvät tilat ja tehokas tuuletus. Sen ulkomitat ovat 57,5 x 54,5 x 23 cm ja paino 13,2 kg. Kotelosta löytyy vakiona kaikkiaan neljä tuuletinta – 230 mm kokoiset jättipuhaltimet etupaneelista, katosta ja kyljestä, sekä 140 mm puhallin takapaneelista. Tuulettimet eivät ole äänettömiä, mutta muodostavat yhdessäkin siedettävän kokonaisuuden. Tuulettimen lisäksi kotelon jokaiselta sivulta löytyy ilmanotto ja -poistoaukkoja, joten lämmin ilma ei pitkään kotelossa pyöriskele.

HAF 932 on sisältä erittäin tilava. Kiintolevypaikat sijaitsevat alhaalla edessä ”poikittain” ja virtalähde on mahdollista asentaa kotelon takaosaan ylös tai alas. Jos virtalähde asennetaan ylös, on kattotuuletin irrotettava. Johdot on mahdollista vetää emolevyn taustapuolelta, joten johtosotkuilta vältytään ja ilma saadaan kiertämään entistä vapaammin. Ilmaa puhalletaan sisään etupaneelin alaosasta sekä kotelon kyljestä. Takapaneelissa ja kotelon katossa sijaitsevat tuulettimet puolestaan siirtävät lämmintä ilmaa ulos kotelosta.

Yksi HAF 932:n testaajan kannalta erinomaisista ominaisuuksista on emolevyn taustapaneelista löytyvä aukko, jonka ansiosta coolerien vaihto onnistuu ilman emolevyn irrottamista. Ratkaisu on mitä mainioin, sillä normaalisti komponentit ovat kovassa rasituksessa cooleritestien aikana, kun niitä irrotellaan ja kiinnitellään lukuisia kertoja.

Testikokoonpano

Testikokoonpano rakennettiin Asuksen P5Q Deluxe -emolevyn pohjalta. P5Q Deluxe pohjautuu Intelin P45 -piirisarjaan ja tarjoaa kaikki tärkeimmät ominaisuudet harrastajan käyttöön. Kokoonpanon hiljaisuutta edesauttaa piirisarjan sekä virransyötön heatpipe-avusteinen passiivinen jäähdytysratkaisu. Asus P5Q Deluxe testattiin Muropaketissa viime kesäkuussa.

Kokoonpanon suorittimeksi valittiin Intelin kaksiytimellinen Core 2 Duo E8600, joka käyttää 333 MHz:n (1333 MHz QDR) väylätaajuutta ja toimii 3,33 GHz kellotaajuudella. E8600:n TDP-arvo (Thermal Design Power) on 65 wattia vakiokellotaajuudella ja 1,225 V vakiojännitteellä. Prosessoria ajettiin testien ajan vakioasetuksilla.

Kokoonpanon näytönohjaimena käytettiin sveitsiläisen Arctic Coolingin Accelero S1 -passiivicoolerilla varustettu ATI Radeon HD 4850. Kortin grafiikkapiirin vakiokellotaajuus on 625 MHz ja GDDR3-muistien 933 MHz (1866 MHz DDR). AMD ilmoittaa kortin maksimitehonkulutukseksi 110 wattia, josta valtaosa muuttuu lämmöksi kotelon sisälle. Muropaketti tutustui Radeon HD 4850:een ensimmäistä kertaa viime heinäkuussa.

Kuvassa testikokoonpano on toimintavalmiiksi asennettuna Cooler Master HAF 932 -kotelossa. Hiljaiseksi ja luotettavaksi todettu Corsairin HX620W -virtalähde on asennettuna vakiopaikalle kotelon pohjalle, jossa se ei vaikuta kotelon ilmankiertoon ottaessaan jäähdytysilman kotelon pohjan kautta ja puhaltaessaan sen ulos takapaneelista. Kotelon kattotuuletin hoitaa ”normaalisti” kotelon yläosassa sijaitsevan virtalähteen ilmankierrolliset tehtävät. Keskusmuistin virkaa hoitamaan valjastettiin kaksi G-Skillin gigatavun DDR2-kampaa ja kiintolevynä toimi Western Digitalin 160 gigatavuinen SATA-limppu. Kaikki neljä kotelotuuletinta olivat oletuksena kytkettyinä toimintaan.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit passiivikäytössä
  2. Testicoolerit
  3. Testikotelo ja testikokoonpano
  4. Testit ja mittaukset
  5. Loppusanat