Uusimmat

Testicoolerit

30.04.2009 15:51 Muropaketin toimitus

Passiivijäähdytystä testataksemme valitsimme kolme toisiinsa nähden hieman poikkeavaa ajattelutapaa edustavaa ilmajäähdytteistä prosessoricooleria. Coolereista Xigmatekin HDT-S1284 edustaa perinteistä tornidesignia, Noctua NH-C12P heatpipe-lämpöputkiin perustuvaa vaakamallia ja massiivinen Cooler Master Hyper Z600 hieman erikoisempaa rakennetta, jota valmistaja suosittelee myös passiivikäyttöön.

Xigmatekin HDT-S1284 on pakattu vihreänsävyiseen pahvipakkaukseen, jonka etupuolen kurkistusikkunasta pilkottaa osa tuulettimesta. Pakkauksen sisältä löytyy jäähdytyssiili, tuuletin, kiinnitystarvikkeet, tuulettimen kiinnityskumit, lämpötahnaa sekä käyttöohjeet. Asennus on toteutettu äärimmäisen yksinkertaisesti painotappien (Intelin suorittimet) tai kiinnitysvivun (AMD:n suorittimet) avulla. Testikappaleen toimitti Coolputer, jonka hyllystä Xigmatek irtoaa noin 45 euron hintaan.

Xigmatek HDT-S1284:n edeltäjä, HDT-S1283, oli mukana Muropaketin coolerivertailussa runsas vuosi sitten ja pärjäsi tuolloin erinomaisesti. Erona edeltäjään HDT-S1284:ssä on hieman syvempi rivasto sekä paksummat lämpöputket. Viimesyksyisessä coolerivertailussa oli puolestaan mukana sisarmalli HDT-D1284, jossa tuuletin ja rivasto sijaitsevat emolevyn suuntaisesti. Myös HDT-D1284 pärjäsi vertailussa hyvin.

Xigmatek HDT-S1284 on perusrakenteeltaan varsin perinteinen tornicooleri. Rivasto on alumiinia ja lämpöputket kuparia. Ulkomitat ovat 120 x 60 x 159 mm, eli kyseessä on kookas, mutta silti vielä varsin maltillisen kokoinen cooleri. Painoa sillä on 660 grammaa. Yhteensopivuus on taattu Intelin LGA 775- sekä AMD:n Socket AM2-, 754-, 939- ja 940-prosessoreille. 120 mm PWM-tuuletin (Pulse Width Modulation) säätyy automaattisesti 800-1500 minuuttikierroksen välillä. Ilmavirtaa se tuottaa maksimissaan 56,3 CFM melutason ollessa 16-24 dB.

HDT-S1284:n alumiinisessa rivastossa on 55 ripaa noin parin millimetrin väleillä. Ripaväli ei ole erityisen tiheä, joten se sopii ainakin teoriassa myös passiivijäähdytykseen. Tuuletin kiinnitetään värinää vaimentavilla kumitapeilla rivaston kyljistä löytyviin uriin. Alumiinirivasto on kiinni neljässä U-mallisessa lämpöputkessa, joiden paksuus on 8 mm. Putket kiinnittyvät alumiiniseen pohjapalaan ja muodostavat itsessään kosketuspinnan suorittimelle. Xigmatekin käyttämää ratkaisua kutsutaan HDT-tekniikaksi (Heat-pipe Direct Touch).

Xigmatek HDT-S1284:n kiinnitys LGA775-kannalle tapahtuu yksinkertaisesti lukitsemalla muoviset painotapit emolevyn reikien läpi. Cooleri asennettiin aktiivijäähdytystestejä varten ”pystyasentoon” niin, että tuuletin puhaltaa ilmaa rivaston läpi kohti kotelon takapaneelia. Kuten kuvasta näkyy, coolerin ympärille jää runsaasti tilaa ja vapaata ilmaa.

Cooler Master Hyper Z600 on yksi valmistajansa tuoreimmista malleista ja tarkoitettu käytettäväksi vaihtoehtoisesti myös passiivisena. Testikappaleen toimitti Cooler Master ja Suomessa vastaavalla on hintaa noin 50 euroa (ilman tuuletinta). Hyper Z600 toimitetaan kuution muotoisessa musta-valkoisessa pahvilaatikossa, jonka yhdeltä kyljeltä löytyy kohokuviona toteutettu kuva coolerin yläpuolelta. Pakkauksen sisältä löytyy itse cooleri, ohje- ja takuulaput, lämpötahnatuubi sekä asennustarvikkeet coolerille ja kahdelle tuulettimelle. Tuulettimet eivät kuulu varustukseen.

Cooler Master Hyper Z600 on melkoinen mötikkä. Se on tornimallinen, mutta joka suuntaan yhtä leveä. Rivasto on alumiinia ja lämpöputket kuparia. Ulkomitoiksi valmistaja kertoo 127,28 x 127,28 x 160 mm ja painoksi kunnioitettavat 1045 grammaa. Hyper Z600 on yhteensopiva Socket 940-, AM2-, AM2+- sekä LGA 775 -kantojen kanssa. Lisävarusteena saatavilla kiinnitysosilla coolerin saa kiinnitettyä myös Intelin uuteen LGA 1366 -kantaan.

Ylhäältä katsottuna Hyper Z600:n rivasto on X:n mallinen. Muotoilu vähentää valmistajan mukaan rivaston aiheuttamaa vastapainetta ja helpottaa ilmavirran kulkemista rivaston läpi. Rivasto on kulmista harvempi (ripaväli ~4 mm) ja keskiosastaan tiheämpi (ripaväli ~2 mm), mutta kokonaisuudessaan varsin ilmava. Lämpö kulkee pohjasta rivastoon yhteensä kuuden U:n muotoisen 6 mm lämpöputken avulla. Putkista neljä kiinnittyy rivaston keskiosaan ja kaksi rivaston kulmiin. Coolerin kiinnityksessä käytettävät metallisakarat kiinnitetään yhteensä neljällä ruuvilla pohjan reunoihin. Hyper Z600:aan voidaan kiinnittää kaksi tuuletinta, joita varten mukana toimitetaan muoviset kiinnityspalat, jotka ruuvataan kiinni tuulettimeen.

Hyper Z600 on suurikokoinen cooleri ja peittääkin alleen suuren osan emolevyn yläosasta. Aiemmista Cooler Masterin tuotteistakin tuttu kiinnitys on hieman hankala, sillä emolevyn taustapuolelle on kiristettävä neljä mutteria ruuvimeisselin ja pakkauksen mukana toimitettavan hylsyn avulla.

Noctuan NH-C12P on tuttu cooleri viimesyksyisestä vertailusta ja samalla tämän testin ainoa jäähdytysratkaisu, joka ei edusta tornirakennetta. Kuutiomainen pakkaus on väritetty sinisen, mustan ja ruskean sävyillä, kuten Noctuan tuotteilla on tapana. Pakkauksen sisältä löytyvät komponentit ovat jaoteltuina kolmeen eri pussiin. Toimitussisältöön kuuluu NF-P12-tuuletin, ohjevihkonen, tuulettimen kiinnitysraudat, tuulettimen vaimennuskumit, kaksi tuulettimien nopeudensäätöadapteria, iso ruiskullinen NT-H1-lämpötahnaa ja erilaisia kiinnitystarvikkeita. Testikappaleen on toimittanut Jimm’s PC-Store, joka myy NH-C12P:tä 59 euron hintaan.

Koska tuuletin asettuu NH-C12P:n päälle emolevyn suuntaisesti, vie kokonaisuus korkeussuunnassa vähemmän tilaa kuin tornimalliset kilpailijat. Ulkomitat ovat tuulettimen kanssa 152 x 126 x 114 mm ja kokonaispaino 550 grammaa. Rivasto on alumiinia ja lämpöputket sekä pohja kuparia. 12 cm tuuletin pyörii 12 V jännitteellä 1300 RPM muiden speksien ollessa 56 CFM ja 19,8 dB. Pyörimisnopeutta on mahdollista pudottaa mukana toimitettavilla kahdella adapterilla. Coolerin yhteensopivuus luvataan suoraan pakkauksesta LGA775- ja AM2-, AM3-, sekä AM2+-suoritinkannoille, mutta halutessaan käyttäjä voi myös tilata ilmaiseksi asennusosat vanhemmille Socket 754, 939 ja 940 -kannoille sekä Intelin uudelle LGA1366-kannalle.

NH-C12P:n rivasto poikkeaa merkittävästi Hyper Z600:sta ja HDT-S1284:stä, sillä sen rivat ovat pystysuorassa emolevyn pintaan nähden. Rivasto on melko harva (ripaväli ~2,5 mm), joten se sopii mainiosti hiljaisten tuulettimien kaveriksi ja ainakin teoriassa myös passiivikäyttöön. Kuusi kahdeksan millimetrin lämpöputkea siirtää lämmön rivastoon, jonka lisäksi rivasto on myös kiinni suoraan pohjassa. Tuuletin kiinnitetään rautalankakiinnikkeiden avulla ja värinöitä on vaimentamassa kumisuikaleet rivaston päällä.

Rakenteensa ansiosta NH-C12P peittää alleen prosessorikannan ympäristössä sijaitsevia komponentteja ja tuulettimen puhaltama ilma jäähdyttää niitä tehokkaasti virrattuaan rivaston läpi. Tätä etua ei kuitenkaan ole, kun cooleria käytetään passiivisena. Noctuan SecuFirm-kiinnitys on todettu tukevaksi ja hyväksi, mutta coolerin asentaminen vaatii pienten osien kanssa näpräämistä ja ruuvimeisselin käyttöä kymmenessä eri kohdassa.

Sisältö

  1. Prosessoricoolerit passiivikäytössä
  2. Testicoolerit
  3. Testikotelo ja testikokoonpano
  4. Testit ja mittaukset
  5. Loppusanat