Uusimmat

Shuttle & Soltek: nForce2 SFF

04.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Testasimme Muropaketissa viime syksynä Shuttlen Athlon XP -prosessoreille tarkoitetun SS40G-MiniPC:n, joka perustui SiS740-piirisarjaan. Emolevyltä ei valitettavasti löytynyt lainkaan AGP-liitintä, joten uusimpien 3D-pelien pelaaminen onnistui ainoastaan PCI-näytönohjaimella. Nykyisissä MiniPC-malleissa AGP-väylä on vakio-ominaisuus.

Monet emolevyvalmistajat ovat kehittäneet oman versionsa MiniPC:stä, sillä ne mahdollistavat huomattavasti paremman katteen, kuin pelkkä perinteinen ATX-emolevy. Tällä hetkellä MiniPC:itä tarjoavat ainakin Shuttle, Soltek, MSI, FIC, IWill, Biostar ja Asus.

Tässä artikkelissa tutustumme Shuttlen ja Soltekin NVIDIAn nForce2-piirisarjaan perustuviin MiniPC-runkoihin ja vertailemme niiden suorituskykyä, kun AGP-väylään on asennettu Hercules 3DProphet 9700 Pro -näytönohjain.

Muropaketissa on jo kevään aikana testailtu useampaa nForce2-piirisarjaan perustuvaa emolevyä, joten emme ala tässä artikkelissa tutustumaan piirisarjan ominaisuuksiin sen tarkemmin. Molemmat MiniPC:t käyttävät northbridgenä nForce2 IGP -piiriä, jonka ominaisuuksiin kuuluu integroitu GeForce 4 MX -näytönohjain. Lisää integroidun näytönohjaimen suorituskyvystä voi lukea Muropaketin Albatron KM18G Pro -artikkelista.

Shuttle SN41G2

Muropaketin testipenkkiin saapui Daccon edustama DTK-kokoonpano, joka perustuu Shuttlen SN41G2-runkoon. Kokoonpano oli varustettu kahdella Corsairin PC3200 256 MB -muistikammalla, Seagaten 60 gigatavun kiintolevyllä ja Philipsin DVD-asemalla. Kokoonpanossa käytettiin AMD:n Athlon XP 2600+ -prosessoria, joka toimi 166 megahertsin väylätaajuudella.

Kaikki Shuttlen MiniPC:t ovat fyysisesti samankokoisia eli leveydeltään 20, korkeudeltaan 18,5 ja syvyydeltään 30 senttimetriä. Kotelo on valmistettu alumiinista, joten kaiken kaikkiaan runko painaa ilman komponentteja vain 4,65 kilogrammaa. Shuttle on pysytellyt tiiviisti harmaassa värissä, mutta kotelo on helppo maalata halutun väriseksi. Shuttlen valikoimiin kuuluu myös vino pino erilaisia lisävarusteita MiniPC:lle.

Etupaneelin liittimiin kuuluu firewire, mikrofoni ja kaksi USB-liitintä, S/PDIF- ja kaiutinulostulot sekä virta- ja reset-nappulat. Tuttuun tapaan MiniPC:n etuosasta löytyy teline, johon voidaan asentaa kiintolevyn lisäksi yksi laite 3,5″- ja 5,25″-paikkaan.

Kotelon takaa löytyy emolevyn i/o-liittimet sekä tuulettimien reiät. I/o-liittimien joukosta löytyy kaksi VGA-ulostuloa, perinteiset PS/2-liittimet, sarjaportti, RJ-45-, ääni-, USB-, firewire- ja TV-ulostuloliittimet.

Shuttle SN41G2 on varustettu Realtekin ALC650-äänipiirillä, joka on todella yleisesti käytössä monissa nykypäivän emolevyissä.

MiniPC:n kuoret ovat kiinni sormiruuveilla, jotka lisäävät käyttömukavuutta huomattavasti.

Yllä olevissa kuvissa Shuttle SN41G2 -kokoonpanoon on asennettu Hercules 3DProphet 9700 Pro -näytönohjain ja muut komponentit. Ahdasta on ja välillä esimerkiksi IDE-kaapeleiden kanssa saa tuskailla melkoisesti.

Näkymä kiintolevyn, korppu- ja DVD-aseman telineen poistamisen jälkeen. Keskellä emolevyä sijaitsevat prosessori ja piirisarjan northbridge.

Prosessorin jäähdytyksestä huolehtii Shuttlen aikoinaan kehittämä I.C.E-tekniikka eli käytännössä heatpipe, jonka yläosassa on 80 millimetrin tuuletin. Tuuletin puhaltaa viileämpää ilmaa pienen kotelon sisälle ja jäähdyttää samalla heatpipen sisällä olevaa nestettä.

Irrotimme ja otimme esille kotelon pohjalta emolevyn, joka on aivan täynnä komponentteja. NVIDIAn nForce2-piirisarjaan on integroitu niin paljon eri ominaisuuksia, että ulkoisia ohjainpiirejä ei tarvita aivan yhtä paljon kuin esimerkiksi edellisen sukupolven SS40G-miniPC:ssä. Emolevyn suunnittelu on ihan toimiva, varsinkin kun ottaa huomioon pienen koon määrittelemät rajoitukset. Kuvassa alhaalla näkyy prosessorin virransyötön komponentit, korppuaseman liitin sekä BIOS-piiri.

Muistipaikat ovat sijoitettu samaan tyyliin kuin perinteisissä ATX-emolevyissä. NForce2-piirisarjan muistiohjain on kaksikanavainen, joten muistipaikkoihin kannattaa paremman suorituskyvyn takia asentaa kaksi kampaa. Kaksi IDE-liitintä ja ATX-virtaliitin on sijoitettu emolevyn reunalle muistipaikkojen viereen.

Toiselta emolevyn reunalta löytyy PCI- ja AGP-liittimet, joihin voidaan asentaa esimerkiksi erillinen näytönohjain. Kannattaa muistaa, että GeForce FX 5800- ja FX 5900 -sarjan näytönohjaimet tuskin mahtuvat pienen kotelon sisälle. Patteri ja BIOS-piirin nollausjumpperi ovat sijoitettu PCI-väylän taakse, johon pääsee käsiksi melko helposti. Jumppereissa on hyvät ulokkeet sormille.

Northbridgen päällä on alumiininen siili, joka on varustettu pienellä tuulettimella. Siilin ja piirin välissä on erittäin huolimaton kerros piitahnaa. Southbridgen päällä on pieni musta passiivinen siili.

Shuttle SN41G1 -tuotesivut

Shuttle SN41G2 BIOS -asetukset

Advanced Chipset Features -valikosta voidaan säätää suorituskykyyn liittyviä asetuksia, kuten muistisäädöt. Prosessorin väylänopeutta voi säätää yhden megahertsin askelin 100 ja 200 MHz:n välillä. Valitettavasti kaikki jännitesäädöt puuttuvat kokonaan, joten muistien tai prosessorin käyttöjännitettä ei pysty korottamaan lainkaan. Toisaalta SN41G2:n kotelo on niin pieni, että ylikellottamisesta syntyvän lämmön poistaminen olisi melko hankalaa.

Testeissä käytettiin kokoonpanolle Optimal-asetusta, sillä muistijännitesäädön puuttuessa kireimmillä asetuksilla kokoonpano ei edes herännyt. SPD-asetukset tarkoittavat käytännössä niitä asetuksia, mitkä muistivalmistaja (Corsair) on kirjoittanut muistikammasta löytyvälle EEPROM-piirille.

Integrated Peripherals -valikon alta voidaan ottaa käyttöön ja pois käytöstä kaikki integroidut ominaisuudet, kuten ääni, verkko, firewire ja USB.

PC Health kertoo kokoonpanon jännitteet, lämpötilat ja tuulettimien kierrosnopeudet. Prosessorin ja kokoonpanon jäähdytyksestä huolehtivan tuulettimen voi säätää toimimaan Auto-, Low-, Mid- ja Full-asetuksella. Tuuletin pitää aikamoista huminaa, joten tilalle kannattaa vaihtaa hiljaisempi, esimerkiksi Papstin tuuletin. Kokoonpanon voi asettaa sammumaan, kun prosessori saavuttaa kriittisen lämpötilan.

Soltek EQ3701M

Soltek on tunnettu budjettiluokan emolevyistä ja myös se on lähtenyt mukaan MiniPC-markkinoille. Soltekin markkinointi kutsuu omaa MiniPC-mallistoa nimellä Qbic ja ensimmäiset mallit perustuivat Intelin 845GE-piirisarjaan. Aivan uusi EQ3701M-malli on suunniteltu AMD Athlon -prosessoreille ja se perustuu NVIDIAn nForce2-piirisarjaan.

Soltek EQ3701M on fyysisesti hieman suurempi, kuin Shuttlen SN41G2. Kotelolla on leveyttä 21,5, korkeutta 23 sekä syvyyttä 29,5 senttimetriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Soltekin MiniPC:ssä on kaksi 5,25″-laitepaikkaa ja sen takia korkeutta löytyy 4,5 senttiä enemmän.

Myös Soltekin kotelo on väriltään harmaa, mutta sen erikoisuus on peilaava etupaneeli. Keskeltä etupaneelia löytyy pyöreä virta- ja sen vierestä pienempi reset-nappula. Etupaneelin liitäntöihin kuuluvat S/PDIF, mikrofoni, ääni ja firewire sekä kaksi USB-porttia. Ainoa haittapuoli etupaneelissa on se, että siihen jää todella helposti sormenjälkiä.

Etupaneelin takaa löytyy erillinen piirilevy, jolle liittimet ovat sijoitettu. Piirilevyltä lähtee emolevylle erilliset liitäntäjohdot.

EQ3701M-kotelon takaosa on hyvin pitkälle samanlainen kuin Shuttlen MiniPC:ssä. Myös emolevyn i/o-liittimet ovat täysin identtiset ja niihin kuuluu kaksi VGA-ulostuloa, perinteiset PS/2-liittimet, sarjaportti, RJ-45-, ääni-, USB-, firewire- ja TV-ulostuloliittimet. Myös Soltekin MiniPC:ssä käytetään sormiruuveja.

Soltek EQ3701M on siis hieman korkeampi, kuin Shuttle SN41G2 ja tämä näkyy ja tuntuu käyttömukavuudessa. Koska emolevyjen komponentit ja liittimet on sijoitettu melko pitkälle saman kaavan mukaan, Soltekissa jää jonkin verran enemmän tilaa työskennellä ja ilmakin pääsee kiertämään paremmin.

Näkymä kiintolevyn, korppu- ja DVD-aseman telineen poistamisen jälkeen. Samalta näyttää kuin Shuttlen MiniPC:ssä.

Soltek EQ3701M:n mukana tulee kuparinen cooleri prosessorille. Coolerin pohja ei ole kovinkaan tasainen, vaan viimeinen silaus on jäänyt tekemättä. Siilin pohjassa on vaaleanpunaista lämpöä johtavaa massaa, joka kannattaa heti ensimmäiseksi poistaa esimerkiksi kynsilakanpoistoaineella. Prosessorin ja siilin väliin kannattaa levittää ohut kerros hopea- tai piitahnaa. Coolerin lisäksi kokoonpanoa jäähdyttää takaseinään kiinnitetty 80 millimetrin tuuletin, joka toisin kuin Shuttlen MiniPC:ssä, puhaltaa lämmintä ilmaa ulospäin.

Edellisellä sivulla mainitsimme, että Shuttle SN41G2:n emolevy oli ahdettu tiukkaan, mutta Soltek pistää vieläkin paremmaksi. EQ3701M:n piirilevyn violetista väristä ei näy oikeastaan mitään ja pintaliitoskomponentteja on satoja. Kannattaa olla asennusvaiheessa todella huolellinen, ettei esimerkiksi ruuvimeisseli lipeä emolevylle ja aiheuta tuhoa.

Muistipaikat, IDE-liittimet ja ATX-virtaliitin on sijoitettu hyvin pitkälle saman kaavan mukaan kuin SN41G2:n emolevyllä. Erona IDE-liittimet on sijoitettu päällekkäin ja patteri yhdessä BIOS-piirin nollausjumpperin kanssa on sijoitettu aivan emolevyn alanurkkaan.

AGP- ja PCI-liittimet on sijoitettu samaan tapaan SN41G2:n kanssa, mutta piirisarjan southbridge on huomattavasti lähempänä AGP-väylää.

EQ3701M:n nForce2-piirisarjan jäähdytyksestä huolehtii passiiviset kullanväriset siilit. Northbridgen ja siilin välistä löytyy huolimattomasti levitettyä piitahnaa.

Soltek EQ3701M -tuotesivut

Soltek EQ3701M BIOS -asetukset

BIOS on hyvin pitkälle samanlainen Shuttle SN41G2:n kanssa. Advanced Chipset Features -valikosta säädetään tuttuun tyyliin suorituskykyyn liittyviä asetuksia, kuten myös muistisäädöt. Soltekin MiniPC:ssä prosessorin väylänopeutta voi säätää yhden megahertsin askelin 100 ja 250 MHz:n välillä.

Testeissä käytettiin kokoonpanolle Optimal-asetusta ja muisteille SPD-asetusta.

Integrated Peripherals -valikon alta voidaan ottaa käyttöön ja pois käytöstä kaikki integroidut ominaisuudet.

Soltekin BIOS:issa on PC Healthin tilalla SmartDoc Anti-Burn Shield, josta voidaan säätää kokoonpano sammumaan, kun prosessori saavuttaa tietyn lämpötilan. Alapuolella on näkyvissä jännitteet, lämpötilat ja tuulettimien kierrosnopeudet.

Toisin kuin Shuttlen SN41G2, Soltekin MiniPC tarjoaa yllättävän kattavat ylikellotusominaisuudet. Prosessorin käyttöjännitettä voidaan korottaa 1,85 volttiin ja muistienkäyttöjännitettä 2,8 volttiin asti. Myös AGP-väylälle ja piirisarjalle(!) löytyy omat jännitesäädöt.

Soltekin ajuri-CD:n mukana tulee Hardware Monitorin -ohjelman uusin versio, joka on todella näyttävän näköinen. Ohjelman edellistä versiota naureskeltiin Springdale-artikkelin yhteydessä, mutta nyt ohjelman ulkoasu on huomattavasti ammattimaisempi.

Testit

Molemmat MiniPC:t varustettiin testejä varten AMD Athlon XP 2600+ -prosesssorilla, kahdella Corsairin PC3200 256 MB -muistikammalla, Seagate Barracuda 60 gigatavun kiintolevyllä ja Hercules 3DProphet 9700 Pro -näytönohjaimella. Lisäksi kokoonpanoissa käytettiin Philipsin DVD-asemaa ja nimetöntä korppuasemaa.

Windows XP -käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen asennettiin nForce2-piirisarjalle uusimmat ajurit ja näytönohjaimelle Catalyst 3.4 -ajurit. Molemmat MiniPC:t asetettiin muistien osalta toimimaan SPD-asetuksella.

    AMD Athlon XP 2600+ (2,08 GHz, 166 MHz FSB)
  • Shuttle SN41G2
  • Soltek EQ3701M
  • 2 x Corsair PC3200 256MB (SPD-asetukset)
  • Hercules Radeon 9700 Pro
  • Catalyst 3.4 (Build 7.88)
  • Seagate Barracuda 60 GB
  • Philipsin DVD-asema
  • Nimetön korppuasema
  • Windows XP

Yllä olevassa taulukossa näkyy emolevyjen tarkat väylänopeudet. Soltekin EQ3701M:n 166 MHz:n väylänopeus oli 167,04 MHz ja Shuttlen SN41G2:n vastaavasti 166,36 MHz. Tämä tekee Soltekin EQ3701M:llä prosessorin kokonaiskellotaajuudessa yhteensä 9,5 megahertsiä enemmän.

SuperPi 1M

SuperPi-testissä lasketaan piin arvo miljoonan desimaalin tarkkuudella. Laskutoimitusten aikana prosessoria rasitetaan jatkuvasti 100 prosentin kuormalla. Pienempi aika on parempi.

Molemmilla kokoonpanoilla tuli sama tulos, 51 sekuntia.

3DMark03

3DMark03 on kohtalaisen raskas DirectX 9.0 -testi. Taulukossa on mukana testin kokonaistulos ja suurempi tulos on parempi.

Soltekin EQ3701M suoriutui 3DMark03-testistä paremmin ja voitti Shuttlen huimalla 31 pisteellä.

PCMark2002

PCMark2002 testaa prosessorin ja muistien suorituskykyä useilla erilaisilla pienillä tehtävillä. Taulukossa on mukana CPU-, muisti- ja kiintolevytestin tulokset. Suurempi tulos on parempi.

PCMark2002:n CPU-testissä Soltek voittaa 20 pisteellä, joka johtuu todennäköisesti 9,5 megahertsiä korkeammasta kokonaiskellotaajuudesta. Muistitestissä Soltek voittaa 30 pisteellä, josta osaan vaikuttaa varmasti pikkuriikkisen korkeampi muistiväylä. Kiintolevytestissä Shuttle voittaa 20 pisteellä.

SiSoft Sandra 2003

SiSoft Sandra 2003 on suosittu synteettinen testiohjelma, joka mittaa prosessorin ALU:n ja FPU:n suorituskykyä (Arithmetic Logic Unit ja Floating Point Unit). Mukana on myös muistiväylän kaistanleveyttä mittaava muistitesti. Suurempi tulos on parempi.

CPU-testissä tulokset ovat samanlaiset PCMark2002-testin kanssa. Soltek vie pidemmän korren todella pienellä erolla.

Myös Sandran muistitesti mukailee PCMark2002-testin tulosta. Eroa on Soltekin hyväksi 13 pistettä.

Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003 -pelin flyby-timedemolla mitataan 3D-suorituskykyä ilman pelitilanteita. Testit ajettiin kolmessa eri kentässä 1024×768-resoluutiolla ja parhaimmilla yksityiskohdilla.

Tulokset ovat jo ennalta arvattavat. Soltek voittaa parilla fps:llä.

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että Shuttlen ja Soltekin MiniPC:iden suorituskyky on lähestulkoon identtinen.

Loppusanat

MiniPC:t ovat tulossa todella aggressiivisesti markkinoille ja ne ovat erittäin houkuttelevia pienen kokonsa ja todella runsaiden integroitujen ominaisuuksiensa ansiosta. 3D-suorituskyky on AGP-liittimen ansiosta mahdollista nostaa perinteisten pöytäkoneiden kanssa samalle tasolle. MiniPC yhdessä litteän TFT-näytön kanssa on todella näppärä kokoonpano ja erinomainen vaihtoehto esimerkiksi LAN-partyille.

Testissä olleet Soltekin ja Shuttlen MiniPC:t olivat molemmat varsin onnistuneita tuotteita, eikä niistä jäänyt juuri mitään hampaan koloon. Soltekin MiniPC:n kanssa oli hieman mukavampi työskennellä 4,5 senttiä korkeamman kotelon ansiosta. Shuttlen heatpipe-tekniikka on ihan toimiva ratkaisu, mutta Soltekin kuparicoolerissakaan ei ollut mitään valittamista. Koteloiden alkuperäisiin tuulettimiin kannattaa perehtyä ensimmäiseksi, sillä ne pitivät jonkin verran huminaa.

Tällä hetkellä molempien valmistajien MiniPC-runkoja saa Suomesta ja Shuttle SN41G2:n hinta on noin 370 euroa. Soltekin uutta EQ3701M-runkoa ei ole ilmeisesti vielä saapunut Suomeen, mutta ainakin GNT:ltä löytyy Intel 845GE -piirisarjaan perustuvaa mallia Intel Pentium 4 -prosessoreille.

Sampsa Kurri 4. heinäkuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)