Uusimmat

Swiftech MCX6400-V

30.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Swiftech on tullut tutuksi nimeksi monille tietokoneiden aktiivisten jäähdytyslaitteiden kehitystä seuranneille. Vuonna 1994 perustettu yritys aloitti jäähdytyslaitteiden valmistuksen Celeron 300A:n julkaisun jälkeen 1998 ja yllätti kilpailijat erikoisilla ratkaisuillaan. Ensimmäisen kaupallisen peltier-jäähdytyksen jälkeen Swiftech on laajentanut mallistoaan ja nykyään yrityksellä onkin tarjota kattava valikoima jäähdytysratkaisuja aina perinteisistä ilmajäähdytyksistä peltier-avusteisiin vesijäähdytyksiin.

Testipenkkiin saapui tällä kertaa Swiftechin toistaiseksi massiivisin jäähdytyselementti; AMD Athlon 64- ja Opteron -prosessoreille tarkoitettu MCX6400-V. Vuosien saatossa turvalliseksi ja tehokkaaksi havaittu rakenne on säilynyt ennallaan ja paksun kuparipohjan päälle on ladottu suuri määrä alumiinisia Helicoid-muotoiltuja pinnejä. Swiftech toimittaa coolerin ilman tuuletinta, sillä tarkoituksena on valita tuuletin käyttötarkoituksen mukaan. Tässä testissä MCX6400-V saa vastaansa Zalman 7000Cu -coolerin, jota on pidetty tähän mennessä tehokkaimpana AMD Athlon 64 -ilmäjäähdytyksenä. Tuulettimeksi on siis valittu hiljainen 80 mm -malli, jolloin äänentaso vastaa kilpakumppania.

Pakkaus

Ruskeaan pahvilaatikkoon pakattu Swiftech MCX6400-V ei pyri houkuttelemaan ostajia pakkauksellaan. Coolerin mahdollisia ostajia ei korealla pakkauksella tosin houkuteltaisiinkaan, sillä tässä tapauksessa teho ja monipuolisuus merkannee huomattavasti enemmän. Pahvilaatikon sisälle on pakattu jäähdytyssiilin lisäksi asennusohjeet ja -tarvikkeet. Pehmusteena paketissa on käytetty styroksia.

Asennustarvikkeet ovat yksinkertaiset. Varaosia ei valitettavasti mukana tule, joten huolellisuus on hyve tarpeita käsiteltäessä. Joissakin tapauksissa asennustarpeet ovat itseasiassa riittämättömät coolerin asentamiseen, sillä asennus vaatii mukana tulevien osien lisäksi vielä emolevyn taakse tulevan kiinnityskehikon. Joissakin emolevyissä kehikko on varustettu poikkeuksellisilla kiinnitysmetodeilla ja kiinnitys ei sovi paikoilleen. Näin on esimerkiksi laita Gigabyten 8K8NSNXP -emolevyssä, jonka kiinnityskehikosta ei tarvittavia kierteitä löydy. Swiftech panostaa laatuun ja mukana tulee ruuvien lisäksi vielä pieni pakkaus laadukasta Arctic Alumina -lämpötahnaa. Lisätarvikkeina on saatavilla aiemmin mainittu kiinnityslevy emolevyn taakse ja 92 mm tuulettimelle sopivat kiinnitysraudat.

Rakenne

  • Paino: 750 g
  • Materiaali: Kupari/Alumiini
  • Mitat: 103 mm x 98 mm x 41 mm
  • Tuuletin: 80 mm / 92 mm, ei mukana
  • Kiinnitys: Socket 754/940

Jäähdytyssiilin rakenne on varsin yksinkertaisen näköinen. Erityisiä heatpipe-, tai muita paljon käytettyjä trendivirityksiä ei ole päästetty pilaamaan jo ennestään hyvää rakennetta. Yksinkertaisen ulkonäön ei kannata antaa hämätä, sillä rakenne tarkkaan testattu ja optimoitu.

Suurimmat epäilykset rakenteesta kohdistuvat epäilemättä alumiinipinnien ja kuparipohjan liitokseen. Kupari on erinomainen lämmönjohde ja soveltuu näin juuri levittämään prosessorista johtuvan lämmön koko siilen pohjan alueelle. Alumiinista on puolestaan mahdollista valmistaa edullisesti suuriakin pinta-aloja käsittäviä kokonaisuuksia kustannusten ja painon pysyessä edelleen matalana.

Alumiinipinnien rakenne on Swiftechin ylpeydenaihe. Patentointu Helicoid-muotoilu lisää pinnien pinta-alaa ja aiheuttaa ilmavirtaan mielenkiintoisia turbulenssejä, jotka Swiftechin version mukaan entisestään lisäävät jäähdytystehoa. MCX6400-V:ssä pinnejä on peräti 405 kappaletta. Puristimella kuparirunkoon kiinnitetyt pinnit on taivutettu kukkakuvioon, joka paitsi lisää siilen virtaavuutta, niin myös ehostaa näyttävyyttä.

Hyvä virtaavuus, rakenne ja suuri pinta-ala tuo mukanaan monia etuja. Suuren pinta-alan vuoksi myös heikkotehoisella tuulettimella päästään kohtuulliseen lopputulokseen. Hyvä virtaavuus takaa puolestaan erinomaisen toiminnan suuritehoisilla tuulettimilla. Pinnien välien, asettelun ja muun optimoinnin seurauksena siilen toimivuus on parhaimmillaan 80 mm tuulettimella. Siiliin sopii myös 92 mm tuuletin paikoilleen, mutta lopputulos on huonompi sekä jäähdytystehon, että äänen puolesta. Erikoisen rakenteen johdosta tuulettimen osuus kokonaistuloksesta onkin melkoinen ja jäähdytyselementin täydellinen testaaminen vaatisikin useiden erillaisten 80 mm tuulettimien kokeilemista.

Paksu kuparinen pohja lisää siilen painoa melkoisesti. 12 mm kuparia on kuitenkin tarpeen pinnien sopivan asennussyvyyden saavuttamiseksi ja samalla rakenne lisää myös lämmönjohtokykyä melkoisesti. Kuparinen pohja levittää lämmön tasaisesti koko siilen alueelle ja näin myös ulkoreunan Helicoid-pinnit kykenevät toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Swiftech MCX6400-V:n pohjan viimeistely on omalla tasollaan. Noin kaksi milliä muuta pohjaa korkeammalla oleva kosketuspinta on koneistettu erittäin tarkasti. 0.0003″ tarkkuudella viimeistelty pohja on kiillotettu lähelle peilikiiltoa. Pohjan tasaisuus on näiden tietojen perusteella ihailtava ja reilusti parempi kuin yhdenkään AMD Athlon 64 -prosessorin Heat Spreaderin pinta. Onkin varsin ikävää, että liki täydellinen pohja joudutaan asentamaan vasten umpikieroa prosessoria. Koneellinen kiillotus pilaa herkästi pohjan tasaisuuden ja usein erityisesti halvemmissa coolereissa näennäinen pohjan kiiltävyys paljastuukin huomattavaksi epätasaisuudeksi. Swiftechin tapauksessa pohjan omatoiminen suoristaminen ja kiillottaminen pilaa pohjan erittäin herkästi, joten se ei ole suositeltavaa kuin ääritapauksissa.

Asennus

Swiftech MCX6400-V:n asennus on helppo operaatio ja mukana tulevat ohjeet ovat kattavat ja helppolukuiset. Käydään kuitenkin asennus läpi kuvasarjan avulla lyhykäisyydessään ja tarvittavine huomioineen.

Emolevyn poistaminen kohteena olevasta koneesta on liki välttämätöntä. Asennuksen ensimmäisessä vaiheessa vakiona tuleva asennuskehikko on poistettava. Kannattaa myös tarkistaa, että emolevyn vastapuolelle tulevassa vastakappaleessa on kierteet valmiina coolerin asennusta varten.

Prosessorin päälle levitetään piitahnaa tai muuta vastaava lämpöä johtava tahnaa ja emolevyn reikien päälle asetetaan nylonista valmistetut holkit. Emolevyn vastapuolelle tuleva kiinnityskehikko on syytä olla tässä vaiheessa jo paikoillaan. Asennus on helpointa suorittaa esimerkiksi lattiaa vasten. Siili voidaan tämän jälkeen lätkäistä paikoilleen.

Siili kiinnitetään paikoilleen kasaamalla ruuvi-prikka-jousi-holkki-yhdistelmä ja ruuvaamalla se kiinni emolevyn vastapuolelta löytyvään vastakappaleeseen. Kiinnitys on varminta suorittaa kiristelemällä ruuveja molemmilta puolin vähän kerrallaan. Jousipakan sisällä oleva holkki estää liiallisen kiristyksen.

Tuuletin voidaan kiinnittää siileen esimerkiksi tässä vaiheessa. Kuvassa siilen päälle on kiinnitetty tavallinen hiljainen 80 mm kotelotuuletin. Siilin päälle käyvät luonnollisesti myös paksummat tuulettimet. Kiinnitystapa on erittäin helppo ja onnistunut. Mustat muoviset pikakiinnikkeet painetaan tuulettimen ja siilen rei’istä läpi ja lukitaan paikoilleen keskitapilla.

Käyttökokemuksia

Siilin käyttäminen ei luonnollisesti saa olla vaikeata. Sen sijaan asentaminen ja esimerkiksi jotkin fyysiset ominaispiirteet saattavat aiheuttaa mainittavia ongelmia. Swiftech MCX6400-V:n asentaminen on periaatteessa helppoa; suurin ongelma on se, että emolevyn joutuu irroittamaan kotelosta projektin ajaksi. Jos emolevyn irroittaminen ei ole ongelma, niin suurimmasta kynnyksestä on selvitty. Suuresta massastaan huolimatta siili ei ole järkyttävä iso ja mahtuukin hyvin kaikille Athlon 64 -emolevyille varatulle alueelle prosessorin ympäriltä. Jäähdytyselementin paino ylittää reilusti AMD:n asettamat rajoitukset, mutta kiinnityksen jämäkkyys on sitä luokkaa, että ongelmatilanteita ei pääse syntymään normaaleissa tilanteissa.

Suurin käytännön ongelma MCX6400-V:n kanssa on oikeanlaisen tuulettimen valinta. 80 mm ja 92 mm tuulettimien kattavasta tarjonnasta kun löytyy niin hiirenhiljaisia, kuin ärjyviäkin malleja. Lopulta tuulettimen valinta on tehtävä halutun tehon ja hintaluokan mukaan. Allekirjoittaneen mielestä laadukas 80 mm liukulaakeroitu ja suhteellisen tehokas tuuletin kierrosluvun säätimellä tarjoaa suorituskykyä ja hiljaisuutta lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Testit

Testeissä Swiftechin kanssa käytettiin merkitöntä hiljaista 80 mm tuuletinta. Lämmöt mitattiin prosessorin ytimestä emolevyn tarkkailupiirin avustuksella. Vertailukohtina testeissä käytettiin Zalman 7000Cu jäähdytystä ja tavallista vesijäähdytystä. Testit on ajettu sekä vakiokelloilla, että prosessori kellotettuna 2400 MHz kellotaajuudelle. Rasitusohjelmana käytettiin CPU Burn K7 ohjelmaa ja lämpötilat luettiin Gigabyten EasyTune 4 -ohjelmaa apuna käyttäen.

UPDATE: Kyselyjen vuoksi testituulettimen merkki ja malli selvitettiin. Testeissä käytetty ”merkitön” 80 mm tuuletin on merkiltään May Jie Precision MJ802512. Tuulettimesta ei ole saatavilla tarkempia tietoja, mutta Finclockers-sivusto arvosteli sen äskettäin ja tulokset olivat erinomaisia. Finclockers luonehti tuuletinta seuraavasti: ”Varsin vakuuttava suoritus, ja suosittelenkin tämän tuulettimen hankkimista, jos sellaiseen on mahdollisuuksia.”

  • Prosessori: AMD Athlon 64 3000+
  • Emolevy: Gigabyte K8NSNXP
  • Virtalähde: Zalman ZM400A-APF

Testitulokset paljastavat MCX6400-V:n tehon ja vakiokellotaajuudella Swiftech ja Zalman 7000Cu ovatkin melko tasoissa. Swiftechin tuottama ääni vastaa likipitäen Zalman 7000Cu:n hiljaista asentoa, joten tehoissa ei jäädä ainakaan jälkeen. Swiftechin idlelämmöt ovat Zalmania huomattavasti korkeammat, joka kielii tuulettimen tehottomuudesta. Rasituslämmöt pystytään kuitenkin pitämään hallussa erittäin hyvin, joka puolestaan paljastaa siilin erinomaisen toimivuuden käytettäessä heikkotehoistakin tuuletinta. Vesijäähdytys menee luonnollisesti omia teitään.

Kun rasitusta kasvatetaan niin eroja syntyy jossain määrin enemmän. Nyt Swiftech on jo selvästi Zalmania tehokkaampi kun tuulettimia pidetään hiljaisella asennolla. Lämpötilaero idle- ja rasituslämpötilan välillä on jopa pienempi kuin käytettäessä Zalmanin tuuletinta korkeimmalla asetuksella. Ero täysillä puhkuvaan Zalmaniin on muutenkin yllättävän pieni. Yhdistämällä tuloksia maalaisjärjellä saadaan helposti selville, että Swiftech toimii sitä paremmin, mitä suuremmasta kuormasta on kysymys. Zalmanin jo tukehtuessa lämpökuormaan, jaksaa Swiftech vielä painaa heikkotehoisellakin tuulettimella. Tehokkaammalla tuulettimella MCX6400-V:n teho on epäilemättä suorastaan murskaava.

Loppusanat

Swiftech on onnistunut tuomaan Athlon 64 -alustalle erittäin pystyvän jäähdytyssiilin. Rakenteeltaan erittäin laadukas ja tehoiltaan varmasti parhaimmistoon kuuluva MCX6400-V on mitä mainioin ratkaisu niin hiljaiseen kokoonpanoon, kuin huippuunsa kellotettuun harrastusvälineeseenkin. Ongelmakohdaksi puhtaasti insinööritaidonnäytteen tekemisessä muodostuu varsin usein hinta ja niinpä pelkän siilin ostamiseen vaaditaankin liki 60 euroa kahisevaa. Hintaan ei edes kuulu tuuletinta, josta joutuu helposti maksamaan vähintään kymmenen euroa.

Verrattuna kestosuosikiksi muodostuneeseen Zalman 7000Cu -cooleriin, MCX6400-V häviää paitsi hinnassa, niin myös monipuolisuudessaan. Vain Athlon 64 -alustalle yhteensopivana se ei tarjoa 7000Cu:n kaltaista monipuolisuutta, mutta korvaa menetetyt kestopisteet raa’alla voimalla. Suorituskyky käyttäen heikkotehoista tuuletinta lähestyy Zalman 7000Cu:n suurinta mahdollista tehoa uhkaavasti ja ei ole epäilystäkään, että tehokkaalla tuulettimella varustettuna MCX6400-V on markkinoiden tehokkain ja kallein ilmajäähdytys Socket 754 ja 940 -alustoille.

Swiftechin tuotteiden Suomen virallinen maahantuoja on Jimm’s PC-Store.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 30. Huhtikuuta 2004 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)