Uusimmat

Testi JBL Quantum 600 -pelikuulokkeet – Tilaäänissä parannettavaa, muuten kyllä tarjolla pätevää äänentoistoa

01.08.2021 20:00 Markku Leppilampi

JBL Quantum 600 -kuulokkeet ovat keskihintaiset pelikuulokkeet, joissa JBL kertoo olevan tarkka äänentoisto ja todentuntuinen QuantumSurround-tilaääni. Lisäksi ominaisuutena on toinen tilaääniteknologia DTS Headphone:X 2.0 sekä vielä mystinen säädin nimeltään Game Audio-Chat Balance Dial. Muropaketti testasi, minkälainen kokonaisuus onkaan tarjolla.

JBL on perinteinen merkki äänentoiston saralla, jonka omistaa nykyisin hifi-laitteistaan tunnettu Harman International Industries, joka taasen on nykyisin Samsungin tytäryhtiö. Kuulokkeilta voikin varovaisesti odottaa ehkä tavallista parempaa äänenlaatua, koska JBL:llä on pitkät perinteet myös ammattilaispuolella.

JBL muistaa kertoa maineestaan myös pakkauksen sisältä löytyvässä rekisteröintilappusessa, jossa kehutaan etenkin QuantumEngine -ohjelmiston tarjoamaa QuantumSurround-tilaääntä. Tätä onkin mielenkiintoinen verrata Sennheiserin erittäin hyvään Binaural Rendering Engine -tilaääneen. Lisäksi sovelluksen kautta voi valita DTS Headphone:X 2.0 -tilaäänen.

JBL Quantum 600 -kuulokkeiden tuotepakkauksesta löytyvät aika tukevan oloiset, 346 grammaa painavat kuulokkeet. Mekaaninen tuntuma on melko lailla hyvä huolimatta siitä, että kuulokkeiden tukirakenteet vaikuttavat olevan kaikki muovisia osia. Päähänkin ne asettuvat hintaluokan vastaaviin kuulokkeisiin verrattuna kelvolla tavalla – tosin keinonahkaiset kuulokekupit vaikuttavat aika nahkeilta. Myöhemmin selviää, hiostavatko ne kuinka pahasti. Muhkeat ne kyllä ovat.

Vaikka kuulokkeet tuntuvatkin muuten melko tukevilta, sellaista vaikutelmaa ei synny mikrofonivarresta. Se on heppoisen oloinen, ohuella tuulisuojalla varustettu, ylös nostettavissa oleva mikrofonivarsi. Mikrofonivarsi ei myöskään ole kovin helposti taivuteltavissa sopivaan asentoon. Asiansa se kuitenkin ajaa.

Laitteen säätimiä ja painikkeita etsiessä siitä löytyy hyvällä mekaanisella tuntumalla varustettu äänenvoimakkuuden säädin. Lisäksi laitteesta löytyy toinen vastaavaa laatua oleva säädin, jonka pikaohje kertoo olevan Game Audio-Chat Balance Dial peliäänten ja chatin balanssin säätämiseksi. Tästä asiaa lisää myöhemmin.

Kuulokkeet tarjoavat vielä tuntumaltaan melko kelvon painikkeen mikrofonin mykistystä varten sekä liukuvan virtanapin, jonka toivoisi olevan ehkä hiukan napakamman oloinen. Molemmissa painikkeissa on ikävästi pientä välystä ja liikettä, jonka huomaa liikuttamalla sormia niiden päällä.

Virtapainikkeesta puheen olleen, kytkemällä kuulokkeet päälle käyttäjä saa ihailtavakseen tyylikkään valotehosteen, joka sävyttää JBL-logon vaihtuvin värein. Tehoste on tyylikäs eikä liian yliampuva. Mikrofonissa puolestaan on punainen valotehoste, joka syttyy mikrofonin ollessa mykistettynä. Yksi violettiin vivahtava valo löytyy virtanapin vierestä kertomassa käyttäjälle, että tuote on kytketty päälle. Viimeisenä kuulokkeista paljastuu vielä punainen akun latausvalo.

Kuulokkeiden kuuloke-elementit toisiinsa yhdistää punotut, kangaspäällysteiset johdot. Ne ovat aika paksut sekä laadukkaan oloiset. Mukana toimitetaan samaa laatua oleva USB-C -> USB-A latauskaapeli. Lisäksi tarjolla on analogista liittämistä varten yhdistetty audio/mikrofoni-liitin (combo audio). Tälle ei kuitenkaan löydy laatikosta adapteria erillistä linjaulostulo/mikrofoni-kytkemistä varten.

Tässä vaiheessa on aika napata tuotepakkauksesta 2.4 Ghz USB-lähetin-vastaanotin, ujuttaa se USB-porttiin ja kokeilla kuulokkeiden langatonta yhdistämistä. Kyseisestä USB-palikasta löytyy myös Connect-nappi, mutta kuulokkeet löytyvät ilman sen painamistakin.

Kuulokkeet toistavat heti tunnistamisen jälkeen ääntä ilman ongelmia. Mukavana yllätyksenä tulee huomattua, että kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säädin on analoginen eikä usein käytetty digitaalinen säädin, joka muuttaisi Windowsin äänentoiston voimakkuutta. Tästä paljon kiitosta JBL:lle.

Miltäs ne sitten kuulostavat? Verratessa JBL Quantum 600 -kuulokkeiden äänentoistoa Sennheiser HD600 -HiFi-kuulokkeisiin, huomaa JBL Quantum 600:n korostavan pelikuulokkeiden tuttuun tapaan alataajuuksia. Bassokorostus on juuri sillä rajalla, onko se liikaa äänen selkeyden kustannuksella.

Korostusta on enemmän kuin verratessa Creative SXFI Gamer -kuulokkeisiin, ja HyperX Cloud II Wireless -kuulokkeissa bassokorostusta puolestaan on suurin piirtein saman verran, mutta HyperX:n toisto vaikuttaa hukkaavan enemmän keskialueen ääniä.

JBL Quantum 600:n äänimaailmaa voisi kuvailla bassoja korostavaksi, mutta keskiäänet silti melko selkeinä säilyttäväksi. Kuulokkeiden taajuusvaste tuntuu piilottavan hyvällä menestyksellä musiikista ”huonolta” kuulostavia taajuuksia, joka tuo sointiin miellyttävyyttä.

Usein kuitenkin voi käydä niin, että ”äkkimakeat” alataajuudet saattavat häiritä ympäristön havainnointia äänikriittisiä pelejä kuten Counter-Strikea pelatessa. Esimerkiksi askeleet saattavat kuulua heikommin kuin vähemmän bassoja korostavilla kuulokkeilla. Musiikin kuuntelussa tai elokuvien katsomisessa pienestä korostuksesta ei kuitenkaan välttämättä aina ole haittaa.

Testaamisen lomassa tulee huomattua myös, että keinonahkaiset kuulokekupit vaikuttavat hiostavan ainakin jonkin verran. Ei ehkä kuitenkaan ongelmaksi saakka.

Tilaäänien aktivoimiseksi täytyy asentaa JBL QuantumEngine -sovellus. Pikaohjeesta löytyvästä taulukosta selviää, ettei tilaääntä tueta muilla alustoilla kuin Windows-tietokoneilla ja vain käytettäessä langatonta yhteyttä.

Heti ensimmäisenä ohjelmisto haluaa päivittää USB-vastaanottimen laiteohjelmiston, joka tapahtuu hyväksymällä päivitys. Operaation jälkeen ohjelmisto haluaa käyttäjän liittävän kuulokkeet USB-kaapelin kautta tietokoneeseen, jonka jälkeen myös kuulokkeet saavat uuden laiteohjelmiston. Tämän valmistuttua kuulokkeista täytyy vielä irrottaa johto ja käyttää kuulokkeita pois päältä. Laiteohjelmistojen asennus ei ollut aivan maailman nopeinta luokkaa, sillä odotteluun meni useita minuutteja.

Ohjelmisto aloittaa asennusten jälkeen opastuksen, jonka kautta käyttäjä tutustutetaan tarjottuihin ominaisuuksiin. Sovelluksesta löytyy valikko tallennettaville profiileille sekä osio kuulokkeiden säädöille, joista löytyy muun muassa taajuuskorjain, valaistustehosteet, tilaääni sekä mikrofonisäädöt.

JBL:n ammattilaispuolen tausta näkyy heti taajuuskorjaimessa. Sieltä löytyy käyttökelpoisia valmiita asetuksia kuten Bass Cut, jolla voi leikata bassoja ja näin selkiyttää kuulokkeiden äänimaailmaa. Long Session -asetus puolestaan leikkaa kahden ja neljän kilohertsin alueelta ylempiä keskiääniä ja aladiskantteja, joiden liiallinen määrä voi aiheuttaa ärsytystä kuuntelijan korville.

Äänikriittisille peleille tarkoitettu FPS-asetus korostaa keskiääniä, mutta siinä asetuksessa ollaan ehkä menty kahdesta äsken mainitusta asetuksesta poiketen hiukan metsään, sillä soundi muuttuu liian värittyneeksi. Ennemmin kannattaisi leikata alataajuuksia keskiäänien ylenpalttisen korostamisen sijaan. Tai sitten leikata alataajuuksia vähän ja korostaa keskiääniä niin ikään vähän. Käyttäjä voi halutessaan valmiiden asetusten lisäksi luoda myös omat hienosäätönsä taajuuskorjaimeen.

Sitten siirrytään Lightning-välilehdelle. Sieltä voi joko muokata valotehosteita tai kytkeä ne kokonaan pois. Pudotusvalikosta voi puolestaan valita erilaisia sykkiviä väritehosteita.

Lopulta löytyy myös sopivat namiskat, joista voi asettaa tasaisen valotehosteen päälle sykkivän sijaan sekä valita värin. Lightning-välilehden sielunelämä ei heti avautunut, eikä asiaa auttanut sovelluksen tummanpuhuva ja epäselvä graafinen ulkoasu.

Entäs ne JBL:n kehumat tilaäänet? Spatial Sound-välilehdeltä voi valita joko DTS Headphone:X 2.0 tai JBL QuantumSurround -tilaäänen. JBL QuantumSurround -osiosta löytyy Channel Setup -painike, joka opastaa käyttäjää kytkemään päälle Windowsin ääniasetuksista 7.1 Surround -tilan kuulokkeille, sillä muuten JBL:n tarjoamat tilaäänet eivät toimi. Tässä käyttäjää opastetaan hienosti videon avulla, sillä monelta ensikertalaiselta asetus saattaisi jäädä kytkemättä päälle.

QuantumSurround-asetuksissa on erikoisena ominaisuutena käyttäjän pään leveyden asetus, jolla pitäisi saada tilaäänistä uskottavamman kuuloiset. Asetus tuntuu testatessa vaikuttavan jonkin verran äänien parempaan paikallistumiseen.

QuantumSurroundin asetuksista löytyy vielä valinnat Precise, Balanced ja Immersive. Näistä vähiten äänentoistoa värittäväksi vaihtoehdoksi osoittautui Balanced tai Immersive. Kahdella jälkimmäisellä oli joko hyvin vähän tai ei lainkaan eroa keskenään.

Tilaäänistä kaikista parhaiten tuntui suoriutuvan QuantumEnginen tarjoama DTS Headphone:X 2.0, sillä QuantumSurround muutti äänimaailmaa liikaa ja teki siitä epäluonnollisen kuuloisen. Silti, DTS-vaihtoehtokaan ei kuitenkaan liiemmin säväytä, sillä myös se värittää kosolti äänimaailmaa epäluonnolliseen suuntaan.

Verrattaessa QuantumSurroundia ja DTS Headphone:X 2.0:aa Sennheiserin kehittämään Binaural Rendering Engine -tilaääneen, jollainen löytyy esimerkiksi Sennheiser Epos GSX 1200 PRO -kuulokevahvistimesta, kummatkin jäävät auttamatta Sennheiserin jalkoihin.

Sennheiserin teknologia ympäröi käyttäjän tilaäänellä, muttei kuitenkaan juurikaan muunna äänimaailmaa epäluonnolliseen suuntaan. JBL:n tarjoamat tilaäänet ikään kuin luovat keinotekoisen kuuloisen ympäristön ja muokkaavat myös paljon taajuusvastetta. Ongelma ei ole vain JBL:n, sillä yleensäkin pelikuulokevalmistajien tarjoamissa tilaäänissä tunnutaan menevän liikaa ääntä muokkaavaan suuntaan.

Tilaäänet pois kytkettynä JBL Quantum 600 -kuulokkeet toimivat oikein mainiosti, eikä äänimaailmasta löydä suurempaa valitettavaa – ja jos löytää, hienosäätöjä voi tehdä QuantumEngine-ohjelmiston taajuuskorjaimella.

Microphone-osio tarjoaa säädön mikrofonin herkkyydelle sekä myös asetuksen sivuäänelle (sidetone), jolla voidaan säätää paljonko käyttäjä kuulee omaa mikrofonipuhettaan korvissaan. Mikrofonin sivuääni kuulostaa aika hyvältä, joten siinä on onnistuttu.

Testeissä selviää, että mikrofonissa ei ole paljon alataajuuksia, vaan se tuo esiin keskiäänet – bassovoittoista radioääntä mikrofonilla onkin turha tavoitella. Minkäänlaista taajuuskorjainta mikrofonille ei myöskään ole QuantumEngine-sovelluksessa saatavilla. Nasaalimainen mikrofoni kuitenkin kantaa isommankin pelirytinän yli, joten se on käyttötarkoitukseensa eli pelaamiseen sopiva. Sanottakoon vielä kerran, että mikrofonivarsi voisi kuitenkin olla jämäkämpi ja helpompi taivuttaa sopivaan asentoon.

Kuulokkeiden erikoisempana ja tervetulleena ominaisuutena toimii Game Audio-Chat Balance Dial -säätö, jonka avulla voi säätää pelikavereiden puheen voimakkuutta peliääniin nähden. Se toimi ainakin Discordin ja TeamSpeakin kanssa ja helpotti sopivan äänentason löytämistä. Ominaisuus on toteutettu nokkelasti kahdella eri ääniajurilla.

Akunkestoksi JBL lupaa 14 tuntia, jos valotehosteet on kytketty pois päältä. Akun kapasiteetin lataaminen täyteen kestää pikaohjeen mukaan kaksi tuntia. 30 prosentista täyteen lataaminen kesti noin tunnin. 45 minuutin käytön aikana akku puolestaan laski 100 prosentista 85 prosenttiin. Kuulokkeiden kantama puolestaan riitti asunnon sisällä liikuskeltaessa noin 10 metrin etäisyydelle sekä myös lähimmän seinän ulkopuolelle ulos saakka.

Ikävänä puolena kuulokkeita ei voi käyttää samalla kun niitä lataa. Koska kuulokkeet eivät tunnistu latauksen aikana, akun varauksen kasvua ei voi seurata QuantumEngine-ohjelmistosta.

Sellainenkin vaiva ilmeni, ettei kuulokkeen latausvalo ainakaan testitilanteessa ymmärtänyt sammua tai vaihtaa väriä akun varauksen ollessa 100 prosenttia. Lisäksi latausjohdon irrottamisen jälkeen kuulokkeiden virtapainiketta täytyy käyttää kiinni-asennossa, jos kuulokkeiden haluaa tunnistuvan latausjohdon pois ottamisen jälkeen. Nämä kaikki olivat ärsyttäviä ja ylimääräistä häslinkiä aiheuttavia piirteitä.

Loppukaneetiksi voisi sanoa, että JBL Quantum 600 -kuulokkeet ovat toimiva valinta musiikin kuunteluun, elokuvien katseluun ja pelaamiseen. Kuulokkeiden stereotoistossa ei ole häiritsevyyttä, sillä se kuulostaa miellyttävältä ja silotellulta – ja hiukan bassoja korostavalta. Konepellin alta löytyvä taajuuskorjain on toimiva kampe, ja sen valmiit asetukset ovat eri tilanteisiin käyttökelpoisia.

Kuten usein muidenkin valmistajien kuulokkeiden kohdalla, tilatehosteet ampuvat yli, eivätkä ne kuulosta luonnollisilta. QuantumEngine-sovelluksen haittapuolena puolestaan on sen ilmeeltään hiukan karu ja epäselvä ulkoasu.

Huolimatta joistakin huonoista puolista, kokonaisuutta arvioiden JBL on hintaluokassaan pätevä valinta etenkin äänenlaadun ja mikrofonin osalta.

Hyvää

  • Kuulokkeissa on miellyttävä, hiukan bassovoittoinen äänimaailma
  • QuantumEngine-sovelluksen taajuuskorjain on hyödyllinen ja tarjoaa hyviä valmiita asetuksia
  • Mikrofoni on käyttötarkoitukseensa eli peleihin hyvin soveltuva
  • Analoginen äänenvoimakkuuden säätö tuo luotettavuutta verrattuna digitaaliseen äänenvoimakkuuden säätöön
  • Laadukkaan oloiset, punotut ja paksut kaapelit

Huonoa

  • Tilaäänet eivät vakuuta
  • Keinonahkaiset pehmusteet saattavat hiostaa
  • QuantumEngine-sovelluksen epäselvä ulkoasu
  • Mikrofonivarsi voisi olla jämäkämpi ja taipuisampi
  • Kuulokkeita ei voi ladatessa käyttää ja ne täytyy lataamisen jälkeen käynnistää uudelleen

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Quantum 600

  • Hinta: 149 €
  • Kuuloketyyppi: suljettu
  • Korvakupin tyyppi: Over-Ear
  • Elementin koko: 50 mm
  • Suurin syöttöteho: 30 mW
  • Elementin herkkyys: @ 1kHz/1mW (dB)100
  • Dynaaminen taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 32 Ω
  • Paino: 346 g
  • Tilaääni: QuantumSurround, DTS Headphone X: 2.0
  • Kaapelit: C-tyypistä A-tyyppiin -latauskaapeli, 3,5 mm yhdistelmä-audiokaapeli analogista liittämistä varten
  • Lisäksi: mikrofoni, vaihdettavat korvatyynyt
  • Alustat: JBL Quantum 600 -kuulokemikrofoni sopii yhteen 3,5 mm:n liittimen avulla Windows-tietokoneiden, PlayStationin, Xboxin, Nintendo Switchin, mobiililaitteiden, Mac-tietokoneiden ja virtuaalitodellisuuden kanssa. Langatonta 2,4 GHz:n yhteyttä voidaan käyttää Windows-tietokoneiden, PlayStationin, Mac-tietokoneiden ja virtuaalitodellisuuden kanssa. QuantumSURROUND-tilaääni toimii vain Windows-tietokoneilla langattoman yhteyden kautta.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat