Uusimmat

Yhteenveto

12.04.2020 19:00 Aleksi Pakkala

Yhteenveto

WiFi 6 -standardia tukevien reitittimen valikoima kasvaa tasaiseen tahtiin, ja huokeimmat vaihtoehdot lähestyvät hyvää vauhtia järkeviä hintoja. Esimerkiksi TP-Linkin ja Asuksen WiFi 6 -reititinvalikoiman häntäpäästä löytyy malleja noin 150 euron hintalapulla. Eroa näiden halvempien mallien ja kalliimpien yli 300 euron reitittimien välillä saattaa olla yllättävänkin vähän.

Kalliimmat reitittimet on usein varustettu suuremmalla määrällä antenneja ja ethernet-liitäntöjä. Useammilla antenneilla varustetut reitittimet tarjoavat pääsääntöisesti paremman kattavuuden langattoman verkon signaalille.

Toisaalta noin 350 euron hintaan mahtuu monia Mesh-ratkaisuja, joilla saadaan toteutettua suuremman alueen WiFi-kattavuus useamman WiFi-tukiaseman avulla. Tällaisia Mesh-järjestelmiä olisivat esimerkiksi Asus ZenWifi AC, Netgear Orbi RBK50 AC3000 tai TP-Link Deco M9 Plus.

Edellämainitut Mesh-järjestelmät tosin käyttävät vanhempaa 802.11ac -standardia, ja uudet WiFi 6 -tuetut Mesh-järjestelmät ovat huomattavasti kalliimpia. Esimerkiksi kahden tukiaseman WiFi 6 Mesh-järjestelmät Linksys Velop MX5300 ja Netgear Orbi RBK852 AX6000 kustantavat molemmat noin 800 euroa.

Monissa kohteissa voi silti olla järkevämpää sijoittaa useampaan hieman huokeampaan tukiasemaan yhden kalliimman sijasta. Noin 350 euron hintaisen Archer AX6000 -reitittimen sijasta voisi suositella järkevämmän hintaista, WiFi 6 -tuettua Archer AX50 -reititintä.

WiFi 6 -reitittimien parempi tuki useammille laitteille pääsee suurimpaan hyötyynsä vasta kymmenien ja satojen päätelaitteiden käyttötilanteissa, kuten tapahtumahalleissa, mutta uuden standardin tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan myös kotioloissa. Parempi signaalin suuntaus (beamforming-tuki) osaltaan selittää korkeampia siirtonopeuksia reitittimen ja päätelaitteen ollessa eri huoneissa.

WiFi-kanavat alikanaviin jakava OFDMA-teknologia estää osaltaan langattoman verkon temppuilua ja epävarmaa toimintaa. Sen myötä päätelaitteille on saatavilla huomattavasti enemmän kanavia, minkä myötä verkkojen kanavapäällekkäisyyksiä on huomattavasti helpompi välttää kuin aikaisemmilla WiFi-standardeilla.

WiFi 6 -standardi tuo kuluttajille uusia hyödyllisiä ominaisuuksia, joista parantunut suorituskyky on siis vain yksi. Uusi standardi onnistuu saavuttamaan suorituskykyeroa vanhaan standardiin, mutta eroa ei kylläkään voi kuvailla käänteentekeväksi.

Keskiarvoisesti WiFi 6 -standardia käyttävä pöytätietokone oli Muropaketin testissä 38 prosenttia nopeampi Macbook Pro -kannettavaa, joka käyttää vanhempaa 802.11ac -standardia. Suorituskykyerosta huolimatta en lähtisi kiljuen ostamaan uutta WiFi 6 -reititintä kotikäyttöön vanhan, hyvin toimivan 802.11ac -standardin reitittimen tilalle. Mikäli uuden Wlan-purkin hankinta on joka tapauksessa edessä, kannattaa varmistaa että sen kyljestä löytyy maininta tuesta uusimmalle WiFi-standardille.

TP-Link Archer AX6000 ei tuotteena täysin vakuuttanut, sillä sen suorituskyky ei pärjännyt vertailussa samanhintaisen Netgear Nighthawk AX8 -reitittimen kanssa. Archer AX6000:n ominaisuusluettelossa ei myöskään ole paljonkaan, mikä erottaisi reitittimen hintaluokan massasta. Käyttötilanteesta riippuen reitittimen kahdeksan ethernet-liitäntää voivat kuitenkin nostaa Archer AX6000 -reitittimen kilpailijoiden yläpuolelle.

Reitittimessä ei kuitenkaan ole myöskään mitään mitään varsinaista vikaa, joten jos TP-Linkin käyttöliittymät ovat entuudestaan tuttuja ja merkin kanssa on ollut aikaisempia hyviä kokemuksia, voi Archer AX6000 olla onnistunut hankinta.

Hyvää

  • Käyttöönotto helppoa, lukuunottamatta kömpelöä mobiilisovellusta
  • Runsaasti ethernet-liitäntöjä

Huonoa

  • Jää suorituskyvyssä verrokilleen
  • Korkeahko hinta

TP-Link Archer AX6000 tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 380 €
  • Enimmäisnopeudet: 1148 Mb/s (2,4 GHz:n) ja 4804 Mb/s (5,0 GHz)
  • WiFi-standardit: 802.11b/g/n/ac/ax
  • Suoritin: Neliydin, enintään 1,8 GHz
  • Muisti: 128 Mt flash, 1 Gt RAM
  • Mitat: 261,2 × 261,2 × 60,2 mm
  • Liitännät: 8 kpl 1000 Mb/s RJ-45, 1 kpl 2500 Mb/s WAN-liitäntä, USB-A 3.0, USB-C 3.0
  • Muuta: Kahdeksan ulkoista antennia, Wi-Fi Protected Setup (WPS), Link Aggregation Technology (enintään 2 Gb/s)

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat