Uusimmat

Tuotteen esittely

12.04.2020 19:00 Aleksi Pakkala

Tuotteen esittely

TP-Link Archer AX 6000 edustaa kotikäyttöön suunnattujen langattomien reitittimien kärkipäätä hintansa ja ominaisuuksiensa puolesta. Hurjalla antennimäärällä varustetun verkkolaitteen fyysinen koko (261,2 × 261,2 × 60,2 mm) yllätti. Vaikka kokonaisuutena Archer AX6000 on kohtalaisen modernisti ja tyylikkäästi muotoiltu, ei laite siitä huolimatta allekirjoittaneen kotona päätyisi kovin näkyvälle paikalle.

Reitittimen ollessa päällä, kultaisen TP-Link -logon ympärillä palaa led-valo, jonka värillä kerrotaan reitittimen sen hetkisestä tilasta. Käynnistyessään ja vikatilanteessa reititin vilkuttaa punaista valoa, ja kun yhteys on muodostettu onnistuneesti, vaihtuu valo vaalean siniseksi.

Reitittimen etureunaan on sijoitettu painikkeet WPS-yhteyden muodostamista varten, Wi-Fi verkon päälle- ja poiskytkemistä varten ja painike led-valaistuksen ohjaamiseen. Reitittimen päällä TP-Link logon ympärillä palaa melko kirkas led-valo, joka kertoo reitittimen tilasta.

Reitittimen asetuksista on mahdollista asettaa led-valolle niin kutsuttu ”yötilan”, jonka aikana reitittimen led-valot ovat poissa päältä.

Oikealta sivulta löytyy kaksi USB 3.0 -liitintä, joista toinen on perinteinen USB-A-liitin ja toinen modernimpi USB-C-liitin.

TP-Link Archer AX6000 -reititin tukee tavallisia toimintoja USB-median jakamiseksi. Verkkoon liitetyltä laitteelta on mahdollista siirtää tiedostoja reitittimeen liitettyyn USB-asemaan, asemalta voi toistaa kuvia, ääntä tai mediaa DLNA-tuetuilla laitteilla. USB-asemaa voi käyttää myös MacOS-tietokoneiden TimeMachine-varmuuskopiointia varten.

Reitittimen käyttöoppaassa on ohjeet mainittujen ominaisuuksien käyttöönottoa varten, mutta manuaalia ei ole hiottu aivan loppuun asti. Sen esimerkkikuvat ovat Windows 7 -käyttöjärjestelmästä, joskin ohjeet käyvät edelleen myös Windows 10 -käyttöjärjestelmän kanssa.

Reitittimen hallinta onnistuu myös TP-Link Tether -mobiilisovelluksen avulla.

Sovelluksen käyttöönotto oli melkoisen kömpelöä, sillä sovellusta varten täytyi rekisteröidä TP-Link Cloud -tunnukset. Tämän jälkeen sovellus yritti ensin muodostaa yhteyden reitittimeen WiFi-yhteyden avulla puhelimen ollessa jo kytkettynä reitittimen WiFi-verkkoon.

Ensimmäisen yrityksen epäonnistuttua, yritettiin yhteyttä muodostaa puhelimen Bluetooth-yhteyttä hyväksikäyttäen, mutta tämäkään ei toiminut. Reitittimen uudelleenkäynnistämisen jälkeen sovellus löysi reitittimen ja käyttöönotto oli valmis.

Sovelluksen kautta on mahdollista hallita lähes kaikkia reitittimen toiminnallisuuksia, ja käyttöliittymä on varsin selkeä ja helppokäyttöinen. Sovelluksesta löytyy perusasetusten lisäksi mahdollisuus säätää rajoituksia erillisille laitteille ja tämän avulla voi esimerkiksi rajoittaa lasten netin käyttöä. TP-Link on ystävällisesti koonnut valmiit kategoriat lapsille sopimattomien sivustojen helposti estämiseksi, ja sovelluksen avulla on mahdollista rajoittaa tietyn laitteen netin käyttöä tuntiperusteisesti.

Mikäli reitittimen ohjaaminen sovelluksen avulla ei kiinnosta, kaikki samat toiminnallisuudet ovat saatavilla myös selainkäyttöliittymän kautta.

Reitittimen selainkäyttöliittymä on tyylillisesti hyvin samankaltainen mobiilisovelluksen käyttöliittymän kanssa.

Asetukset ovat melko helposti löydettävissä ja valikot ovat selkeitä. Käyttöliittymä toimii myös rivakasti eikä takkuamista ole havaittavissa.

Selainkäyttöliittymän kautta pääsee käsiksi hieman laajempaan kattaukseen asetuksia kuin mobiilisovelluksella, mutta yleisimmät käyttöskenaariot on katettu molemmilla alustoilla.

Reitittimen takana odottaa iloinen määrä ethernet-liitäntöjä. TP-Link Archer AX6000 on varustettu 2,5 gigabitin sekuntinopeuteen yltävällä RJ45 WAN -liitännällä, jonka lisäksi reitittimellä on peräti kahdeksan yhden gigabitin ethernet-liitintä.

Archer AX6000 tukee myös porttien yhdistämistä. TP-Link kutsuu toimintoa nimellä ”Link Aggregation”. Tällöin kaksi gigabitin ethernet-liitintä voidaan yhdistää käsittelemään yhtä datavirtaa, joten päätelaitteelle voidaan muodostaa teoriassa kahden gigabitin verkkoyhteys.

Toiminnon käyttäminen edellyttää, että myös päätelaite tukee porttien yhdistämistä. Todella harva emolevy tukee porttien yhdistämistä, joten toiminnallisuuden käyttö vaatii lähes poikkeuksetta porttien yhdistämistä tukevan verkkokortin hankkimista.

Yhä useammat emolevyt sisältävät myös 2,5 Gbps:n nopeuteen yltävän ethernet-liitännät, kun taas todella harvalla emolevyllä on kahta yhden gigabitin RJ45-liitäntää. Niille onnellisille, joilla on käytössään yli gigabitin nettiyhteys, olisi huomattavaa hyötyä, mikäli reitittimessä olisi myös 2,5 Gbps:n ethernet-ulostulo.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat