Uusimmat

Suorituskykymittaukset

12.04.2020 19:00 Aleksi Pakkala

Suorituskykymittaukset

Reitittimen suorituskykymittaukset suoritettiin puurakenteisessa talossa kotioloissa. Verkon nopeusmittaukset suoritettiin iperf3-työkalun avulla.

Langallisella yhteydellä Archer AX6000 -reitittimeen yhdistetty pöytäkone toimi iperf3-palvelimena, jota vasten verkon nopeustestit suoritettiin. Ennen varsinaisten nopeustestien aloittamista mitattiin kahden langallisesti reitittimeen yhdistetyn pöytäkoneen välinen tiedonsiirtonopeus, ja näin maksimitiedonsiirtonopeudeksi saatiin 940 megabittiä sekunnissa. Tätä nopeampia tuloksia ei siis kyseisellä testimetodilla voi mitata.

Suorituskykymittaukset suoritettiin kolmella erilaisella laitteella. Testilaitteista järein on pöytäkoneeseen asennettu langaton TP-Link Archer TX3000E -verkkosovitin, joka tukee WiFi 6 -standardia. Archer TX3000E käyttää Intelin WiFi 6 -piirisarjaa ja ennen testejä adapterin ajurit päivitettiin uusimpaan versioon.

Verkkotestit suoritettiin myös 2015 vuosimallin Apple Macbook Pro 15” -kannettavalla sekä Samsung Galaxy Note 9 -puhelimella. Kannettava ja puhelin eivät tue uutta 802.11ax WiFi 6 -standardia, vaan laitteet tukevat ainoastaan pykälää vanhempaa 802.11ac -standardia.

Mittaukset suoritettiin asunnossa kolmessa eri sijainnissa kuvaamaan tyypillisiä käyttötilanteita:

  • Sijainti 1 oli samassa huoneessa, suoran näköyhteyden päässä reitittimisestä.
  • Sijainti 2 oli toisessa huoneessa samassa kerroksessa reitittimen kanssa.
  • Sijainti 3 oli alemmassa kerroksessa, jolloin laitteen ja reitittimen välissä oli useampi seinä ja lattia.

TP-Link Archer AX6000 -reitittimen suorituskykyä vertaillaan aikaisemmin Muropaketin testissä olleen Netgear Nighthawk AX8 -reitittimen kanssa. Myös Nighthawk AX8 tukee WiFi 6 -standardia.

Heti kättelyssä on selvää, ettei uusi WiFi 6 -standardi tuo yksittäiselle laitteelle tajunnanräjäyttävää parannusta tiedonsiirtonopeuksille. Reitittimen ja testilaitteiden ollessa samassa huoneessa ero Wifi 6 -tuetulla sovittimella varustetun pöytäkoneen ja 2015 vuosimallin Macbook Pron välillä on melko pieni, vain 12 prosenttia.

Galaxy Note 9 puhelimen tulos taas näyttää kuinka suuri ero erilaisilla WiFi-toteutuksella voi olla, vaikka laitteet käyttäisivät samaa WiFi-standardia. Macbook Pro vuodelta 2015 ja Galaxy Note 9 käyttävät samaa 802.11ac WiFi-standardia, mutta Macbook Pron tulos oli 58 prosenttia parempi puhelimeen verrattuna.

Siirryttäessä viereiseen huoneeseen laitteiden nopeudet putoavat melko tasaisesti. Ero pöytäkoneen ja Macbook Pron välillä kasvaa hieman 18 prosenttiin, ja Galaxy Note 9 tulos putoaa vähemmän muihin kahteen testilaitteeseen verrattuna.

Siirryttäessä eri kerrokseen suorittamaan suorituskykytestejä saadaan kiinnostavia tuloksia. Pöytäkoneen ja Macbook Pron erotus kasvaa entisestään 25 prosenttiin, mutta Galaxy Note 9 -puhelimen tulos suorastaan romahtaa.

Netgear Nighthawk AX8 -reititin saavutti suorituskykytestissä selkeän pesäeron TP-Linkin reitittimeen verrattuna.

Samassa huoneessa TP-Link TX3000E WiFi 6 -sovitinta käyttävä pöytätietokone teki selkeän eron Macbook Pro -kannettavaan. Pöytäkoneen tulos oli merkittävästi parempi, ja eroa Applen kannettavaan oli 29 prosenttia. Aikaisemmissa testeissä erot 802.11ax ja 802.11ac -standardien välillä ovat olleet melko pieniä, mutta Netgearin reitittimen kanssa uudempi tekniikka tarjoaa selvästi parempia tuloksia.

TP-Link AX 6000 -reitittimeen verrattuna Galaxy Note 9 -puhelimen ja kannettavan tulokset olivat hyvin samankaltaiset Netgearin reitittimen kanssa, mutta pöytäkoneella saavutettiin 20 prosenttia parempi tulos Netgear Nighthawk AX 8 reitittimellä.

Siirryttäessä toiseen huoneeseen, kasvaa ero Netgearin tapauksessa pöytäkoneen ja kannettavan välillä entisestään. Pöytäkoneen tiedonsiirtonopeus on 51 prosenttia kannettavaa nopeampi. Molempien reitittimien kanssa WiFi 6 -adapterilla varustetun pöytäkoneen tiedonsiirtonopeus tippui suhteessa vähemmän kuin kannettavalla.

Myös erotus reitittimien välillä nousi hieman toiseen sijaintiin siirryttäessä.  Pöytäkoneen tiedonsiirtonopeus oli Netgear Nighthawk AX8 -reitittimen kanssa 24 prosenttia parempi kuin TP-Link Archer AX6000 -reitittimen kanssa. Puhelimella ja kannettavalla testitulokset ovat toisessa mittauspaikassa kuitenkin karvan verran TP-Linkin puolella.

Siirryttäessä alakertaan tulokset muuttuvat todella mielenkiintoisiksi.

Nighthawk AX8:n tulokset ovat laitteesta riippuen jopa huomattavasti parempia TP-Link AX6000 -reitittimeen verrattuna. Pöytäkoneen tiedonsiirtonopeus on Nighthawk AX8 -reitittimen kanssa nimittäin peräti 82 prosenttia nopeampi.

Myös 802.11ac -standardia käyttävät laitteiden kanssa erot jäävät selviksi. Netgear Nighthawk AX8 -reitittimen kanssa testitulokset ovat Galaxy Note 9:n tapauksessa 64 prosenttia paremmat. Macbook Pro -laitteen kohdalla ero on pienempi, mutta edelleen tulos on 18 prosenttia parempi kuin TP-Link AX6000 -reitittimen kanssa.

Vaikka mittauksissa reitittimien erot ovat merkittäviä, voi myös testilaitteen toimintaa pitää mainiona. TP-Link AX6000 -reitittimen avulla saadaan päätelaitteiden välille muodostettua yhteys yli 250 Mbps:n nopeudella myös kerrosten välillä. Tämä riittää käytännössä mihin tahansa arkipäiväiseen käyttöön. Suurien päivitysten tai pelien latausten ajaksi päätelaitteen voi mahdollisesti kytkeä verkkoon kaapelin avulla, tai vähintään siirtää päätelaitteen lähemmäs reititintä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat